Tippek novemberre

1. A fák, bokrok cserjék alatt ottmaradhatnak a lehullott levelek, hogy takaróként védjék a földet a fagyoktól. A talajtakarásra fel nem használt, egészséges leveleket érdemes komposztálni.

 

 

2. A fagymentesítésért enyhén nedves földdel kell betakarnunk sok növény tövét, kb. egy arasznyi vastagságban (hortenzia, gyümölcsfák, bokrok, díszfa- és cserjecsemeték, rózsák, tuja, boróka, hamisciprus). Takarásra használhatunk még komposztföldet, fűrészport, faforgácsot is.

 

 

3. November elején még ültethetők a rózsák. A szabad gyökerűek gyökérvégeit vágjuk vissza, a töveket pár órára állítsuk egy vödör vízbe, a gödörben pedig iszapoljuk be. Ültetéskor a gödör aljára tegyünk szerves marhatrágyát vagy komposztot.

 

 

4. Elvethetjük ilyenkor a fagyban csírázó növények magjait (nefelejcs, tavaszi hérics, harangláb, kökörcsin, sisakvirág, tündérfürt, ökörfarkkóró, salamon pecsétje, ligetszépe, kőtörőfű) is.

 

 

5. Homokos talajon tél alá vetés is lehetséges: a talajmenti fagyok előtt elvetett magvak kora tavasszal csírázásnak indulnak, és a növény tavasszal virágba borul, termést hoz (sárgarépa, petrezselyem, borsó, porcsinrózsa, tátika, díszmák, szarkaláb).

 

 

6. Az ínyencek most szüretelhetik a paszternákot, de a fagyok előtt fontos a vöröshagymát is felszedni, mert fagyérzékeny.

7. A csipkebogyó, som, kökény, naspolya akkor lesz jó ízű, édes, ha a dér megcsípi, ezért várjuk meg az első fagyokat a szedéssel.

8. A téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni. Az idősebb almafélék fáinak ritkító metszését decembertől februárig időszerű elvégezni. Most lehet a málnavesszőket is visszavágni.
9. A nyáron összegyűjtött meggymag ideális töltelék most télen a melegítőpárnákba. Megfelelő mennyiséget melegítsünk fel belőle sütőben, töltsük lenvászon- vagy pamutzsákba.

10. Ha almát teszünk a zsákba a krumplik közé, megakadályozhatjuk a rothadást.

11. A poharak és a vázák gyakran víznyomokat hagynak a fabútorokon. Nedves ruhára tett vaj és cigarettahamu keverékével dörzsölgetve eltűnnek a foltok.

12. Ha a borosüveg alján marad egy kis bor, és nem tudunk mit kezdeni vele, öntsük bele egy jégkockakészítőbe, és fagyasszuk le, a későbbiekben felhasználhatjuk főzéshez.

13. A bornyitáshoz vegyünk fel mosogatókesztyűt, így biztosan nem csúszik majd kezünk az üvegen.

14. Adjunk néhány csepp teafaolajat meleg vízhez, és használjuk a konyhai munkalap, vágódeszka, asztal, gyerekszoba, vécéülőke fertőtlenítésére. Más olajokkal kombinálva (pl. levendula) illatósítóként is használható.

15. A bőrhuzat friss foltjait lenolajba áztatott ronggyal töröljük le.

16. A citrom sokáig friss marad, ha egészben beletesszük azokat nagy befőttes üvegbe, és vizet töltünk rá. A vizet naponta cseréljük.

17. A felvert tojásfehérje hamarabb kemény lesz, ha pár csepp citromot teszünk hozzá.

18. Másnaposság, fejfájás ellen jót tesz mézzel és citromlével a feketekávé.

19. Ha fagyos időben mosunk ablakot, öntsünk a vízbe denaturált szeszt, így nem fagy a víz az üvegre.

20. Ha a sótartóba néhány szem rizst teszünk, nem nedvesedik a só.
21. A fémbútorokat időnként szappanos vízzel mossuk le, majd töröljük szárazra. Az erősen szennyezett sárgaréz tárgyakat szalmiákszeszes vízzel tisztítsuk.

22. Ha az akváriumi víz felszínén zsírszerű réteg jelenik meg, az úszónövényzet eltávolítása után a felszínen húzzunk végig egy itatóspapírt, ez eltünteti a porréteget.

23. Ha cukorral édesítünk, ne főzzük sokáig az ételben, mert veszít édesítő erejéből.

24. A csatornavályúban felgyülemlett szemetet (leveleket, gallyakat, törmelékeket) a tél beállta előtt távolítsuk el, és ellenőrizzük a vályúk lejtését. A durva szennyeződések eltávolítása után a vályút gyökér- vagy drótkefével dörzsöljük át, majd mossuk ki.

25. Szerszámainkat megóvhatjuk a rozsdától, ha közéjük néhány faszenet teszünk. A faszén emellett lassítja a vágott virág hervadását is, ha vizébe teszünk egy keveset.

26. Színes fotókat csak savmentes papírból készült albumban szabad őrizni, műanyag tasakokba még ideiglenesen se tegyük.

27. Ha a fürdővizünkbe kb. 1 kg konyhasót teszünk, ez segíti a testünkben felgyűlt méreganyagok kiválasztását.

28. Kólában is pácolhatunk húst. Mivel erős savat tartalmaz, a hús rostjait megpuhítja, eltünteti a karakteres ízt a marhahúsból, és kicsapja belőle a vért.

29. A finom illatoktól telítődünk, így illatdiétázhatunk velük.
Alkalmas erre bármiféle olyan aroma, amelyet kellemesnek találunk: borsmenta, zöldalma, banán, grépfruit, bors, édeskömény, tárkony…

30. A cinke a faggyúba olvasztott magot kedveli. A többi erdei madárnak napraforgómagot, diót, kender és dinnyemagot, almamagot, kölest, rizst, lombos és tűlevelű fák magvait, húshulladékot, és nem sózott szalonnát is kitehetünk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop