Vásárlás - webáruházakban

Vásárlás - webáruházakban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A hagyományos vásárlási módok mellett az utóbbi néhány évben Magyarországon is rendkívüli népszerűségre tettek szert az online üzletek. A virtuális üzletekben való vásárlás azonban nemcsak előnyökkel, hanem bizonyos mértékű kockázattal is jár.

 

 

A webáruházakban történő vásárlás egyszerű, a nap bármely órájában vásárolhatunk földrajzi távolság, mozgáskorlátozottság vagy betegség ellenére. Nem kell személyesen felkeresnünk a kereskedő üzlethelyiségét, nem vagyunk nyitva tartási időhöz kötve, a termék kiszállítását a munkahelyünkre is kérhetjük, amellyel rengeteg időt spórolhatunk, és elkerülhetjük - különösen az ünnepi időszakokra jellemző - zsúfoltságot, sorban állást.

Csupán egy fénykép...

Jó, ha tudjuk, hogy az online vásárlás nemcsak előnyökkel, hanem bizonyos mértékű kockázattal és bizonytalansággal is jár. Az internetes vásárlás során a termék kiválasztása közben nem kerülünk személyes kapcsolatba az eladóval, és nem tudunk arról meggyőződni, hogy az valóságosan létező gazdasági szereplő-e. Emellett kizárólag a kereskedő egyoldalú információira vagyunk kénytelenek támaszkodni, számunkra a kiszemelt áruról mindössze csak egy honlapon bemutatott fénykép áll rendelkezésre, nem tudjuk a terméket megvizsgálni, felpróbálni, más termékekkel összehasonlítani, valamint ellenőrizni az áru tulajdonságait, ezért fokozott a fogyasztók félrevezetésének veszélye.
A cikkünkben leírtaknak nem célja, hogy elriassza a fogyasztókat a virtuális vásárlásoktól, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz érkező fogyasztói panaszok tapasztalatait leszűrve, továbbá az éves ellenőrzések magas kifogásolási aránya miatt érdemes körültekintően eljárni.

Magyar nyelvű honlap, az eladó mégis külföldi?

Az első és legfontosabb, hogy a termék kosárba helyezése előtt mindig alaposan tájékozódjunk. Barangoljunk a webáruház honlapján információk után kutatva annak megelőzése érdekében, hogy a későbbiekben ne érhessen minket meglepetés. Óvakodjunk a honlap üzemeltetőjének (az eladónak) személyét titokban tartó áruházaktól. Mindig győződjünk meg az eladó kilétéről, ellenőrizzük, hogy a honlapon szerepel-e az eladó neve, címe és elérhetősége (telefonszám, e-mail cím). Ezen adatok a termék átvétele után felmerülő reklamációk rendezését könnyíthetik meg, ha tudjuk, hogy kihez és hova kell fordulnunk.
Hasonló okokból győződjünk meg arról, hogy a web-shopnak van-e üzlete, bemutatóterme vagy ügyfélszolgálata. A jogszabályok nem teszik kötelezővé üzlethelyiség fenntartását, de üzlet vagy vevőszolgálat hiányában panaszunk érdemi elintézése nagy nehézségekbe ütközhet.
Az a tény, hogy a honlap magyar nyelvű vagy internetes címében „.hu” kiterjesztés olvasható, nem jelenti automatikusan, hogy az eladó is magyar honosságú, Magyarországon letelepedett vállalkozó. Nagyon gyakran Magyarországon üzlettel, vevőszolgálattal nem rendelkező külföldi cégek is üzemeltetnek magyar nyelvű webáruházat, ezért mérlegelnünk kell, hogy a külföldi cég kedvező árajánlata a vásárlással esetlegesen később felmerülő problémákkal (például a vételár előzetes átutalása ellenére a termék nem érkezik meg, a hibás termék visszajuttatásának magas a költsége, a kapcsolattartás nehézkes, hiányzik a magyar nyelvű használati útmutató) arányban áll-e.

Bruttó vagy nettó ár, szállítási költség?

Az eladóra vonatkozó adatok beszerzése után kezdjünk el tájékozódni az eladó által előre meghatározott általános szerződési feltételekről, amelyeket a vásárlással automatikusan elfogadunk. Tanácsos, hogy minden vásárláskor a honlapon közzétett vásárlási feltételeket mentsük le, és nyomtassuk ki. Így a későbbiekben is bizonyíthatjuk, hogy a vásárlás időpontjában milyen terjedelmű tájékoztatás volt hozzáférhető a honlapon.
Az internetes szerződéskötés egy sajátos szerződéskötési mód. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a megrendelésünkkor kapott e-mailes visszaigazolás még nem jelenti egyúttal a megrendelésünk elfogadását (azaz az adásvételi szerződés létrejöttét) az eladó részéről, ez mindösszesen a megrendelésünk megérkezését igazolja. Így adott esetben tévedésből vagy programhiba miatt visszaigazolt alacsony ár esetén a kereskedő még nem köteles a termék leszállítására.
Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott termék bruttó (általános forgalmi adóval növelt) ára van-e feltüntetve a honlapon. Néhány honlap a kedvezőbbnek tűnő nettó árat jeleníti meg, amely megtévesztheti a fogyasztókat a fizetendő végösszeggel kapcsolatban. Hasonlóan lényeges, hogy a vásárlás előtt szerezzünk ismereteket a szállítási költségekről is. A megrendelt termék általában postai úton vagy futárcég révén jut a vásárlóhoz, de sok webáruház a viszonylag kedvező vételár mellett magas szállítási költségátalányt számít fel. Ezért soha ne mulasszuk el a szállítási költség összegét a vásárlásról való döntésünknél figyelembe venni, hogy annak magas mértéke ne a kiszállításkor érjen minket a meglepetés erejével.
Vegyük figyelembe, hogy a webáruházak által vállalt szállítási határidő a karácsony előtti időszakban a megrendelések számának növekedése miatt valószínűsíthetően több nappal is meghosszabbodhat, valamint az esetleges készlethiányra is fel kell készülnünk. Rendeljük meg mindig időben a terméket, hogy az valóban a karácsonyfa alá kerülhessen.

Elállási jog: visszaküldhetjük a terméket

Előfordulhat, hogy az ajándékkal a megajándékozott már rendelkezik, vagy nem nyerte el tetszését, és mi sem kívánjuk a terméket megtartani. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozandó, hogy a fogyasztókat internetes vásárlás esetén úgynevezett elállási (termék-visszaküldési) jog illeti meg a 17/1999 Korm. rendelet alapján. Az elállási jog azt jelenti, hogy a fogyasztó a termék átvételétől számított 8 munkanapon (nem naptári nap!) belül bármilyen indok nélkül visszaléphet a vásárlástól, visszaküldheti az átvett árut az eladó részére, aki legkésőbb 30 napon belül köteles visszafizetni a vételárat. Amennyiben a honlapon e jogról nem esik szó, elállási jogunk a termék átvételétől számított 3 hónapon belül gyakorolható.
A termék átvételének időpontját kizárólag az eladó által a csomaghoz mellékelt számla (nyugta) alapján tudjuk bizonyítani. Tudjunk arról, hogy a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy a számlán a tényleges átvételi időponthoz (a teljesítés napja) képest korábbi időpont van feltüntetve, ezért a 8 munkanapos határidő a fogyasztó hátrányára sajnálatosan pár nappal megrövidülhet!
Fontos, hogy a 8 munkanapos határidő lejárta előtt bizonyítható módon (tértivevényes levélben, e-mailben, vagy az eladó üzletében) közöljük az eladóval a szerződés egyoldalú felbontását. Addig semmiképpen ne küldjük vissza a terméket, amíg nem tudjuk, hogy az eladó miként reagál arra, hogy meggondoltuk magunkat, mert az áru visszaküldésével már a termék sem lesz a birtokunkban, és bizonytalan, hogy visszakapjuk-e egyáltalán a vételárat.

Kivételek

Fontos kiemelni, hogy nem léphetünk vissza minden szerződéstől. Nem küldhetjük vissza a CD vagy DVD lemezeket, ha a termék védőfóliáját felbontottuk. Nem illet meg bennünket e jog gyorsan romló termékeknél (élelmiszer), valamint higiéniai okokból fehérnemű esetében. Nem élhetünk e jogunkkal a kifejezett kérésünkre, egyedi utasításaink alapján előállított, személyes jellegű (például fényképünkkel ellátott póló vagy bögre) termékek esetén. Emellett nem gondolhatjuk meg magunkat internetes szállásfoglalás, repülőjegy vagy koncertjegy vásárlása esetén sem.

E jogait egy körültekintő, tájékozott és tudatosan vásárló fogyasztónak feltétlenül ismernie kell. Sajnos, amennyiben a kereskedő nem szabályszerűen jár el, jogaink érvényesítésére és kikényszerítésére csak a bírósági eljárás során vagy békéltető testületi eljárásban kerülhet sor. Rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, valamint óvakodunk az olyan webáruházaktól, amelyek megfelelő tartalmú fogyasztói tájékoztatást honlapjukon nem tesznek hozzáférhetővé.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}