Digitális képkeret - a modern fényképalbum

Digitális képkeret - a modern fényképalbum

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A digitális fényképeket cd-n, dvd-n, vagy a számító-gépben tároljuk, s általában a monitoron nézegetjük. Ezeket a felvételeket ki is lehet nyomtatni, de nincs minden háztartásban professzionális fotónyomtató, előhívatásuk pedig ma még meglehetősen drága mulatság. Szerencsére megszületett a digitális képkeret ötlete, mely a jövőben akár a klasszikus fotóalbumokat is felválthatja.

 

 

A digitális képkeretnél adott egy mini számítógép, annak minden felesleges részegysége nélkül, nagyméretű színes kijelzővel, egy egyszerű képmegjelenítő programmal, esztétikus képkeretben. Az ötlet megszületése óta mind a nagy, mind a kis cégek jelentkeztek termékeikkel, mára igen széles a választék.

Méret

A legkisebb képkereteket digitális kulcstartóknak is nevezhetjük. Az 5-6 cm méretű kicsi készülékek kulcskarikára, esetleg medálként nyakláncra fűzhetők, műanyag vagy fém burkolattal készülnek, színes kijelzőjükön egy vagy néhány kép jeleníthető meg. Kisméretűek az 1,5-2,4 collig, közepesek az 5,6-10 collig terjedő képátlójú kijelzővel szerelt képkeretek. Ez utóbbiakat asztali vagy falra akasztható kivitelben gyártják, a nagyobb, 15-től akár 42 collig terjedő készülékeket inkább reklámcélokra használják.

Képmegjelenítés

A ma kapható készülékek szinte kivétel nélkül TFT LCD színes kijelzővel működnek. A fényképezőgépek jelentős többsége 4:3 oldalarányú képeket készít, a képkeretek többségén a kijelző oldalaránya is ilyen, de kapható széles, 16:9 oldalarányú kijelzővel ellátott képkeret is. Ezek a készülékek azonban nem igazán alkalmasak az álló formátumú képek megjelenítésére. Fontos jellemző még a felbontás, az azonos méretű, de nagyobb felbontású kijelző képe szebb, mint a kisebb felbontásúé.

Áramforrás

A kicsi készülékek elemről, esetleg napelemről működnek, a közepesekhez már akkumulátort adnak. Ezeket a képkereteket szinte kizárólag Lithium-Ion akkumulátorral hozzák forgalomba, egy feltöltéssel körülbelül 2-5 óráig élvezhetjük a lejátszást. A nagyobb készülékek a nagyobb fogyasztás miatt már csak hálózatról működtethetők. Egyes típusokat adapter segítségével az autó szivargyújtójáról is üzemeltethetünk.

Mire figyeljünk?

A digitális képkeret LCD kijelzője sok-sok különálló képpontból, úgynevezett pixelből áll. Minden képpontban három aktív elektronikai alkatrész (tranzisztor) van, a három alapszínnek megfelelően. Néha sajnos előfordul, hogy ezek közül egy, vagy néhány meghibásodik, és ettől az adott képpont nem működik, a kijelzőn egy zavaró színes pont látható. Vásárláskor ezért ajánlatos a készüléket kipróbálni, a kijelzőt közelről alaposan megvizsgálni.
Egy készülék ára függ a hardvertől és a szoftvertől, vagyis a készüléken futó programtól. Az olcsóbb készülékeken futó programok egyszerűbbek, ezért néha kellemetlen meglepetést okozhatnak:

Nem tudja megjeleníteni a hosszú (nyolcnál több karaktert tartalmazó) fájlnévvel rendelkező képeket. Ez azért lényeges, mert sokan - a könnyebb kereshetőség érdekében - a fájlnévbe írják a kép címét, elkészülte helyét, idejét, témáját.*Érzékeny a fájlnévben szereplő ékezetes karakterekre, csak az angol ábécé karaktereit fogadja el.*Csak egy vagy néhány képformátumot képes kezelni (általában ez a JPG), sőt korábban forgalomba került olyan képkeret is, ami egyedi képformátumot használt, ezért a készülékhez mellékelt számítógépes programmal a kiválasztott képeket át kellett konvertálni ebbe a formátumba.*Csak 4:3 oldalarányú képeket képes megjeleníteni, az ettől eltérő oldalarányú képeket egyszerűen kihagyja.*Nem kezeli a nagy képfájlokat. Adott értéknél nagyobb (mintegy 15 MB) képeket nem tud kezelni. Az amatőr fényképezőgépek képei ma még nem haladják meg ezt az értéket, de professzionális fotósoknak érdemes erre is figyelni.

Végezetül még egy veszélyre hívnám fel a figyelmet: a digitális képkeret, mint már tudjuk, egy speciális picike számítógép, és ugyanúgy, mint a nagy gépeket, ezeket is megfertőzheti valamelyik számítógépes vírus. Ha csak megbízható helyről szerzünk be képeket, videókat, és gyakran végzünk vírusellenőrzést azon a számítógépen, amiről a képeket a képkeretre töltjük, akkor jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye. Sajnos azonban arra is volt már példa, hogy egy távol-keleti gyártó digitális képkerete eleve vírussal fertőzötten került forgalomba.

A képek tárolása

A legtöbb képkeret rendelkezik kisebb-nagyobb beépített memóriával. A flash memóriás készülékek közül a kulcstartók általában 1 MB vagy kevesebb, az asztali, fali képkeretek 256 vagy 512 MB memóriával rendelkeznek, de kapható 1-2 GB memóriás is. Gyártanak olyan képkeretet is, amibe kisméretű merevlemezes meghajtót építettek 40-80 GB tárkapacitással. Az ilyen nagy memóriával készült készülékek már zeneszámokat, filmeket is képesek lejátszani. A legtöbb készülék alkalmas egy, de inkább többféle memóriakártya fogadására. Érdemes olyan képkeretet választani, amelyik tudja fogadni fényképezőgépünk kártyáját. A kártya tartalma közvetlenül megtekinthető, sőt, egyes készülékeken a belső memóriába másolható.

Csatlakozás a számítógéphez

Ha a képeket számítógépről akarjuk a képkeretre másolni, akkor a két készüléket csatlakoztatni kell egymáshoz. A legtöbb készüléken ez USB kábelen keresztül valósítható meg, de kapható olyan képkeret, ami Bluetooth kapcsolat létrehozására is alkalmas. Az adatátvitel kétirányú is lehet, azaz a képkeretről is tölthetünk fájlokat a számítógépre. A legújabbakhoz már számítógép sem kell, mert a készülék wlan vagy mobil hálózathoz csatlakoztatható, és így közvetlenül az internetről tölthetünk le képeket.

Szolgáltatások

A digitális képkeretek alapvető szolgáltatása a memóriájában tárolt képek megjelenítése. A képeket a felhasználó egy gombnyomással léptetheti, ahogy régen a fényképalbumot lapozgattuk. Automatikus léptetés is beállítható, ilyenkor állítható a képváltás gyakorisága, és a képeket számos különböző, látványos effektussal úsztatjuk át egyikből a másikba. A kezelőgombok segítségével kinagyíthatjuk az éppen nézett kép egy részletét, vagy lekicsinyíthetjük, és több képet is elhelyezhetünk a kijelzőn. A képek még szebb megjelenítése érdekében beállítható a fényerő és a kontraszt, de létezik olyan készülék, ami a pillanatnyi külső fényviszonyokhoz igazítja a saját fényerejét. A drágábbak további szolgáltatásokat nyújtanak, mint például az automatikus retusáló, egyenletes bőrárnyalat funkció, a vörösszemhatás-csökkentés, a kép szerkesztése, forgatása, nyomtatása. A legtöbb képkeret zenélni is tud, ha előzőleg MP3 formátumú fájlokat is töltöttünk a memóriájába. Általában a képkeret hátulján helyezik el a sztereó hangszórókat. Egyre több készülék videót is képes lejátszani, van olyan képkeret, ami rendelkezik videó kimenettel. Az ilyen készüléket egy nagyképernyős TV-hez csatlakoztatva hordozható lejátszóként használhatjuk.
A különleges szolgáltatások közé sorolhatjuk az intelligens helyzetérzékelést, melynek köszönhetően a készülék helyzetétől függően automatikusan a megfelelő (álló vagy fekvő) helyzetbe fordítja a megjelenítendő képet. Sok képkeret óraként és naptárként is használható, vagy a kényelmes kezelhetőség érdekében távirányítóval is vezérelhető.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}