Hurrá, nyaralunk! - Avagy hasznos tanácsok utazás előtt

Hurrá, nyaralunk! - Avagy hasznos tanácsok utazás előtt

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Mindannyiunk óriási örömére végre bátran kijelenthetjük, hogy beköszöntött a tavasz, így a nyár és a várva-várt pihenés is belátható közelségbe került. Habár az utazási irodák számtalan előfoglalási, úgynevezett first minute kedvezménnyel csábítják az utazni vágyókat, amelyek lényege, hogy nyári utunkra már az év elején kedvezményes áron befizethetünk, a legtöbben mégis csak az utazás előtt egy-két hónappal kezdik el tervezgetni nyaralásukat. Az utazás során nem várt események mindig bekövetkezhetnek, de kellő körültekintéssel a rizikófaktorok csökkenthetők.

 

nyaralas


Az utazásszervező és közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Kormányrendelet értelmében Magyarországon utazásszervező és utazásközvetítő tevékenységet kizárólag az az utazási vállalkozó folytathat, akinek az erre irányuló tevékenységét a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal engedélyezte. A tevékenység folytatásához szükséges engedély mellett az utazási vállalkozóknak meghatározott mértékű vagyoni biztosítékkal is rendelkezniük kell. A vagyoni biztosíték lehet bankgarancia, biztosítóval kötött biztosítási szerződés, és az utazási vállalkozó által hitelintézetnél lekötött pénzbeli betét. A vagyoni biztosíték arra az esetre nyújt fedezetet, ha az utazási vállalkozó anyagi helyzete miatt az utasai hazaszállításáról gondoskodni nem képes, illetve nem tudja az utasok kényszerű tartózkodásának költségeit fedezni, továbbá az utasok által befizetett előleg vagy részvételi díj visszafizetését sem tudja teljesíteni. Amennyiben utazásunkat sajnálatos módon az utazási vállalkozó fizetésképtelensége árnyékolja be, közvetlenül az iroda által megjelölt biztosítóhoz vagy hitelintézethez fordulhatunk, amelynek nevét az utazási vállalkozó köteles az utazási szerződésben feltüntetni!

A szerződést mindig olvassuk el!

Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Kormányrendelet értelmében az utazási szerződést – beleértve annak valamennyi kikötését – írásban kell megkötni, és azt az utas rendelkezésére kell bocsátani. A szerződés utas részére történő átadása megtörténhet papíralapon, de elfogadható más tartós adathordozón is, amennyiben a szerződést elektronikus dokumentumba foglalták. Ha a szerződés a megkötése után módosul, az utazási vállalkozónak szintén a fentiek szerint kell eljárnia.
Annak érdekében, hogy az utazási szerződés megkötése előtt az utas minden, a részvételi díjon kívül felmerülő pluszköltségről tudomást szerezhessen, az utazási vállalkozót az utazási szerződésben széles körű tájékoztatási kötelezettség terheli. Az utazási szerződést – amelynek tehát az utazással kapcsolatos minden lényeges körülményre ki kell térnie –, mindig javasolt alaposan átolvasni az aláírás előtt!

Mit kell tartalmaznia a programfüzetnek?

Az utazási szerződésen kívül érdemes azonban az utazási vállalkozó általános szerződési feltételeit és a programfüzetét is áttanulmányozni, amelyben az utazással kapcsolatos kiegészítő információkat találhatunk. A programfüzetnek egyértelműen és pontosan tartalmaznia kell például az úticélt, útvonalat és jelentősebb tartózkodási helyeket; tartalmaznia kell a szálláshely helyét, típusát, a szálláshely szerinti ország szabályainak megfelelő komfortfokozatát, amennyiben pedig a komfortfokozat a hazaitól eltér, erről az utast tájékoztatni kell, és meg kell jelölni, hogy az melyik hazai besorolásnak felelne meg.
A katalógusban kell továbbá tájékoztatást adni arról a legalacsonyabb létszámról is, amely az utazás elindításának feltétele, és meg kell jelölni azt a határidőt, ameddig az utazási vállalkozó köteles az utazás ilyen okból történő elmaradásáról értesíteni az utast. Az utazással érintett ország útiokmány- és vízumelőírásairól, valamint az egészségügyi előírásokról is köteles a katalógus felvilágosítást adni.

Hogyan és mikor mondhatjuk le az utazást?

Amennyiben az utas a befizetett úton mégsem tud részt venni, az utazási szerződéstől bármikor elállhat, elállási nyilatkozatát pedig írásban kell megtennie. Az utas elállása esetére az utazási vállalkozó bánatpénzt kiköthet ugyan, de annak mértéke a részvételi díj mértékét nem haladhatja meg. Amennyiben azonban az utas a szerződést az utazást megelőző harmincöt napnál korábban (szálláshely igénybevételére irányuló szerződés esetében negyvenöt napnál korábban) bontja fel, bánatpénz címén kizárólag a részvételi díj 10 százalékát köteles az utazási vállalkozónak megfizetni. Abban az esetben, ha az utas elállása az utazás megkezdését megelőző hatvan napnál korábban történik, az utazási iroda bánatpénzt egyáltalán nem követelhet az utastól!

És mikor mondhatja le az iroda?

Az utazásszervezőnek legkésőbb az utazás előtt húsz nappal van lehetősége elállni a szerződéstől, elállási nyilatkozatát ugyancsak írásban kell megtennie. Ilyen esetben az utas az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra (utazásra) tarthat igényt, ha pedig ezt nem tudja az utazási vállalkozó teljesíteni, a szerződés megkötésétől számított kamattal együtt köteles a befizetett teljes díjat az utasnak visszafizetni.
Fontos még kiemelni, hogy amennyiben az utazással kapcsolatos vitás helyzetet nem tudja az utas és az utazási iroda rendezni, a bíróság vagy a peres út alternatívájaként működő békéltető testület tud a leghatékonyabban fellépni.

Piacfelügyeleti és Fogyasztóvédelmi Főosztály
Fogyasztóvédelmi Osztály


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}