Forradalom a konyhában

A technikai fejlődés nem kerülte el a tűzhelyeket sem. A sütni-főzni szerető háziasszonyok számtalan villamos sütővel kombinált vagy gázsütővel felszerelt gáztűzhely, bútorba építhető gázfőzőlap vagy gázsütő közül választhatnak.

 

 

A leggyakoribb háztartási gázkészülék a gáztűzhely. Ez általában három vagy négy, ritkábban öt vagy hat főzőégőt magába foglaló felső részből és az alatta elhelyezett sütőrekeszből áll.

 

Egyes típusoknál a sütő alatt edényszárító fiók is található, amely nem gyúlékony edények tárolására is használható.
Biztonságos
gáztűzhelyek
A tűzhely valamennyi gázégőjét termoelektromos égésbiztosítóval látják el, annak érdekében, hogy elégetlen gáz ne kerüljön a helyiség légterébe. A komfortosabb megoldást igénylők számára ajánlják azokat a készülékeket, amelyek égőit nagyfeszültségű szikragyújtóval szerelik fel. Az igényesebb kivitelű sütőket programkapcsolóval, digitális kijelzővel, memóriával és automatikus sütési hőmérséklet- beállítási (sütési idő) lehetőséggel is ellátják.
A főzőégők legalább háromféle méretűek, hőterhelésük 800?3500 (4500) W között változik aszerint, hogy pl. kávéfőzéshez vagy nagyobb átmérőjű edény melegítéséhez használhatóak.
A sütők hőterhelése 2000 – 3500 (5000) W. A zárójeles értékek a nem szokásos méretű, úgynevezett amerikai konyhás tűzhelyeknél használatosak.
Olyan gyártmányok is kaphatók, ahol a felső rész elemei dominószerűen építhetők össze. A különböző elemek, például gázfőzőlap, olajsütő, wok-főzőlap és kerámia főzőlap, tetszés szerint variálható.
A sütőt egyes gyártók grillezővel építik egybe, és nyársforgató villamos motorral látják el. A grillező többnyire villamos fűtésű, de ritkábban előfordul a gáz-ifnrasugárzós kivitel is. Vigyázat! A sütő és grillező egyidejű működtetése tilos!
A normál méretű tűzhelyek 500×500, 550×550, illetve 600×600 mm alapterületűek, magasságuk 800 mm körül mozog. Manapság valamennyi típus hasáb alakú, a lábakon álló kivitel kiment a divatból. A főzőégő és a hőmérsékletszabályozó nélkül szerelt sütőégő kezelőszerve a háromállású gázcsap. A kikapcsolt állás, továbbá a nagyláng- és a takaréklángállást a csapforgató gombon egyértelműen jelölik, a zárási irány minden készüléknél megegyezik az óramutató járásával.
A legtöbb típus ma már sütőhőmérséklet-szabályozóval működik, ami rendkívül kényelmessé teszi a sütés műveletét. A sütő csapforgató gombja általában 1?8 beosztású. Az egyes számokhoz konkrét hőmérsékletek tartoznak. Ilyen módon a sütőrekesz geometriai középpontjában a hőmérséklet állandó értéken tartható, kb. 130-260 °C-os tartományban.
Fontos tudni, hogy a sütőben a hőmérséklet-eloszlás attól is függ, hogy mit sütünk, milyen méretű tepsit használunk, és hová helyezzük el azt a sütőn belül. Mindezeket néhány próbasütés során kell kitapasztalnunk. Kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ha csak a sütőablakra helyezett tájékoztató jellegű hőmérőről leolvasható értékre hagyatkozunk. A jobb hőmérséklet-eloszlás, keveredés érdekében szinte minden gyártó kínálatában megtalálható légkeveréses sütőjű változat is. A háziasszonyok kényelmét szolgálja egyes gyártmányoknál a tűzhely kezelőlapján elhelyezett jelzőóra, amely a beállított sütési idő letelte után jelez, esetleg megszakítja a sütési folyamatot. A gáztűzhelyek sokféle színben, a legmagasabb igényeket kielégítő rozsdamentes anyagból is készülnek, ablakos vagy üveg sütőajtóval.
A lassúbb felfűtésű és a szabályozásra lassabban reagáló villamos sütők nagy előnye a gázüzemű sütőkkel szemben, hogy a sütőrekeszen belül a hőmérséklet sokkal egyenletesebb.
Bútorba építhető modellek

A bútorba építhető gázfőzőlapok a beépített konyhák megjelenésével együtt terjedtek el. Rendkívül tetszetősek, kis helyigényük és könnyű tisztíthatóságuk miatt a háziasszonyok gyorsan megszerették. Általában négy főzőégővel készülnek. Ritkábban egy ötödik nagyobb teljesítményű égőt is elhelyeznek rajtuk.
A gázfőzőlapok piacra kerülésének egyenes következménye volt a bútorba építhető gázsütők megjelenése. Az a tény, hogy egy háztartási gáztűzhely főző-, illetve sütőrésze elkülönül egymástól, forradalmasította a konyhák arculatát. A beépíthető sütő tetszés szerint helyezhető el a konyhabútor bármely szabad részében. Természetesen a hűtőgép közvetlen közelében nem ajánlatos üzemeltetni a sütőt, de például beépíthető a konyhabútor padlószintnél magasabb részében is. A kezelőszervek lehetőleg szemmagasságnál feljebb ne helyezkedjenek el.
A vásárlás előtt tanácsos kikérni egy szakember véleményét, hogy az elváráfsainknak leginkább megfelelő készüléket vásároljuk meg, és nyugodtak lehessünk afelől is, hogy a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyek terén is minden rendben van.
A gyártó, illetve forgalmazó minden esetben felhívja a vásárló figyelmét, hogy csak olyan készülékre vállalja a jótállási kötelezettséget, amelynek beüzemelését a szakszerviz, vagy a jótállási jegyen, a kezelési utasításban feltüntetett címlistán szereplő, vele jogviszonyban álló vállalkozó végezte.
A használat előtt érdemes tanulmányozni a funkciókra utaló szimbólumokat, hogy mindig a legjobb sütési eredményt érhessük el.
Fontos tudnivalók
A tűzhelyek sütőjében – a kapható sütő-tepsik kivételével – kizárólag a gyári tartozékok helyezhetők el. Alumíniumfólia, építési tégla, cserép és egyéb, úgymond – jobb hőmérsékletelosztást” elősegítő eszközök rontják a sütés minőségét, és növelhetik az energiafogyasztást is. Soha ne tegyen semmit (alufóliát sem) a sütő fenéklemezére, mert a keletkező hőtorlódástól károsodik a fenékzománc.
A tűzhelyek tisztításánál feltétlenül be kell tartani a kezelési útmutató előírásait. Különösen igaz ez a karcolásra, súrolásra érzékeny zománcozott, de legfőképp a rozsdamentes felületekre.
Kizárólag az útmutatóban ajánlott, vagy a kifejezetten háztartási tűzhelyekre ajánlott tisztítószereket használjunk. A ráégett olaj- és zsírréteg eltávolítására speciális oldószerek kaphatók, amelyek alkalmazása langyos felületek esetén a leghatékonyabb. Külön gonddal kell ügyelni a főzőégők és a nagyfeszültségű szikragyújtó, illetve a lángőr termoelektromos érzékelőjének tisztán tartására, ellenkező esetben a főzőégő működésképtelenné válhat.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop