Ajándékvásárlás - rémálmok nélkül

Ajándékvásárlás - rémálmok nélkül

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A karácsonyi ünnepek közeledtével mindenkit foglalkoztatni kezd a kérdés, hogy hogyan és mit vásároljunk. Ma már vásárolhatunk karosszékből interneten, vagy hagyományos módon üzletben, piacon, kirakodóvásáron. Ezek előnyeivel, hátrányaival többnyire tisztában is vagyunk, de mindenképpen érdemes átgondolni az alapvető tudnivalókat.

 

 

Aki járatos az internet folyamatosan vásárlásra buzdító világában, könnyen adja a fejét arra, hogy online, vagyis az interneten rendelve vásároljon. Az internetes kereskedelem olyan kereskedelmi tevékenység, amelynek során termékek, illetőleg szolgáltatások értékesítése történik a világhálón, valamint egyéb elektronikus hírközlő eszközön keresztül, távollévők között kötött szerződés keretében.

 

Ezekben az úgynevezett e-boltokban már majdnem minden kapható. A kiválasztott termék fogyasztóhoz való eljuttatása leggyakrabban postai szállítással (többnyire külön költségért), futárszolgálattal vagy bolti kiszállítással történik. A fizetés a legtöbb esetben utánvétes, csak néhány üzletben van lehetőség bankkártyával előre fizetni. Mindenesetre érdemes előre tájékozódni az árakról, a fizetési feltételekről, a kiszállítási határidőkről és az ügyfélszolgálatokra vonatkozó tudnivalókról.
Az e-boltok általában konkrét termékeket értékesítenek, de egyre bővül az interneten keresztül megrendelhető szolgáltatások (pl. képelőhívás, egyéni igény szerinti naptár- és ajándéktárgy-készítés) kínálata is.
Az online boltok fizikai megjelenés hiányában hirdetésekkel és egyéb marketingeszközökkel csábítják a vásárlókat honlapjukra.

Mire érdemes figyelni?
Az internetes vásárlás esetén a fogyasztót ugyanúgy köteles az eladó magyar nyelvű tájékoztatással, jótállásra kötelezett terméknél jótállási jeggyel ellátni, mintha a vásárlás hagyományos boltban történne.
Ha valaki olyan terméket szeretne vásárolni, amit nem ismer, csak a reklámban látta, akkor érdemes jól utánanéznie, esetleg egy hagyományos boltban is megnézni. Számos fogyasztói panasz utal arra, hogy a kapott termék valójában silány minőségű, lényegesen kisebb kapacitású, mint amilyen a kép alapján elvárható volt.
Fontos tudni, hogy az előzőekben kiemelt szabályok akkor is érvényesek, ha valaki egy buszos kirándulás, egy termékbemutató vagy telefonos ajánlat alapján vásárol.
A karosszékből történő vásárlás nagyon kényelmes, de csak akkor ajánlható, ha a fogyasztó pontosan tisztában van azzal, hogy mit is vásárol valójában.
A fentieken kívül természetesen több e-boltban is érdemes megnézni ugyanannak a terméknek az árát, mert az interneten is vannak eltérések az azonos termékek árai között.

Bevásárlóközpontban, szaküzletben
Manapság még mindig az üzletben való vásárlás a legnépszerűbb, de tudnunk kell, hogy minél korábban kezdjük el az ajándékok begyűjtését, annál nagyobb az esély arra, hogy nem a tumultus miatti utálat késztet a gyors döntések meghozatalára.

Mire ügyeljünk?
Sokan nem tudnak az árubőség, vagy kellő ötlet hiányában jó döntést hozni. Számukra előnyös olyan vásárlási helyet választani, ahol az ünnepek után 8 vagy 15 napon belül kicserélik a bontatlan csomagolású árut. Erre a cserére a hatályos jogszabályok nem kötelezik a kereskedőt. Sok üzletben ezért külön táblán hívják fel erre a lehetőségre a figyelmet. Csak akkor
higgyünk az ajánlatnak, ha az nyilvános táblán, plakáton, vagy akár reklámújságban szerepel.
A nagy tumultus és a türelmetlenség miatti gyors vásárlás után gyakori panasz, hogy a vásárló nem kapott magyar nyelvű tájékoztatást. Ha már hazavitte az árut, akkor bizony utólag lehetetlen bebizonyítani, hogy mulasztott a kereskedő vagy a szállító.
Szintén a kapkodás következménye lehet, ha valaki nem ellenőrzi a megvásárolt terméket, és az sérült, vagy tartozékhiányos. Ez sem bizonyítható utólag. Ragaszkodjunk a termék kicsomagolásához és átvizsgálásához.
Ha a terméken a gyártóra vagy forgalmazóra, importálóra vonatkozóan semmilyen adat nem szerepel, akkor a vásárló nem sok jóra számíthat, ha problémája lesz a későbbiekben.
Feltétlenül őrizzük meg a számlát és a jótállási jegyet, mert bármilyen kifogás az ünnepek után csak azzal érvényesíthető.
Nem érdemes rögtön az első kiszemelt portékát megvásárolni, mert lehet, hogy máshol lényegesen olcsóbb. A bolti vásárlást is előzze meg árkörképvizsgálat!

Piacon és alkalmi kitelepülésen
Karácsonykor is fontos, hogy biztonságos terméket ajándékozzunk. A vásárokról és piacokról szóló 35/1995. (IV.5.) Korm. rendelet alapján vásáron és piacon csak működési engedéllyel rendelkező üzletben hozható forgalomba többek között:
- elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék,
- gázüzemű készülék és alkatrészei,
- látásjavító eszköz,
- jövedéki termék.
A fenti termékkörnek a jogszabályi felsorolásból történő kiemelését azért tartjuk szükségesnek, mert azok az ajándékozás tárgyát képezhetik, és a folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések ellenére is rendszeresen megvásárolhatók az alkalmi árusoknál és a piacokra kitelepülő asztali árusoknál.
Érdemes figyelmet fordítani a fényfüzérekre, melyeket soha ne vásároljuk meg piacokon, vagy alkalmi árusoknál. A fogyasztóvédelmi vizsgálati tapasztalatok alapján ugyanis a vezető-keresztmetszet túlságosan kicsi mérete, a vezetékszigetelés gyenge minősége, a kézzel szétszedhető, a vezetéket rácsavarással és tehermentesítés nélkül rögzítő csatlakozódugó kialakításának következtében áramütés-veszélyesek, a lámpafoglalatok, valamint a csatlakozódugó műanyag részeinek a meggyulladással szemben nem kellő mértékű ellenállása következtében tűzveszélyesek lehetnek.
Ha a fényfüzért kültéren szeretnénk használni, akkor csak olyat vásároljunk meg, ahol teljesül az alábbi 3 feltétel.
1. A füzér csatlakozódugója peremes, úgymond védett kialakítású. A perem megakadályozza a füzéren végigfolyó víznek a csatlakozóaljzatba való bejutását. A peremes csatlakozódugó használata a külső téri, transzformátoros fényfüzérek esetében is kötelező.
2. A csatlakozóvezetékek szigetelése nem PVC-ből készült műanyag, hanem gumi.
3. A díszvilágítási füzéren nincsenek olyan látható nyílások, amelyeken keresztül a víz áramvezető részekhez érhet, különös tekintettel a lámpafoglalatokra, villogtató egységekre.
Az árusítóhelyeken számos esetben található olyan díszvilágítási füzér, amelynek csomagolásán egyaránt feltüntették a külső és belső téri használatra való ajánlást, de a fényfüzér csak belső használatra alkalmas lapos csatlakozódugót tartalmaz.
A nem megfelelő kialakítású füzérek külső használatával akár halálos áramütésnek is kitehetjük magunkat és családtagjainkat. Tévedés azt hinni, hogy az ablakon vagy ajtó alatt csak részben kivezetett, nem védett kialakítású fényfüzér nem jelent veszélyt. A vezetéken végigfolyó vagy a lámpafoglalatokba bejutó víz előbb vagy utóbb hálózati feszültség alá kerül, és akár egy érintés is halálos kimenetelű balesethez vezethet.

Az ajándékok kiválasztása
A nagyszülők gyakran lepik meg unokájukat ruhaneművel. Jó tudni, hogy valamennyi 14 év alatti gyermek ruházatán:
- Tilos a díszítő- és húzózsinórok végződéseire csomót kötni,
- A különböző zsinórok nem lehetnek a ruházat hátsó részén, a ruhákat hátul kötős megoldással nem lehet kialakítani.
- Ahol a szabvány engedi a húzózsinórokat (pl. derékrészen), ott azt legalább egy ponton rögzíteni kell.
- Ahol a funkcionális és díszítő zsinórok alkalmazása megengedett, ott sem készülhetnek elasztikus anyagból.
- A csecsemők és fiatal gyermekek (134 cm-es testmagasságig) ruházatán, nyak és kapucni részén nem lehet húzó-, funkcionális vagy díszítő zsinór.
- A gyermekek számára a játékok jelentik a legnagyobb karácsonyi ajándékot. Ez azonban csak akkor igaz, ha az életkoruknak megfelelőt kapják.
A csecsemőket a rágó-zenélő-csörgő játékok érdeklik, vagy az olyan mosolygós, színes figurák, amelyeket meg tudnak fogni.
2-4 éves korban az építőjátékok nemcsak szórakoztatják a gyerekeket, hanem kiváló készségfejlesztők is. Nem szabad azonban soha elfelejtkezni a korcsoportjelölésekről, ugyanis a kicsik a kisméretű alkatrészeket is képesek szájba venni, ami fulladást is okozhat.
Az óvodás és iskolás gyermekek számára azok a játékok a vonzóak, amelyekkel a felnőtteket utánozzák, mint például a kislányoknál a babák és babaházak, a fiúknál az autók, garázsok stb.
A legfontosabb a játékvásárlás során, hogy éles szélű, sorjás játékot, vagy olyat, amiről rögtön apró alkatrész válik le, ne vásároljunk.

Személyre szabottan
A felnőtteknek szóló ajándék akkor öröm, ha az személyre szabott, vagy olyan álmot valósít meg, amit pl. anyagi okok miatt nem volt módja az ajándékozottnak megvásárolni.
Ha az interneten szörfözünk, akkor számos szolgáltató ajánlja a jövő évi naptár elkészítését kedvenc utazási vagy családi fotók felhasználásával, 5-10 ezer forint közötti áron.
Például a http://www.origo.hu/szoftverbazis/seged/ egyeb/mindennap2.html címről bárki letöltheti a naptárszerkesztő programot, amelybe a saját képek beillesztésével nagyon olcsó és személyes ajándék készíthető.
Ha valaki értékesebb ajándék megvásárlása mellett dönt, akkor érdemes alaposan körülnéznie, ugyanis nem könnyű eligazodni az óriási választékban. Az előrejelzések szerint az idei karácsony slágercikke az MP4-es lejátszó, a laptop, a kézi számítógép (PDA), a GPS, az LCD TV és az LCD monitor lesz.
Műszaki cikkek vásárlásakor érdemes odafigyelni arra, hogy az ajándék bonyolultsága és a megajándékozni kívánt személy műszaki érdeklődése összhangban legyen. Gyakori fogyasztói panasz a műszaki cikkeknél, hogy valami nem működik, holott csak az a probléma, hogy a termék túl bonyolult, és a megajándékozott személynek nincs türelme, érdeklődése a több tízoldalas útmutatót áttanulmányozni, hogy a szükséges funkciókat elérje. Minél idősebb személynek vesszük a műszaki cikket, annál egyszerűbben kezelhetőt érdemes választani.
Aki például parfümöt szán ajándékba, jó, ha figyel az árára. A piacok és kisboltok „nagyon kedvező áru” parfümjei számos esetben távol-keleti hamisítványok, amelyek megszólalásig hasonlítanak az eredetire, viszont lényegesen rövidebb ideig érezhető az illatuk.
A karácsonyi ünnepek egyik kedvenc ajándéka az illatszercsomag, ahol több kozmetikumot csomagolnak össze. Érdemes odafigyelni arra, hogy egyik kozmetikum minőségmegőrzési ideje se legyen lejárt.
Sokan nem tekintik komoly ajándéknak, pedig egy cserép szép virág, egy ízlésesen becsomagolt apróságokkal teli tál is örömöt okozhat.

Készpénzért, vagy részletre?
Ha nagyobb értékű családi ajándékot részletre szeretnénk megvásárolni, számoljuk ki pontosan, hogy mennyi lesz a teljes visszafizetendő összeg.
A kölcsönöknél alkalmazott teljes hiteldíjmutató (THM) együttesen tartalmazza a fogyasztási kölcsön (áruhitel) kamatát és a járulékos költségeket. A bankok általában az áruhitelekre magas kezelési költséget számolnak, ami a végelszámolásnál jelentős mértékben megemeli a részletre vásárolt termék árát. A különböző forgalmazóknál a kamat- és kezelési költség is eltérő, erre is érdemes odafigyelni. Ha nem igazodunk el a százalékok között, akkor kérjünk ajánlatot a havi fizetendő összegre, majd szorozzuk be a részletek számával. Ha ezt több helyen megtesszük, észrevesszük, hogy mekkora eltérés van az ajánlatok között!
Sajnos, a korlátozott anyagi lehetőségek miatt sokan vesznek fel azért kölcsönt, hogy megvehessék a megálmodott ajándékot. Különösen óvatosan kell bánni azonban a gyorskölcsönökkel, mert a kölcsönadó nem véletlenül csak a havidíjat és a fizetési hónapok számát írja a reklámjában nagy betűkkel.
Gyakran látható a tévében, az interneten és az újságokban a következő:
Kölcsön összege: 80000 Ft
Futamidő: 40 hét
Heti törlesztőrészlet: 3432 Ft
És ami nem látható: 137280 Ft
Vagyis 80000 Ft kölcsön 137280 Ft-jába kerül az adósnak.

Ha valaki egy nagyobb összegű beruházásban gondolkodik, akkor az interneten is számos ajánlatot talál. A gyors döntés helyett azonban a nagyobb összeg felvétele előtt is érdemes számolni, mert például egy ilyen internetes hirdetés alapján:
A kölcsön összege: 1200000 Ft
A futamidő: 72 hónap
Havi törlesztőrészlet: 26590 Ft
És ami nem látható: 1914480 Ft
Vagyis 1200000 Ft kölcsön 1914480 Ft-ba kerül.

A fenti példák egyértelműen a készpénzes, vagy rövid futamidejű vásárlásra ösztönzik a józanul gondolkodókat, még akkor is, ha az csak olcsóbb ajándék megvásárlását teszi lehetővé.
Érdemes ellátogatni a www.pszaf.hu weboldalra, ahol számos hasznos tanács található a hitelekkel kapcsolatban.
Megszívlelendő tanács, hogy ne az ajándék értéke (s esetleg a törlesztések miatti rémálom), hanem az ajándékozás öröme tegye emlékezetessé ezt a karácsonyunkat is!

Szerződés „távollévők” között
- Az értékesítő a szerződés megkötése előtt kellő időben köteles a fogyasztót tájékoztatni:
a) az értékesítő cégnevéről (nevéről), székhelyéről (lakóhelyéről), a külön jogszabályban meghatározott nyilvántartásba vételi számáról, adószámáról és telefonszámáról;
b) a szerződés tárgyának lényeges tulajdonságairól;
c) az ellenszolgáltatásról, beleértve az ellenszolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb fizetési kötelezettséget is;
d) szükség szerint a szállítás költségéről;
e) a fizetés, a szállítás vagy a teljesítés egyéb feltételeiről;
f) az elállás jogáról;
g) a távközlő eszköz használatának díjáról, ha azt az alapdíjtól eltérően állapítják meg;
h) az ajánlati kötöttség idejéről;
- A szolgáltató köteles a rendelést visszaigazolni, amihez érdemes ragaszkodni, hiszen így ellenőrizhető, hogy a rendelésnél nem történt-e elírás.
- Az értékesítő köteles azt a címet közölni a fogyasztóval, ahol kifogását érvényesítheti.
- A fogyasztó a szerződéstől 8 munkanapon belül elállhat. A fogyasztó az elállás jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette, szolgáltatás nyújtása esetében pedig amikor a szerződést megkötötte.
- Ha az értékesítő nem tesz eleget a 8 munkanapon belüli elállási jogra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségének, a fogyasztó az elállás jogát az áru átvételének napjától, szolgáltatás nyújtása esetében pedig a szerződés megkötésének napjától számított három hónapon belül gyakorolhatja.
- Az értékesítő köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni. A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A fogyasztót ezen felül egyéb költség nem terheli. Az értékesítő azonban követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.

Jobb félni...
- Ha tudni szeretné, hogy a kiszemelt termék korábban nem bukott-e meg a termékbiztonsági vizsgálaton, akkor látogasson el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság www.nfh.hu honlapjára, ahol több száz veszélyes terméket talál.
- Csak olyan helyen vásároljon, ahova az ünnepek után visszamehet, ha probléma van.
- Csak olyan terméket vásároljon meg, amelyhez az eladó ad magyar nyelvű használati útmutatót, fizetési bizonylatot, jótállásos termék esetében pedig jótállási jegyet. Ha akármelyik hiányzik, keressen egy másik szaküzletet, ahol ezt biztosítják.
- Ha a kereskedő nem méltatja arra, hogy a termék gyártójáról, forgalmazójáról, vagy importálójáról a jogszabályi kötelezettségének megfelelően tájékoztassa Önt, akkor válasszon másik terméket.
- Ha megvette az ajándéknak valót, akkor a fizetési bizonylatot, jótállásos terméknél pedig a jótállási jegyet jól őrizze meg, mert minőségi kifogást csak a hivatkozott dokumentummal érvényesíthet.
- A részletre vásárolt termékeknél is ugyanazok a szabályok vonatkoznak hibás teljesítés esetén, mint amelyek a készpénzen vásároltakra.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}