Veszélyes textíliák

Az azoszínezékkel festett ruházat – amennyiben káros aromás amin szabadul fel belőle – a bőrrel érintkezve kockázatot jelent az egészségre, ezért indokolt jogszabályi úton korlátozni a veszélyes azoszínezékek használatát. Hasonlóan káros lehet a nikkel, ezért ennek alkalmazását is szabályozták.

 

textilia

 

Az azoszínezékek olyan – textília és bőr festésére alkalmas – festékek, amelyek egy vagy több azocsoportot tartalmaznak, és amelyekből aromás aminok szabadulhatnak fel. Ezek az aromás aminok karcinogén tulajdonságúak, de olyan is található közöttük, amelyek mutagénnek minősülnek, tehát szaporodást károsítóak. Az Európai Parlament és Tanács 2002-ben hagyta jóvá az egyes veszélyes anyagokkal, illetve veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes tevékenységek korlátozásáról szóló direktívát. Azok az azofestékek, amelyekből a jogszabály mellékletében felsorolt 22 féle aromás amin közül egynek vagy többnek az azocsoportja 30 ppm (mg/kg) feletti mennyiségben szabadul fel, nem használhatók fel textil- vagy bőrtermékekben, ha emberi bőrrel vagy a szájüreggel közvetlenül és tartósan kapcsolatba kerülhetnek.

A rendelet alapján a korlátozás az alábbi termékekre vonatkozik:

  • ruházat, ágynemű, törülközők, műhajak, parókák, kalapok, pelenkák és egyéb egészségügyi cikkek, hálózsákok;*cipők, kesztyűk, karóraszíjak, kézitáskák, pénztárcák, levéltárcák, aktatáskák, székhuzatok, nyakban hordható tárcák;*textil és bőr játékok, valamint olyan játékok, amelyek borítása textilből vagy bőrből készült;*végfelhasználók által történő felhasználásra készített cérnák, fonalak és szövetanyagok.
  • A szóban forgó rendelet szerint az ún. „kék” azofestékek 0,1 tömegszázaléknál nagyobb mennyiségben nem használhatók fel.

Azofestéket Európában már nem, de Ázsiában és Afrikában még mindig gyártanak. A távol-keletről Nagy-Britanniába exportált textília és bőr termék 1-5 százaléka azoszínezékkel festett. Valószínűsíthető, hogy a hazai importban hasonló nagyságrendet képvisel az azofestékkel kezelt áru mennyisége.

A nikkel

A fejlett országokban a férfiak 1-2 százaléka, míg a nők 10-15 százaléka érzékeny a nikkelre, ezért ha nikkellel vagy nikkelötvözettel tartósan érintkeznek, allergia alakulhat ki. Ezért fontos az ilyen anyagból készült termékek forgalmazásának korlátozása. A szabályozás szerint nikkel és annak vegyületei nem használhatók fel többek között gomb, szegecs, cipzár stb. céljára, ha azok a ruházaton vannak elhelyezve, és a bőrrel közvetlenül és tartósan érintkező részeiből a nikkel felszabadulásának mértéke nagyobb, mint 0,5 g/cm2/hét. 

A gyermekruhák biztonságossága

A csecsemő- és kisgyermekruhák biztonságossági előírásai szintén jogszabályban rögzítettek. Ezen követelmények kiterjednek a csecsemő- és kisgyermekruhákon feltüntetett nyersanyag-összetételre és a húzózsinórok, illetve azok végződéseire is. Nem marad szabályozás nélkül az anyag színezésére használt azoszínezék-tartalom, és a fém patentok, fémgombok és szegecsek nikkelkibocsátásának mértéke sem.
A hétévesnél fiatalabb vagy 134 cm-nél alacsonyabb gyermekek ruháinak nyak és kapucni részén nem lehet húzó-, funkcionális vagy díszítő zsinór. Ahol engedélyezett a zsinór (pl. a derékrészen), ott sem alkalmazhatók zsinórhossz szabályozó elemek, végelzárók vagy csomók. A húzózsinórok engedélyezett hossza zárt állapotban legfeljebb 280 mm, nyitott állapotban 140 mm lehet.
Az előírások oka a balesetek megelőzése; például egy műanyag végelzárót tartalmazó gumizsinór meghúzása után a gyermek arcához visszacsapódhat. Az ilyen zsinór tehát nemcsak fojtási és fulladásveszélyt jelent, hanem arcon vagy akár a szemen sérülést is okozhat.
Bizonyos díszítések, például a flitterek is veszélyesek lehetnek, hiszen a használat során a gyermekek ezeket könnyedén leszedhetik, és az apró elemek a légutakba kerülve fulladást okozhatnak. 

Az NFH ellenőrzései

2006-ban öt gyermekruházati cikk esetében vizsgáltuk meg a termékeken lévő fémgombokat és cipzárakat. Megállapítottuk, hogy mind az öt termék megfelelt az előírásoknak. 2007 márciusában hét törülközőt vizsgáltunk, aromás amin egyikben sem volt kimutatható.
A fogyasztók azon termékekkel szemben, amelyeket magukon viselnek, vagy amelyek a bőrükkel, esetenként a nyálkahártyájukkal hosszú ideig érintkeznek, sokkal nagyobb elvárásokat támasztanak. Az e termékek által mutatott legkisebb kockázatok sem fogadhatók el. Ezért 2007 második negyedében annak ellenére, hogy a feltételezett kockázatok a ruházati termékek csekély százalékánál valószínűsíthetők, piacfelügyeleti tevékenységünk részét képezte egy ilyen irányú ellenőrzés.
Hatvankettő távol-keleti ruházati terméket árusító üzletet ellenőriztünk. Célunk azoknak a veszélyes termékeknek a kiszűrése volt, amelyekhez nikkelbevonatú kellékeket használtak fel, és amelyekből a megengedettnél nagyobb mennyiségben szabadul fel a nikkel. Továbbá a feltételezhetően azoszínezékkel festett ruházati termékek közül az egészségre kockázatot jelentő termékeket kívántuk a piacról kivonni.
Összesen kilenc mintát vettünk, amelyekből nyolcat azoszínezékre, hármat nikkelkibocsátás szempontjából vizsgáltunk. A három termék nikkelkibocsátása határérték alatt maradt, míg három termékből a megengedettnél nagyobb mennyiségben szabadult fel aromás amin, amely miatt e termékek az egészségre káros hatással lehetnek.
A veszélyes termékek forgalmazásának megtiltása, forgalomból történő kivonásának elrendelése megtörtént.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop