Miniatűr számítógépek

A PDA (Personal Digital Assistant) közismertebb nevén kéziszámítógép. Ahogy a magyar elnevezése is mutatja, ez az eszköz tulajdonképpen egy komplett számítógép, speciális, külön a számukra kifejlesztett operációs rend-szerrel. Ezeknek a tenyérnyi eszközöknek (szokták nevezni tenyérgépeknek is) a legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy egyben tartalmazzák a megjelenítő eszközt (képernyő) és az adatbeviteli eszközt (érintőképernyő).

 

 

A kéziszámítógépek funkcióit alapvetően két szempontból közelíthetjük meg. Egyrészt bizonyos funkciók a PDA-ra telepített programoktól függenek, másrészt a számítógépünkbe beépített hardwerelemektől.

 

Operációs rendszer
Amikor megveszünk egy ilyen eszközt, akkor azon mindenképpen található operációs rendszer, ami minimális szinten magában foglalja az alábbi alkalmazásokat:
– az úgynevezett PIM-alkalmazást (Personal Information Management = Személyi Információ Kezelés), amely tulajdonképpen a PDA-k egyik fő funkciója (névjegyzékből, naptárból, jegyzetfüzetből és a feladatkezelőből áll),
– az operációs rendszerrel együtt különféle irodai alkalmazásokat (szövegszerkesztő, táblázatkezelő stb.), multimédia lejátszót, interneteléréshez szükséges programokat, játékokat,
– a szinkronizációs szoftver, melynek segítségével szinkronizálhatjuk adatainkat az asztali számítógépünkkel. Ez azt jelenti, hogyha a PDA-n, vagy a számítógépünkön módosítunk valamilyen adatot (pl. névjegyzék, feladatok, levelezés), akkor azok a szinkronizáció során módosításra kerülnek a másik egységen is. Ezen kívül ennek segítségével tudunk programokat telepíteni kéziszámítógépünkre.
A fentieken kívül még telepíthetünk számtalan más programot is a legkülönfélébb kategóriákban (szótárak, játékok, adatbáziskezelők, hang- és videólejátszók, elektronikus könyvek olvasására szolgáló programok, képnézegető, képkezelő programok, térképek, navigációs szoftverek stb.).

Hardverelemek
Ha hardveres szempontból vizsgáljuk a PDA-k használhatóságát, akkor azt tapasztaljuk, hogy a gyártók igyekeznek minél több funkciót belesűríteni az általuk fejlesztett eszközbe.

Fényképezőgép funkció. A mai fényképező funkcióval is rendelkező PDA-kba minimálisan 1,3 Mpixeles kamerát építenek be, de nem ritka a 2, a 3, vagy akár a 4 Mpixeles felbontás sem (Mpixel=Millió képpont). A fényképezőegység alkalmas állóképek és kisebb felbontásban videofelvételek készítésére is.

Mobiltelefon funkció. Egyre nagyobb számban jelennek meg azok a kéziszámítógépek, melyekbe 2, 3, vagy 4 sávos (850, 900, 1800, 1900 MHz) GSM egységet építenek be. Ezeknek az
a nagy előnyük, hogy szerencsésen ötvözik a mobiltelefon és
a PDA funkcióit, így például a PDA-ban tárolt névjegyzéket használhatjuk telefonhívásoknál, mobil adatátvitel segítségével kapcsolódhatunk az internetre, letölthetjük a postafiókunkban található leveleinket stb.

GPS funkció. A GPS (Global Positioning System) Globális Helymeghatározó Rendszer a föld körül 20200 km magasan
keringő 24 műholdból álló rendszer. Jeleit egy alkalmas vevőkészülékkel véve meghatározhatjuk helyzetünket a földön. A PDA-nkba beépített GPS-vevő segítségével készülékünk alkalmassá válik a műholdak által sugárzott adatok vételére, és egy térkép-alkalmazással együtt tulajdonképpen navigációs rendszerként használható.

Bluetooth. Kis hatótávolságú, rádiófrekvenciás kommuniká-ciós eszköz, ami vezeték nélkül nagy sebességű adatcserét tesz
lehetővé a különböző elektronikus eszközök között. Leggyakoribb területe: szinkronizáció az asztali számítógépünkkel, amennyiben abban is található Bluetooth egység, vezeték
nélküli kapcsolat a PDA és egy fülhallgató között, adatátvitel másik számítógép és a PDA között, nyomtatás, egyéb külső
egység csatlakoztatása.

WiFi eszköz. A WiFi egy vezeték nélküli hálózati eszköz, melynek segítségével csatlakozhatunk az internetre vagy vezeték nélküli helyi hálózatra (WLAN). Ha tudjuk, hogy hol található egy Wi-Fi vagy WLAN hálózat, máris böngészhetünk az interneten, elolvashatjuk e-mailjeinket.

Infravörös eszköz. Az egyik legelterjedtebb vezeték nélküli kommunikációs eszköz, melynek segítségével más készülékekkel (másik PDA, számítógép, nyomtató, mobiltelefon) tudunk
maximum 1-2 méteres távolságban kapcsolatot létesíteni. Jelentősége az egyéb (Bluetooth, WiFi) eszközök elterjedésével egyre
inkább csökken.
Amennyiben GPS, Bluetooth, Digitális kamera és WiFi eszköz nincs a készülékbe beépítve, külön is megvásárolhatók, és csatlakoztathatók számítógépünkhöz.

Kinek milyen PDA-t?
Vásárlás előtt tisztázni kell, hogy mire szeretnénk használni.
– Amennyiben úgynevezett belépő szintű készüléket vásárolunk (200 MHz-es processzor, 32/32MB RAM/ROM, 320×240 pixeles felbontás), akkor ez az alapvető igényeken túl (névjegyzék, naptár, feladatkezelés) alkalmas egyszerűbb szövegszerkesztési, táblázatkezelési feladatokra, zenehallgatásra, elektronikus könyvek olvasására és más egyszerűbb programok használatára.
– Ha főleg szórakozásra szeretnénk használni, akkor gyorsabb processzorra, nagyobb memóriával ellátott készülékre lesz szükségünk. A nagy mennyiségű adat (zene- és videofile-ok) tárolására egy nagy kapacitású memóriakártyát is be kell szereznünk.
– Üzleti célú felhasználásnál a nagyobb sebességen és memórián túl a GSM telefonnal egybeépített, valamint WiFi és Bluetooth adapterrel is rendelkező készülékeket ajánljuk.
– Ha sokat utazunk, célszerű olyat választani, amelyben beépített GPS egység van, így az alapvető PDA funkciókon túl – megfelelő navigációs szoftver telepítése után – egy navigációs berendezés is a rendelkezésünkre áll.

Legfontosabb jellemzők
Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a jellemzőket, amelyek az üzletben, az interneten általában a rendelkezésünkre állnak, és segítséget nyújtanak abban, hogy a megfelelő készüléket tudjuk kiválasztani.

Processzor/sebesség. A PDA-k legfontosabb egysége a processzor. Több gyártó gyárt különféle órajel frekvencián működő processzort. Minél nagyobb számítási igény lép fel (több alkalmazás egyidejű futtatása, több beépített eszköz, navigációs szoftver használata), annál nagyobb frekvencián működő processzorra van szükség.

Memória (ROM/RAM). A beépített memória 16/16 MB-tól akár 256/512 MB-ig terjedhet. Itt is elmondható, hogy több program és eszköz használata nagyobb memóriát igényel.

Képernyő (fajta, felbontás, méret). A mai PDA-kban a legelterjedtebb az úgynevezett TFT-kijelző, 16 bites színmélységgel, amely 65 ezer szín megjelenítésére képes, 320×240 pixeles felbontásban. Az érintőképernyő mérete az olvashatóság szempontjából fontos paraméter. Ez általában az átlóban mérve 3,5" (kb. 89 mm), azonban a telefonnal egybeépített modellekben kisebb, 2,7-2,8" (kb. 70 mm). Az újabb operációs rendszerek lehetővé teszik a fekvő képernyős üzemmódot is (a PDA-k formájukból adódóan alapvetően álló képernyőformátum-
ban működnek), sőt a legújabb készülékek már akár VGA (640×480) felbontással, és fekvő üzemmódban is működhetnek.

Billentyűzet. A legtöbb PDA-n nem található billentyűzet, szöveg bevitelére a virtuális billentyűzet szolgál, amely a képernyőn jelenik meg, és az úgynevezett „stylus“-szal történik a szövegbevitel. A stylus egy műanyag vagy fém pálca, amely nem sérti meg az érintőképernyő felületét.
A legtöbb kéziszámítógép tartalmaz kézírásfelismerő programot, amely a képernyőre kézzel írt betűket ismeri fel, és a gép által értelmezhető karakterekké alakítja.
Egyes PDA-kban beépített billentyűzet is található, nagymértékben megkönnyítve az adatbevitelt, bár ez által a készülékek mérete növekszik.

Memóriabővítés. A legelterjedtebb az SD, esetleg CF kártyahely, amely akár 4 GB kapacitású kártyák fogadására is alkalmas, nagy mennyiségű adat (zene, video) tárolására.

Akkumulátor (cserélhető/kapacitás). Mivel a PDA mobil eszköz, így tápellátása akkumulátorral történik. Általánosságban 900-1800 mAh kapacitású akkumulátorokat alkalmaznak a gyártók.
– Tartozékok: Szinkronizációs bölcső vagy szinkronkábel, hálózati töltőkészülék, használati útmutató, telepítő CD, készüléktok, pót „stylus“, autós töltő, autós tartó stb.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop