Célkeresztben a szúnyogok

Tanulságos lenne megvizsgálni, hány romantikusnak indult estét tesz tönkre a szúnyogok zümmögő kórusa; hány ember tapsolja végig az éjszakát álmatlanul a vérszomjas élősködő csípésétől borzongva; mekkora veszteség éri a vízparti idegenforgalmat a kellemetlenségtől megfutamodott vendégek miatt. Pedig van megoldás.

 

 

A legjobb védekezés a támadás! Az üzletekben számtalan – speciálisan a vérszívó élősködő rovarok távoltartására kifejlesztett – eszköz között válogathatunk. A szúnyogriasztó készítményeket alapvetően helyváltoztatással együtt járó tevékenységekhez ajánljuk: túrázás, kerti munka, csónakázás stb., illetve akkor, ha a szúnyogirtó szerek használata nem javasolt (pl. szeles időben, tűzvédelmi megfontolásból stb.). A szúnyogriasztó szerek általában pumpás, hajtógázas, krém, stift formában lelhetők fel. Kellemes illatúak, így valóban csak a vérszívókat riasztják el, és speciális összetevőiknek köszönhetően nem hagynak foltot a bőrön, még napoztatás esetén sem. A hatóanyagot az öltözetből kilátszó szabad bőrfelületre kell egyenletesen felvinni (különös tekintettel arcra, bokára, csuklóra, nyakra és egyéb testhajlatokra), a ruházatra még akkor sem, ha egyébként a vegyszer a szövetet nem károsítja. Vigyázat! Az óraüveg, a bútorszövet, a gépkocsi lakkozása a vegyszer hatására foltos lehet, ezért csak a helyszínen és körültekintően kenjük be magunkat. Sebbe, napégette bőrfelületre ne kenjük, szembe, szájba ne kerüljön.

 

Hulljon a férgese!
A szúnyogirtó szerek használati elve, hatóanyaga is jelentősen eltér a riasztó hatású készítményekétől. Hatóanyaguk a levegőben elpárologtatott méreg. A spray-ek hátránya, hogy a kipermetezés után csak viszonylag rövid ideig fejtik ki a hatásukat. Sokkal elegánsabb megoldás a füstölő spirál, amely akár egész éjszaka parázslik, a képződött füst pedig folyamatosan távol tartja, illetve megöli a környezetünkben lévő rovarokat. Előnye, hogy akár szabad téren is alkalmazható, így kempingekben, horgászás közben, vagy a verandán üldögélve is hatásos.
Aki valamilyen oknál fogva nem szereti a füstöt környezetében, az – igaz kicsit borsosabb árért – , de ma már több elektromos szúnyogirtó készülék közül is válogathat. Az egyszerűen a 220/230V-os konnektorba dugható szerkentyűknek alapvetően két fajtája terjedt el. Az olcsóbbaknál a méreg cserélhető lapkába van itatva, bekapcsolt állapotban ebből adagolja folyamatosan a szert. Hátránya, hogy egy lapka maximum 8-10 órára képes távol tartani a szúnyogokat, rendszeres cserét igényel. Fejlettebb a folyadéktartályos szerkezet, ebben az esetben márkától függően 45-60 napig csak a reggeli- esti ki be kapcsolás miatt kell neki figyelmet szentelni.
Bármely elektromos szúnyogirtó megoldást is választjuk, ügyelnünk kell arra, hogy az alkalmazás idejére a szobában lévő terrárium, kalitka, csomagolás nélküli élelmiszer le legyen takarva. Ha kisgyerek vagy asztmás beteg van a családban, legyünk különösen körültekintőek. Fontos tudni, hogy egy készülék általában 12, maximum 20 négyzetméteres helyiséget tud maradéktalanul szúnyogtalanítani. Elvben szabad téren is alkalmazhatók az elektromos – szúnyogterminátorok”, csak kisebb hatékonysággal kell számolnunk.

Ezt süsd meg!
Nem lenne teljes a kép, ha nem tennénk említést az elektromos szúnyogirtó készülékek másik válfajáról. Működési elvét arra alapozták, hogy a szúnyogok nem tudnak ellenállni a fény csábításának. A bekapcsolt készülékből kiszűrődő kékes fény tehát a csali, a piszkos munkát a fényforrás köré tekercselt szigeteletlen 220 V végzi el. Az áram az emberre nem jelent veszélyt, de csak beltéren szabad használni, mert a készülékbe jutó esővíz zárlatot, szélsőséges esetben áramütést okozhat.

Zümmögjünk vissza!
A hangfrekvenciás szúnyogriasztók azon a felismerésen alapszanak, hogy a vérszívó rovarok is nehezen tűrnek bizonyos hangokat. Az emberi fül számára hallhatatlan 7000 Hz frekvencián rezgő hang az energiaforrás 4-6 méteres környezetében távol tartja a rovarokat. A kereskedelemben kapható készülékek közötti különbség elsősorban energiaforrásuk megoldásában van: elemes, napkollektoros és elektromos hálózatról működő szerkentyűk között válogathatunk.

Természetbarát praktikák
A szúnyogok távol tartására klasszikus, gyakran – népies” megoldások is léteznek. Ezek közül csak néhányat említünk meg. Régi tapasztalat, hogy az erős dohányosokat a szúnyogok kevésbé lepik meg nikotinnal – átitatott” bőrük miatt. Hasonló eredményt érhetünk el a nyers fokhagyma mértéktelen fogyasztásával is. A tábortűz füstje is hatásos védelmet nyújthat, ezt egy marék nedves szénával fokozhatjuk. Sokan a B-vitaminra esküsznek. Létezik már hasonló elven működő csuklóra, bokára kapcsolható, természetes illóanyagokkal átitatott szúnyogriasztó a piacon. A népi hagyományok szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkába ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet teszünk, esetleg porrá tört szegfűszeget, vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre. Vannak persze ennél egzaktabb megoldások is. Ne hagyjuk, hogy lakóhelyünk közelében egész nyáron át nedves tócsák, esővizes hordók legyenek, mert ezek melegágyai a következő szúnyognemzedéknek. Ne csak az ablakokra szereltessünk fel szúnyoghálót, de a szabadba nyíló ajtókra is.

A viszketés
enyhítése
A legfontosabb a csípés helyének mielőbbi kezelése. Ha elég gyorsak vagyunk, sem bőrpirosodással, sem viszketéssel nem kell számolnunk. A patikákban több szer is kapható erre a célra, ha ezek egyike sincs kéznél, fluoridos fogkrém vagy hűsítő borogatás is enyhítheti tüneteinket. A zellerlevél-kivonat, a szódabikarbónás fürdő és az ecetes borogatás is segít.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop