Mitől takarítógép a takarítógép –

Környezetünk tisztán tartása, ápolása olyan feladat, amelyet nem sokkal a befejezést követően kezdhetünk elölről. Nem mindegy tehát, hogy ezt a rendszeres munkát milyen segítséggel, mennyi idő alatt és milyen energiabefektetéssel végezzük. Azt sem egyszerű eldönteni, hogy milyen tudású gépre van szükségünk.

 

 

A takarítógépek többfunkciós készülékek, amelyek porszívásra, folyadékfelszívásra és a tisztítófolyadéknak a szennyezett felületre való felhordására és visszaszívására alkalmasak. A legkorszerűbb készülékek a szennyeződések hatékonyabb oldására meleg vizet, forró gőzt is előállítanak.

 

A porszívó és a takarítógép nem azonos fogalmak. Mindegyik takarítógépnek alapszolgáltatása a porszívás, ennél azonban többet is tudnak. A takarítógépek porszívózási tulajdonságai (pl. szívó-légszűrő képesség) azonban elmaradnak a korszerű porszívóétól, ezért ez utóbbi sem felesleges a háztartásunkban. Fontos érv emellett az is, hogy a takarítógépek – átszerelése” a különböző funkciókra időt, odafigyelést igénylő folyamat, amelynél sokkal egyszerűbb elővenni a jól bevált porszívót.
Folyadékfelszívásra viszont már nem alkalmas a porszívó. Főleg kiömlött víz gyors felszívása lehetséges így, de a mosdók, mosogatók duguláselhárítására is kiváló.
Kaphatók ún. száraz-nedves porszívók is, melyek porszívásra és vízfelszívásra is képesek, de takarító üzemmódra nem. Ha tehát a forgalmazó száraz-nedves porszívónak tünteti fel a terméket, akkor az nem takarítógép, tehát ne várjuk el tőle a szőnyegtisztítási funkciót.
n Árulkodó
információk
n Ha már eldöntöttük, hogy száraz-nedves porszívót vagy takarítógépet vásárolunk, akkor hasznos teendő a műszaki adatok tanulmányozása. A készülékek adattábláin a névleges teljesítmény értékéből az áramfogyasztásra következtethetünk.
n A porszívó üzemmódban működő takarítógépeknek a teljesítőképességét leginkább a szívóteljesítmény jellemzi. Még a jobb takarítógépek szívóteljesítménye is elmarad a minőségi porszívókra jellemzőtől. Talán ezért nem közlik szívesen a takarítógép-gyártók ezt az értéket sem a készülékek műszaki adatai között, sem a katalógusokban.
n A szivattyúnyomás a tisztítófolyadék-szivattyú hatékonyságára utal. Nagyobb nyomással mélyebb szálmélységig hatol be a folyadék a szőnyegbe, textíliába, így hatékonyabb a tisztítás. Néhány gyártó a beporlasztás mélységére utalva – mélytisztító” funkcióként tünteti fel a szivattyúnyomás által elérhető hatást. A készülékek többsége 4 baros szivattyúnyomással dolgozik.

n Szőnyeg,
bútor tisztítása
A tisztító oldatot a nyomószivattyú mélyen beporlasztja a szőnyegbe, ahol feloldódik és kimosódik a szennyeződés. Ezt követi a szennyezett víz erőteljes felszívása és a szálak kiegyenesítése.
A megfelelő eredményhez némi gyakorlat szükséges. Meg kell tanulnunk, hogy eláztatás helyett ténylegesen tisztítsuk az anyagfelületet. Ez különösen akkor fontos, ha ragasztott a padlószőnyeg. Ha nagyon lassan mozgatjuk a tisztítófolyadék nyomócsövét, akkor elázik a szőnyeg, nem szárad meg gyorsan, és elindul alatta a penészedés.
n A tisztítófolyadék kiválasztása is gondos körültekintést igényel. A legtöbb takarítógép-forgalmazó csak a saját tisztítófolyadékaira garantálja a megfelelő eredményt.
n A takarítás hatékonyságának növelésére, a nehezebben oldódó szennyeződések eltávolítására egyes márkák forró vizet spriccelnek vagy gőzt fújnak a tisztítandó felületre. A gőznyomás a gőzölős takarítógépekre jellemző érték, amely a megfelelő tartozékkal sikeresen kifújja a tűzhelyek, mosogatók, mosdók, WC-k nehezen hozzáférhető helyeire lerakódott makacs szenynyeződéseket. A gőzölős takarítógépek használata környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű, mivel vegyszer nélkül történik a tisztítás, ami egyúttal pénztárcakímélő.
n A tartozékok a használhatóságot alapvetően befolyásolják, ezért vásárlás előtt érdemes alaposabban tanulmányozni őket.

n ?Aquafilter
technika”
n Fontos szempont, hogy milyen módon történik a por összegyűjtése, és milyen szűrő gondoskodik arról, hogy minél kevesebb jusson vissza a helyiség légterébe. A készülék által kifújt levegő ugyanis tartalmaz nagyon finom porszemcséket. A porallergiában szenvedőknek ezért a vízzel szűrő takarítógépeket ajánljuk.
n A beszívott szennyeződés ebben az esetben a készülék tartályában lévő vízbe kerül. Nincs porzsák s a vele járó vesződség. Tiszta a kifújt levegő, s az ilyen módon működő takarítógép alkalmas a pollenek kiszűrésére, valamint az atkák és baktériumok felszívására.

Vásárlási tízparancsolat
– Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján a takarítógépekre a forgalmazó köteles 1 év jótállást vállalni és a készülékhez jótállási jegyet adni.
– Vásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy nem túl bonyolult-e az összeállítása.
– Ha rendszeresen kölcsönzött géppel tisztítja szőnyegeit, előbb-utóbb megtérül egy saját takarítógép beszerzése.
– Azonos típusok között is jelentős árkülönbözetek lehetnek!
– Célszerű ellenőrizni, hogy minden tartozék megvan-e.
– Legyen körültekintő a bemutatók és egyéb reklámok ajánlataival. Rendszerint ezek sokkal többe kerülnek, mint a szaküzletekben elérhető azonos tudású készülékek.
– Fordítson különös gondot a tisztítószer használatára. Soha ne helyettesítse nem fékezett habzású mosószerrel.
– Magyar nyelvű útmutató nélkül ne vegye meg a terméket.
– Alaposan tanulmányozza át a használati útmutatót, és szigorúan tartsa be a biztonsági útmutatásokat is.
– Soha ne használja a készüléket más célra, mint amire a gyártó azt tervezte és ajánlja. Szigorúan tilos a készülékkel vegyszert, benzint, vagy más gyúlékony anyagot felszívni, mivel tűz- és robbanásveszélyes.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop