Négylábú doktorok

Négylábú doktorok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Azoknál az élőlényeknél, amelyek szociális életformában élnek - így az embereknél is, a társas kapcsolatoknak kiemelkedő szerepük van az egészség kialakításában, fenntartásában. Számos kísérlettel bizonyították, hogy mekkora jelentősége van egy fajtárs, vagy akár csak egy másik, nem azonos fajba tartozó egyed jelenlétének.

 

 

A 60-as években Dr. Boris Levinson pszichiáter hosszú ideig sikertelenül kezelt egy kábítószeres anyától született, pszichésen sérült kisfiút, aki a terápia során sosem szólalt meg. Egy alkalommal a doktor nem tudta otthonhagyni bulldogját, így titokban becsempészte magával a rendelőjébe. A gyerek a hosszas érdektelenség után reagálni kezdett környezetére, és beszélni kezdett - a kutyához! Levinson ezután tudatosan is alkalmazta felfedezését, és bevonta a kutyát a kezelésbe. Az állat révén sikerült átszakítani a gátat, ami a fiú és a környezete között állt. Azóta a doktornak több követője akadt, s ma már előszeretettel alkalmaznak a kutyák mellett delfineket, lovakat, nyulakat, macskákat, tengerimalacokat is hasonló célokra.

 

 

Lovak

 

A lovaglás a sport és a természet ötvözete. Az együttmozgás, a másik minden rezdülésének figyelése és megérzése nem mindennapi hatást eredményez: az ember csak vesz egy mély lélegzetet a friss, szénaillatú levegőből, és feloldódik abban a zsongító tudatban, hogy egy közel 500 kilós állat várja irányítását. Nincs rá jobb szó: ez maga a harmónia.

 

Ezt a páratlan sportot fizikai, illetve pszichés sérülteknél terápiaként is alkalmazzák. A hippoterápia során például olyan izmokat mozgatnak meg, amiket hagyományos fizikoterápiával nem tudnának. A ló ritmikus mozgása hasonló ingereket küld az izmoknak, mintha a páciens járna, így a görcsösség csökken, és az izomcsoportok erősödnek. Ráadásul mindezt egy jó hangulatú foglalkozás során, ami növeli a motivációt és a tűrőképességet. Természetesen az ilyen terápiát képzett szakember végezheti csak, olyan esetekben, amikor azt orvos írja elő. Magyarországon a Magyar Lovasterápia Szövetség foglalkozik hippoterápiával, gyógypedagógiai lovaglással, és lovas parasporttal, valamint specialisták képzésével.

 

A lovaglás ritmusossága révén a beszédproblémák kezelésében is jótékony hatású. Ezen kívül a páciens szoros lelki kapcsolatot alakít ki a lóval, ami a társadalomba való beilleszkedéséhez is segít, növeli önbizalmát, fejleszti önkifejezését. Az állatok számára a beteg és az egészséges ember egyenrangú, mindenkinek őszinte szeretetet nyújtanak, ami sokszor minden gyógyszernél többet ér.

A kutya a legjobb antidepresszáns
Hazánkban a Kutyával az Emberért Alapítvány 2001-ben indította el állat-asszisztált pszichoterápiás és személyiségfejlesztő programját fogyatékos gyermekek számára. Ebben a sok türelmet igénylő, de még több szeretetet és sikerélményt adó munkában segítőként bárki részt vehet, aki elvégzi az államilag finanszírozott tanfolyamot, illetve kutyája is jó minősítést szerzett a vizsgákon. Fontos, hogy a terápiás állat kiegyensúlyozott, egészséges legyen, nem lehet ijedős, és az új helyzetekhez is könnyen alkalmazkodnia kell. „Munkaköri kötelessége”, hogy igényelje a szeretetet, simogatást, sokszor magától oda kell bújnia a zárkózott kis páciens ölébe. Egészségére fokozottan ügyelni kell, szigorú előírások szabják meg a rendszeres állatorvosi ellenőrzést, és a gazdik a már említett képzésen belül komoly állategészségügyi oktatásban is részesülnek.

Hogyan is hat az állatterápia?
Pszichológusok és etológusok hosszú ideje tanulmányozzák, hogy az állatok hogyan járulhatnak hozzá az ember életminőségének a javításához. A száraz statisztikák helyett inkább az alapítvány szakembereinek tapasztalatait osztanám meg.
A puha, meleg, közvetlen, nyitott, előítéletmentes kis lények jelenléte ösztönzőleg hat a gyermekekre, akik minden egyes alkalommal jutalomként értékelik a velük eltölthető időt. Általuk lehetővé válik a problémás gyermekek figyelmének tartós fenntartása is, fejlődik mozgáskoordinációjuk és nyelvi kifejező készségük. Az amúgy zárkózott, magukba forduló kis betegek könnyebben megnyílnak. Az állat minden más eszköznél erősebb motivációt jelent a mozgásra, még azoknál is, akiknek egyébként nagy nehézségekbe ütközik egy-egy mozdulat. Egy kutyát vezényszavakkal irányítva például az amúgy magatehetetlen páciens úgy érzi, van kontrollja az események felett, és még a legnagyobb erőfeszítések árán is szívesen adja oda az ebnek a megtett utasításért a jutalomfalatot.
Ahol erre nyitott a vezetőség, és a szabályok megengedik, ott idősek otthonában, sőt börtönökben is alkalmaznak négylábú és szárnyas „antidepresszánsokat”. A reményvesztett embereknek ezek a kis élőlények visszaadják az életkedvüket, gondozásuk révén újra hasznosnak és fontosnak érezhetik magukat. Sajnos Magyarországon ennek a feltételei még nem tisztázottak, gyakran egészségügyi okokra hivatkozva tagadják meg e csodálatos terápia lehetőségét. Pedig egy ápolt, rendben tartott állat nem jelent veszélyt az emberre. Ilyen alapon a kórházakban sem lehetne engedni a látogatást, sem újabb páciens felvételét, hiszen egy fertőző beteg nagy veszélyt jelent mások számára…
Az is bizonyítást nyert, hogy nem csak lelki segítséget nyújtanak szőrös-tollas barátaink, hanem indirekt módon erősítik az immunrendszert is. Simogatásuk például a magas vérnyomást csökkenti, és számos más betegség esetében is jó hatásúak - valószínűleg a kedélyállapot javítása révén.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}