Magyarországon készülnek az Electrolux zöld porszívói

Újrahasznosított műanyagból készülnek, és energiatakarékos motorral működnek az Electrolux új, környezetbarát porszívói. Mind az öt zöld modell a vállalat jászberényi porszívógyárában készül.

 

 

60 évvel ezelőtt 1,5 millió tonna műanyagot gyártottak és használtak fel a világban évente. Napjainkra ez a mennyiség, már több mint évi 260 millió tonna, s ennek kevesebb, mint 5 százalékát hasznosítják újra. Az eldobált műanyag szemét miatt, az óceánokban több száz négyzetkilométernyi kiterjedésű hulladék-szigetek úsznak. 

Ugyanakkor, az Eurobarométer 2009 novemberében végzett felméréséből kiderül, hogy az európai fogyasztók az újrahasznosítást és az energiatakarékosságot tartják a két legfontosabb területnek a környezetvédelem kapcsán. 78 százalékuk szelektíven gyűjti a szemetet, 63 százalékuk pedig új készülék vásárlásakor előnyben részesíti az energiatakarékos modelleket, s a meglévő berendezéseit is energiatakarékosan használja.

Az Electrolux, környezetvédelmi megoldásaival úttörő szerepet tölt be az iparágban. Törekvéseit számos, tekintélyes nemzetközi és hazai fórum is elismeri (Dow Jones Fenntarthatósági Index, Európai Bizottság Fenntartható Energia díj, E.ON Energiatakarékossági díj). A vállalat a terméktervezéstől a gyártáson és a készülékek életciklusán át, végig szem előtt tartja a víz- és energiatakarékos megoldásokat. Az Electrolux a környezetbarát porszívók bemutatásával jelentős lépést tett az újrahasznosítás területén is.

A zöld porszívók alapanyaga részben a piacról visszagyűjtött háztartási gépek műanyag burkolatából, az autók műanyag elemeiből (pl. ABS), vagy akár számítógépek burkolatából készül. A begyűjtött, szétválogatott és megtisztított műanyagból a műanyag feldolgozó üzemek granulátumot készítenek, mely Franciaországból és Ausztriából érkezik Magyarországra. Ezt követően a hazai beszállítók alkatrészt és burkolat elemeket öntenek belőle, melyeket a jászberényi porszívógyár szerelősorain építenek be a környezetbarát porszívókba.

Mivel az újrahasznosított műanyag fekete színű, az 5 környezetbarát porszívó burkolata is fekete lett. A gyártás során nem festik meg a zöld modellek burkolatát. hogy a vegyszerek használatával ne terheljék a környezetet. A készülékeken csupán néhány helyen jelenik meg diszkréten a zöld szín (kábel, kapcsológombok), hogy már ránézésre is megkülönböztesse a környezetbarát modelleket hagyományos társaiktól.

Egy zöld porszívó alapanyagának előállításához körülbelül 2 literrel kevesebb nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség, mintha ugyanez az alapanyag új műanyagból készülne. A zöld modellek burkolatának és alkatrészeinek – modelltől függően – 55-70 százaléka készül újrahasznosított műanyagból. S, hogy teljes legyen a körforgás, az öko porszívókat 92 százalékban újra lehet hasznosítani, miután kiszolgálták az idejüket. A zöld modellek csomagolása is környezetbarát, 100 százalékban újrahasznosított papírból készül.

Egy porszívó teljes életciklusára vetített környezetterhelésének a harmada kapcsolódik a gyártáshoz. A legnagyobb terhelést használat közben fejti ki a készülék, főleg az energiafogyasztás miatt. Az Electrolux mérnökeinek az új, 1000-1350 wattos motorok felhasználásával és új tartozékrendszerrel sikerült jelentősen csökkenteni az energiafelhasználást. Ennek következtében a zöld porszívók ugyanolyan hatékonyan takarítanak, mint a 2000 wattos motorral felszerelt modellek, viszont 30 – 50 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak.

A zöld porszívókkal együtt a környezetbarát s-bag® Green porzsák is megjelenik az üzletekben. A zöld porzsákkal kiváló teljesítményt nyújtanak a környezetbarát és a hagyományos porszívók is, s közben jelentősen kisebb a környezetterhelés. A porzsák ugyanis kukoricakeményítőből készül. A hagyományos porzsákokhoz képest, 68 százalékkal kevesebb energia kell az s-bag® Green gyártásához.

Az UltraSilencer Green (ZUSG3900) 49 900, az UltraOne Green (ZG8800) 69 900, az ErgoSpace Green (ZEG300) 39 900, az UltraActive Green (ZUAG3800) 54 900, a Jetmaxx Green (ZJG6800) pedig 34 900 forint ajánlott fogyasztói áron megvásárolható a szaküzletekben.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop