Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A nyári rekkenő meleg elől a fiatalabbak vízpartra, strandra menekülnek, az idősebbek megelégszenek egy kellemesen hűvös, árnyékos kerti pihenéssel is. Akár így, akár úgy nyaral, tölti el hétvégi szabadidejét az ember, szüksége van különféle ruházati és nyaralási cikkekre, amelyek megkönnyítik a hőség elviselését, kellemesebbé teszik a jól megérdemelt kikapcsolódást.

 

 

A kikapcsolódáshoz, strandoláshoz szükséges termékek többsége a nyaralóhelyek közvetlen környezetében is megvásárolható, ezért ha véletlenül otthon marad valami, akkor sincs túl nagy gond, megoldható a pótlás. Egyetlen szépséghibája lehet a dolognak, hogy itt általában magasabbak az árak.

 


Fürdőruhák

A fürdőruhák divatcikkek, ezért az alapanyaggyártók folyamatosan arra törekszenek, hogy minél különlegesebb tulajdonságokkal rendelkező kelméket dolgozzanak ki, melyek sok esetben különleges kezelést igényelnek.
A leggyakrabban poliamid-elasztán összetételű alapanyagból készítenek fürdőruhát, de készülnek poliészter-elasztán összetétellel is, vagy természetes szálasanyagok, például pamut, ritkábban valódi selyem felhasználásával is. Mindegyiknek megvannak az előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai. Például a szintetikus (poliamid, poliészter) szálasanyaggal keverteknek nagyobb a kopásállóságuk, rugalmasságuk, jobb a fénnyel szembeni színtartóságuk. Kisebb a nedvszívó képességük, ami fürdőzés után nem elhanyagolható szempont, mert sokkal hamarabb száradnak, mint a természetes szálasanyaggal kevertek. Ez utóbbiból készült fürdőruháknak viszont - vízen kívül - lényegesen jobbak a fiziológiai tulajdonságaik, kellemesebb komfortérzetet biztosítanak.
Terjed az ún. mikroszál alkalmazása, melynek előnye a természetes szállal szemben, hogy nem tárolja a nedvességet, hanem elvezeti testről, és gyorsan kifelé továbbítja. A mikroszál különleges tulajdonságai a bőrrel szorosan érintkezve érvényesülnek legjobban.
A fürdőruhák méretezése a felsőruházati termékek méretezésével, a kosárrész pedig a melltartókéval egyezik meg. Azaz ha valakinek a konfekciómérete 38-as, a kosármérete pedig C, akkor nem elegendő csak a 38-as jelzést keresni, hanem a 38 C méretet kell figyelnie. A melltartórész (kosárrész) általában A, B, C, D jelzésű. Ritkábban, többnyire speciális szaküzletekben találhatunk E, F, G, H kosárrésszel készült fürdőruhát is. Bikinik esetében néha előfordul, hogy a felsőrészt a melltartók méretezéséhez hasonlóan jelölik. Esetenként, főleg sportolási célra gyártott (melltartórész nélküli) egybeszabott fürdőruháknál, úszóknál találkozhatunk az S, M, L jelöléssel is.
A férfiak, fiúk számára gyártott fürdőnadrágok, úszók méretezése lényegesen egyszerűbb, mert az alsónadrágokhoz hasonlóan általában a derékméretet használják a méretjelzéshez, illetve itt is találkozhatunk az S, M, L, XL jelöléssel is, vagy például a németeknél, osztrákoknál leginkább használatos 4, 5, 6, 7 stb. méretszámmal is.
Kismamák számára is készülnek fürdőruhák, melyek speciális alakformázással, alaktartással rendelkeznek, megfelelő helyen megtartva, védve a kismama hasát (ezzel együtt a babát), egyúttal ügyelve az esztétikumra is. Ezek a termékek fontos szerepet töltenek be, hiszen a kismamák számára szinte az egyetlen sport az úszás, ezért a jól kialakított, megfelelő mozgást, ugyanakkor biztonságot is nyújtó fürdőruha elengedhetetlen számukra. Sajnos egyelőre csak a szakosodott üzletekben elérhetőek.
A fürdőruhákat az üzletekben fel lehet próbálni, ezért a láb közötti részen védőfóliával ellátottak. A higiénia miatt csak fehérneműre szabad próbálni.
A fogyasztó számára leglényegesebb tudnivalók a termékbe varrt címkén megtalálhatók, azaz a bevarrt címke tartalmazza a nagyságjelzést, a nyersanyag-összetételt (magyar nyelven) és a kezelési jelképsort. Tekintettel arra, hogy a fürdőruhák azon termékek körébe tartoznak, amelyek jellegüknél, tulajdonságaiknál fogva szöveges tájékoztatást is igényelnek, ezért ún. kiegészítő tájékoztatót is kell mellékelni hozzájuk.

Öltözékek

Az utóbbi évtizedben újra nagyon divatosak a természetes szálasanyagokból készült nyári ruhák. Így a len, pamut, és ezek egymással, vagy szintetikus anyagokkal kevert változatai is. A természetes alapú mesterséges szálak közül változatlanul hódít a viszkózszál, kötött alapanyagban is általában
3-5% közötti rugalmas szállal keverve. Újra fel-felbukkan a valódi selyem is, de értékénél fogva inkább az alkalmi jellegű ruházatokban.
A természetes szálakról nem árt tudni, hogy számos jó tulajdonságuk mellett - jó nedvszívó képesség, lég- és páraáteresztés, hűvös érzet (főleg a len) - méretváltozásra, gyűrődésre hajlamosak. Ez nem hibájuk, hanem természetes, velejáró tulajdonságuk. Aki nem szeret vasalni, az mindenképpen ezeknek a szálaknak a szintetikus szálakkal kevert változatát válassza, melynek elegendő egy kisebb simító vasalás is.
A nyári ruhák változatos színűek és mintázatúak, a színtartóság függ a szál minőségétől, az alkalmazott technológiától stb. Bár mi fogyasztók nagyon szeretnénk, de tökéletes színtartóság a természetes anyagokból készült termékektől nem várható el. Nagyon fontos, hogy a vásárlói tájékoztatóban feltüntetett szöveges utasításokat is figyelmesen elolvassuk, betartsuk, hiszen ezzel megóvjuk ruhánkat a különböző károsodásoktól.
A fehér általában minden nyáron divatos. Ahhoz azonban, hogy a „vakítóan“ fehér színhatást elérjék, az alapjában nem „hófehér“ len vagy pamutszálat további kikészítő műveletnek kell alávetni, ezért kizárólag a jelképsor szerinti tisztítást alkalmazzuk, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy-egy folt eltávolítására alkalmas a klórtartalmú fehérítőszer. Meglehet, hogy pont ellenkező hatást érünk el, és a fehér holmi „besárgul“. Ugyanez vonatkozik a szárításra, vasalásra is. A gyártó az egyetlen, aki valamennyi tulajdonságát ismeri a terméknek, ezért „ne bíráljuk“ felül, fogadjuk el az utasításban rögzítetteket.

Strandtáskák

A strandtáska a strandkellékeket szállító-tároló eszköz, amely alapanyagát, formáját, méretét tekintve is folyamatosan átalakul, hiszen a divatot az egyéb öltözködési cikkekkel együtt követi.
Strandtáskánk kiválasztásánál nem az a cél, hogy évekig használjuk. Sőt, egyszerre több táskánk is lehet, hiszen fürdőruhánkhoz, strandöltözékünkhöz illően - a divatirányzatnak megfelelően - színben, formában váltogathatjuk.
Strandtáskát bármilyen anyagból lehet készíteni, erre vonatkozóan semmilyen megkötés nincs, elvárható azonban, hogy lehetőleg az alapanyag vagy a bélés (esetleg mindkettő), ha nem is vízhatlan, de legalább vízlepergető anyagú legyen.
Akad azonban olyan sajátos divatigényeket kielégítő strandtáska is (pl. rafiából horgolt), amely mindezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezik. E termékeknél nagyon fontos, hogy a vásárlási tájékoztatóba belekerüljön, hogy a vizes fürdőruhát, törülközőt csak külön csomagolva (pl. polietilén fóliába) lehet a táskába helyezni.
Vásárlás előtt gondosan olvassuk el a vásárlási tájékoztatót. Győződjünk meg a termék anyagáról, kezelhetőségéről. Ha úgy ítéljük meg, hogy tisztítása számunkra bonyolult, semmiképpen se azt válasszuk. Csak azt a terméket mossuk, amelyiknek az utasítása ezt megengedi.
A hagyományos kivitelű táskáknál előfordul, hogy a deformálódás elkerülése végett merevítő anyagot (amely lehet papír is) alkalmaznak, melyek nedvesség hatására károsodhatnak. A díszítésre, zárásra alkalmazott fém ringlik, karikák, szegecsek vagy csatok - bár nem lenne szabad - nedvesség hatására esetleg elszíneződhetnek, ezért tartsuk ezeket szárazon.

Strandtörülközők

A strandtörülközők élénkebb színekben, meg-megújuló mintázattal, s divat jellegüknél fogva egy-egy szezonra készülnek. Általában kisebb a nedvszívóképességük, de ez természetes, hiszen mindössze arra hivatottak, hogy a gyékényre vagy a gumimatracra terítve a vizes testünket megszárítsuk rajtuk. Az azonban elvárható, hogy a vágott szálszerkezetű termékekben ne maradjon olyan nyírási maradék, amely ránk ragadva nem nyújt igazán kellemes látványt. Az ilyen jellegű „baleset“ elkerülése miatt érdemes használatbavétel előtt a törülközőt átmosni, így meggyőződhetünk színtartóságáról és szálhullásáról is.

Matrac, hintaágy, függőágy

Míg régebben a matracok elsősorban a kényelmes napozás kellékei voltak, ma már elsődlegesen a vizen, vízben használatosak. Változatos formában és alapanyagokból gyártják, melyek többségükben sérülékenyek, ezért használatuk, tárolásuk odafigyelést igényel.
Esetükben a gyártó, forgalmazó részéről különösen fontos a mindenre kiterjedő pontos használati-kezelési útmutató megadása, mert a vízben használva könnyen elsodródhatnak, mely akár életveszélyes helyzetet is előidézhet.
Általában az „otthoni“, (kertes ház, nyaraló stb.) nyaralás kellékei a hintaágyak, függőágyak. Különösebb figyelmet elsősorban nem az anyaguk, hanem össze- és/vagy felszerelésük igényel. Minden esetben nagyon fontos, hogy csak a gyártó által megadott előírás alapján szereljük össze a terméket, és a terhelhetőségét is betartsuk.
Sokféle hintaágyat kínálnak megvételre, gyakran ugyanahhoz a csővázhoz más-más mintázatú, minőségű párnát lehet választani, különböző áron. Van olyan hely, ahol ugyanazon textilből más kerti bútorra való párnákat, sőt még azonos mintázatú napernyőt is értékesítenek. A textíliák esetenként vízlepergető, a drágábbak szennytaszító kivitelben is készülnek. Mindkettőnek számos előnye van, elsősorban tartósság tekintetében.
A függőágyak hagyományos technológiával, elsősorban sodrott pamutfonalból, kézi munkával készülnek. A hagyományos szövési technológiának köszönhetően tökéletesen felveszik a test formáját. Kaphatók 100 és 400 kg (természetesen e közötti is) terhelhetőségű, de még egyedi, kötélverő mester által készített függőágyak is. A termékeken feltüntetik annak anyagát, önsúlyát, terhelhetőségét, valamint a rögzítés módját. Feltétlenül tartsuk be a gyártó utasításait, mert az időjárás viszontagságai csökkentik tartósságukat.

Mi a teendő a hibás áruval?
Előfordul, hogy bármennyire is körültekintőek vagyunk, mégis „sikerül“ minőséghibás terméket vásárolnunk.
Fontos, hogy a fizetési bizonylatot, blokkot megőrizzük, mert minőségi kifogást csak azzal együtt lehet bejelenteni. Előny, ha a blokkal együtt a vásárlási tájékoztatót is megtartottuk, mert megeshet, hogy a károsodás a hibás tájékoztatásból (pl. nem megfelelő használati-kezelési útmutató) ered. Ezt követően a blokkal (és tájékoztatóval) keressük fel az árut értékesítő üzletet, és jelentsük be reklamációnkat.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}