Egészséges otthon

Egészséges otthon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Napjainkban a fa az építészetben és a belső terek kialakításában egyaránt reneszánszát éli, bár a fa alapú padlók mindig is kedveltek voltak. E felületek természetes anyaguk révén esztétikus külsőt és természetes melegséget sugároznak. A Befag készparkettával a természet egy darabját terítjük a lábaink elé.

 

 

www.befagparketta.hu

 

A legtöbb ember számára nem újdonság a légkör szennyezettségének világszerte növekvő veszedelme, de sokkal kevesebben tudják, hogy ez a veszély az otthonainkban is fenyeget.

Korunk egyik ironikus ellentmondása, hogy a technika, amelytől azt várjuk, hogy növelje kényelmünket, gyakran rongálja egészségünket. A modern fűtő- és hűtőrendszerek a tökéletes hőmérsékletű helyiségek ígéretével kecsegtetnek, életünket mégis meghűlések és allergiák nehezítik. A kémiai adalékanyagok tartósabb festékek, szövetek, fa és építési anyagok gyártását teszik lehetővé, viszont mérgező gőzökkel tölthetik meg a levegőt.
Otthonunk lelki világunk közepe, amelynek szolgálnia kell lelkünk békéjét és testünk egészségét. Érdemes tehát körülnézni „házunk táján”, és a szükséges átalakításokat elvégezni. Ahhoz, hogy harmóniában éljünk a természettel, nem kell egy kőkori kupolában vagy egy földtetős házban berendezkednünk. Még a leghagyományosabb, jóval a környezetvédelem szükségességének a felismerése előtt épült otthont is átalakíthatunk az egészséges tervezés alapelveivel. Így otthonunk a kényelem és a megnyugvás helyszínévé válhat, ahol önmagunkkal és az élettel megbékélhetünk. 

A reklámokból jól ismert tisztítószerek mind ragyogó tisztaságot ígérnek. Egyik sem részletezi azonban, hogy összetevőik káros hatással lehetnek ránk, családunkra, környezetünkre. A Greenman Clean folyékony probiotikus tisztítószer segítségével környezetbarát módon tarthatjuk tisztán otthonunkat, a nappalitól a fürdőszobán át a gyerekszobáig. A tisztítószer biológiailag lebomló összetevőkből áll, eltávolítja a zsírt és a szennyeződéseket, tisztít, fényesít. Csökkenti a lerakódásokat, narancshéj- kivonata semlegesíti a kellemetlen szagokat. www.greenman.hu

A mindennapi boldogság kulcsa egy tényleg kényelmes fotel. Az amerikai gyártású tévéfotelben elhelyezkedve mintha megszűnne a gravitáció, az ellazulás érzése körülölel bennünket. A senior tévéfotelek az extra üléskomforton felül segítik a fotelből való felállást. Egy gomb megnyomására a fotel megemelkedik, és kissé előre dől. Ha ülünk, a motor segítségével megemelhetjük a lábtartót, a háttámlát közel a vízszintesig dönthetjük. Kipróbálnánk? A Jóbarátok Fotel bemutatótermében megtehetjük.
www.jobaratokfotel.hu

A kikapcsolt elektromos berendezések is bocsátanak ki elektromágneses hullámokat, amelyeket különféle egészségügyi problémákkal társíthatunk. Ezt azért fontos tudni, mert többnyire a nappali a házi mozizás színtere. Hogy minimálisra csökkentsük az elektromágneses hullámok hatását, válasszunk „alacsony sugárzású” kategóriába sorolt berendezést, tároljuk a televíziót szekrényben, és az ülőhelyeket legalább másfél méterre helyezzük tőle. Természetes anyagokból készült padlóburkolatot és textíliákat válasszunk a nappaliba. A keményfa, pala vagy kerámiaburkolat ideális választás. A szőnyegek lehetnek tiszta gyapjúból, szerves pamutból vagy kezeletlen kenderből szőttek. A bútorhuzatokhoz és a rolettákhoz használjunk száz százalékos pamutot vagy lenvásznat. Csábítóak a „gyűrődésmentes” textíliák és a karcolásálló padlóburkolatok, mivel ezek az anyagok gazdaságosak és könnyen kezelhetőnek tűnnek, azonban a szintetikus anyagok fáradtságot, légúti megbetegedéseket okozó gőzöket bocsáthatnak ki magukból. A szintetikus szálakból készült padlószőnyeget is kerüljük. Mivel a szőnyeget a padlóhoz rögzítik, az allergiát súlyosbító por és poratkák alatta rekedhetnek, amelyet porszívóval is lehetetlen „eltüntetni”.

 

Hogyan csökkenhetjük a poratkaveszélyt?

  • Vonjuk be a matracot és az ágyneműt atkavédő huzattal.
  • A gyerekágyból távolítsuk el a plüssállatokat, különösen éjszakára. Kivételt csak a kedvenc „alvóka” jelentsen, de ezt is mossuk gyakran.
  • Porszívózzunk rendszeresen.
  • Szellőztessünk gyakran. Csökkentsük a lakás levegőjének a páratartalmát.
  • Használjunk mosható függönyöket.

 


A kicsik érzékenyek környezetükre, a környezeti ártalmaknak sokkal kiszolgáltatottabbak. A csecsemőknek még nincs teljesen kifejlett immunrendszerük. Ólom alapú festékkel festett bútorokat ne válasszunk, mert figyelemzavart, csökkent IQ értéket, tanulási zavarokat okozhat. A legjobb, ha kerüljük a formaldehiddel és más illékony vegyülettel gyártott bútorokat is.

 Padlószőnyeg helyett terítsünk le könnyen mosható, természetes rostokból készült kisebb szőnyegeket. A természetes linóleum, parketta vagy a parafa szintén jó megoldás.

 A falakat vízalapú festékkel fessük. A színek, minták, anyagok fontosak a gyermek látó- és tapintóérzékének fejlődéséhez, ám az élénk mintázatú tapéták és szövetek unalmassá válhatnak.

Vizeinkben számos vegyszer, műtrágya, gyógyszermaradvány található, amely szervezetünkbe jutva betegségeket okozhat. A KDF filterrel ellátott SPA zuhanyfejek semlegesítik a csapvízben található egészségre ártalmas klórt, megszűrik a nehézfémeket, egyéb szennyeződéseket, és elpusztítják a baktériumokat, gombákat. A zuhanyszűrő könnyen fel- és leszerelhető, hordozható, ezért bárhova magunkkal vihetjük. A SPA zuhanyfejeket a lakás bármely vizes helyiségébe felszerelhetjük, választhatjuk Swarovski-kristállyal díszítve is. Wellness Webáruház, www.wellnesswebaruhaz.hu

Jó, ha a fürdőszoba kevés bútorzatú, gyorsan száradó, kemény felületű padlója linóleumból vagy kerámia padlólapokból készült, mert nem kedveli a poratka, és könnyű tisztán tartani.

 Válasszunk márványt, gránitot, palát az üvegszál és más mesterséges anyag helyett. A kerámia szintén jó választás, mert magából a földből készül, és a mázakat is ásványi anyagokból gyártják.

 A „kis vízáteresztésű” zuhanyrózsák több mint felére csökkentik a vízfolyamot. A csapon lévő levegőztetők (aeratorok) a percenként 15-22 literes vízfolyást két literre csökkentik.

 A szűretlen fürdővízből ólom, réz és más ásványi anyagok szívódhatnak fel a bőrünkön át a véráramba, ezért bölcs dolog egy komplett vízszűrő rendszert fölszerelni a háztartás számára.

  A masszázskádak erőteljes vízsugaraikkal mélységesen ellazítók, de egyes modellek a szennyeződés forrásaivá válhatnak, ha a kádakat nem tartjuk megfelelően karban.

Az infraszauna hatékonynak bizonyul a bőrtisztításra, a súlycsökkentésre, a stressz kezelésére és fájdalomcsillapításra. Segítségével a méregtelenítés a sejtek szintjén történik. A JOKEY Plastik Sohland GmbH. a hagyományos infrakabinok mellett a sugárzóelemek egy teljesen új generációjával szereli fel termékeit, amellyel mélyterápiás sugárzás érhető el. Egészen a véráramot is elérő, 2000 nanométer körüli mélységben hatolnak be a sugarak a szervezetünkbe, és fejtik ki egyedülálló hatásukat. Ezen sugarak hasonlítanak leginkább a Naptól kapott infravörös sugárzáshoz, és annak jótékony tulajdonságaihoz.
www.aquamarim.hu

Apró lépésekkel sokat tehetünk környezetünk és egészségünk megőrzéséért. Az indiai mosódióval vegyszerek nélkül varázsolhatjuk tisztává és puhává ruháinkat. A mosódió a Sapindus Mukorossi fa termése, kedvező ára és természetes eredete miatt számos országban használják mesterséges mosó- és tisztálkodási szerek helyett. Allergiás és érzékeny bőrűeknek is ajánlott, környezetbarát, komposztálható termék.
www.csodavilag.hu

Minden nagyfogyasztású konyhagépnek legyen külön áramköre, amelynek vezetéke közvetlenül a fő elektromos biztosítékpanelba fut.

 A mosogatógépek nem pusztán a kényelmünket szolgálják, csökkentik a fertőzések lehetőségét is, mert a magas hőmérséklet elpusztítja a mikróbákat.

 Egy év alatt mintegy kilencven kilogramm zsíros gőzt, füstöt és nedvességet juttatunk a levegőbe a konyha átlagos használatával. A konyhatervezés leggyakoribb hibája, hogy mellőzik a szellőztető és légtisztító rendszereket. Egy szénszűrős vezetékes szagelszívó csökkentheti a zsír- és szagkibocsátást, de nem távolítja el a hőt vagy a nedvességet.

 Légszennyezettség szempontjából jobbak az elektromos kerámia tűzhelyek, ráadásul könnyű tisztítani őket, és gazdaságosabbak is.

 A vegyi anyagokból készülő háztartási termékekkel szemben egyre nagyobb az érdeklődés a bioaktív tisztítószerek és a hagyományos tisztítási eljárások iránt, amelyek többek között szódabikarbónát, asztali sót, ecetet tartalmaznak.

 A konyhaszekrények gyakran bútorlapokból készülnek, például farostból, ami új korában nagy mennyiségben bocsáthat ki formaldehidet. Válasszunk inkább laminált bútort, tömör fát vagy rozsdamentes acélt.

 Ha nincs mód új konyhaszekrények felszerelésére, akkor tudjunk róla, hogy az alkohol alapú alapozó/fedőfesték csökkenti a gőzök kipárolgását. A feldolgozott faanyag egészségtelen gőzei mintegy tíz év alatt eltűnnek a levegőben, így a régebbi szekrények már nem jelentenek gondot.

 Az ekcémás tüneteken segíthet, ha felszerelünk egy vízlágyítót.

 Az ivóvízben lévő szennyeződések kiszűrhetők, ha szűrőberendezéseket teszünk a mosogatóhoz és a csapokhoz.

A Lugas Konyha Kft. elkötelezett híve a környezettudatos gondolkodásnak. Kínálatuk zömét olyan készülékek és berendezések alkotják, amelyek a kényelmes használat mellett maradéktalanul megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Az akár a webáruházon keresztül is megrendelhető Electrolux EOK96030X kompakt gőzsütő nem csak a környezetünket óvja, de egészségünket is, hiszen a gőzben párolt ételek megőrzik tápanyagaikat, és egyedülálló ízkombinációval csábítják el még a legínyencebbeket is! Az Electrolux kompakt gőzsütőt most rendkívüli bevezető áron kaphatjuk meg a Lugas Konyha Kft.-nél.
www.lugaskonyhak.hu

Növényi és ásványi alapanyagokból készülnek, egyáltalán nem tartalmaznak szükségtelen kémiai anyagokat az Ecover termékcsalád tagjai. Használatukkal minden alkalommal kiváló eredményt érhetünk el amellett, hogy környezetünket is óvjuk, hiszen alapanyagai biológiai úton lebomlanak. Hívjuk tehát segítségül az Ecover termékeket a konyhában és a ház többi helyiségében is, ha környezetkímélő és friss illatú tisztítószerekre vágyunk. www.ecover.com


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}