Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A nyári rekkenő meleg elől a fiatalabbak vízpartra, strandra menekülnek, az idősebbek megelégszenek egy kellemesen hűvös, árnyékos kerti pihenéssel is. Akár így, akár úgy nyaral, tölti el hétvégi szabadidejét az ember, szüksége van különféle ruházati és nyaralási cikkekre, amelyek megkönnyítik a hőség elviselését, kellemesebbé teszik a jól megérdemelt kikapcsolódást.

 

 

A kikapcsolódáshoz, strandoláshoz szükséges termékek többsége a nyaralóhelyek közvetlen környezetében is megvásárolható, ezért ha véletlenül otthon marad valami, akkor sincs túl nagy gond, megoldható a pótlás. Egyetlen szépséghibája lehet a dolognak, hogy itt általában magasabbak az árak.

 


Fürdőruhák

A fürdőruhák divatcikkek, ezért az alapanyaggyártók folyamatosan arra törekszenek, hogy minél különlegesebb tulajdonságokkal rendelkező kelméket dolgozzanak ki, melyek sok esetben különleges kezelést igényelnek.
A leggyakrabban poliamid-elasztán összetételű alapanyagból készítenek fürdőruhát, de készülnek poliészter-elasztán összetétellel is, vagy természetes szálasanyagok, például pamut, ritkábban valódi selyem felhasználásával is. Mindegyiknek megvannak az előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai. Például a szintetikus (poliamid, poliészter) szálasanyaggal keverteknek nagyobb a kopásállóságuk, rugalmasságuk, jobb a fénnyel szembeni színtartóságuk. Kisebb a nedvszívó képességük, ami fürdőzés után nem elhanyagolható szempont, mert sokkal hamarabb száradnak, mint a természetes szálasanyaggal kevertek. Ez utóbbiból készült fürdőruháknak viszont - vízen kívül - lényegesen jobbak a fiziológiai tulajdonságaik, kellemesebb komfortérzetet biztosítanak.
Terjed az ún. mikroszál alkalmazása, melynek előnye a természetes szállal szemben, hogy nem tárolja a nedvességet, hanem elvezeti testről, és gyorsan kifelé továbbítja. A mikroszál különleges tulajdonságai a bőrrel szorosan érintkezve érvényesülnek legjobban.
A fürdőruhák méretezése a felsőruházati termékek méretezésével, a kosárrész pedig a melltartókéval egyezik meg. Azaz ha valakinek a konfekciómérete 38-as, a kosármérete pedig C, akkor nem elegendő csak a 38-as jelzést keresni, hanem a 38 C méretet kell figyelnie. A melltartórész (kosárrész) általában A, B, C, D jelzésű. Ritkábban, többnyire speciális szaküzletekben találhatunk E, F, G, H kosárrésszel készült fürdőruhát is. Bikinik esetében néha előfordul, hogy a felsőrészt a melltartók méretezéséhez hasonlóan jelölik. Esetenként, főleg sportolási célra gyártott (melltartórész nélküli) egybeszabott fürdőruháknál, úszóknál találkozhatunk az S, M, L jelöléssel is.
A férfiak, fiúk számára gyártott fürdőnadrágok, úszók méretezése lényegesen egyszerűbb, mert az alsónadrágokhoz hasonlóan általában a derékméretet használják a méretjelzéshez, illetve itt is találkozhatunk az S, M, L, XL jelöléssel is, vagy például a németeknél, osztrákoknál leginkább használatos 4, 5, 6, 7 stb. méretszámmal is.
Kismamák számára is készülnek fürdőruhák, melyek speciális alakformázással, alaktartással rendelkeznek, megfelelő helyen megtartva, védve a kismama hasát (ezzel együtt a babát), egyúttal ügyelve az esztétikumra is. Ezek a termékek fontos szerepet töltenek be, hiszen a kismamák számára szinte az egyetlen sport az úszás, ezért a jól kialakított, megfelelő mozgást, ugyanakkor biztonságot is nyújtó fürdőruha elengedhetetlen számukra. Sajnos egyelőre csak a szakosodott üzletekben elérhetőek.
A fürdőruhákat az üzletekben fel lehet próbálni, ezért a láb közötti részen védőfóliával ellátottak. A higiénia miatt csak fehérneműre szabad próbálni.
A fogyasztó számára leglényegesebb tudnivalók a termékbe varrt címkén megtalálhatók, azaz a bevarrt címke tartalmazza a nagyságjelzést, a nyersanyag-összetételt (magyar nyelven) és a kezelési jelképsort. Tekintettel arra, hogy a fürdőruhák azon termékek körébe tartoznak, amelyek jellegüknél, tulajdonságaiknál fogva szöveges tájékoztatást is igényelnek, ezért ún. kiegészítő tájékoztatót is kell mellékelni hozzájuk.

Öltözékek

Az utóbbi évtizedben újra nagyon divatosak a természetes szálasanyagokból készült nyári ruhák. Így a len, pamut, és ezek egymással, vagy szintetikus anyagokkal kevert változatai is. A természetes alapú mesterséges szálak közül változatlanul hódít a viszkózszál, kötött alapanyagban is általában
3-5% közötti rugalmas szállal keverve. Újra fel-felbukkan a valódi selyem is, de értékénél fogva inkább az alkalmi jellegű ruházatokban.
A természetes szálakról nem árt tudni, hogy számos jó tulajdonságuk mellett - jó nedvszívó képesség, lég- és páraáteresztés, hűvös érzet (főleg a len) - méretváltozásra, gyűrődésre hajlamosak. Ez nem hibájuk, hanem természetes, velejáró tulajdonságuk. Aki nem szeret vasalni, az mindenképpen ezeknek a szálaknak a szintetikus szálakkal kevert változatát válassza, melynek elegendő egy kisebb simító vasalás is.
A nyári ruhák változatos színűek és mintázatúak, a színtartóság függ a szál minőségétől, az alkalmazott technológiától stb. Bár mi fogyasztók nagyon szeretnénk, de tökéletes színtartóság a természetes anyagokból készült termékektől nem várható el. Nagyon fontos, hogy a vásárlói tájékoztatóban feltüntetett szöveges utasításokat is figyelmesen elolvassuk, betartsuk, hiszen ezzel megóvjuk ruhánkat a különböző károsodásoktól.
A fehér általában minden nyáron divatos. Ahhoz azonban, hogy a „vakítóan“ fehér színhatást elérjék, az alapjában nem „hófehér“ len vagy pamutszálat további kikészítő műveletnek kell alávetni, ezért kizárólag a jelképsor szerinti tisztítást alkalmazzuk, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy-egy folt eltávolítására alkalmas a klórtartalmú fehérítőszer. Meglehet, hogy pont ellenkező hatást érünk el, és a fehér holmi „besárgul“. Ugyanez vonatkozik a szárításra, vasalásra is. A gyártó az egyetlen, aki valamennyi tulajdonságát ismeri a terméknek, ezért „ne bíráljuk“ felül, fogadjuk el az utasításban rögzítetteket.

Strandtáskák

A strandtáska a strandkellékeket szállító-tároló eszköz, amely alapanyagát, formáját, méretét tekintve is folyamatosan átalakul, hiszen a divatot az egyéb öltözködési cikkekkel együtt követi.
Strandtáskánk kiválasztásánál nem az a cél, hogy évekig használjuk. Sőt, egyszerre több táskánk is lehet, hiszen fürdőruhánkhoz, strandöltözékünkhöz illően - a divatirányzatnak megfelelően - színben, formában váltogathatjuk.
Strandtáskát bármilyen anyagból lehet készíteni, erre vonatkozóan semmilyen megkötés nincs, elvárható azonban, hogy lehetőleg az alapanyag vagy a bélés (esetleg mindkettő), ha nem is vízhatlan, de legalább vízlepergető anyagú legyen.
Akad azonban olyan sajátos divatigényeket kielégítő strandtáska is (pl. rafiából horgolt), amely mindezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezik. E termékeknél nagyon fontos, hogy a vásárlási tájékoztatóba belekerüljön, hogy a vizes fürdőruhát, törülközőt csak külön csomagolva (pl. polietilén fóliába) lehet a táskába helyezni.
Vásárlás előtt gondosan olvassuk el a vásárlási tájékoztatót. Győződjünk meg a termék anyagáról, kezelhetőségéről. Ha úgy ítéljük meg, hogy tisztítása számunkra bonyolult, semmiképpen se azt válasszuk. Csak azt a terméket mossuk, amelyiknek az utasítása ezt megengedi.
A hagyományos kivitelű táskáknál előfordul, hogy a deformálódás elkerülése végett merevítő anyagot (amely lehet papír is) alkalmaznak, melyek nedvesség hatására károsodhatnak. A díszítésre, zárásra alkalmazott fém ringlik, karikák, szegecsek vagy csatok - bár nem lenne szabad - nedvesség hatására esetleg elszíneződhetnek, ezért tartsuk ezeket szárazon.

Strandtörülközők

A strandtörülközők élénkebb színekben, meg-megújuló mintázattal, s divat jellegüknél fogva egy-egy szezonra készülnek. Általában kisebb a nedvszívóképességük, de ez természetes, hiszen mindössze arra hivatottak, hogy a gyékényre vagy a gumimatracra terítve a vizes testünket megszárítsuk rajtuk. Az azonban elvárható, hogy a vágott szálszerkezetű termékekben ne maradjon olyan nyírási maradék, amely ránk ragadva nem nyújt igazán kellemes látványt. Az ilyen jellegű „baleset“ elkerülése miatt érdemes használatbavétel előtt a törülközőt átmosni, így meggyőződhetünk színtartóságáról és szálhullásáról is.

Matrac, hintaágy, függőágy

Míg régebben a matracok elsősorban a kényelmes napozás kellékei voltak, ma már elsődlegesen a vizen, vízben használatosak. Változatos formában és alapanyagokból gyártják, melyek többségükben sérülékenyek, ezért használatuk, tárolásuk odafigyelést igényel.
Esetükben a gyártó, forgalmazó részéről különösen fontos a mindenre kiterjedő pontos használati-kezelési útmutató megadása, mert a vízben használva könnyen elsodródhatnak, mely akár életveszélyes helyzetet is előidézhet.
Általában az „otthoni“, (kertes ház, nyaraló stb.) nyaralás kellékei a hintaágyak, függőágyak. Különösebb figyelmet elsősorban nem az anyaguk, hanem össze- és/vagy felszerelésük igényel. Minden esetben nagyon fontos, hogy csak a gyártó által megadott előírás alapján szereljük össze a terméket, és a terhelhetőségét is betartsuk.
Sokféle hintaágyat kínálnak megvételre, gyakran ugyanahhoz a csővázhoz más-más mintázatú, minőségű párnát lehet választani, különböző áron. Van olyan hely, ahol ugyanazon textilből más kerti bútorra való párnákat, sőt még azonos mintázatú napernyőt is értékesítenek. A textíliák esetenként vízlepergető, a drágábbak szennytaszító kivitelben is készülnek. Mindkettőnek számos előnye van, elsősorban tartósság tekintetében.
A függőágyak hagyományos technológiával, elsősorban sodrott pamutfonalból, kézi munkával készülnek. A hagyományos szövési technológiának köszönhetően tökéletesen felveszik a test formáját. Kaphatók 100 és 400 kg (természetesen e közötti is) terhelhetőségű, de még egyedi, kötélverő mester által készített függőágyak is. A termékeken feltüntetik annak anyagát, önsúlyát, terhelhetőségét, valamint a rögzítés módját. Feltétlenül tartsuk be a gyártó utasításait, mert az időjárás viszontagságai csökkentik tartósságukat.

Mi a teendő a hibás áruval?
Előfordul, hogy bármennyire is körültekintőek vagyunk, mégis „sikerül“ minőséghibás terméket vásárolnunk.
Fontos, hogy a fizetési bizonylatot, blokkot megőrizzük, mert minőségi kifogást csak azzal együtt lehet bejelenteni. Előny, ha a blokkal együtt a vásárlási tájékoztatót is megtartottuk, mert megeshet, hogy a károsodás a hibás tájékoztatásból (pl. nem megfelelő használati-kezelési útmutató) ered. Ezt követően a blokkal (és tájékoztatóval) keressük fel az árut értékesítő üzletet, és jelentsük be reklamációnkat.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}