Mitől takarítógép a takarítógép -

Mitől takarítógép a takarítógép -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Környezetünk tisztán tartása, ápolása olyan feladat, amelyet nem sokkal a befejezést követően kezdhetünk elölről. Nem mindegy tehát, hogy ezt a rendszeres munkát milyen segítséggel, mennyi idő alatt és milyen energiabefektetéssel végezzük. Azt sem egyszerű eldönteni, hogy milyen tudású gépre van szükségünk.

 

 

A takarítógépek többfunkciós készülékek, amelyek porszívásra, folyadékfelszívásra és a tisztítófolyadéknak a szennyezett felületre való felhordására és visszaszívására alkalmasak. A legkorszerűbb készülékek a szennyeződések hatékonyabb oldására meleg vizet, forró gőzt is előállítanak.

 

A porszívó és a takarítógép nem azonos fogalmak. Mindegyik takarítógépnek alapszolgáltatása a porszívás, ennél azonban többet is tudnak. A takarítógépek porszívózási tulajdonságai (pl. szívó-légszűrő képesség) azonban elmaradnak a korszerű porszívóétól, ezért ez utóbbi sem felesleges a háztartásunkban. Fontos érv emellett az is, hogy a takarítógépek - átszerelése" a különböző funkciókra időt, odafigyelést igénylő folyamat, amelynél sokkal egyszerűbb elővenni a jól bevált porszívót.
Folyadékfelszívásra viszont már nem alkalmas a porszívó. Főleg kiömlött víz gyors felszívása lehetséges így, de a mosdók, mosogatók duguláselhárítására is kiváló.
Kaphatók ún. száraz-nedves porszívók is, melyek porszívásra és vízfelszívásra is képesek, de takarító üzemmódra nem. Ha tehát a forgalmazó száraz-nedves porszívónak tünteti fel a terméket, akkor az nem takarítógép, tehát ne várjuk el tőle a szőnyegtisztítási funkciót.
n Árulkodó
információk
n Ha már eldöntöttük, hogy száraz-nedves porszívót vagy takarítógépet vásárolunk, akkor hasznos teendő a műszaki adatok tanulmányozása. A készülékek adattábláin a névleges teljesítmény értékéből az áramfogyasztásra következtethetünk.
n A porszívó üzemmódban működő takarítógépeknek a teljesítőképességét leginkább a szívóteljesítmény jellemzi. Még a jobb takarítógépek szívóteljesítménye is elmarad a minőségi porszívókra jellemzőtől. Talán ezért nem közlik szívesen a takarítógép-gyártók ezt az értéket sem a készülékek műszaki adatai között, sem a katalógusokban.
n A szivattyúnyomás a tisztítófolyadék-szivattyú hatékonyságára utal. Nagyobb nyomással mélyebb szálmélységig hatol be a folyadék a szőnyegbe, textíliába, így hatékonyabb a tisztítás. Néhány gyártó a beporlasztás mélységére utalva - mélytisztító" funkcióként tünteti fel a szivattyúnyomás által elérhető hatást. A készülékek többsége 4 baros szivattyúnyomással dolgozik.

n Szőnyeg,
bútor tisztítása
A tisztító oldatot a nyomószivattyú mélyen beporlasztja a szőnyegbe, ahol feloldódik és kimosódik a szennyeződés. Ezt követi a szennyezett víz erőteljes felszívása és a szálak kiegyenesítése.
A megfelelő eredményhez némi gyakorlat szükséges. Meg kell tanulnunk, hogy eláztatás helyett ténylegesen tisztítsuk az anyagfelületet. Ez különösen akkor fontos, ha ragasztott a padlószőnyeg. Ha nagyon lassan mozgatjuk a tisztítófolyadék nyomócsövét, akkor elázik a szőnyeg, nem szárad meg gyorsan, és elindul alatta a penészedés.
n A tisztítófolyadék kiválasztása is gondos körültekintést igényel. A legtöbb takarítógép-forgalmazó csak a saját tisztítófolyadékaira garantálja a megfelelő eredményt.
n A takarítás hatékonyságának növelésére, a nehezebben oldódó szennyeződések eltávolítására egyes márkák forró vizet spriccelnek vagy gőzt fújnak a tisztítandó felületre. A gőznyomás a gőzölős takarítógépekre jellemző érték, amely a megfelelő tartozékkal sikeresen kifújja a tűzhelyek, mosogatók, mosdók, WC-k nehezen hozzáférhető helyeire lerakódott makacs szenynyeződéseket. A gőzölős takarítógépek használata környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű, mivel vegyszer nélkül történik a tisztítás, ami egyúttal pénztárcakímélő.
n A tartozékok a használhatóságot alapvetően befolyásolják, ezért vásárlás előtt érdemes alaposabban tanulmányozni őket.

n ?Aquafilter
technika"
n Fontos szempont, hogy milyen módon történik a por összegyűjtése, és milyen szűrő gondoskodik arról, hogy minél kevesebb jusson vissza a helyiség légterébe. A készülék által kifújt levegő ugyanis tartalmaz nagyon finom porszemcséket. A porallergiában szenvedőknek ezért a vízzel szűrő takarítógépeket ajánljuk.
n A beszívott szennyeződés ebben az esetben a készülék tartályában lévő vízbe kerül. Nincs porzsák s a vele járó vesződség. Tiszta a kifújt levegő, s az ilyen módon működő takarítógép alkalmas a pollenek kiszűrésére, valamint az atkák és baktériumok felszívására.


Vásárlási tízparancsolat
- Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján a takarítógépekre a forgalmazó köteles 1 év jótállást vállalni és a készülékhez jótállási jegyet adni.
- Vásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy nem túl bonyolult-e az összeállítása.
- Ha rendszeresen kölcsönzött géppel tisztítja szőnyegeit, előbb-utóbb megtérül egy saját takarítógép beszerzése.
- Azonos típusok között is jelentős árkülönbözetek lehetnek!
- Célszerű ellenőrizni, hogy minden tartozék megvan-e.
- Legyen körültekintő a bemutatók és egyéb reklámok ajánlataival. Rendszerint ezek sokkal többe kerülnek, mint a szaküzletekben elérhető azonos tudású készülékek.
- Fordítson különös gondot a tisztítószer használatára. Soha ne helyettesítse nem fékezett habzású mosószerrel.
- Magyar nyelvű útmutató nélkül ne vegye meg a terméket.
- Alaposan tanulmányozza át a használati útmutatót, és szigorúan tartsa be a biztonsági útmutatásokat is.
- Soha ne használja a készüléket más célra, mint amire a gyártó azt tervezte és ajánlja. Szigorúan tilos a készülékkel vegyszert, benzint, vagy más gyúlékony anyagot felszívni, mivel tűz- és robbanásveszélyes.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.