Energiaszámlánk

A közeljövőben bizton számolhatunk energiaáremeléssel, ráadásul kényelmi szempontjaink, komfortigényünk növekedése mind több energiafogyasztással jár. Hogyan lehet hát energiaszámláinkat – kordában tartani” –

 

 

Lakásunk fűtésénél arra kell leginkább vigyázni, ne szökjön el a meleg. Érdemes leellenőrizni tehát az ajtók, ablakok, a padló repedéseit, hézagait, és eltömíteni. A gázzal, olajjal, vagy szilárd tüzelőanyaggal működő készülékek biztonságos üzemeléséhez friss levegőre van szükség, itt tehát tilos tehát a szellőzés teljes megszüntetése.

 

n Rések eltömítése
A külső nyílászárókat huzatmentessé tehetjük habszivacs szigetelő szalaggal vagy fémborítású szigetelővel. A legjobban a rugalmas, tekercsben árult műanyag vagy gumi profil résszigetelő anyagok használhatók (keresztmetszetük gyakran betűt formáz, így C, K, D, O P, V stb. profiloknak nevezik). Más-más fajta szükséges az ajtókhoz, az ablakokhoz, erkélyajtóhoz vagy garázshoz, ezért kérjünk tanácsot vásárlás előtt!
A profil formája mellett fontos, hogy a tömítendő rés méretét is figyelembe vegyük. A profilok lehetnek öntapadósak, vagy horonyba préselhetők (utóbbi szakembert igényel). Az öntapadós profilok házilagosan is felrakhatók, nincs szükség speciális szerelő szerszámra, jól tapadnak, több évre szóló megoldást jelentenek.
Az ajtók aljára is érdemes gumi vagy filc csíkot tenni, vannak persze jobb anyagok is.
Cirkogejzírrel, vagy egyedi kazánnal történő fűtés esetén sok pénz takaríthatunk meg időkapcsoló beszereltetésével. Ezzel a fűtés be- és kikapcsolása úgy állítható be, hogy azelőtt kikapcsol, hogy otthonról elindulnánk, este pedig, mire hazaérünk, ismét kellemes meleg lesz.
El kell hinnünk, hogy akár 6-8 százalékkal is csökken energiaszámlánk, ha 1oC-kal alacsonyabb szobahőmérséklettel is beérjük.
Csökkentjük a hőfelhasználást, ha a radiátorok, konvektorok mögé a falra egyszerű alufóliát, vagy külön e célra gyártott speciális hablemezt teszünk. Nemcsak kifelé szigeteli le a hő elszökését a falon keresztül, de visszatereli a meleget a lakótérbe.
Ha a fűtőtesteket nem az ablakok alatt helyezzük el, célszerű egy megfelelő magasságban elhelyezett polccal a felfelé áramló hőt a szoba közepe felé terelni.
A bútorokat soha se tegyük túl közel a fűtőtestekhez, hiszen akadályozzuk a meleg levegő áramlását, ráadásul a bútorok is kiszáradnak.
Külön ráfordítás nélkül takarékoskodhatunk a fűtéssel, ha alkonyatkor behúzzuk a sötétítő függönyt, vagy leeresztjük a redőnyt. Ha azonban a függöny eltakarja a fűtőtestet vagy rálóg, a meleg a függöny mögött az ablakra terelődik, és ugyancsak kiszökik a lakásból.
n Karbantartás
Télen sokan gondolják úgy, hogy azért hideg a lakás, mert baj van a gáz fűtőértékével, pedig a fűtőértéket a szolgáltatók önös érdekükben folyamatosan ellenőrzik. Az ok inkább a rosszul karbantartott, tehát rossz hatásfokkal működő gázkészülékben rejlik, ezért kell a szükségesnél több gázt kell elégetni benne, hogy a korábbiakhoz hasonló menynyiségű hőt leadja.
Az olajtüzelésű kazánokban évente, a gáztüzelésű berendezések esetében két-három évente javasolt a fűtőfelületek tisztítása, és a cirkoberendezéseket is minden fűtési idény kezdetén ellenőriztetni kell.
A tömbfűtéses házak lakóközösségének tudnia kell, hogy nemcsak az üzemeltethetőség fenntartása a fontos, hanem hatásfokjavító beavatkozásokra is szükség van a gazdaságos üzemeltetéshez. Rendszeresen be kell állíttatni az égőket, korosabb kazánoknál félévente, újabb kazánoknál egy-két évente. Viszonylag olcsó beavatkozás, ám eredményezhet akár 5 százaléknyi hatásfokjavulást is. Egyúttal nézessük meg azt is, mennyire piszkolódtak el a fűtőfelületek, s ha szükséges, rendeljük meg a tisztítást.
Természetesen csak szakemberrel dolgoztassunk, és kérjünk számlát, hogy reklamáció esetén a hibát térítésmentesen kijavítsák.
A hagyományos szén-, vagy fatüzelésű kályhával, olajkályhával fűtőknek – a szépség rovására – érdemes egy kicsit hoszszabb kályhacsövet alkalmazni, közbeiktatva egy hőterelőt. Ilyen kályháknál kerüljük a túlságosan intenzív tüzelést, s ha a fűtőfelületeken lerakódott kormot rendszeresen eltávolítjuk, 5-10 százalékkal nő a hatásfok.
Ha csak egyedi villanyradiátoros fűtésre van lehetőség, mindenképpen hőfokszabályozós készülék a takarékos megoldás.
Ha párologtatót alkalmazunk, hőérzetünk megnő, és ezzel a tényleges hőigényünk csökkenthető.
A szellőztetés mindig rövid ideig tartson, de legyen intenzív, azaz sarkig tárjuk az ablakot, így nem hűlnek ki a falak és bútorok.
n Konyhai trükkök
A főzésnél is sokat takarékoskodnunk. Fontos az edény nagysága: ha a főzőlap átmérője 18 cm és az edényé csak 15 cm, az energia 30 százaléka elvész. A tűzhely főzőlapja és a főzőedény alja tehát egyforma méretű legyen, az edény alja sík legyen, ha pedig gázzal főzünk, a gázláng ne nyúljon túl a lábos alján, hiszen a gázláng hegye a legmelegebb, s a helyiséget fűtjük vele rossz hatásfokkal.
Mindig fedjük le a főzőedényt, majd forrás után vegyük vissza a melegítési hőmérsékletet. Ha van osztott főzőedényünk, abban egyszerre többféle zöldséget is párolhatunk ugyanazon a főzőlángon, és a sütőt is lehet egy időben többféle étel elkészítésére használni. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a sütő ajtaja jól záródjon. Kikapcsolható a sütő az étel végleges elkészülte előtt 8-10 perccel, így gazdaságosan kihasználható még a sütő melege. Mielőtt hozzáfogunk a sütéshez, főzéshez, vegyük kisebbre a lakás fűtését, így akár 20 százalékot is megtakaríthatunk.
A hűtőszekrény fontos szerepet játszik áramszámlánk nagyságában. A hűtő mindig hűvös helyiségben legyen, távol a fűtőtesttől, közvetlen napsütés ne érje. Hátsó rácsa mindig legyen szabadon, hiszen ha a ráesett dolgok eltakarják, vagy a helyiségben túl meleg van, az automatika bekapcsolja az aggregátort, jól megnövelve az áramszámlát. Szintén fontos teendő a jégréteg rendszeres leolvasztása.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop