Egészséges otthon

Napjainkban a fa az építészetben és a belső terek kialakításában egyaránt reneszánszát éli, bár a fa alapú padlók mindig is kedveltek voltak. E felületek természetes anyaguk révén esztétikus külsőt és természetes melegséget sugároznak. A Befag készparkettával a természet egy darabját terítjük a lábaink elé.

 

 

www.befagparketta.hu

 

A legtöbb ember számára nem újdonság a légkör szennyezettségének világszerte növekvő veszedelme, de sokkal kevesebben tudják, hogy ez a veszély az otthonainkban is fenyeget.

Korunk egyik ironikus ellentmondása, hogy a technika, amelytől azt várjuk, hogy növelje kényelmünket, gyakran rongálja egészségünket. A modern fűtő- és hűtőrendszerek a tökéletes hőmérsékletű helyiségek ígéretével kecsegtetnek, életünket mégis meghűlések és allergiák nehezítik. A kémiai adalékanyagok tartósabb festékek, szövetek, fa és építési anyagok gyártását teszik lehetővé, viszont mérgező gőzökkel tölthetik meg a levegőt.
Otthonunk lelki világunk közepe, amelynek szolgálnia kell lelkünk békéjét és testünk egészségét. Érdemes tehát körülnézni „házunk táján”, és a szükséges átalakításokat elvégezni. Ahhoz, hogy harmóniában éljünk a természettel, nem kell egy kőkori kupolában vagy egy földtetős házban berendezkednünk. Még a leghagyományosabb, jóval a környezetvédelem szükségességének a felismerése előtt épült otthont is átalakíthatunk az egészséges tervezés alapelveivel. Így otthonunk a kényelem és a megnyugvás helyszínévé válhat, ahol önmagunkkal és az élettel megbékélhetünk. 

A reklámokból jól ismert tisztítószerek mind ragyogó tisztaságot ígérnek. Egyik sem részletezi azonban, hogy összetevőik káros hatással lehetnek ránk, családunkra, környezetünkre. A Greenman Clean folyékony probiotikus tisztítószer segítségével környezetbarát módon tarthatjuk tisztán otthonunkat, a nappalitól a fürdőszobán át a gyerekszobáig. A tisztítószer biológiailag lebomló összetevőkből áll, eltávolítja a zsírt és a szennyeződéseket, tisztít, fényesít. Csökkenti a lerakódásokat, narancshéj- kivonata semlegesíti a kellemetlen szagokat. www.greenman.hu

A mindennapi boldogság kulcsa egy tényleg kényelmes fotel. Az amerikai gyártású tévéfotelben elhelyezkedve mintha megszűnne a gravitáció, az ellazulás érzése körülölel bennünket. A senior tévéfotelek az extra üléskomforton felül segítik a fotelből való felállást. Egy gomb megnyomására a fotel megemelkedik, és kissé előre dől. Ha ülünk, a motor segítségével megemelhetjük a lábtartót, a háttámlát közel a vízszintesig dönthetjük. Kipróbálnánk? A Jóbarátok Fotel bemutatótermében megtehetjük.
www.jobaratokfotel.hu

A kikapcsolt elektromos berendezések is bocsátanak ki elektromágneses hullámokat, amelyeket különféle egészségügyi problémákkal társíthatunk. Ezt azért fontos tudni, mert többnyire a nappali a házi mozizás színtere. Hogy minimálisra csökkentsük az elektromágneses hullámok hatását, válasszunk „alacsony sugárzású” kategóriába sorolt berendezést, tároljuk a televíziót szekrényben, és az ülőhelyeket legalább másfél méterre helyezzük tőle. Természetes anyagokból készült padlóburkolatot és textíliákat válasszunk a nappaliba. A keményfa, pala vagy kerámiaburkolat ideális választás. A szőnyegek lehetnek tiszta gyapjúból, szerves pamutból vagy kezeletlen kenderből szőttek. A bútorhuzatokhoz és a rolettákhoz használjunk száz százalékos pamutot vagy lenvásznat. Csábítóak a „gyűrődésmentes” textíliák és a karcolásálló padlóburkolatok, mivel ezek az anyagok gazdaságosak és könnyen kezelhetőnek tűnnek, azonban a szintetikus anyagok fáradtságot, légúti megbetegedéseket okozó gőzöket bocsáthatnak ki magukból. A szintetikus szálakból készült padlószőnyeget is kerüljük. Mivel a szőnyeget a padlóhoz rögzítik, az allergiát súlyosbító por és poratkák alatta rekedhetnek, amelyet porszívóval is lehetetlen „eltüntetni”.

 

Hogyan csökkenhetjük a poratkaveszélyt?

  • Vonjuk be a matracot és az ágyneműt atkavédő huzattal.
  • A gyerekágyból távolítsuk el a plüssállatokat, különösen éjszakára. Kivételt csak a kedvenc „alvóka” jelentsen, de ezt is mossuk gyakran.
  • Porszívózzunk rendszeresen.
  • Szellőztessünk gyakran. Csökkentsük a lakás levegőjének a páratartalmát.
  • Használjunk mosható függönyöket.

 

A kicsik érzékenyek környezetükre, a környezeti ártalmaknak sokkal kiszolgáltatottabbak. A csecsemőknek még nincs teljesen kifejlett immunrendszerük. Ólom alapú festékkel festett bútorokat ne válasszunk, mert figyelemzavart, csökkent IQ értéket, tanulási zavarokat okozhat. A legjobb, ha kerüljük a formaldehiddel és más illékony vegyülettel gyártott bútorokat is.

 Padlószőnyeg helyett terítsünk le könnyen mosható, természetes rostokból készült kisebb szőnyegeket. A természetes linóleum, parketta vagy a parafa szintén jó megoldás.

 A falakat vízalapú festékkel fessük. A színek, minták, anyagok fontosak a gyermek látó- és tapintóérzékének fejlődéséhez, ám az élénk mintázatú tapéták és szövetek unalmassá válhatnak.

Vizeinkben számos vegyszer, műtrágya, gyógyszermaradvány található, amely szervezetünkbe jutva betegségeket okozhat. A KDF filterrel ellátott SPA zuhanyfejek semlegesítik a csapvízben található egészségre ártalmas klórt, megszűrik a nehézfémeket, egyéb szennyeződéseket, és elpusztítják a baktériumokat, gombákat. A zuhanyszűrő könnyen fel- és leszerelhető, hordozható, ezért bárhova magunkkal vihetjük. A SPA zuhanyfejeket a lakás bármely vizes helyiségébe felszerelhetjük, választhatjuk Swarovski-kristállyal díszítve is. Wellness Webáruház, www.wellnesswebaruhaz.hu

Jó, ha a fürdőszoba kevés bútorzatú, gyorsan száradó, kemény felületű padlója linóleumból vagy kerámia padlólapokból készült, mert nem kedveli a poratka, és könnyű tisztán tartani.

 Válasszunk márványt, gránitot, palát az üvegszál és más mesterséges anyag helyett. A kerámia szintén jó választás, mert magából a földből készül, és a mázakat is ásványi anyagokból gyártják.

 A „kis vízáteresztésű” zuhanyrózsák több mint felére csökkentik a vízfolyamot. A csapon lévő levegőztetők (aeratorok) a percenként 15-22 literes vízfolyást két literre csökkentik.

 A szűretlen fürdővízből ólom, réz és más ásványi anyagok szívódhatnak fel a bőrünkön át a véráramba, ezért bölcs dolog egy komplett vízszűrő rendszert fölszerelni a háztartás számára.

  A masszázskádak erőteljes vízsugaraikkal mélységesen ellazítók, de egyes modellek a szennyeződés forrásaivá válhatnak, ha a kádakat nem tartjuk megfelelően karban.

Az infraszauna hatékonynak bizonyul a bőrtisztításra, a súlycsökkentésre, a stressz kezelésére és fájdalomcsillapításra. Segítségével a méregtelenítés a sejtek szintjén történik. A JOKEY Plastik Sohland GmbH. a hagyományos infrakabinok mellett a sugárzóelemek egy teljesen új generációjával szereli fel termékeit, amellyel mélyterápiás sugárzás érhető el. Egészen a véráramot is elérő, 2000 nanométer körüli mélységben hatolnak be a sugarak a szervezetünkbe, és fejtik ki egyedülálló hatásukat. Ezen sugarak hasonlítanak leginkább a Naptól kapott infravörös sugárzáshoz, és annak jótékony tulajdonságaihoz.
www.aquamarim.hu

Apró lépésekkel sokat tehetünk környezetünk és egészségünk megőrzéséért. Az indiai mosódióval vegyszerek nélkül varázsolhatjuk tisztává és puhává ruháinkat. A mosódió a Sapindus Mukorossi fa termése, kedvező ára és természetes eredete miatt számos országban használják mesterséges mosó- és tisztálkodási szerek helyett. Allergiás és érzékeny bőrűeknek is ajánlott, környezetbarát, komposztálható termék.
www.csodavilag.hu

Minden nagyfogyasztású konyhagépnek legyen külön áramköre, amelynek vezetéke közvetlenül a fő elektromos biztosítékpanelba fut.

 A mosogatógépek nem pusztán a kényelmünket szolgálják, csökkentik a fertőzések lehetőségét is, mert a magas hőmérséklet elpusztítja a mikróbákat.

 Egy év alatt mintegy kilencven kilogramm zsíros gőzt, füstöt és nedvességet juttatunk a levegőbe a konyha átlagos használatával. A konyhatervezés leggyakoribb hibája, hogy mellőzik a szellőztető és légtisztító rendszereket. Egy szénszűrős vezetékes szagelszívó csökkentheti a zsír- és szagkibocsátást, de nem távolítja el a hőt vagy a nedvességet.

 Légszennyezettség szempontjából jobbak az elektromos kerámia tűzhelyek, ráadásul könnyű tisztítani őket, és gazdaságosabbak is.

 A vegyi anyagokból készülő háztartási termékekkel szemben egyre nagyobb az érdeklődés a bioaktív tisztítószerek és a hagyományos tisztítási eljárások iránt, amelyek többek között szódabikarbónát, asztali sót, ecetet tartalmaznak.

 A konyhaszekrények gyakran bútorlapokból készülnek, például farostból, ami új korában nagy mennyiségben bocsáthat ki formaldehidet. Válasszunk inkább laminált bútort, tömör fát vagy rozsdamentes acélt.

 Ha nincs mód új konyhaszekrények felszerelésére, akkor tudjunk róla, hogy az alkohol alapú alapozó/fedőfesték csökkenti a gőzök kipárolgását. A feldolgozott faanyag egészségtelen gőzei mintegy tíz év alatt eltűnnek a levegőben, így a régebbi szekrények már nem jelentenek gondot.

 Az ekcémás tüneteken segíthet, ha felszerelünk egy vízlágyítót.

 Az ivóvízben lévő szennyeződések kiszűrhetők, ha szűrőberendezéseket teszünk a mosogatóhoz és a csapokhoz.

A Lugas Konyha Kft. elkötelezett híve a környezettudatos gondolkodásnak. Kínálatuk zömét olyan készülékek és berendezések alkotják, amelyek a kényelmes használat mellett maradéktalanul megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Az akár a webáruházon keresztül is megrendelhető Electrolux EOK96030X kompakt gőzsütő nem csak a környezetünket óvja, de egészségünket is, hiszen a gőzben párolt ételek megőrzik tápanyagaikat, és egyedülálló ízkombinációval csábítják el még a legínyencebbeket is! Az Electrolux kompakt gőzsütőt most rendkívüli bevezető áron kaphatjuk meg a Lugas Konyha Kft.-nél.
www.lugaskonyhak.hu

Növényi és ásványi alapanyagokból készülnek, egyáltalán nem tartalmaznak szükségtelen kémiai anyagokat az Ecover termékcsalád tagjai. Használatukkal minden alkalommal kiváló eredményt érhetünk el amellett, hogy környezetünket is óvjuk, hiszen alapanyagai biológiai úton lebomlanak. Hívjuk tehát segítségül az Ecover termékeket a konyhában és a ház többi helyiségében is, ha környezetkímélő és friss illatú tisztítószerekre vágyunk. www.ecover.com


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop