Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A nyári rekkenő meleg elől a fiatalabbak vízpartra, strandra menekülnek, az idősebbek megelégszenek egy kellemesen hűvös, árnyékos kerti pihenéssel is. Akár így, akár úgy nyaral, tölti el hétvégi szabadidejét az ember, szüksége van különféle ruházati és nyaralási cikkekre, amelyek megkönnyítik a hőség elviselését, kellemesebbé teszik a jól megérdemelt kikapcsolódást.

 

 

A kikapcsolódáshoz, strandoláshoz szükséges termékek többsége a nyaralóhelyek közvetlen környezetében is megvásárolható, ezért ha véletlenül otthon marad valami, akkor sincs túl nagy gond, megoldható a pótlás. Egyetlen szépséghibája lehet a dolognak, hogy itt általában magasabbak az árak.

 


Fürdőruhák

A fürdőruhák divatcikkek, ezért az alapanyaggyártók folyamatosan arra törekszenek, hogy minél különlegesebb tulajdonságokkal rendelkező kelméket dolgozzanak ki, melyek sok esetben különleges kezelést igényelnek.
A leggyakrabban poliamid-elasztán összetételű alapanyagból készítenek fürdőruhát, de készülnek poliészter-elasztán összetétellel is, vagy természetes szálasanyagok, például pamut, ritkábban valódi selyem felhasználásával is. Mindegyiknek megvannak az előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai. Például a szintetikus (poliamid, poliészter) szálasanyaggal keverteknek nagyobb a kopásállóságuk, rugalmasságuk, jobb a fénnyel szembeni színtartóságuk. Kisebb a nedvszívó képességük, ami fürdőzés után nem elhanyagolható szempont, mert sokkal hamarabb száradnak, mint a természetes szálasanyaggal kevertek. Ez utóbbiból készült fürdőruháknak viszont - vízen kívül - lényegesen jobbak a fiziológiai tulajdonságaik, kellemesebb komfortérzetet biztosítanak.
Terjed az ún. mikroszál alkalmazása, melynek előnye a természetes szállal szemben, hogy nem tárolja a nedvességet, hanem elvezeti testről, és gyorsan kifelé továbbítja. A mikroszál különleges tulajdonságai a bőrrel szorosan érintkezve érvényesülnek legjobban.
A fürdőruhák méretezése a felsőruházati termékek méretezésével, a kosárrész pedig a melltartókéval egyezik meg. Azaz ha valakinek a konfekciómérete 38-as, a kosármérete pedig C, akkor nem elegendő csak a 38-as jelzést keresni, hanem a 38 C méretet kell figyelnie. A melltartórész (kosárrész) általában A, B, C, D jelzésű. Ritkábban, többnyire speciális szaküzletekben találhatunk E, F, G, H kosárrésszel készült fürdőruhát is. Bikinik esetében néha előfordul, hogy a felsőrészt a melltartók méretezéséhez hasonlóan jelölik. Esetenként, főleg sportolási célra gyártott (melltartórész nélküli) egybeszabott fürdőruháknál, úszóknál találkozhatunk az S, M, L jelöléssel is.
A férfiak, fiúk számára gyártott fürdőnadrágok, úszók méretezése lényegesen egyszerűbb, mert az alsónadrágokhoz hasonlóan általában a derékméretet használják a méretjelzéshez, illetve itt is találkozhatunk az S, M, L, XL jelöléssel is, vagy például a németeknél, osztrákoknál leginkább használatos 4, 5, 6, 7 stb. méretszámmal is.
Kismamák számára is készülnek fürdőruhák, melyek speciális alakformázással, alaktartással rendelkeznek, megfelelő helyen megtartva, védve a kismama hasát (ezzel együtt a babát), egyúttal ügyelve az esztétikumra is. Ezek a termékek fontos szerepet töltenek be, hiszen a kismamák számára szinte az egyetlen sport az úszás, ezért a jól kialakított, megfelelő mozgást, ugyanakkor biztonságot is nyújtó fürdőruha elengedhetetlen számukra. Sajnos egyelőre csak a szakosodott üzletekben elérhetőek.
A fürdőruhákat az üzletekben fel lehet próbálni, ezért a láb közötti részen védőfóliával ellátottak. A higiénia miatt csak fehérneműre szabad próbálni.
A fogyasztó számára leglényegesebb tudnivalók a termékbe varrt címkén megtalálhatók, azaz a bevarrt címke tartalmazza a nagyságjelzést, a nyersanyag-összetételt (magyar nyelven) és a kezelési jelképsort. Tekintettel arra, hogy a fürdőruhák azon termékek körébe tartoznak, amelyek jellegüknél, tulajdonságaiknál fogva szöveges tájékoztatást is igényelnek, ezért ún. kiegészítő tájékoztatót is kell mellékelni hozzájuk.

Öltözékek

Az utóbbi évtizedben újra nagyon divatosak a természetes szálasanyagokból készült nyári ruhák. Így a len, pamut, és ezek egymással, vagy szintetikus anyagokkal kevert változatai is. A természetes alapú mesterséges szálak közül változatlanul hódít a viszkózszál, kötött alapanyagban is általában
3-5% közötti rugalmas szállal keverve. Újra fel-felbukkan a valódi selyem is, de értékénél fogva inkább az alkalmi jellegű ruházatokban.
A természetes szálakról nem árt tudni, hogy számos jó tulajdonságuk mellett - jó nedvszívó képesség, lég- és páraáteresztés, hűvös érzet (főleg a len) - méretváltozásra, gyűrődésre hajlamosak. Ez nem hibájuk, hanem természetes, velejáró tulajdonságuk. Aki nem szeret vasalni, az mindenképpen ezeknek a szálaknak a szintetikus szálakkal kevert változatát válassza, melynek elegendő egy kisebb simító vasalás is.
A nyári ruhák változatos színűek és mintázatúak, a színtartóság függ a szál minőségétől, az alkalmazott technológiától stb. Bár mi fogyasztók nagyon szeretnénk, de tökéletes színtartóság a természetes anyagokból készült termékektől nem várható el. Nagyon fontos, hogy a vásárlói tájékoztatóban feltüntetett szöveges utasításokat is figyelmesen elolvassuk, betartsuk, hiszen ezzel megóvjuk ruhánkat a különböző károsodásoktól.
A fehér általában minden nyáron divatos. Ahhoz azonban, hogy a „vakítóan“ fehér színhatást elérjék, az alapjában nem „hófehér“ len vagy pamutszálat további kikészítő műveletnek kell alávetni, ezért kizárólag a jelképsor szerinti tisztítást alkalmazzuk, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy-egy folt eltávolítására alkalmas a klórtartalmú fehérítőszer. Meglehet, hogy pont ellenkező hatást érünk el, és a fehér holmi „besárgul“. Ugyanez vonatkozik a szárításra, vasalásra is. A gyártó az egyetlen, aki valamennyi tulajdonságát ismeri a terméknek, ezért „ne bíráljuk“ felül, fogadjuk el az utasításban rögzítetteket.

Strandtáskák

A strandtáska a strandkellékeket szállító-tároló eszköz, amely alapanyagát, formáját, méretét tekintve is folyamatosan átalakul, hiszen a divatot az egyéb öltözködési cikkekkel együtt követi.
Strandtáskánk kiválasztásánál nem az a cél, hogy évekig használjuk. Sőt, egyszerre több táskánk is lehet, hiszen fürdőruhánkhoz, strandöltözékünkhöz illően - a divatirányzatnak megfelelően - színben, formában váltogathatjuk.
Strandtáskát bármilyen anyagból lehet készíteni, erre vonatkozóan semmilyen megkötés nincs, elvárható azonban, hogy lehetőleg az alapanyag vagy a bélés (esetleg mindkettő), ha nem is vízhatlan, de legalább vízlepergető anyagú legyen.
Akad azonban olyan sajátos divatigényeket kielégítő strandtáska is (pl. rafiából horgolt), amely mindezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezik. E termékeknél nagyon fontos, hogy a vásárlási tájékoztatóba belekerüljön, hogy a vizes fürdőruhát, törülközőt csak külön csomagolva (pl. polietilén fóliába) lehet a táskába helyezni.
Vásárlás előtt gondosan olvassuk el a vásárlási tájékoztatót. Győződjünk meg a termék anyagáról, kezelhetőségéről. Ha úgy ítéljük meg, hogy tisztítása számunkra bonyolult, semmiképpen se azt válasszuk. Csak azt a terméket mossuk, amelyiknek az utasítása ezt megengedi.
A hagyományos kivitelű táskáknál előfordul, hogy a deformálódás elkerülése végett merevítő anyagot (amely lehet papír is) alkalmaznak, melyek nedvesség hatására károsodhatnak. A díszítésre, zárásra alkalmazott fém ringlik, karikák, szegecsek vagy csatok - bár nem lenne szabad - nedvesség hatására esetleg elszíneződhetnek, ezért tartsuk ezeket szárazon.

Strandtörülközők

A strandtörülközők élénkebb színekben, meg-megújuló mintázattal, s divat jellegüknél fogva egy-egy szezonra készülnek. Általában kisebb a nedvszívóképességük, de ez természetes, hiszen mindössze arra hivatottak, hogy a gyékényre vagy a gumimatracra terítve a vizes testünket megszárítsuk rajtuk. Az azonban elvárható, hogy a vágott szálszerkezetű termékekben ne maradjon olyan nyírási maradék, amely ránk ragadva nem nyújt igazán kellemes látványt. Az ilyen jellegű „baleset“ elkerülése miatt érdemes használatbavétel előtt a törülközőt átmosni, így meggyőződhetünk színtartóságáról és szálhullásáról is.

Matrac, hintaágy, függőágy

Míg régebben a matracok elsősorban a kényelmes napozás kellékei voltak, ma már elsődlegesen a vizen, vízben használatosak. Változatos formában és alapanyagokból gyártják, melyek többségükben sérülékenyek, ezért használatuk, tárolásuk odafigyelést igényel.
Esetükben a gyártó, forgalmazó részéről különösen fontos a mindenre kiterjedő pontos használati-kezelési útmutató megadása, mert a vízben használva könnyen elsodródhatnak, mely akár életveszélyes helyzetet is előidézhet.
Általában az „otthoni“, (kertes ház, nyaraló stb.) nyaralás kellékei a hintaágyak, függőágyak. Különösebb figyelmet elsősorban nem az anyaguk, hanem össze- és/vagy felszerelésük igényel. Minden esetben nagyon fontos, hogy csak a gyártó által megadott előírás alapján szereljük össze a terméket, és a terhelhetőségét is betartsuk.
Sokféle hintaágyat kínálnak megvételre, gyakran ugyanahhoz a csővázhoz más-más mintázatú, minőségű párnát lehet választani, különböző áron. Van olyan hely, ahol ugyanazon textilből más kerti bútorra való párnákat, sőt még azonos mintázatú napernyőt is értékesítenek. A textíliák esetenként vízlepergető, a drágábbak szennytaszító kivitelben is készülnek. Mindkettőnek számos előnye van, elsősorban tartósság tekintetében.
A függőágyak hagyományos technológiával, elsősorban sodrott pamutfonalból, kézi munkával készülnek. A hagyományos szövési technológiának köszönhetően tökéletesen felveszik a test formáját. Kaphatók 100 és 400 kg (természetesen e közötti is) terhelhetőségű, de még egyedi, kötélverő mester által készített függőágyak is. A termékeken feltüntetik annak anyagát, önsúlyát, terhelhetőségét, valamint a rögzítés módját. Feltétlenül tartsuk be a gyártó utasításait, mert az időjárás viszontagságai csökkentik tartósságukat.

Mi a teendő a hibás áruval?
Előfordul, hogy bármennyire is körültekintőek vagyunk, mégis „sikerül“ minőséghibás terméket vásárolnunk.
Fontos, hogy a fizetési bizonylatot, blokkot megőrizzük, mert minőségi kifogást csak azzal együtt lehet bejelenteni. Előny, ha a blokkal együtt a vásárlási tájékoztatót is megtartottuk, mert megeshet, hogy a károsodás a hibás tájékoztatásból (pl. nem megfelelő használati-kezelési útmutató) ered. Ezt követően a blokkal (és tájékoztatóval) keressük fel az árut értékesítő üzletet, és jelentsük be reklamációnkat.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}