Miniatűr számítógépek

Miniatűr számítógépek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A PDA (Personal Digital Assistant) közismertebb nevén kéziszámítógép. Ahogy a magyar elnevezése is mutatja, ez az eszköz tulajdonképpen egy komplett számítógép, speciális, külön a számukra kifejlesztett operációs rend-szerrel. Ezeknek a tenyérnyi eszközöknek (szokták nevezni tenyérgépeknek is) a legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy egyben tartalmazzák a megjelenítő eszközt (képernyő) és az adatbeviteli eszközt (érintőképernyő).

 

 

A kéziszámítógépek funkcióit alapvetően két szempontból közelíthetjük meg. Egyrészt bizonyos funkciók a PDA-ra telepített programoktól függenek, másrészt a számítógépünkbe beépített hardwerelemektől.

 


Operációs rendszer
Amikor megveszünk egy ilyen eszközt, akkor azon mindenképpen található operációs rendszer, ami minimális szinten magában foglalja az alábbi alkalmazásokat:
- az úgynevezett PIM-alkalmazást (Personal Information Management = Személyi Információ Kezelés), amely tulajdonképpen a PDA-k egyik fő funkciója (névjegyzékből, naptárból, jegyzetfüzetből és a feladatkezelőből áll),
- az operációs rendszerrel együtt különféle irodai alkalmazásokat (szövegszerkesztő, táblázatkezelő stb.), multimédia lejátszót, interneteléréshez szükséges programokat, játékokat,
- a szinkronizációs szoftver, melynek segítségével szinkronizálhatjuk adatainkat az asztali számítógépünkkel. Ez azt jelenti, hogyha a PDA-n, vagy a számítógépünkön módosítunk valamilyen adatot (pl. névjegyzék, feladatok, levelezés), akkor azok a szinkronizáció során módosításra kerülnek a másik egységen is. Ezen kívül ennek segítségével tudunk programokat telepíteni kéziszámítógépünkre.
A fentieken kívül még telepíthetünk számtalan más programot is a legkülönfélébb kategóriákban (szótárak, játékok, adatbáziskezelők, hang- és videólejátszók, elektronikus könyvek olvasására szolgáló programok, képnézegető, képkezelő programok, térképek, navigációs szoftverek stb.).

Hardverelemek
Ha hardveres szempontból vizsgáljuk a PDA-k használhatóságát, akkor azt tapasztaljuk, hogy a gyártók igyekeznek minél több funkciót belesűríteni az általuk fejlesztett eszközbe.

Fényképezőgép funkció. A mai fényképező funkcióval is rendelkező PDA-kba minimálisan 1,3 Mpixeles kamerát építenek be, de nem ritka a 2, a 3, vagy akár a 4 Mpixeles felbontás sem (Mpixel=Millió képpont). A fényképezőegység alkalmas állóképek és kisebb felbontásban videofelvételek készítésére is.

Mobiltelefon funkció. Egyre nagyobb számban jelennek meg azok a kéziszámítógépek, melyekbe 2, 3, vagy 4 sávos (850, 900, 1800, 1900 MHz) GSM egységet építenek be. Ezeknek az
a nagy előnyük, hogy szerencsésen ötvözik a mobiltelefon és
a PDA funkcióit, így például a PDA-ban tárolt névjegyzéket használhatjuk telefonhívásoknál, mobil adatátvitel segítségével kapcsolódhatunk az internetre, letölthetjük a postafiókunkban található leveleinket stb.

GPS funkció. A GPS (Global Positioning System) Globális Helymeghatározó Rendszer a föld körül 20200 km magasan
keringő 24 műholdból álló rendszer. Jeleit egy alkalmas vevőkészülékkel véve meghatározhatjuk helyzetünket a földön. A PDA-nkba beépített GPS-vevő segítségével készülékünk alkalmassá válik a műholdak által sugárzott adatok vételére, és egy térkép-alkalmazással együtt tulajdonképpen navigációs rendszerként használható.

Bluetooth. Kis hatótávolságú, rádiófrekvenciás kommuniká-ciós eszköz, ami vezeték nélkül nagy sebességű adatcserét tesz
lehetővé a különböző elektronikus eszközök között. Leggyakoribb területe: szinkronizáció az asztali számítógépünkkel, amennyiben abban is található Bluetooth egység, vezeték
nélküli kapcsolat a PDA és egy fülhallgató között, adatátvitel másik számítógép és a PDA között, nyomtatás, egyéb külső
egység csatlakoztatása.

WiFi eszköz. A WiFi egy vezeték nélküli hálózati eszköz, melynek segítségével csatlakozhatunk az internetre vagy vezeték nélküli helyi hálózatra (WLAN). Ha tudjuk, hogy hol található egy Wi-Fi vagy WLAN hálózat, máris böngészhetünk az interneten, elolvashatjuk e-mailjeinket.

Infravörös eszköz. Az egyik legelterjedtebb vezeték nélküli kommunikációs eszköz, melynek segítségével más készülékekkel (másik PDA, számítógép, nyomtató, mobiltelefon) tudunk
maximum 1-2 méteres távolságban kapcsolatot létesíteni. Jelentősége az egyéb (Bluetooth, WiFi) eszközök elterjedésével egyre
inkább csökken.
Amennyiben GPS, Bluetooth, Digitális kamera és WiFi eszköz nincs a készülékbe beépítve, külön is megvásárolhatók, és csatlakoztathatók számítógépünkhöz.

Kinek milyen PDA-t?
Vásárlás előtt tisztázni kell, hogy mire szeretnénk használni.
- Amennyiben úgynevezett belépő szintű készüléket vásárolunk (200 MHz-es processzor, 32/32MB RAM/ROM, 320x240 pixeles felbontás), akkor ez az alapvető igényeken túl (névjegyzék, naptár, feladatkezelés) alkalmas egyszerűbb szövegszerkesztési, táblázatkezelési feladatokra, zenehallgatásra, elektronikus könyvek olvasására és más egyszerűbb programok használatára.
- Ha főleg szórakozásra szeretnénk használni, akkor gyorsabb processzorra, nagyobb memóriával ellátott készülékre lesz szükségünk. A nagy mennyiségű adat (zene- és videofile-ok) tárolására egy nagy kapacitású memóriakártyát is be kell szereznünk.
- Üzleti célú felhasználásnál a nagyobb sebességen és memórián túl a GSM telefonnal egybeépített, valamint WiFi és Bluetooth adapterrel is rendelkező készülékeket ajánljuk.
- Ha sokat utazunk, célszerű olyat választani, amelyben beépített GPS egység van, így az alapvető PDA funkciókon túl - megfelelő navigációs szoftver telepítése után - egy navigációs berendezés is a rendelkezésünkre áll.

Legfontosabb jellemzők
Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a jellemzőket, amelyek az üzletben, az interneten általában a rendelkezésünkre állnak, és segítséget nyújtanak abban, hogy a megfelelő készüléket tudjuk kiválasztani.

Processzor/sebesség. A PDA-k legfontosabb egysége a processzor. Több gyártó gyárt különféle órajel frekvencián működő processzort. Minél nagyobb számítási igény lép fel (több alkalmazás egyidejű futtatása, több beépített eszköz, navigációs szoftver használata), annál nagyobb frekvencián működő processzorra van szükség.

Memória (ROM/RAM). A beépített memória 16/16 MB-tól akár 256/512 MB-ig terjedhet. Itt is elmondható, hogy több program és eszköz használata nagyobb memóriát igényel.

Képernyő (fajta, felbontás, méret). A mai PDA-kban a legelterjedtebb az úgynevezett TFT-kijelző, 16 bites színmélységgel, amely 65 ezer szín megjelenítésére képes, 320x240 pixeles felbontásban. Az érintőképernyő mérete az olvashatóság szempontjából fontos paraméter. Ez általában az átlóban mérve 3,5" (kb. 89 mm), azonban a telefonnal egybeépített modellekben kisebb, 2,7-2,8" (kb. 70 mm). Az újabb operációs rendszerek lehetővé teszik a fekvő képernyős üzemmódot is (a PDA-k formájukból adódóan alapvetően álló képernyőformátum-
ban működnek), sőt a legújabb készülékek már akár VGA (640x480) felbontással, és fekvő üzemmódban is működhetnek.

Billentyűzet. A legtöbb PDA-n nem található billentyűzet, szöveg bevitelére a virtuális billentyűzet szolgál, amely a képernyőn jelenik meg, és az úgynevezett „stylus“-szal történik a szövegbevitel. A stylus egy műanyag vagy fém pálca, amely nem sérti meg az érintőképernyő felületét.
A legtöbb kéziszámítógép tartalmaz kézírásfelismerő programot, amely a képernyőre kézzel írt betűket ismeri fel, és a gép által értelmezhető karakterekké alakítja.
Egyes PDA-kban beépített billentyűzet is található, nagymértékben megkönnyítve az adatbevitelt, bár ez által a készülékek mérete növekszik.

Memóriabővítés. A legelterjedtebb az SD, esetleg CF kártyahely, amely akár 4 GB kapacitású kártyák fogadására is alkalmas, nagy mennyiségű adat (zene, video) tárolására.

Akkumulátor (cserélhető/kapacitás). Mivel a PDA mobil eszköz, így tápellátása akkumulátorral történik. Általánosságban 900-1800 mAh kapacitású akkumulátorokat alkalmaznak a gyártók.
- Tartozékok: Szinkronizációs bölcső vagy szinkronkábel, hálózati töltőkészülék, használati útmutató, telepítő CD, készüléktok, pót „stylus“, autós töltő, autós tartó stb.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}