Selyemben, bársonyban

Selyemben, bársonyban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Manapság nagyon sokfajta szövettel készítenek kárpitozott bútort, a hagyományos bársony és selyem alapanyagoktól a pamutszövetekig. Egy azonban biztos, a mai bútorszövetektől már nem várhatjuk el, hogy egy életen át szolgáljanak bennünket.

 

 

Az antik és stílbútorok szövete adott, nem lehet mást feldolgozni rá, mint amit eredetileg terveztek hozzá, mert más, stílusában nem hozzáillő szövet használata esetén értékét veszti. Ha áthúzásra kerül a sor, ne sajnáljuk az időt több üzlet végigjárására, mert bőséges kínálat van hagyományos bútorszövetekből is. Előtte azonban egyeztessünk szakemberrel, hogy milyen anyagból, hány métert vegyünk, mert irányított mintázatú és felületű szövetből sokkal több kell, főleg ha a mintázat szimmetrikus. Ülőbútorhoz nagyobb kopásállóságú szövetet válasszunk. Az sem baj, ha a nappali szobában elhelyezett bútor szövete úgynevezett szennytaszító kikészítést kapott. Ezáltal nemcsak kevésbé tapad meg a piszok a felületén, de azt könnyebben el lehet távolítani, mint a hagyományos kikészítésű szövetekről.

 


Külön
vagy együtt

Hálószobába választott bútornál más a helyzet, hiszen azt csak éjszaka használjuk, és az ágynemű (derékalj, lepedő) lefedi, egyúttal megvédi azt. Ebben az esetben csak azt kell mérlegelni, hogy teljes bevonatú ágyat vásároljunk, vagy külön matraccal rendelkezőt, amelyről a fedőtakaró éjszakára eltávolítható. Azoknál az ágyaknál, ahol nincs külön takaró, és nappal az eredeti huzat látszik, szintén fontos, hogy jó kopásállóságú legyen a szövet. Általánosan elterjedt, hogy az emberek többsége lepedő alatt úgynevezett derékaljat (vagy más takarót) használ, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy álmunkban gyakran változtatjuk a testhelyzetünket, így helyenként a bútor intenzív dörzshatásnak van kitéve.
Gyakori, hogy a franciaágyakat külön takaróval és díszpárnákkal látják el, amelynek a védelem mellett másik előnye, hogy külön tisztítható, sok esetben mosható is.
Akár új bútort vásárolunk, akár a régit kívánjuk felújítani, a vásárlás előtt gondosan tanulmányozzuk át a termékhez mellékelt vásárlási tájékoztatót. Ha az nincs a bútoron, vagy bútorszöveten, kérjük el az eladótól, mert a pénztárnál utólag kezünkbe nyomott tájékoztató már aligha segíti a döntésben. A vásárlási tájékoztatónak tartalmaznia kell a minőségtanúsítást és a használati?kezelési útmutatót. Nem hozható forgalomba az a termék, melyet az előírt és szükséges tájékoztatással nem láttak el.

Cserélhető
- ruhák?

Napjainkban új tendencia a gyártók egy részénél, hogy olyan textilbevonatú bútorokat készítenek, amelyek huzata levehető, mosható, sőt ugyanazt a bútort legalább két-három, esetenként még többféle szövetből készült huzattal forgalmazzák. Így, ha forma és méret tekintetében megfelelő a bútor, a kárpitot illetően a döntést tulajdonképpen ránk bízzák. Választhatunk a vékonyabb-vastagabb, egyszínű és mintás kivitelek közül saját és lakásunk hangulatának megfelelően, de akár kettőt is választhatunk, egy vidámabb nyárit és egy vastagabb télit. Előtte azonban gondosan tájékozódjunk arról, hogy a gyártónak ez csak egyszer piacra dobott terméke, vagy folyamatosan több éven keresztül gyártja azokat, mert így később kiegészíthetjük bútorunk - ruhatárát" néhány új darabbal. Különösen fontos ez akkor, ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk megkímélni a bútort, de ugyanakkor szeretnénk, ha rendezetten nézne ki a lakásunk.
Döntés előtt azonban mérlegelnünk kell, hogy számunkra mi a fontosabb. A levehető, cserélhető, mosható huzat mellett szól, hogy alaposabb tisztítóhatás érhető el, mint például a fixen rögzített kárpitozásnál. Az utóbbit nedves tisztításnak nem lehet alávetni, csak szárazhabos vagy néhány speciális szerrel lehet tisztítani, viszont megkímélhetjük magunkat a mosás és vasalás fáradalmaitól. A vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy a háztartásunkban lévő mosógép alkalmas-e a huzatok mosására. Nem elhanyagolható előny, ha a huzatok több részből állnak, mert ezeket - külön mosással - megvédhetjük a gyűrődéstől, törődéstől. A huzatok egy része kap valamilyen gyűrtelenítő appretúrát, ebben az esetben csak egy kisebb, simító vasalásra van szükség. A mosások során azonban ez a kikészítés gyengül, veszít eredeti állapotából. A huzatokat, ugyanúgy el kell látni bevarrt kezelési jelképsorral, mint a ruházati termékeket. Ugyancsak a termékbe kell varrni a nyersanyag-összetételt tartalmazó címkét is. Az összetételt a vonatkozó rendeletnek megfelelően magyar nyelven kell feltüntetni.
A kezelési jelképsornak öt ábrából kell állnia: mosás, klóros fehérítés, vasalás vegytisztítás, szárítás. Ezeket a termékbe maradandóan (bevarrt?szövött - nyomott, vagy más eljárással készített címkén) és olvashatóan kell elhelyezni. Fontos, hogy .a termék várható élettartama alatt mindvégig látható, értelmezhető maradjon.
Dísz
és védelem

Készíthetünk huzatot régi fotelre, heverőre, de akár az étkező székeire is. A legfontosabb a pontos méretvétel és formakialakítás. Célszerű először olcsó vagy elfekvő anyagból kialakítani a megfelelő formát, és csak azután kiszabni a végleges anyagból. Ha nem kaptunk pontos információt az üzletben a méretváltozásra, zsugorodásra vonatkozóan, akkor ne sajnáljuk az időt arra, hogy egy kisebb darabon megvizsgáljuk, mennyit megy össze a szövet. Így sok felesleges bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Az elvégzett mosási próba alapján eldönthető, hogy szabás előtt szükséges-e beavatni a teljes mennyiséget. Jó tanácsként még annyit: ha mi magunk készítjük a huzatot, ne válasszunk olyan anyagot, amelyet aztán tisztítóba cipelhetünk. Az üzletek nagyon jó minőségű pamut, len és pamut-len, esetleg szintetikus szállal kevert szöveteket kínálnak.
Ha olyan helyen használjuk a terméket, ahol nagy strapának van kitéve, akkor óvatosságból először csak egy kicsiny darabkát vegyünk meg belőle. Ebből vágjunk le egy akkora részt, amelyen valamennyi szín látható, tegyük félre, majd a maradékot - házi" vizsgálatnak vessük alá. Többszöri mosás után hasonlítsuk össze az eredetivel, napon szárítás után szintén, ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon fakul, akkor fontoljuk meg a vételt. Nyaralók, kerti bútorok párnáinak, terítőinek talán megéri az olcsóbb, kevésbé színtartó anyagot megvenni, hiszen azt általában rövidebb időközönként szokás cserélni. Hintaágyak huzatának azonban már célszerűbb erősebb, színtartóbb esetleg vízlepergető kikészítésű szövetet választani.
Fontos, hogy az üzletben a blokkal együtt átvegyük, megőrizzük a termék vásárlási tájékoztatóját. A legkörültekintőbb vásárlás estén is előfordulhat, hogy hibás terméket vásárolunk, ebben az esetben viszont az árut a vásárlás helyén csak a fizetési bizonylattal tudjuk megreklamálni. Blokk híján az üzlet nem köteles minőségi kifogásunkkal foglalkozni. A vásárlási tájékoztatót - önvédelemből" szükséges megőrizni. Előfordulhat ugyanis, hogy a termék jó minőségű, de tartalmilag hibás tájékoztatót mellékeltek hozzá, ekkor viszont a meglévő útmutatással bizonyíthatjuk, hogy a meghibásodás a hiányos vagy nem megfelelő tájékoztatás következménye.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}