Öt porszívó öt tengerből

Az Electrolux bemutatta azt az öt egyedi porszívót, amelyek az óceánokból és tengerekből összegyűjtött műanyaghulladékból készültek. A „Porszívók a tengerből” elnevezésű projektet azzal a céllal indította a vállalat júliusban, hogy felhívja a figyelmet az óceánokban található műanyaghulladékokra és nagyobb mértékű újrahasznosításra ösztönözze a fogyasztókat és az ipart.

 

 

Az öt egyedi porszívó a Csendes- és az Indiai-óceánból, valamint a Földközi-, a Balti-, és az Északi-tengerből összegyűjtött műanyagból készült. A műanyaghulladékot különböző technikákkal gyűjtötték össze, attól függően, hogy hol, milyen módszerre volt lehetőség vagy szükség. A korallzátonyok közötti merüléstől kezdve a vízfelszínről való lehalászáson át, a legegyszerűbb kiemelésig. A gyűjtésben olyan helyi szakértőkkel és önkéntesekkel dolgozott együtt az Electrolux, akik a közelben laknak, vagy hasonló problémák megoldásán fáradoznak. A kihalászott műanyagot ezután megtisztították, feldolgozták, majd az Electrolux design központjába szállították. Itt készültek a limitált szériás, környezetbarát porszívók.

A bemutatott porszívók mindegyike, külső jegyeiben arra az óceánra vagy tengerre utal, ahonnan az alapanyagul szolgáló műanyag származik. Az Atlanti-óceánból származó műanyag begyűjtése a napokban fejeződött be, így a hatodik modell tervezése most kezdődik. Szerkezetileg, vagyis váz, motor, porzsáktartó egység és forma tekintetében, pedig mindegyik készülék megegyezik a kereskedelmi forgalomban is kapható, UltraOne Green modellel. Valamennyi modell működőképes, de kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.

Csendes-óceáni modell

A Csendes-óceánból származó műanyagot kifakította a nap és korrodálta a sós víz. Ráadásul a piros, illetve sötét színű tárgyak gyakran vonzzák a madarakat, a halakat és más tengeri állatokat, hiszen tápláléknak vélik a műanyagokat. A tengerben maradt, majd a tengerpartra sodródott műanyag általában kék, zöld vagy fehér színű. A megtalált tárgyak egy részét kagylók és férgek borítottak, míg másokon cápák harapásnyomait lehetett felfedezni.

A csendes-óceáni modell az óceánjainkat megtöltő, sodródó műanyagszemétből készült. A műanyagot feldolgozás után üvegszálas formákba öntötték, így készítették el a porszívó teljes burkolatát és a kerekek borítását.

Északi-tengeri modell

A Svédország nyugati részén található Bohuslän tartomány partjainál összegyűjtött műanyag halom nagyrészt különböző öblítő- és mosószerek flakonjaiból, műanyag vödrökből és mindenféle műanyag csomagolóanyagból állt. A műanyag nem fakult ki annyira, mint a nagy óceánokban, még mindig harsány, élénk színű volt. A talált műanyagok nagy részét olajszennyeződés borította.

A műanyagokat tisztára mosták és feldarabolták. A világos színű darabokat kör alakú érmékké préselték. Az érméket aztán üvegszálas szövetre rögzítették, amelyet a porszívó formájára alakítottak.

Földközi-tengeri modell

A Saint-Cyr-sur-Mer-ből származó műanyag nagy része a nagy strandokon eldobott és onnan a tengerbe sodródott műanyagokból áll. Ilyen tárgyak például a PET-palackok, az élelmiszertároló- és italos dobozok, valamint a strandjátékok. A turizmus napi szinten több tonna műanyaggal szennyezi a Földközi-tengert, amelynek nagy része örökre a tengerben marad a műanyagok lassú lebomlása miatt.

A Marseille-ből származó műanyagokat szív alakú darabokra vágták, majd azokat egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, és forró levegő segítségével a porszívó formájára alakították.

Indiai-óceáni modell

A Thaiföldről származó műanyagot a tengerpartról és a tengerfenékről gyűjtötték. Ez nagyrészt halászfelszerelésből áll, többek között hálókból és műanyag kötelekből. A vizekben továbbá nagy mennyiségű hungarocell és háztartási szemét is sodródott, például műanyag zacskók, vödrök, italos palackok és mosószeres flakonok.

Az összegyűjtött műanyagot vékony csíkokra vágták egy aprítógépben. Ezután a fehér és színes műanyag csíkokat formába öntötték, amelyből elkészült a porszívó teljes burkolata és a kerekek borítása.

Balti-tengeri modell

A Svédországból, Lengyelországból, és Lettországból származó műanyagot a tengerpartról gyűjtötték be. A porszívót műanyag palackoktól kezdve a strandpapucson át egészen a kupakokig és csomagolóanyagokig sokféle tárgy borítja, melyet az említett három országban, önkéntesek gyűjtöttek össze.

A műanyag darabokat egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, majd forró levegő segítségével, a porszívó formájára alakították.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop