Csaptelepektől a kádakig

Csaptelepektől a kádakig

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fogyasztóvédelem szanitereket, kádakat, zuhanyfülkéket, összesen több mint félszázezer terméket vizsgált meg a közelmúltban 220 üzletben, az ellenőrzés során a kiszabott bírság 15 és félmillió forint volt.

 

 

2007. május 21. és június 4. között a piacfelügyeleti hatóságok fokozottan ellenőrizték a hazai gyártású és import csaptelepek, szaniteráruk, kádak, zuhanyfülkék és kabinok alapvető forgalmazási körülményeit, tárolási feltételeit és az ezekkel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását a Tüzép-telepeken, barkács-áruházakban, építőanyagot árusító kis- és nagykereskedelmi egységekben, mintaboltokban, szaküzletekben. Az ellenőrzésben a hét magyarországi régió 13 megyei felügyelősége vett részt azzal a céllal, hogy feltárják azokat a hiányosságokat, amelyek lehetőséget teremtenek a fogyasztók megkárosítására.

 


Áraktól a jelölésekig

Az általános kereskedelmi feltételek közül kiugróan magas volt az árakkal kapcsolatos szabálytalanságok száma. A többi feltétel a korábbi ellenőrzések eredményeihez hasonlóan alakult.
Vizsgálták még:
- a termékekhez szükséges megfelelőség igazolások meglétét, tartalmi megfelelőségét, vásárlónak történő átadását,
- a jelöléseket,
- a tárolási körülményeket.
Összességében 220 kereskedelmi egységben (5646 terméktételt, azaz) 50 777 terméket ellenőriztek.

Termékválaszték

Az ellenőrzött termékkörből széles választékot csak a megyeszékhelyek és a nagyobb városok fürdőszoba-szaküzleteiben és barkácsáruházaiban lehet találni. Az áruválaszték az üzletek típusától, nagyságától függően eltérő, de minden termékkörben túlkínálat figyelhető meg.
A vizsgált üzletek kb. 30 százaléka nem rendelkezett raktárkészlettel, itt az összes kínált árut az eladótérben helyezték el. Nagyobb készletet általában csak az olcsóbb szaniteráruból tartanak, a drágább, helyigényes fürdőkádakból, zuhanyfülkékből csak 1-1 mintadarabot mutatnak be. Ezekből a termékekből megrendeléssel lehet vásárolni.
Szinte már minden üzletben csak fehér színű szaniter termékeket kínálnak a két évvel ezelőtti vizsgálat során tapasztalt 8-10 féle színválasztékkal szemben.

Megfelelőségigazolás

A 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet alapján a honosított harmonizált termékszabvány, vagy az érvényes Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) írja elő az ellenőrzött termékekhez szükséges megfelelőségigazolási módozatot.
A rendelet 5. számú melléklete határozza meg a megfelelőségigazolások tartalmi követelményeit. Az igazolások megléte tekintetében a 2005. évi hasonló ellenőrzés eredményeihez képest a zuhanyfülkéknél és a szaniter termékeknél némi javulás már tapasztalható. A felügyelők a legtöbb hiányosságot a csaptelepek és kádak esetében tapasztalták. Az 50 777 vizsgált termékből 24 150 termékhez (48%) nem tudták bemutatni a megfelelőségigazolást.
Az előírt megfelelőségigazolások a készlettel rendelkező telepek, üzletek nagyobb részénél rendelkezésre álltak, tartalmuk azonban sok esetben kifogásolható volt. A bemutatott nyilatkozatokon általában több terméktípus szerepelt, a nyilatkozatnak nem volt azonosítási száma, érvényességi ideje, a feltüntetett adatokból a konkrét termék nem volt azonosítható.
Több üzletben figyelmeztető feliratokkal tájékoztatták a vásárlókat, hogy a termékek megfelelőségigazolását kérjék el a vevőszolgálaton vagy az információs pultnál, esetleg a termék mellett helyezték el a szükséges dokumentumot. Ennek ellenére a legtöbb probléma továbbra is e téren tapasztalható.
A 133 próbavásárlás során csak 31 esetben adták át az igazolást. Az átadás csak akkor biztos, ha a gyártó a termék mellé csomagolja a dokumentumot.
A kereskedők tájékoztatása szerint csak kérésre adnak szállítói megfelelőségi nyilatkozatot, főként a kivitelezők részére, mert a fogyasztók általában nem is ismerik és nem is igénylik.
Mint ahogy már szó volt róla, a termékcsoport egy részére (kád, zuhanykabin, zuhanyfülke) a minta utáni árusítás jellemző. Ez az értékesítési forma hátrányos lehet a fogyasztó számára. A kiválasztást követően gyakran 3-4 hét elteltével kerül sor a kiszállításra, s ekkor nincs idő a minőségi átvételre, csak a szállítók távozása után lehet a terméket szemrevételezni. Ilyenkor nagyobb az esély arra, hogy a megfelelőségigazolást nem adják át a vásárlónak a termékkel együtt.

Címkézési hiányosságok

A vizsgált termékek jelentős részének hiányos volt a címkézése. E téren a 2005. évi piacfelügyeleti vizsgálathoz viszonyítva nem tapasztalható javulás. A megvizsgált termékek 38 százalékának hiányzott, vagy hiányos volt a magyar nyelvű címkéje. A legtöbb szabálytalanságot a magyar nyelvű címkével kapcsolatban a csaptelepek és kádak esetében tártak fel, a szanitereknél viszont már csökkent a kifogások száma. A hazai gyártók termékeinél több esetben kétféle címkézést is alkalmaztak, amelyből az egyik nem tartalmazta az előírt adatokat. Az üzletekben számos olyan import termék is fellelhető volt, amelyen csak idegen nyelvű feliratot helyeztek el.
A kádaknál jellemzően a kád peremét fedő karton védőcsomagolást nem látták el címkével, esetleg csak a méretet tüntették fel. A zuhanytálcák és szaniteráruk címkézésénél volt a legkedvezőbb a helyzet, ugyanis ezeket általában csomagolás nélkül árusítják, és öntapadós címkékkel látják el.

Beépítési-karbantartási útmutató

A beépítési-karbantartási útmutató segítséget nyújt a kivitelezőnek és felhasználónak a szakszerű összeszereléshez, beépítéshez, hasznos információkat ad a használattal, karbantartással, tisztítással kapcsolatban. Ezeket a tájékoztatókat fontosnak tartják a kereskedők, mert vásárláskor nem tudható, ki építi be a terméket. Tisztában vannak azzal is, hogy az útmutatók biztosításával csökkenthető a reklamációk száma.
A darabokban árusított zuhanyfülkékhez, zuhanykabinokhoz általában mellékelik a beépítési-összeszerelési útmutatót, hiszen a sokféle új termék (hidromasszázs zuhanypanel, zuhanyfülke) összeállítása, beszerelése időnként még a szakember számára is nehézséget okoz. A kádak, mosdók, vécékagylók esetében azonban e téren is számos hiányosságra derült fény.

Tárolás

A kereskedőnek érdeke, hogy a forgalomba hozott áru a tárolás ideje alatt megőrizze eredeti tulajdonságait. Mivel a kádak, zuhanyfülkék, szaniteráruk törékenyek, sérülékenyek, ezért a kereskedők fokozottan ügyelnek a szakszerű tárolásra.
A vizsgált termékeket megfelelő módon, fedett helyen, mechanikai sérülésektől és az időjárás hatásaitól védetten helyezték el. Szabálytalan árukezelést, tárolást egyetlen felügyelő sem tapasztalt.

Hatósági intézkedések
A vizsgálattal összefüggésben 290 határozat született:
- 20 esetben 803 termék további forgalmazását tiltották meg,
- 33 esetben 2.484 termék forgalmazása csak a meghatározott feltételek teljesítése után folytatható,
- fogyasztóvédelmi bírság kiszabására halmozott szabálytalanságok miatt 158 alkalommal került sor, 15 330 000 Ft összegben,
- 72 esetben kötelezésre szóló határozat született,
- szabálysértési bírságot 2 esetben szabtak ki 80 000 Ft összegben.
Az ellenőrzések során a felügyelők minden esetben felhívták a kereskedők figyelmét a jogszabályi előírásokra, a termékforgalmazáshoz szükséges dokumentumokra. A kereskedők az ellenőrzés ideje alatt vagy néhány napon belül általában pótolták a vizsgált termékek hiányosságait, beszerezték a szükséges megfelelőség igazolást, és kiegészítették a hiányos címkék feliratát. Mindezek ellenére a más témakörökben végzett ellenőrzések tapasztalatai azt mutatták, hogy ugyanannál a kereskedőnél ugyanazokkal a hiányosságokkal szembesülnek a felügyelők és a fogyasztók egyaránt.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}