Bútorvásárlás előtt

Bútorvásárlás előtt

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A bútor beszerzése, tekintettel a vele szemben támasztott igényekre és a lakásban betöltött esztétikai szerepére, a kereskedelemben található szélsőséges kínálatra, nem tartozik az egyszerű feladatok közé.

 

 

A bútorvásárlást alapvetően meghatározó körülmény a reá fordítható összeg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók jelentős része a lehetőségei határát súroló, sőt azt meghaladó kiadásra szánja el magát. Az - ilyen jelentős" kiadás után bosszantó, ha később derül ki, hogy a választás nem volt igazán átgondolt.

 


Az átgondolt vásárlás
A nagy bútorgyártó cégek megszűnése miatt vált lehetővé, hogy számos kis létszámú vállalkozás, bútorgyártó és -importáló cég kezdje meg működését. Ez örvendetes a választék bővülése szempontjából, nem megnyugtató azonban a megváltozott reklamációs panaszrendezés szempontjából.
A jogharmonizáció jegyében hazánkban 2003 november 22-től a bútorokat a tartós fogyasztási cikkek kategóriájából kivették. Minthogy a hatósági minőségellenőrzés (forgalomba hozatalt megelőző kötelező minőségvizsgálat) már évekkel ezelőtt megszűnt, a vásárlóra hárul a feladat, hogy a vásárlás előtt több információt szerezzen be a bútorról, valamint a kiválasztásnál és átvételnél a minőségellenőrzést is elvégezze.
A vásárlóknak a piacgazdasághoz való alkalmazkodása várhatóan hosszú és anyagilag is - fájdalmas" folyamat lesz.
A legtöbb problémát az olcsó bútorok okozzák, melyek a silány alapanyag felhasználásának, és a szakmai kiviteli követelmények hiányának köszönhetik alacsony árukat. Az ilyen bútorokat előállító cégek a reklamációk intézésében sem járnak elöl, ha egyáltalán megtalálhatók, s így válik az olcsó bútor drágává. Sokszor azonban a magas ár sem garancia a kifogástalan minőségre.
A vásárlás egyik indoka általában a régi bútor lecserélése, amelyet - ha nem az elhasználódás az oka - érdemes alaposan megfontolni. Az új bútorok ugyanis - kevés kivétellel - a divatos formai megjelenés és mutatós szövetek ellenére, belső szerkezeti összeépítésük tekintetében elmaradnak a régi mögött. Utólag sok vásárló bánkódik azon, hogy miért nem a régi bútorát újíttatta fel.
Vásárlás előtt érdemes néhány fogalommal tisztában lenni.

Funkció
Ez a fogalom lényegében azt takarja, hogy mire kívánjuk a kiválasztott bútort használni.
Példaként vegyük a székeket, melyek két fő csoportra bonthatók, az étkező- és a munka-székekre. Az étkezőszékek egyenes támláinak különböző díszítései sokszor elég kényelmetlenek, de az étkezőszék nem kényelmi bútor, szerepe az, hogy étkezés alatt megfelelő helyzetben tartsa az étkezőt. A munkaszékektől már elvárható, hogy figyelembe vegye a testi adottságokat, az ülés és támla magassága külön állítható legyen, a derék is megfelelő támaszt kapjon.
Egy asztal kiválasztását nagymértékben befolyásolja a rendelkezésre álló terület, a lakás mérete. Az étkezőasztal kiválasztásánál a legtöbbet használt funkció legyen a döntő szempont. Ha van hely, és szükség van rá, válasszuk a nagyobb fix lapú asztalt; a nagyobbítható asztal nyitószerkezete, ha sűrűn kell nyitni-csukni, várhatóan mindig kényes pontja lesz a szerkezetnek.
Fekvőhelynek lehetőleg egyszemélyes heverőt válasszunk, vagy ha franciaágyat szeretnénk, akkor olyat keressünk, amelyikben a fekvőbetét két darabból áll. Az egybeépített fekvőpárnákon, ha az egyik alvó nyugtalanul alszik, a másik is érzi minden mozdulatát.
További tudnivalók, melyről az üzletek eladói a vásárlás alkalmával nem, vagy csak alig adnak tájékoztatást.
Az ülőbútorokból kialakítható fekvőhelyek (nyitható rekamiék) fekvő funkciójukban csak időszakos használatra alkalmasak. A több részből kialakított fekvőhelyek által nyújtott komfortérzet messze elmarad egy állandó használatra készült ágyétól. Ha viszont a vásárló csak otthon olvassa el a használati, kezelési útmutatóban a tájékoztatást, már hiába reklamál. Ilyen esetben az eladó az átadott írásos tájékoztatás védelmében a vásárlót hibáztatja. Általános gyakorlat, hogy a bútor árának kifizetése után a számlával együtt kapja meg a vásárló az útmutatót, amiben apró betűkkel található meg a kanapéágyak fekvőfelületének időszakos használata.
Az előzőektől eltérően, ha a vásárló a kellemetlen, tagolt fekvőhely tulajdonságait, kényelmetlenségét kifogásolja, és a kritikus - időszakos használatú" meghatározás hiányzik az útmutatóból, ez ügyben reklamációval élhet.
A tárolóbútorok (szekrények) kiválasztásánál fontos az elhelyezendő tárgynak az előzetes átgondolása. Például, ha valaki televíziót szeretne a szekrényén elhelyezni, akkor ezt az igényt közölni kell az eladóval, mert a TV részére szánt polcokat megerősítve készítik a gyártók a várható nagyobb terhelés miatt. Ha a vásárló olyan polcon tartja a televízióját, amely azt a terhelést nem bírja, és maradandóan lehajlik, a reklamációját jogosan elutasítják a nem rendeltetésszerű használat miatt.
A kárpitozott bútorok kiválasztásánál is figyelemmel kell lenni a funkcióra. A nagyobb gyakorisággal használt bútoroknál, tévéfoteleknél, franciaágyaknál nem javasolt a plüss szövetek alkalmazása. Ennek oka, hogy a plüss szövetek díszítő flórszálai a gyakori használat következtében lelapulnak, változik a szín, a felület, mely többnyire reklamációs vitákhoz vezet. Tény, hogy az esetek többségében a nagyobb strapára gyártott szövetek általában kevésbé mutatósak.
Helyigény
Úgy vélnénk, hogy ez csak a kis lakások problémája lehet, de a reklamációk gyakorlata bizonyította, hogy sok esetben okozott gondot az elnézett vagy kifelejtett falkiszögellés, fűtéscső, gázcső, ajtó vagy ablak.
A helyigény tervezésénél, méréseknél gondolni kell a nyitható és működő szerkezetek, és a működtető személy helyigényére is. Ezért például a szűk előszobák, hálószobáknál a tolóajtós szekrény beszerzése az ajánlott.
A nagyobb terjedelmű bútorok esetében gondolni kell az ajtók méreteire is, s azoknál a kárpitozott bútoroknál, amelyeket térbe kívánunk állítani, meg kell győződni arról, hogy a kanapék hátfala is megfelelő bevonattal készült-e.
A nagyobb kereskedőházak foglalkoznak azzal is, hogy - a lakás méreteit és a vásárló igényeit figyelembe véve - a legoptimálisabb bútorelemekből állítsák össze a konyhagarnitúrát.

Szavatosság, vásárlói tájékoztatás
Rendeletek kötelezik a kereskedőt, hogy a bútorhoz az eladáskor a vásárlást igazoló számla mellett minőségi bizonyítványt és használati, kezelési útmutatót mellékeljen.
A fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet értelmében, ha minőségi kifogást észlel a vevő, úgy a vásárlási számlával a terméket eladó üzletben kell a reklamációját bejelentenie.
Általános információként elmondható, hogy a gépkocsinál elfogadott gyakorlattal ellentétben a bútorjavítás után nem igényelhető értékcsökkenés. A gyakorlat szerint a javítás akkor fogadható el, ha a termék a javítás után úgy néz ki, mint egy vele azonos ideig használt első osztályú bútor. Ha a javított bútor ennek az elvnek, illetve gyakorlatnak nem felel meg, úgy a vásárló nem köteles újabb javítást elfogadni, kérheti a termék cseréjét. Ha a vásárlástól számított hat hónapon belül a termék vagy a javítás minőségének megítélésében a vásárló és a kereskedő között vita alakul ki, úgy a kötelezett a vita eldöntésére szakvéleményt köteles beszerezni.

Minőségi bizonyítvány
A bútorok minősítését rendelet írja elő. A bútorok minőségét egy garnitúrán belül bútorelemenként is tanúsítani kell. E tanúsítvány a minőségi bizonyítvány, amely tájékoztatja a vásárlót a termék tervezett minőségi tulajdonságairól, úgymint stabilitás, szilárdság, tartósság, és a felületek ellenálló képességéről a különböző (hő, víz, vegyszer, klimatikus és mechanikai) hatásokkal szemben. Továbbá tanúsítania kell a kiviteli minőséget, melyet az osztályba sorolással kell minősíteni.

Használati- kezelési útmutató
A használati-kezelési útmutató alkalmazását a minőségi bizonyítvánnyal együtt írja elő a rendelet. A használati-kezelési útmutató tartalmazza azokat az információkat, amelyeket még a vásárlás előtt tudnia kell a vásárlónak (például a kiválasztott szekrény mennyi szerelést kíván, és ezt kinek kell elvégeznie). Konyhabútornál különös tekintettel kell lenni a mosogató környékén kívánatos szigetelési munkákra, mert a helytelen szigetelésből származó oldal- és munkalapdagadások sok vásárlónak okoztak reklamációs problémát.
Fontos meggyőződni a szekrénypolcok terhelhetőségéről, mielőtt súlyos és értékes tárgyakkal teleraknánk.
Célszerű tehát még vásárlás előtt elkérni a bútorhoz tartozó használati-kezelési útmutatót.
Bútorátvétel
A vásárolt bútor hibáinak megállapításával és a hibákkal kapcsolatos reklamáció intézése során sok bosszúságot takaríthatunk meg, ha a lehetőségeinkkel és jogainkkal tisztában vagyunk. Kezdjük a szállítással kapcsolatos problémákkal.
Ha saját fuvarral (fogadott teherautóval) szállítjuk a bútort, a minőségi átvétel helye a bolt raktára. Itt a tüzetes ellenőrzés céljából ki kellene csomagolni minden darabot, mert ha kiviszik a raktárból, már nem lehet bizonyítani, hogy a későn felfedezett sérülést nem a vásárló követte-e el.
A vásárló szempontjából előnyösebb, ha a bolt szállítja haza a bútort. A leszállítást követően el kell végezni a részletes minőségi vizsgálatot. A szállítók általában nem lelkesednek ezért a számukra időrabló tevékenységért. Ekkor kell feltenni a kérdést, hogy vagy megvárják a részletes minőségellenőrzést, vagy az átvételt igazoló aláírás mellé odaírjuk, hogy csak a darabszám szerinti átvételre volt lehetőség, a szállítók a minőségi átvételt nem tudták megvárni. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor azokat az úgynevezett szállítási sérüléseket is kifogásolni tudjuk, amelyeket egyébként csak akkor tudunk megtenni, ha az eredeti csomagolás kibontásánál a bolt vagy megbízott képviselője jelen van.
A szállítások terén egy új jelenségre hívjuk fel a figyelmet. Több alkalommal panaszolták a vásárlók, hogy a bútort késő este szállították, amikor sem a késői idő, sem a fényviszonyok nem kedveztek egy alapos minőségi átvételre. Másnap aztán jött a felismerés, hogy a késői szállításnak oka volt, és kezdődhet a hosszú reklamációs ügyintézés. A szállítás megrendelésekor ajánlatos kikötni, hogy hány óráig hozhatják a bútort.

Minőségi hiba
A minőségi hiba a gyártáshoz felhasznált hibás anyag vagy a gyártás során keletkezett technológiai mulasztás következménye.
Például anyaghibák a természetes faanyagnál, göcsök a szabványban megengedett mértéken túl, fanövekedési hibák, rovar és gomba okozta fahibák stb. Technológiai (gyártási) hibának nevezzük a szerkezeti összeépítésnél az anyagok megmunkálásánál, a felületek kialakításánál keletkezett sérüléseket, eltéréseket. Ilyen például az illesztési hézag és pontatlanság, ragasztószenynyeződés, a felületeken látható faipari gépnyomok, felületkezelési hibák stb.

Szállítási sérülés és szavatosság
Szállítási sérülés: mindazok az ütések, karcolások, törések, melyek többnyire a termék szállítása, mozgatása következtében keletkeznek.
Ha a szállítási sérülést nem jelezzük a bolt képviselőinek, illetve nem észleljük a szállítók jelenlétében, akkor nem sok reményünk van kifogásunk érvényesítésére.
A minőségi hiba az, amelyre a szavatosságot érvényesíteni lehet. A rendeltetésszerű használat közben keletkező hibákat lehetőleg azonnal be kell jelenteni az üzletben, ahol a terméket vásároltuk. A késedelmes hibabejelentésből származó halmozott károkért a szavatosságra kötelezett nem köteles helytállni, reklamációnkat a késedelemre, illetve az eredeti hiba továbbrongálódására hivatkozva elutasíthatja.
Amennyiben a kereskedő a szavatossági reklamációnk ellenére nem mutat hajlandóságot panaszunk rendezésére, úgy bejelentést tehetünk a kamarák mellett működő területileg illetékes Békéltető Testületekhez, végső esetben polgári peres úton szerezhetünk érvényt reklamációnknak.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.