Csaptelepektől a kádakig

A fogyasztóvédelem szanitereket, kádakat, zuhanyfülkéket, összesen több mint félszázezer terméket vizsgált meg a közelmúltban 220 üzletben, az ellenőrzés során a kiszabott bírság 15 és félmillió forint volt.

 

 

2007. május 21. és június 4. között a piacfelügyeleti hatóságok fokozottan ellenőrizték a hazai gyártású és import csaptelepek, szaniteráruk, kádak, zuhanyfülkék és kabinok alapvető forgalmazási körülményeit, tárolási feltételeit és az ezekkel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását a Tüzép-telepeken, barkács-áruházakban, építőanyagot árusító kis- és nagykereskedelmi egységekben, mintaboltokban, szaküzletekben. Az ellenőrzésben a hét magyarországi régió 13 megyei felügyelősége vett részt azzal a céllal, hogy feltárják azokat a hiányosságokat, amelyek lehetőséget teremtenek a fogyasztók megkárosítására.

 

Áraktól a jelölésekig

Az általános kereskedelmi feltételek közül kiugróan magas volt az árakkal kapcsolatos szabálytalanságok száma. A többi feltétel a korábbi ellenőrzések eredményeihez hasonlóan alakult.
Vizsgálták még:
– a termékekhez szükséges megfelelőség igazolások meglétét, tartalmi megfelelőségét, vásárlónak történő átadását,
– a jelöléseket,
– a tárolási körülményeket.
Összességében 220 kereskedelmi egységben (5646 terméktételt, azaz) 50 777 terméket ellenőriztek.

Termékválaszték

Az ellenőrzött termékkörből széles választékot csak a megyeszékhelyek és a nagyobb városok fürdőszoba-szaküzleteiben és barkácsáruházaiban lehet találni. Az áruválaszték az üzletek típusától, nagyságától függően eltérő, de minden termékkörben túlkínálat figyelhető meg.
A vizsgált üzletek kb. 30 százaléka nem rendelkezett raktárkészlettel, itt az összes kínált árut az eladótérben helyezték el. Nagyobb készletet általában csak az olcsóbb szaniteráruból tartanak, a drágább, helyigényes fürdőkádakból, zuhanyfülkékből csak 1-1 mintadarabot mutatnak be. Ezekből a termékekből megrendeléssel lehet vásárolni.
Szinte már minden üzletben csak fehér színű szaniter termékeket kínálnak a két évvel ezelőtti vizsgálat során tapasztalt 8-10 féle színválasztékkal szemben.

Megfelelőségigazolás

A 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet alapján a honosított harmonizált termékszabvány, vagy az érvényes Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) írja elő az ellenőrzött termékekhez szükséges megfelelőségigazolási módozatot.
A rendelet 5. számú melléklete határozza meg a megfelelőségigazolások tartalmi követelményeit. Az igazolások megléte tekintetében a 2005. évi hasonló ellenőrzés eredményeihez képest a zuhanyfülkéknél és a szaniter termékeknél némi javulás már tapasztalható. A felügyelők a legtöbb hiányosságot a csaptelepek és kádak esetében tapasztalták. Az 50 777 vizsgált termékből 24 150 termékhez (48%) nem tudták bemutatni a megfelelőségigazolást.
Az előírt megfelelőségigazolások a készlettel rendelkező telepek, üzletek nagyobb részénél rendelkezésre álltak, tartalmuk azonban sok esetben kifogásolható volt. A bemutatott nyilatkozatokon általában több terméktípus szerepelt, a nyilatkozatnak nem volt azonosítási száma, érvényességi ideje, a feltüntetett adatokból a konkrét termék nem volt azonosítható.
Több üzletben figyelmeztető feliratokkal tájékoztatták a vásárlókat, hogy a termékek megfelelőségigazolását kérjék el a vevőszolgálaton vagy az információs pultnál, esetleg a termék mellett helyezték el a szükséges dokumentumot. Ennek ellenére a legtöbb probléma továbbra is e téren tapasztalható.
A 133 próbavásárlás során csak 31 esetben adták át az igazolást. Az átadás csak akkor biztos, ha a gyártó a termék mellé csomagolja a dokumentumot.
A kereskedők tájékoztatása szerint csak kérésre adnak szállítói megfelelőségi nyilatkozatot, főként a kivitelezők részére, mert a fogyasztók általában nem is ismerik és nem is igénylik.
Mint ahogy már szó volt róla, a termékcsoport egy részére (kád, zuhanykabin, zuhanyfülke) a minta utáni árusítás jellemző. Ez az értékesítési forma hátrányos lehet a fogyasztó számára. A kiválasztást követően gyakran 3-4 hét elteltével kerül sor a kiszállításra, s ekkor nincs idő a minőségi átvételre, csak a szállítók távozása után lehet a terméket szemrevételezni. Ilyenkor nagyobb az esély arra, hogy a megfelelőségigazolást nem adják át a vásárlónak a termékkel együtt.

Címkézési hiányosságok

A vizsgált termékek jelentős részének hiányos volt a címkézése. E téren a 2005. évi piacfelügyeleti vizsgálathoz viszonyítva nem tapasztalható javulás. A megvizsgált termékek 38 százalékának hiányzott, vagy hiányos volt a magyar nyelvű címkéje. A legtöbb szabálytalanságot a magyar nyelvű címkével kapcsolatban a csaptelepek és kádak esetében tártak fel, a szanitereknél viszont már csökkent a kifogások száma. A hazai gyártók termékeinél több esetben kétféle címkézést is alkalmaztak, amelyből az egyik nem tartalmazta az előírt adatokat. Az üzletekben számos olyan import termék is fellelhető volt, amelyen csak idegen nyelvű feliratot helyeztek el.
A kádaknál jellemzően a kád peremét fedő karton védőcsomagolást nem látták el címkével, esetleg csak a méretet tüntették fel. A zuhanytálcák és szaniteráruk címkézésénél volt a legkedvezőbb a helyzet, ugyanis ezeket általában csomagolás nélkül árusítják, és öntapadós címkékkel látják el.

Beépítési-karbantartási útmutató

A beépítési-karbantartási útmutató segítséget nyújt a kivitelezőnek és felhasználónak a szakszerű összeszereléshez, beépítéshez, hasznos információkat ad a használattal, karbantartással, tisztítással kapcsolatban. Ezeket a tájékoztatókat fontosnak tartják a kereskedők, mert vásárláskor nem tudható, ki építi be a terméket. Tisztában vannak azzal is, hogy az útmutatók biztosításával csökkenthető a reklamációk száma.
A darabokban árusított zuhanyfülkékhez, zuhanykabinokhoz általában mellékelik a beépítési-összeszerelési útmutatót, hiszen a sokféle új termék (hidromasszázs zuhanypanel, zuhanyfülke) összeállítása, beszerelése időnként még a szakember számára is nehézséget okoz. A kádak, mosdók, vécékagylók esetében azonban e téren is számos hiányosságra derült fény.

Tárolás

A kereskedőnek érdeke, hogy a forgalomba hozott áru a tárolás ideje alatt megőrizze eredeti tulajdonságait. Mivel a kádak, zuhanyfülkék, szaniteráruk törékenyek, sérülékenyek, ezért a kereskedők fokozottan ügyelnek a szakszerű tárolásra.
A vizsgált termékeket megfelelő módon, fedett helyen, mechanikai sérülésektől és az időjárás hatásaitól védetten helyezték el. Szabálytalan árukezelést, tárolást egyetlen felügyelő sem tapasztalt.

Hatósági intézkedések
A vizsgálattal összefüggésben 290 határozat született:
– 20 esetben 803 termék további forgalmazását tiltották meg,
– 33 esetben 2.484 termék forgalmazása csak a meghatározott feltételek teljesítése után folytatható,
– fogyasztóvédelmi bírság kiszabására halmozott szabálytalanságok miatt 158 alkalommal került sor, 15 330 000 Ft összegben,
– 72 esetben kötelezésre szóló határozat született,
– szabálysértési bírságot 2 esetben szabtak ki 80 000 Ft összegben.
Az ellenőrzések során a felügyelők minden esetben felhívták a kereskedők figyelmét a jogszabályi előírásokra, a termékforgalmazáshoz szükséges dokumentumokra. A kereskedők az ellenőrzés ideje alatt vagy néhány napon belül általában pótolták a vizsgált termékek hiányosságait, beszerezték a szükséges megfelelőség igazolást, és kiegészítették a hiányos címkék feliratát. Mindezek ellenére a más témakörökben végzett ellenőrzések tapasztalatai azt mutatták, hogy ugyanannál a kereskedőnél ugyanazokkal a hiányosságokkal szembesülnek a felügyelők és a fogyasztók egyaránt.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop