Kutyalányok, macskahölgyek

Kutyalányok, macskahölgyek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Alföldi Róbertre - saját bevallása szerint - nagy teher nehezedik azóta, hogy bevallotta, védi-szereti-sajnálja-segíti az elesett állatokat. Ez így igazán nem pontos: rajong értük. Összekötötték nevével, személyével az állatvédelmet, és mindenütt megtalálják, ha egy ebnek, macskának, lónak nincsen gazdája. Azért, hogy legyen. Néha valószínűleg roppant terhes lehet, de ezt csak én teszem hozzá.

 

 

- Csala Zsuzsával szoktunk panaszkodni egymásnak, ő ugyanilyen - szereposztást - kapott, civilként - mondja a színész-rendező-műsorvezető, akivel a Tivoli Színházban találkozunk, a Velencei kalmár felújító próbái előtt. Lakásában csak a legszűkebb baráti körét fogadja. Ott él szeretett állataival, két kutyával és egy macskával.

 

- Hogyan kezdődött?

 

- Egy tacskóval, Blökivel nőttem fel Dunapatajon. Nagyon jóban voltunk. Mindig is szerettem az állatokat, jöhet béka, oroszlán, orangután.

 

- Oroszlán?!?

 

- Amikor egyszer már felnőttként sikerült találkoznom az állatkerti oroszlánnal - volt vagy kétmázsás - , eszembe sem jutott, hogy baj lehet belőle. Behozták a stúdióba. Gyönyörű volt, birkóztunk, megöleltük egymást. Kérdezgették utána, hogy nem féltem-e, hogy rám zúdul, elszabadul, megtámad - nem - nagy élmény volt.

 

- Ha oroszlán is jöhet, mi lehet még?
- Szeretnék egy leguánt, és van egy örökbe fogadott kakadum. Szerintem a kígyóval is lehet kommunikálni. Simogattam már kígyót is - nem nyálkás - és szerintem gyönyörű. A kedvenc azonban az orangután. Régi vágyam teljesült a nyáron, elmentem a világ legnagyobb orangután rezervátumába, a Sepilok Orang Utan Resarvation-ba, Malaysiába.
- Hogy működik az együttélés az állatokkal -
- Már vagy kilenc éve akartam egy kutyát. Felvetettem otthon a páromnak, hogy mi lenne, ha - Lehetett. Azután jöttek a többiek, de létszámban itt a határ. Így azután lett Luca, a macska, Dorka, a bobtail kutya, aki nem ehet csontot és beteges, és Sára, a játszótéri keverékkutyus, akit úgy találtam, és az enyém lett.
Õk hárman fantasztikus jó szövetségben vannak, uralják az egész lakást. Eddig ugyan alig volt hely, de mostanság költöztünk hetven négyzetméterből egy nagyobba. Hatalmas élmény a tér.
- Lakberendező lap lévén, mondana pár szót a lakásáról, a választott stílusról?
- Szecesszió, art deco, amit szeretek - de persze egy lakásban bármit szerethetünk, ami más szemével nem is illene oda.
- Egy televíziós műsorban láttam, hogy fest is. Számomra ez időbeosztási bravúrt jelent. Az, a képek is a modern stílushoz közelítenek - hogyan fogadják az állatok a vendégeket, az idegenek jelenlétét?
- Kell nekik körülbelül egy perc. Addig bizalmatlanok. Azután nagyon barátságosak. Gondolom, akit én elfogadok, azt elfogadják ők is. Nincs rossz tapasztalatuk.
- Mi a rend - Hol a helyük, kuckójuk?
- Nincs kijelölt terület, mindig mindenütt lehetnek, heverészhetnek. Velem alszanak az ágyban is, ami, tudom, nem helyes, de hát mit csináljak, ez már így van. Nagyon tapintatosak! Ha alhatok - ez ritkán fordul elő, mert roppant korán kelek, ha adás van - , olyankor azonban három napig szinte egyfolytában képes vagyok aludni - akkor reggel tíz óra előtt egy moccanás sincs. Valahogy tudják. és ez jó.
- Olykor a legnagyobb gond az etetés. Mit, hogyan és hányszor kapnak?
- Ez nekem nagyon sokba kerül. Van egy segítőm, aki etet, sétáltat és mindennap főz nekik. Az egyik kutyám imádja a majorannás, zöldséges far-hátat, a másik mást, szóval főzünk nekik, kétfélét. Dorka, a bobtail sajnos beteg: gyakran kell hozzá orvos, s vele jár az aggódás, elővigyázatosság. Emiatt talán ő a kedvenc.
- Van valami megdöbbentő velük kapcsolatban?
- A cinkosságuk, összetartozásuk mellett talán az, hogy a macskám úszik a kádban. Pedig azt állítják a macskákról, hogy nem bírják a vizet és nem tudnak úszni.
- Semmi aljasság, bosszúság?
- De! A macska hazudós, aljas, kombinatív dög. Túltesz mindenkin. Emellett terrorban tartja az egész bagázst. Figyel, cselez és támad. Ettől függetlenül hihetetlenül jó a három állat kapcsolata: ha a két kutyával megjövök a sétából, a macska már vár az ajtóban bennünket, körbenyalogatja, fogadja őket, gondoskodik róluk.
Persze ha kint mínusz húsz fok van, a sétáltatás nyűg, de ha ők nem lennének, még ennyit sem mennék a levegőre. Nem tudom, az embereknek mi bajuk az esővel, én imádom. Fogom az esőkabátomat és lemegyek velük.
- Popper Péter egyik könyvének bevezetőjében arról ír, hogy a kutyája is hazudik. Csak másként. Mire tanítanak az állatok -
- Az állatok szellemesek és vigasztalni tudnak. Jól élünk együtt, mély érzelmi viszonyba lehet kerülni velük, cinkosak, egyéniségek. Persze ezen senki sem lepődik meg, akinek van állata. Akinek meg nincs, annak meg majd lesz!
- Végül jöhet az a bizonyos undok kérdés, ami sokszor a dolgok mögé világít. Nem afféle gyerekpótlók ezek az állatok, ez a hatalmas ragaszkodás, ez a túlméretezett figyelem?
- Hát dehogynem! Én úgy szoktam mondani, hogy egy - háromgyerekes - apa vagyok, aki minden gyerekét másért, és mindet együtt is szereti.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}