Klímavásárlás előtt

Klímavásárlás előtt

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A nyári hőségben sokakban merül fel az igény a légkondicionált helyiségek nyújtotta kellemes környezet iránt, és természetesen ilyenkor a hirdetési újságokban is megjelennek a klímaberendezések reklámjai. Tekintve, hogy a készülék beszerzése és üzemeltetése költséges vállalkozás, érdemes a vásárlást megelőzően néhány kérdést átgondolni.

 

 

 

A megfelelő teljesítmény

Nagyon fontos, hogy olyan teljesítményű készüléket válasszunk, amely megfelel a lehűteni kívánt helyiség adottságainak: elsősorban is a légköbméterben számított méretének, de figyelembe kell venni a fekvését (egy déli tájolású lakást kétszer akkora hőterhelés ér, mint egy ugyanolyan méretű északit), az elhelyezkedését (földszint, tetőszint), a falak, a nyílászárók, a tető szigeteltségét is. További fontos szempont lehet, hogy hányan tartózkodnak a helyiségben, és működnek-e ott jelentősebb, hőt termelő készülékek, például számítógép, televízió. A klímaberendezések jelentős áramfogyasztása miatt mindenképpen mérjük fel a rendelkezésre álló elektromos hálózat állapotát. Legyünk körültekintőek, mert a szükségesnél kisebb teljesítményű klíma nem, vagy csak nehezen tudja lehűteni a helyiséget, ami nagyobb fogyasztást eredményez. A túl nagy teljesítményű készülék többet fogyaszt, mint amennyire ténylegesen szükség van, ráadásul nagyobb a megfázás veszélye is. Vásárlás előtt tehát érdemes tájékozódni, illetve szakember tanácsát kérni!

A mobil klíma

Alapvetően kétféle légkondicionáló berendezést különböztetünk meg. A mobil klímaberendezés esetében egyetlen gépházban található az összes berendezés. Nagy előnye a mozgathatóság, és jó megoldás lehet, ha egy kisebb méretű teret kívánunk hűteni, illetve ha más készülék elhelyezésére nincs lehetőség. Hátránya a viszonylag kisebb teljesítmény, és a kompresszor működésével járó zaj. Figyelni kell arra, hogy a meleg levegőt ki kell juttatni a szabadba, ami egy nagyobb átmérőjű csövön történik. Ha ezt a csövet egy nyitott ablak résébe tesszük, a résen beáramló kinti meleg levegő miatt a gép igen drágán folytat kilátástalan harcot a hőséggel szemben.

A split klíma és beszerelése

Nagyobb hatásfokkal működnek az osztott típusú, vagy úgynevezett split klímák. Az épület külső falán elhelyezett kültéri, és a hűteni kívánt helyiség belső falán található beltéri egység között összekötő vezeték biztosítja az áram és a hűtőközeg áramlását. Egy légkondicionáló berendezés felszereléséhez, beüzemeléséhez megfelelő szakértelem és szerszámok szükségesek: az épület falát át kell fúrni, csöveket, elektromos vezetékeket kell összekötni, a kondenzvíz elvezetését meg kell oldani. Mindenképpen szakember végezze ezeket a munkákat, már csak azért is, mert a nem szakszerű beszerelésből eredő hibák esetén az eladók vitatják a készülékre vonatkozó felelősségüket. A klímaberendezés használatba vételéért fizetendő végső árba azonban a beszerelés, üzembe helyezés munkadíját be kell kalkulálni.
A klímaberendezés helyét úgy érdemes kiválasztani, hogy a beltéri egység ne olyan helyre fújja a hideg levegőt, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk (fotel, kanapé, ágy, íróasztal stb.).
A kültéri egységek felszerelésével kapcsolatban fontos tudni, hogy műemlék épületek homlokzatára gyakorlatilag nem telepíthetők. Nem műemlék épületek esetében a hatályos szabályozás alapján elhelyezésükhöz alapvetően nem kell hatósági engedély, de a kellemetlenségek megelőzése érdekében a lakóhelyünk szerint illetékes önkormányzat építésügyi osztályán érdeklődjünk, mert városképi vagy egyéb szempontok miatt helyi rendelkezés szigorúbb feltételt szabhat. A társasházban lakóknak annyival bonyolultabb a helyzetük, hogy a társasházakról szóló törvény rendelkezése szerint az ingatlantulajdonosok négyötödének hozzá kell járulnia a ház külsejét érintő változtatásokhoz. Tanácsos tehát a közös képviselővel egyeztetni a vásárlás előtt.

Az energiatakarékosság és a zajszint

A klímaberendezéseket energiatakarékosságuk alapján „A”-tól „G”-ig terjedő skálán sorolják be, amelyen a legkisebb fogyasztásúak az „A” osztályba kerülnek. Ne legyenek azonban túlzott elvárásaink, valójában ezek is jelentős mennyiségű energiát használnak fel: tudnunk kell, hogy a klímaberendezés a legtöbbet fogyasztó háztartási berendezések egyike. Az energiaosztály jelölésére az energiacímke szolgál.
Vételárát tekintve drágább, ellenben gazdaságosabban üzemeltethető az ún. inverteres klíma. Ezekben a készülékekben mindig csak annyit üzemel a kompresszor, amennyi teljesítményre szükség van a beállított hőmérséklet megtartásához. Ahol sokat használják a klímát, ez a berendezés akár 30 százalékkal kevesebb energiát igényel a hagyományos készülékekhez képest. Az energiafelhasználás mellett érdemes a zajszintet is figyelembe venni, mert a magas zajszint bennünket és a kültéri egység miatt a szomszédokat is zavarhatja.
Asztmás, allergiás betegségben szenvedők számára különösen fontos lehet, hogy a készülék szűrők beépítésével nem csak hideg levegőt állít elő, hanem a levegőt tisztítja is, az abban található port, polleneket, gombákat, baktériumokat stb. kiszűri.
A másik „extra felszereltség”-et az jelenti, hogy sok légkondicionáló berendezést a hűtő mellett fűtő funkcióval is árulnak. Ez ne befolyásolja választásunkat, ugyanis nem igazán lehet kihasználni, hiszen a lakást klímával fűteni kétségtelenül a leggazdaságtalanabb megoldás lenne.

A használat

A klímaberendezés használata során ügyeljünk arra, hogy a külső és a hűteni kívánt helyiség közötti különbség ne haladja meg a 10 fokot, ugyanis a nagy hőmérséklet-különbség megviselheti a szervezetet, meghűléshez vezethet.
Ha a légkondicionálót bekapcsoljuk, a helyiség ablakait tartsuk zárva, ezzel megakadályozva a forró levegő beáramlását. Időközönként rövid ideig szellőztessünk, hogy friss levegőhöz jussunk. Fontos, hogy a lehűteni kívánt helyiség ablakain kívül az elválasztó ajtókat is csukjuk be, és tartsuk zárva, különben a szomszédos helyiségek levegőjét is hűtenie kell a készüléknek, ami rontja a hatásfokot, és könnyen lehet, hogy ez a feladat már meghaladja a teljesítményét.
Fontos tudni, hogy a lakásunkat érő hőterhelést a klímaberendezésen kívül más módon is csökkenthetjük. A legfontosabb, hogy megakadályozzuk a napsugarak és a meleg közvetlen bejutását a lakásba különböző árnyékolástechnikai eszközök segítségével: sötétítő függöny, reluxa, zsalu, redőny, roló, ponyva stb. A leghatásosabbak a kültéri eszközök, az ablakon belül alkalmazott megoldásoknál ugyanis a felfogott, visszavert hő az ablaküveg miatt már nem tud eltávozni a helyiségből, ezáltal a belső hőmérsékletet növeli. További fontos körülmény az ablakok megfelelő szigeteltsége és hőszigetelő-képessége, amely távol tartja télen a hideget, nyáron pedig a meleget.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}