Kötelező árfeltüntetés

Kötelező árfeltüntetés

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség évről-évre kiemelt figyelmet fordít a forgalomba kerülő áruk és szolgáltatások árfeltüntetésének ellenőrzésére. A megfelelő ártájékoztatás - terméken és kirakaton - biztosítása érdekében történő fellépés a fogyasztóvédelem területén kiemelkedő jelentőségű, mivel az egyik legfontosabb fogyasztói alapjognak - a fogyasztók tájékoztatáshoz fűződő jogának - érvényre juttatását szolgálja.

 

 

A közelmúltban lefolytatott országos vizsgálat időpontjának megválasztásánál figyelemmel voltunk arra, hogy a kereskedelemben és a legtöbb szolgáltatási területen az elmúlt évről megmaradt készletek akciós kiárusítása, és az áremelések jellemzően a naptári év kezdetéhez kapcsolódnak. Így ebben az időszakban az árváltozások miatt a fogyasztók fokozottan kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

 


Hiányzik, hamis...

Gyakori probléma, hogy a termékek alatti polcon elhelyezett címkén kiírt fogyasztói ár nem egyezik meg a pénztárnál alkalmazott elektronikus árleolvasó készülék által jelzett árral.
Esetenként - jellemzően a szolgáltatási területen (javító szolgálatok, fodrászüzletek) - előfordult a „-tól -ig” típusú ártájékoztatás. Előfordult olyan eset is, amikor az árcímkét - jogszabályi tilalom ellenére - úgy helyezték el a terméken, hogy az eltakarta a fogyasztói tájékoztatót, vagy az élelmiszer minőségmegőrzési idejének lejárati dátuma nem volt olvasható.
Az ártájékoztatás teljes hiánya főként a fotó-, illetve optikai üzleteknél volt jellemző. Emellett több, számítástechnikai árut, illetve autóalkatrészt forgalmazó üzletben tapasztalták a felügyelők, hogy a termékek árát nem tüntetik fel, azt csak a számítógépes nyilvántartásból hajlandóak közölni.
Az egységár az áru egy kilogrammjáért, egy literéért vagy milliliteréért, egy méteréért, egy négyzetméteréért, egy köbméteréért vagy egy darabjáért fizetendő árat jelenti. Az egységárról történő tájékoztatás alapján lehetséges az egyes termékek árának összehasonlítása. Vannak üzletek, amelyek üzemeltetőinek nincs tudomása egységár-feltüntetési kötelezettségéről. A tájékoztatás hiányosságai áruházláncok esetében főként a háztartás-vegyipari, kozmetikai cikk osztályon voltak megfigyelhetők.
Több esetben tapasztaltuk, hogy az egységárat - az eladási árral azonos összegben - db-ban adták meg, annak ellenére, hogy térfogatra vagy tömegre értékesített áruról volt szó. Szintén inkább az egységárral kapcsolatban fordult elő, hogy abban a fizetőeszköz nemét elmulasztották feltüntetni.
A kifogásolt üzletekben a hiányosságok jelentős hányada abból eredt, hogy a termékek hamis egységár-megjelöléssel kerültek a polcokra, ami a fogyasztókat félrevezető hatása miatt igen súlyos jogsértésnek tekinthető.

„+ ü” - jogszerűtlen

A vizsgálat kiterjedt a betétdíjak feltüntetésének ellenőrzésére is. A kereskedő az általa forgalmazott betétdíjas csomagolóeszköz (göngyöleg) visszaváltását köteles biztosítani, illetve az egyes termékek betétdíjáról a vásárlókat jól láthatóan tájékoztatnia kell.
A betétdíjas termék eladási árát a betétdíj összegével számítottan egy összegben kell feltüntetni, a fogyasztók részére azonban külön tájékoztatást kell adni a betétdíj mértékéről is.
Lényeges továbbá, hogy a csomagolóeszköz visszavételekor a forgalmazó az eladáskor felszámított betétdíjat köteles visszafizetni.
Jogsértő az a gyakorlat, amikor a kereskedő kizárólag az üzletében vásárolt betétdíjas csomagolóeszközt váltja vissza.
E kötelezettsége valamennyi általa forgalmazott - és nem csak az általa értékesített - göngyöleg esetében fennáll.
A betétdíj összegéről való tájékoztatás terén legjellemzőbb hiányosság az volt, hogy az eladási ár mellett a „+ü” feliratot tüntették fel, de a betétdíj mértékéről nem adtak tájékoztatást. Előfordult továbbá, hogy még csak nem is utaltak arra, hogy betétdíjas áruról lévén szó-, és a csomagolóeszköz díját is meg kell fizetni.
Pozitív változást tapasztaltunk viszont a betétdíjas göngyölegek visszaváltásának területén. A vizsgált esetekben a kereskedők az általuk forgalmazott üvegek visszaváltását biztosították, a visszatérített összeg pedig egy esetben sem volt alacsonyabb, mint a csomagolóeszközért a vásárláskor felszámított díj.

„Nemszeretem” kötelezettség

A kirakati ártájékoztatással kapcsolatos jogszabályi követelmények ellenőrzésére a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség minden évben fokozott figyelmet fordít, mivel e tekintetben gyakoriak a hiányosságok. Sokszor a kereskedő éppen azt tartja érdekében állónak, hogy az üzlet kirakatában az ott elhelyezett termékek árait ne tüntesse fel. Számos forgalmazó tart attól, hogy ha a kirakatban lévő áru meg is tetszik az arra sétáló vevőnek, az árat meglátva esetleg mégsem tér be az üzletbe. A mulasztó kereskedők gyakran hivatkoznak a konkurenciaharcra, illetve arra, hogy ártájékoztatási kötelezettségüknek a kirakat esztétikai képének megőrzése érdekében nem tesznek eleget. Mindazonáltal bármely okból marad is el a kirakati ártájékoztatás, annak hiánya minden esetben jogsértést valósít meg. A jogszabály előírja, hogy az áru árát forintban az üzletben és - a kirakatban történő bemutatás esetén - a kirakatban is fel kell tüntetni. Hangsúlyozandó, hogy a kirakati ártájékoztatás akkor tölti be szerepét, ha a kirakatot szemlélő járókelők által jól olvasható.
A kirakati ártájékoztatás teljes hiánya tipikusan az ékszer-üzleteknél volt megfigyelhető, ahol a kereskedők az áruk méretére hivatkozva megvalósíthatatlannak tartják a jól látható, egyértelmű ártájékoztatást, míg mások vagyonvédelmi okokra hivatkozva próbálják kimenteni mulasztásukat.
Több esetben találkoztak a felügyelők túlzsúfolt kirakatokkal, amelyekben ugyan valamennyi bemutatott terméken megtalálható volt az árjelzés, az áruk azonban egymást, és a másik terméken elhelyezett ártájékoztatót is takarták.

Melyik ár az igazi?

Amennyiben a kereskedő akció keretében meghatározott termékeket kedvezményes áron kínál értékesítésre, ezen áruk esetében mind az akciós eladási, mind az akciós egységárat fel kell tüntetnie.
E területen a kifogások jellemzően abból adódtak, hogy számos üzletben az akciós termékek eredeti áráról és a kedvezmény mértékéről tájékoztatják a fogyasztókat, az akciós - azaz fizetendő - árról azonban nem, így a vásárlónak kell kiszámítania, hogy ténylegesen mennyibe is kerül az áru.
A forgalmazó a jogsértést számos esetben azzal követi el, hogy kettős árjelzés esetén a magasabb eladási áron értékesíti az árut, illetve a termékért nem az azon feltüntetett eladási árat számolja fel. A megkárosítás más okból is adódhat, így pl. egyes élelmiszerek esetében a csomagolóanyag tömegének a termék tömegébe történő beleméréséből.
Az ártájékoztatási hiányosságok jelentős része az egységár feltüntetésének elmulasztásából adódik.
Az országos vizsgálat tapasztalatait összegezve megállapítható, hogy a továbbiakban a fogyasztóvédelmi hatóságok részéről még hatékonyabb és szigorúbb fellépésre van szükség az árfeltüntetési hiányosságok megszüntetése érdekében.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}