Kompakt fénycsövek

Kompakt fénycsövek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A villamos energia árának rendszeres emelése egyre több területen ösztönzi a családokat az energiatakarékosságra. Az EU piacán évek óta számos jogszabály írja elő, hogy a forgalmazó már a vásárláskor felhívja a figyelmet az energiafogyasztásra. 2003. januárjától már hazánkban érvényes az előírás.

 

 

Az energiatakarékosság mindenkinek fontos, hiszen ezzel vigyázunk a Föld fogyó energiatartalékaira, csökkentjük az energiatermeléssel összefüggő környezetszennyezést, egyúttal a családi költségvetést is.

 


Kötelező tájékoztatás
Magyarországon az EU-jogharmonizáció keretében 2003. január 1-jétől a kompakt fénycsövekre vonatkozóan is kötelező tájékoztatni a fogyasztókat az energiafelhasználás ismérveiről (4/2002. (II. 15.) GM rendelet). Az energiahatékonysági címkének és adatlapnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
1. a kompakt fénycső energiahatékonysági besorolását (ez a besorolás A, B, C, D, E, F, G lehet, ahol az - A" a leghatékonyabb, a - G" a legkevésbé hatékony minősítés
2. a kompakt fénycső teljesítményfelvételét (wattban mérve);
3. a kompakt fénycső fényáramát lumenben;
4. a kompakt fénycső átlagos élettartamát órában (100 órára kerekítve). Ez utóbbi adat elhagyható, ha a csomagoláson nem szerepel semmi egyéb adat a fényforrás élettartamáról.
(A képen csak az
1. és 2. pontban írt adatokat szemléltetjük.)

Megjegyzés: egy kétszobás, a táblázat szerinti lakás napi 4 órás megvilágítását figyelembe véve, az izzónál ez évi 759,2 kWh-s, a fénycsőnél pedig 135.8 kWh-s fogyasztást jelent. Ha ennek a világításnak a költségét nézzük, akkor izzónál 21 850 Ft, kompakt fénycsőnél pedig 3908 Ft-tal kell számolnunk évente (25,70 Ft + áfa díj mellett).

Izzólámpa - fénycső
Mi a különbség az izzólámpa és a fénycső között - A hagyományos izzóknál a fényt a volfrámspirál izzása szolgáltatja. Ezzel szemben a fénycsöveknél villamos kisülés útján a csőben található higanyplazma bocsátja ki az emberi szemnek láthatatlan ultraviola-sugárzást. Ezt a láthatatlan sugárzást a fénycső üvegburkolatának belső oldalát borító fénypor változtatja át látható fénnyé.
A neves gyártók 3, illetve 5 sávos fényporral vonják be belülről a fénycsöveket, amelyek ily módon a színeket valósághűvé teszik. Az olcsó fénycsöveknél legtöbbször csak 2 sávos fényporokat alkalmaznak, ami a színvisszaadást nagyon lerontja. Ilyenkor kékes színűnek látjuk a tárgyakat (a hús ilyen megvilágításban romlottnak tűnik).
A fénycsövek kategóriájában a hagyományos előtéttel és az elektronikus előtéttel ellátott kompakt fénycsöveket egyaránt meg kell említeni, mivel e két csoport között a felhasználó szempontjából további lényeges különbség van. A hagyományos előtéttel működő fénycsövek 100 Hz-es vibrálása időnként szabad szemmel is látható, ami a szem idő előtti elfáradását eredményezi. Ezzel ellentétben a beépített előtétes kompakt fénycsövek már olyan frekvencián (25-40 kHz-en) dolgoznak, amit az emberi szem nem érzékel, ezáltal a szemet sem fárasztják.
Igen fontos különbség az izzók hátrányára a nagyfokú hőtermelés. Az izzók a felvett energia jelentős részét hőtermelésre fordítják, és csak kisebb részét a fény előállítására.

Vásárlási szempontok
- A beépített előtétes kompakt fénycsövek ugyanabba a foglalatba becsavarhatók, mint a hagyományos izzók.
- A kompakt fénycsöveket olyan helyen célszerű használni, ahol azt tartósan üzemeltetik. A gyakori kapcsolgatás ugyanis csökkenti a fénycső élettartamát.
- A felkapcsolást követően a kompakt fénycsövek nem érik el azonnal a maximális fényerejüket, erre típustól függően akár néhány percet is várni kell. A jó minőségű fénycsöveket olyan elektronikus előtéttel működtetik, amely azt megkíméli a gyújtás károsító hatásaival szemben. Ez természetesen a fénycső árában is érvényesül. Ha tehát a felkapcsolást követően a fénycső azonnal teljes fényerejével világít, akkor abból hiányoznak bizonyos elektronikus áramköri részek, ami szinte egyenlő a rövidebb élettartammal.
Akkor is érdemes gyanakodni a fénycső minőségét illetően, ha csomagolásán nincs magyar nyelvű felirat, és/vagy hiányzik róla az energiahatékonysági címke.
- Az energiatakarékos, beépített előtétes kompakt fénycsövek fényereje általában nem szabályozható.
- Kültéri világításra csak azon fénycsövek alkalmasak, amelyeknél a csomagoláson feltüntetik a kültéri alkalmasságot is. Ha azonban a beltéri fénycsövet szabadtéri, víz ellen védett lámpatestbe csavarjuk, kültéri használata is megengedett.
- Azonos teljesítményű kompakt fénycsövek esetében már egy üzleten belül is lehetséges az eltérő ár. Ennek az az oka, hogy bár a teljesítmény egy-egy típuson belül azonos, a névleges élettartam eltérő lehet. Például ugyanazon gyártó 11 W-os kompakt fénycsöve 12 000 órás és 8 000 órás kivitelben egyaránt kapható.
- A kompakt fénycső kiválasztásakor arra is érdemes odafigyelni, milyen helyiség megvilágítására kívánjuk használni. Bár nem minden gyártó tünteti fel a felhasználási helyre tett javaslatát, ajánlatos tanulmányozni a csomagolást, hogy szerepel-e rajta ajánlás.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.