Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

Nyaralni jó -, de mit vegyek fel -

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A nyári rekkenő meleg elől a fiatalabbak vízpartra, strandra menekülnek, az idősebbek megelégszenek egy kellemesen hűvös, árnyékos kerti pihenéssel is. Akár így, akár úgy nyaral, tölti el hétvégi szabadidejét az ember, szüksége van különféle ruházati és nyaralási cikkekre, amelyek megkönnyítik a hőség elviselését, kellemesebbé teszik a jól megérdemelt kikapcsolódást.

 

 

A kikapcsolódáshoz, strandoláshoz szükséges termékek többsége a nyaralóhelyek közvetlen környezetében is megvásárolható, ezért ha véletlenül otthon marad valami, akkor sincs túl nagy gond, megoldható a pótlás. Egyetlen szépséghibája lehet a dolognak, hogy itt általában magasabbak az árak.

 


Fürdőruhák

A fürdőruhák divatcikkek, ezért az alapanyaggyártók folyamatosan arra törekszenek, hogy minél különlegesebb tulajdonságokkal rendelkező kelméket dolgozzanak ki, melyek sok esetben különleges kezelést igényelnek.
A leggyakrabban poliamid-elasztán összetételű alapanyagból készítenek fürdőruhát, de készülnek poliészter-elasztán összetétellel is, vagy természetes szálasanyagok, például pamut, ritkábban valódi selyem felhasználásával is. Mindegyiknek megvannak az előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai. Például a szintetikus (poliamid, poliészter) szálasanyaggal keverteknek nagyobb a kopásállóságuk, rugalmasságuk, jobb a fénnyel szembeni színtartóságuk. Kisebb a nedvszívó képességük, ami fürdőzés után nem elhanyagolható szempont, mert sokkal hamarabb száradnak, mint a természetes szálasanyaggal kevertek. Ez utóbbiból készült fürdőruháknak viszont - vízen kívül - lényegesen jobbak a fiziológiai tulajdonságaik, kellemesebb komfortérzetet biztosítanak.
Terjed az ún. mikroszál alkalmazása, melynek előnye a természetes szállal szemben, hogy nem tárolja a nedvességet, hanem elvezeti testről, és gyorsan kifelé továbbítja. A mikroszál különleges tulajdonságai a bőrrel szorosan érintkezve érvényesülnek legjobban.
A fürdőruhák méretezése a felsőruházati termékek méretezésével, a kosárrész pedig a melltartókéval egyezik meg. Azaz ha valakinek a konfekciómérete 38-as, a kosármérete pedig C, akkor nem elegendő csak a 38-as jelzést keresni, hanem a 38 C méretet kell figyelnie. A melltartórész (kosárrész) általában A, B, C, D jelzésű. Ritkábban, többnyire speciális szaküzletekben találhatunk E, F, G, H kosárrésszel készült fürdőruhát is. Bikinik esetében néha előfordul, hogy a felsőrészt a melltartók méretezéséhez hasonlóan jelölik. Esetenként, főleg sportolási célra gyártott (melltartórész nélküli) egybeszabott fürdőruháknál, úszóknál találkozhatunk az S, M, L jelöléssel is.
A férfiak, fiúk számára gyártott fürdőnadrágok, úszók méretezése lényegesen egyszerűbb, mert az alsónadrágokhoz hasonlóan általában a derékméretet használják a méretjelzéshez, illetve itt is találkozhatunk az S, M, L, XL jelöléssel is, vagy például a németeknél, osztrákoknál leginkább használatos 4, 5, 6, 7 stb. méretszámmal is.
Kismamák számára is készülnek fürdőruhák, melyek speciális alakformázással, alaktartással rendelkeznek, megfelelő helyen megtartva, védve a kismama hasát (ezzel együtt a babát), egyúttal ügyelve az esztétikumra is. Ezek a termékek fontos szerepet töltenek be, hiszen a kismamák számára szinte az egyetlen sport az úszás, ezért a jól kialakított, megfelelő mozgást, ugyanakkor biztonságot is nyújtó fürdőruha elengedhetetlen számukra. Sajnos egyelőre csak a szakosodott üzletekben elérhetőek.
A fürdőruhákat az üzletekben fel lehet próbálni, ezért a láb közötti részen védőfóliával ellátottak. A higiénia miatt csak fehérneműre szabad próbálni.
A fogyasztó számára leglényegesebb tudnivalók a termékbe varrt címkén megtalálhatók, azaz a bevarrt címke tartalmazza a nagyságjelzést, a nyersanyag-összetételt (magyar nyelven) és a kezelési jelképsort. Tekintettel arra, hogy a fürdőruhák azon termékek körébe tartoznak, amelyek jellegüknél, tulajdonságaiknál fogva szöveges tájékoztatást is igényelnek, ezért ún. kiegészítő tájékoztatót is kell mellékelni hozzájuk.

Öltözékek

Az utóbbi évtizedben újra nagyon divatosak a természetes szálasanyagokból készült nyári ruhák. Így a len, pamut, és ezek egymással, vagy szintetikus anyagokkal kevert változatai is. A természetes alapú mesterséges szálak közül változatlanul hódít a viszkózszál, kötött alapanyagban is általában
3-5% közötti rugalmas szállal keverve. Újra fel-felbukkan a valódi selyem is, de értékénél fogva inkább az alkalmi jellegű ruházatokban.
A természetes szálakról nem árt tudni, hogy számos jó tulajdonságuk mellett - jó nedvszívó képesség, lég- és páraáteresztés, hűvös érzet (főleg a len) - méretváltozásra, gyűrődésre hajlamosak. Ez nem hibájuk, hanem természetes, velejáró tulajdonságuk. Aki nem szeret vasalni, az mindenképpen ezeknek a szálaknak a szintetikus szálakkal kevert változatát válassza, melynek elegendő egy kisebb simító vasalás is.
A nyári ruhák változatos színűek és mintázatúak, a színtartóság függ a szál minőségétől, az alkalmazott technológiától stb. Bár mi fogyasztók nagyon szeretnénk, de tökéletes színtartóság a természetes anyagokból készült termékektől nem várható el. Nagyon fontos, hogy a vásárlói tájékoztatóban feltüntetett szöveges utasításokat is figyelmesen elolvassuk, betartsuk, hiszen ezzel megóvjuk ruhánkat a különböző károsodásoktól.
A fehér általában minden nyáron divatos. Ahhoz azonban, hogy a „vakítóan“ fehér színhatást elérjék, az alapjában nem „hófehér“ len vagy pamutszálat további kikészítő műveletnek kell alávetni, ezért kizárólag a jelképsor szerinti tisztítást alkalmazzuk, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy-egy folt eltávolítására alkalmas a klórtartalmú fehérítőszer. Meglehet, hogy pont ellenkező hatást érünk el, és a fehér holmi „besárgul“. Ugyanez vonatkozik a szárításra, vasalásra is. A gyártó az egyetlen, aki valamennyi tulajdonságát ismeri a terméknek, ezért „ne bíráljuk“ felül, fogadjuk el az utasításban rögzítetteket.

Strandtáskák

A strandtáska a strandkellékeket szállító-tároló eszköz, amely alapanyagát, formáját, méretét tekintve is folyamatosan átalakul, hiszen a divatot az egyéb öltözködési cikkekkel együtt követi.
Strandtáskánk kiválasztásánál nem az a cél, hogy évekig használjuk. Sőt, egyszerre több táskánk is lehet, hiszen fürdőruhánkhoz, strandöltözékünkhöz illően - a divatirányzatnak megfelelően - színben, formában váltogathatjuk.
Strandtáskát bármilyen anyagból lehet készíteni, erre vonatkozóan semmilyen megkötés nincs, elvárható azonban, hogy lehetőleg az alapanyag vagy a bélés (esetleg mindkettő), ha nem is vízhatlan, de legalább vízlepergető anyagú legyen.
Akad azonban olyan sajátos divatigényeket kielégítő strandtáska is (pl. rafiából horgolt), amely mindezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezik. E termékeknél nagyon fontos, hogy a vásárlási tájékoztatóba belekerüljön, hogy a vizes fürdőruhát, törülközőt csak külön csomagolva (pl. polietilén fóliába) lehet a táskába helyezni.
Vásárlás előtt gondosan olvassuk el a vásárlási tájékoztatót. Győződjünk meg a termék anyagáról, kezelhetőségéről. Ha úgy ítéljük meg, hogy tisztítása számunkra bonyolult, semmiképpen se azt válasszuk. Csak azt a terméket mossuk, amelyiknek az utasítása ezt megengedi.
A hagyományos kivitelű táskáknál előfordul, hogy a deformálódás elkerülése végett merevítő anyagot (amely lehet papír is) alkalmaznak, melyek nedvesség hatására károsodhatnak. A díszítésre, zárásra alkalmazott fém ringlik, karikák, szegecsek vagy csatok - bár nem lenne szabad - nedvesség hatására esetleg elszíneződhetnek, ezért tartsuk ezeket szárazon.

Strandtörülközők

A strandtörülközők élénkebb színekben, meg-megújuló mintázattal, s divat jellegüknél fogva egy-egy szezonra készülnek. Általában kisebb a nedvszívóképességük, de ez természetes, hiszen mindössze arra hivatottak, hogy a gyékényre vagy a gumimatracra terítve a vizes testünket megszárítsuk rajtuk. Az azonban elvárható, hogy a vágott szálszerkezetű termékekben ne maradjon olyan nyírási maradék, amely ránk ragadva nem nyújt igazán kellemes látványt. Az ilyen jellegű „baleset“ elkerülése miatt érdemes használatbavétel előtt a törülközőt átmosni, így meggyőződhetünk színtartóságáról és szálhullásáról is.

Matrac, hintaágy, függőágy

Míg régebben a matracok elsősorban a kényelmes napozás kellékei voltak, ma már elsődlegesen a vizen, vízben használatosak. Változatos formában és alapanyagokból gyártják, melyek többségükben sérülékenyek, ezért használatuk, tárolásuk odafigyelést igényel.
Esetükben a gyártó, forgalmazó részéről különösen fontos a mindenre kiterjedő pontos használati-kezelési útmutató megadása, mert a vízben használva könnyen elsodródhatnak, mely akár életveszélyes helyzetet is előidézhet.
Általában az „otthoni“, (kertes ház, nyaraló stb.) nyaralás kellékei a hintaágyak, függőágyak. Különösebb figyelmet elsősorban nem az anyaguk, hanem össze- és/vagy felszerelésük igényel. Minden esetben nagyon fontos, hogy csak a gyártó által megadott előírás alapján szereljük össze a terméket, és a terhelhetőségét is betartsuk.
Sokféle hintaágyat kínálnak megvételre, gyakran ugyanahhoz a csővázhoz más-más mintázatú, minőségű párnát lehet választani, különböző áron. Van olyan hely, ahol ugyanazon textilből más kerti bútorra való párnákat, sőt még azonos mintázatú napernyőt is értékesítenek. A textíliák esetenként vízlepergető, a drágábbak szennytaszító kivitelben is készülnek. Mindkettőnek számos előnye van, elsősorban tartósság tekintetében.
A függőágyak hagyományos technológiával, elsősorban sodrott pamutfonalból, kézi munkával készülnek. A hagyományos szövési technológiának köszönhetően tökéletesen felveszik a test formáját. Kaphatók 100 és 400 kg (természetesen e közötti is) terhelhetőségű, de még egyedi, kötélverő mester által készített függőágyak is. A termékeken feltüntetik annak anyagát, önsúlyát, terhelhetőségét, valamint a rögzítés módját. Feltétlenül tartsuk be a gyártó utasításait, mert az időjárás viszontagságai csökkentik tartósságukat.

Mi a teendő a hibás áruval?
Előfordul, hogy bármennyire is körültekintőek vagyunk, mégis „sikerül“ minőséghibás terméket vásárolnunk.
Fontos, hogy a fizetési bizonylatot, blokkot megőrizzük, mert minőségi kifogást csak azzal együtt lehet bejelenteni. Előny, ha a blokkal együtt a vásárlási tájékoztatót is megtartottuk, mert megeshet, hogy a károsodás a hibás tájékoztatásból (pl. nem megfelelő használati-kezelési útmutató) ered. Ezt követően a blokkal (és tájékoztatóval) keressük fel az árut értékesítő üzletet, és jelentsük be reklamációnkat.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.