Miniatűr számítógépek

Miniatűr számítógépek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A PDA (Personal Digital Assistant) közismertebb nevén kéziszámítógép. Ahogy a magyar elnevezése is mutatja, ez az eszköz tulajdonképpen egy komplett számítógép, speciális, külön a számukra kifejlesztett operációs rend-szerrel. Ezeknek a tenyérnyi eszközöknek (szokták nevezni tenyérgépeknek is) a legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy egyben tartalmazzák a megjelenítő eszközt (képernyő) és az adatbeviteli eszközt (érintőképernyő).

 

 

A kéziszámítógépek funkcióit alapvetően két szempontból közelíthetjük meg. Egyrészt bizonyos funkciók a PDA-ra telepített programoktól függenek, másrészt a számítógépünkbe beépített hardwerelemektől.

 


Operációs rendszer
Amikor megveszünk egy ilyen eszközt, akkor azon mindenképpen található operációs rendszer, ami minimális szinten magában foglalja az alábbi alkalmazásokat:
- az úgynevezett PIM-alkalmazást (Personal Information Management = Személyi Információ Kezelés), amely tulajdonképpen a PDA-k egyik fő funkciója (névjegyzékből, naptárból, jegyzetfüzetből és a feladatkezelőből áll),
- az operációs rendszerrel együtt különféle irodai alkalmazásokat (szövegszerkesztő, táblázatkezelő stb.), multimédia lejátszót, interneteléréshez szükséges programokat, játékokat,
- a szinkronizációs szoftver, melynek segítségével szinkronizálhatjuk adatainkat az asztali számítógépünkkel. Ez azt jelenti, hogyha a PDA-n, vagy a számítógépünkön módosítunk valamilyen adatot (pl. névjegyzék, feladatok, levelezés), akkor azok a szinkronizáció során módosításra kerülnek a másik egységen is. Ezen kívül ennek segítségével tudunk programokat telepíteni kéziszámítógépünkre.
A fentieken kívül még telepíthetünk számtalan más programot is a legkülönfélébb kategóriákban (szótárak, játékok, adatbáziskezelők, hang- és videólejátszók, elektronikus könyvek olvasására szolgáló programok, képnézegető, képkezelő programok, térképek, navigációs szoftverek stb.).

Hardverelemek
Ha hardveres szempontból vizsgáljuk a PDA-k használhatóságát, akkor azt tapasztaljuk, hogy a gyártók igyekeznek minél több funkciót belesűríteni az általuk fejlesztett eszközbe.

Fényképezőgép funkció. A mai fényképező funkcióval is rendelkező PDA-kba minimálisan 1,3 Mpixeles kamerát építenek be, de nem ritka a 2, a 3, vagy akár a 4 Mpixeles felbontás sem (Mpixel=Millió képpont). A fényképezőegység alkalmas állóképek és kisebb felbontásban videofelvételek készítésére is.

Mobiltelefon funkció. Egyre nagyobb számban jelennek meg azok a kéziszámítógépek, melyekbe 2, 3, vagy 4 sávos (850, 900, 1800, 1900 MHz) GSM egységet építenek be. Ezeknek az
a nagy előnyük, hogy szerencsésen ötvözik a mobiltelefon és
a PDA funkcióit, így például a PDA-ban tárolt névjegyzéket használhatjuk telefonhívásoknál, mobil adatátvitel segítségével kapcsolódhatunk az internetre, letölthetjük a postafiókunkban található leveleinket stb.

GPS funkció. A GPS (Global Positioning System) Globális Helymeghatározó Rendszer a föld körül 20200 km magasan
keringő 24 műholdból álló rendszer. Jeleit egy alkalmas vevőkészülékkel véve meghatározhatjuk helyzetünket a földön. A PDA-nkba beépített GPS-vevő segítségével készülékünk alkalmassá válik a műholdak által sugárzott adatok vételére, és egy térkép-alkalmazással együtt tulajdonképpen navigációs rendszerként használható.

Bluetooth. Kis hatótávolságú, rádiófrekvenciás kommuniká-ciós eszköz, ami vezeték nélkül nagy sebességű adatcserét tesz
lehetővé a különböző elektronikus eszközök között. Leggyakoribb területe: szinkronizáció az asztali számítógépünkkel, amennyiben abban is található Bluetooth egység, vezeték
nélküli kapcsolat a PDA és egy fülhallgató között, adatátvitel másik számítógép és a PDA között, nyomtatás, egyéb külső
egység csatlakoztatása.

WiFi eszköz. A WiFi egy vezeték nélküli hálózati eszköz, melynek segítségével csatlakozhatunk az internetre vagy vezeték nélküli helyi hálózatra (WLAN). Ha tudjuk, hogy hol található egy Wi-Fi vagy WLAN hálózat, máris böngészhetünk az interneten, elolvashatjuk e-mailjeinket.

Infravörös eszköz. Az egyik legelterjedtebb vezeték nélküli kommunikációs eszköz, melynek segítségével más készülékekkel (másik PDA, számítógép, nyomtató, mobiltelefon) tudunk
maximum 1-2 méteres távolságban kapcsolatot létesíteni. Jelentősége az egyéb (Bluetooth, WiFi) eszközök elterjedésével egyre
inkább csökken.
Amennyiben GPS, Bluetooth, Digitális kamera és WiFi eszköz nincs a készülékbe beépítve, külön is megvásárolhatók, és csatlakoztathatók számítógépünkhöz.

Kinek milyen PDA-t?
Vásárlás előtt tisztázni kell, hogy mire szeretnénk használni.
- Amennyiben úgynevezett belépő szintű készüléket vásárolunk (200 MHz-es processzor, 32/32MB RAM/ROM, 320x240 pixeles felbontás), akkor ez az alapvető igényeken túl (névjegyzék, naptár, feladatkezelés) alkalmas egyszerűbb szövegszerkesztési, táblázatkezelési feladatokra, zenehallgatásra, elektronikus könyvek olvasására és más egyszerűbb programok használatára.
- Ha főleg szórakozásra szeretnénk használni, akkor gyorsabb processzorra, nagyobb memóriával ellátott készülékre lesz szükségünk. A nagy mennyiségű adat (zene- és videofile-ok) tárolására egy nagy kapacitású memóriakártyát is be kell szereznünk.
- Üzleti célú felhasználásnál a nagyobb sebességen és memórián túl a GSM telefonnal egybeépített, valamint WiFi és Bluetooth adapterrel is rendelkező készülékeket ajánljuk.
- Ha sokat utazunk, célszerű olyat választani, amelyben beépített GPS egység van, így az alapvető PDA funkciókon túl - megfelelő navigációs szoftver telepítése után - egy navigációs berendezés is a rendelkezésünkre áll.

Legfontosabb jellemzők
Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a jellemzőket, amelyek az üzletben, az interneten általában a rendelkezésünkre állnak, és segítséget nyújtanak abban, hogy a megfelelő készüléket tudjuk kiválasztani.

Processzor/sebesség. A PDA-k legfontosabb egysége a processzor. Több gyártó gyárt különféle órajel frekvencián működő processzort. Minél nagyobb számítási igény lép fel (több alkalmazás egyidejű futtatása, több beépített eszköz, navigációs szoftver használata), annál nagyobb frekvencián működő processzorra van szükség.

Memória (ROM/RAM). A beépített memória 16/16 MB-tól akár 256/512 MB-ig terjedhet. Itt is elmondható, hogy több program és eszköz használata nagyobb memóriát igényel.

Képernyő (fajta, felbontás, méret). A mai PDA-kban a legelterjedtebb az úgynevezett TFT-kijelző, 16 bites színmélységgel, amely 65 ezer szín megjelenítésére képes, 320x240 pixeles felbontásban. Az érintőképernyő mérete az olvashatóság szempontjából fontos paraméter. Ez általában az átlóban mérve 3,5" (kb. 89 mm), azonban a telefonnal egybeépített modellekben kisebb, 2,7-2,8" (kb. 70 mm). Az újabb operációs rendszerek lehetővé teszik a fekvő képernyős üzemmódot is (a PDA-k formájukból adódóan alapvetően álló képernyőformátum-
ban működnek), sőt a legújabb készülékek már akár VGA (640x480) felbontással, és fekvő üzemmódban is működhetnek.

Billentyűzet. A legtöbb PDA-n nem található billentyűzet, szöveg bevitelére a virtuális billentyűzet szolgál, amely a képernyőn jelenik meg, és az úgynevezett „stylus“-szal történik a szövegbevitel. A stylus egy műanyag vagy fém pálca, amely nem sérti meg az érintőképernyő felületét.
A legtöbb kéziszámítógép tartalmaz kézírásfelismerő programot, amely a képernyőre kézzel írt betűket ismeri fel, és a gép által értelmezhető karakterekké alakítja.
Egyes PDA-kban beépített billentyűzet is található, nagymértékben megkönnyítve az adatbevitelt, bár ez által a készülékek mérete növekszik.

Memóriabővítés. A legelterjedtebb az SD, esetleg CF kártyahely, amely akár 4 GB kapacitású kártyák fogadására is alkalmas, nagy mennyiségű adat (zene, video) tárolására.

Akkumulátor (cserélhető/kapacitás). Mivel a PDA mobil eszköz, így tápellátása akkumulátorral történik. Általánosságban 900-1800 mAh kapacitású akkumulátorokat alkalmaznak a gyártók.
- Tartozékok: Szinkronizációs bölcső vagy szinkronkábel, hálózati töltőkészülék, használati útmutató, telepítő CD, készüléktok, pót „stylus“, autós töltő, autós tartó stb.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}