Pihe-puha kísértés

Pihe-puha kísértés

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Húsvétkor sok helyen összefuthatunk alkalmi nyúlárusokkal. Szívszorongatóan pici, alig hónapos, tündéri állatkákat kínálnak potom pénzért. Szülő legyen a talpán, aki ilyenkor ellen tud állni csemetéje könyörgésének, hogy „Légyszi, vigyünk haza egy ilyen édes kis nyuszikát!”. Hiszen valójában a felnőtt szívét is megdobogtatja az a szőrmók, és az árus is megerősít: ez törpenyúl, nem is nő sokkal nagyobbra, és el van egy kis ketrecben akár a lakásban is.

 

 

Akit ezek a józan észt bénító hatások eltérítenek, könnyen ott találhatja magát egy frissen szerzett nyúllal. Jó esetben a gondos nyúltenyésztő ellátta tanácsokkal az etetést illetően, sőt, pár napra elegendő tápot is adott az új tulajdonosnak (hiszen az ünnepek alatt nincs nyitva olyan bolt, ahol ilyesmit be lehetne szerezni).

 

Aztán a „nyúltulajdonosság” első boldogságát apróbb közjátékok keserítik: tenyérnyi kedvencünk nem úgy gondolja, hogy neki abban a kartondobozban kéne kuckóját berendezni - kiugrál belőle, majd többszöri visszaterelés után rögtönzött megoldásként a szomszédtól sikerül egy nagyobb dobozt szerezni, amiből már nem olyan egyszerű kiszökni.

 

Találékony tapsifülesünk azonban az éj leple alatt gondosan kirágja magát a kiutalt lakhelyből, felderíti otthonunkat, elbújik a hűtő mögé, odapiszkít, és elrágja a telefondrótot (jó esetben nem a hosszabbító zsinórját, ami épp áram alatt van).

 

Ezután fel is út, le is út… Ez az a kritikus pont, amikor sokakban felmerül: nyúl úrnak távoznia kell tőlünk. Igen ám, de ahhoz már késő, hogy a piac melletti árushoz visszavigyük - őt már rég a föld nyelte el.

 

Komolyan és felelősséggel kell tehát eldöntenünk, amikor a gondolat fészkeli be magát agyunkba, hogy nyúltulajdonossá váljunk! Azzal kell számolni, hogy egy törődést igénylő élőlényt veszünk magunkhoz, aki eztán 8-10 évig lesz életünk része. Etetni-itatni kell, gondoskodni a tisztán tartásáról, el kell viselni a vele járó felfordulást és szagokat, és bizony nyaraláskor pótgazdit kell kerítenünk. Ha valaki mégis meggondolatlanul szerzett be egy nyuszit, netán ajándékba kapta, de mégsem vállalja a tartásával járó kötelezettségeket, semmiképpen se válassza azt a megoldást, hogy valahol elengedi egy mezőn. Ugyanis nem vadon élő üreginyúl-csemetét vettünk magunkhoz, hanem háziasított változatát, amelyik közel sem tudja úgy feltalálni magát a természetben, mint gondolnánk. Ha tehát mennie kell, és nincs olyan ismerősünk, aki befogadná, inkább vigyük be a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol sok hasonlóan elárvult társával együtt várják! Szinte már hallom is a tiltakozást: „Azt már nem! Hogy kígyóeledel legyen belőle?!”. Nos, ilyen veszély nem fenyeget. A befogadott nyulak először az állatkert Állatsimogató részlegébe kerülnek, ahol naphosszat dédelgetik őket a látogatók, majd, ha nagy már a zsúfoltság, kb. egy hónap múlva kihelyezik őket tenyésztőkhöz/tartókhoz.
Mégis marad a nyuszi
Ha mérlegelve lehetőségeinket mégis úgy döntött a családi kupaktanács, hogy kényelmetlenségek árán is vállaljuk a tapsifülest, nem fog csalódást okozni: nagyon kedves háziállat, hamar hozzászokik az emberhez, és kedvességével feldobja a mindennapokat.
Elhelyezésénél arra kell figyelnünk, hogy a „lakosztály” (leginkább egy stabil ketrec) anyaga olyan legyen, amit nem tud szétrágni, illetve a rágcsálás során nem mérgezi meg (pl. festék). Vonatkozik ez az etető- és itatóedényekre is. Ugyanis rágcsálóról van szó, a metszőfoga folyamatosan nő élete során, így folyton rágcsálnia kell. A ketrec mérete függ kedvencünk felnőttkori testméretétől, illetve attól is, hogy hány állatot tartunk majd benne. A magassága kb. fél méter legyen, hogy ki tudjanak kényelmesen nyújtózni. Ha kertbe helyezzük el, gondoskodni kell olyan tetőről, ami megvédi a csapadéktól, valamint hőszigetelésről. Ne legyen huzatos helyen, és mindig legyen lehetősége az állatoknak szélvédett, árnyékos helyre visszavonulni (nyáron a hőgutára érzékenyek). Legjobb, ha kb. egy méter magasra tesszük az építményt, így a ragadozók sem jutnak be könnyen, és a ketrec alja sincs kitéve az alatta pangó esővíz miatti rothadásnak.
Alomnak száraz fűszénát használjunk, ezt előszeretettel fogyasztják is a nyuszik, és szükségük is van a magas rosttartalmára az egészséges emésztéshez.
Mozgásigényüket is ki kell elégítenünk: kerti tartásnál érdemes egy kifutót építeni a ketrechez, lakásban pedig ki lehet engedni őket, de előtte nagyon fontos MINDEN RÁGHATÓT eltenni a környékről (főleg elektromos vezetékek)!
Etetésüknél legegyszerűbb, ha előre gyártott, jó minőségű nyúltápot veszünk alapnak, ez ugyanis optimális arányban tartalmazza a számukra szükséges tápanyagokat, mikroelemeket. Ezt aztán kiegészíthetjük különféle zöldségekkel (sárgarépa, retek, káposzta, karalábé), amiket mindig gondosan mossunk meg. Szóba jönnek még kertekben, parkokban szedhető növények, mint a tyúkhúr, a csalán, vagy a lóhere, de csak ismert növényeket adjunk, mert a vadon szedettek közt is vannak mérgező anyagokat tartalmazók!
Fertőző betegségek ellen is célszerű védekezni. Ezek közül a két legsúlyosabb, halálos kimenetelű vírusfertőzés a myxomatosis és a nyulak vérzéses betegsége. Szúnyogok terjesztik mindkettőt, így már februárban, a szúnyogszezon előtt érdemes elvinni kedvencünket az állatorvoshoz a megfelelő oltásokra (de az év során bármikor lehet oltást beadatni).
Ha a fenti körülményeket átgondolva valaki felelősséggel el tudja vállalni a nyúltartást, nagyon ideális háziállatra találhat bennük: kedvesek, szelídek, könnyen hozzászoknak a gyerekekhez is, de sose felejtsük el, hogy nekik is vannak igényeik, s csak ezeket kielégítve lesznek egészséges, sok örömet adó tapsifülesek a családban.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}