Takarékossági ötletek

Kizárólag sima és sík felületű főzőedényeket, serpenyőket használjunk, és takarjuk le a fedővel. Ezzel energiát takaríthatunk meg és gyorsabb is lesz a főzés.

 

 

Gáztűzhely

 

Kizárólag sima és sík felületű főzőedényeket, serpenyőket használjunk, és takarjuk le a fedővel. Ezzel energiát takaríthatunk meg és gyorsabb is lesz a főzés.
n A gáztűzhelyeken az égőt úgy állítsuk be, hogy fennmaradjon a forrás, de az étel ne fusson ki. Ügyeljünk arra, hogy a láng nagysága illeszkedjen a főzőedény átmérőjéhez, ne csapjon ki mellette.

Villanytűzhely
A villanytűzhely vagy kerámia főzőfelület a lekapcsolás után még hosszú ideig forró marad, tehát a főzési idő befejezése előtt kikapcsolhatjuk, a maradékhő biztosítja a szükséges hőmennyiséget. Ügyeljünk arra, hogy a főzőhely átmérője közel azonos legyen az edényével, és a fedő is jól illeszkedjen. Minél vastagabb az edény alja, annál gazdaságosabb a főzés.

A mosogatógéptől a fagyasztókig
A mosogatógép a szárításhoz használja fel a legtöbb energiát. Ha szárítóprogram nélkül mosogatunk, megtakarítjuk ennek költségét. Ha kinyitjuk a mosogatógép ajtaját, kb. 10 perc alatt minden edény megszárad.
n Kerüljük a nagyon nedves ruha vasalását, mert lehűti a vasalót.
n Mikrohullámú sütő kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy a sütési idő és a készülék teljesítménye fordítottan arányos. Tehát minél kisebb kapacitású a mikró, annál lassabban főz, süt, és annál több áramot fogyaszt.
n Fagyasztott élelmiszert lehetőleg ne a mikrohullámú sütőben olvasszuk fel, hanem a hűtőszekrény normál terében. Ezzel megtakarítjuk a mikrohullámú sütő fogyasztását, és csökkentjük a hűtő energiafelhasználását.
n Azzal is jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, ha a hűtő, illetve fagyasztó hőmérsékletét nem állítjuk túl hidegre. A normáltérben +5 °C, a fagyasztótérben pedig -18 °C biztosítja az élelmiszerek megfelelő tárolását, az ennél hidegebb térhőmérséklet felesleges pénzkidobás.
n A légkondicionáló kevesebb energiát használ fel, ha a közvetlen napsugárzásnak kitett helyiségben megfelelő elsötétítést alkalmazunk. Mivel a légkondicionálásnak magas az áramköltsége, ezért érdemes olyan modellt választani, amelynél a működési idő programozható.
n Új ház építésekor érdemes tanulmányozni a falfűtésre- és hűtésre vonatkozó tudnivalókat, mert ezekkel az új megoldásokkal is jelentős mennyiségű energia takarítható meg. Az interneten számos javaslat található.
n A világos fal kedvezően befolyásolja a hőérzetet, ezáltal 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is megfelelő, miközben a világítással is spórolni lehet.
n Rendszeresen tisztítsuk meg a radiátorok, konvektorok, hűtők hőleadó felületét. A rájuk rakódott por ugyanis szigetelő hatású.

Energiahatékonyság
n Tudjuk-e, hogy az eladótérben kiállított készülékeken lévő energiahatékonysági címkéken szereplő kategóriák között mennyi a különbség – A választ akkor kapjuk meg, ha az azonos kategóriájú (méretű és műszaki jellemzővel rendelkező) készülékek fogyasztási adatait összehasonlítjuk. A gyártók természetesen minden készüléket el akarnak adni, ezért nem fektetnek hangsúlyt arra, hogy ilyen öszszehasonlítás álljon a vásárlók rendelkezésére. Márpedig ha egy átlagos család fő energiafogyasztó készülékeit vesszük alapul, akkor tény, hogy a hűtők és mosógépek járnak az élen.
A Zentralverbend der Elektrotechnik- und Elektronikindustrie (ZVEI) felmérése szerint a hűtőkészülékek áramfogyasztása egy átlagos háztartásban a villanyszámla 30 százalékát teszi ki. Ezért nem közömbös, hogy az egyes energiaosztályok között milyen az eltérés.
Világítás
A hagyományos izzó a felhasznált energia jelentős részét hőtermelésre fordítja, míg a kompakt fénycső nem. Táblázatunkban egy átlagos kétszobás lakás megvilágítását hasonlítottuk össze. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fénycsövek mindenben olcsóbbak, egyéb szempontokat is figyelembe kell venni:
n A kompakt fénycsöveket tartós üzemeltetés esetén célszerű használni. A gyakori kapcsolgatás csökkenti a fénycső élettartamát.
n A felkapcsolást követően a kompakt fénycsövek nem érik el azonnal a maximális fényerejüket, erre típustól függően akár néhány percet is várni kell. A jó minőségű fénycsöveket olyan elektronikus előtéttel működtetik, amely megkíméli a fénycsövet a gyújtás károsító hatásaival szemben.
– Az energiatakarékos, beépített előtétes kompakt fénycsövek fényereje általában nem szabályozható.
n Azonos teljesítményű kompakt fénycsövek esetében már egy üzleten belül is lehetséges az eltérő ár. Ennek az az oka, hogy ugyanazon gyártó 11 W-os kompakt fénycsöve 12 000 órás és 8 000 órás kivitelben egyaránt kapható.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop