Vásárlás - webáruházakban

Vásárlás - webáruházakban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A hagyományos vásárlási módok mellett az utóbbi néhány évben Magyarországon is rendkívüli népszerűségre tettek szert az online üzletek. A virtuális üzletekben való vásárlás azonban nemcsak előnyökkel, hanem bizonyos mértékű kockázattal is jár.

 

 

A webáruházakban történő vásárlás egyszerű, a nap bármely órájában vásárolhatunk földrajzi távolság, mozgáskorlátozottság vagy betegség ellenére. Nem kell személyesen felkeresnünk a kereskedő üzlethelyiségét, nem vagyunk nyitva tartási időhöz kötve, a termék kiszállítását a munkahelyünkre is kérhetjük, amellyel rengeteg időt spórolhatunk, és elkerülhetjük - különösen az ünnepi időszakokra jellemző - zsúfoltságot, sorban állást.

Csupán egy fénykép...

Jó, ha tudjuk, hogy az online vásárlás nemcsak előnyökkel, hanem bizonyos mértékű kockázattal és bizonytalansággal is jár. Az internetes vásárlás során a termék kiválasztása közben nem kerülünk személyes kapcsolatba az eladóval, és nem tudunk arról meggyőződni, hogy az valóságosan létező gazdasági szereplő-e. Emellett kizárólag a kereskedő egyoldalú információira vagyunk kénytelenek támaszkodni, számunkra a kiszemelt áruról mindössze csak egy honlapon bemutatott fénykép áll rendelkezésre, nem tudjuk a terméket megvizsgálni, felpróbálni, más termékekkel összehasonlítani, valamint ellenőrizni az áru tulajdonságait, ezért fokozott a fogyasztók félrevezetésének veszélye.
A cikkünkben leírtaknak nem célja, hogy elriassza a fogyasztókat a virtuális vásárlásoktól, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz érkező fogyasztói panaszok tapasztalatait leszűrve, továbbá az éves ellenőrzések magas kifogásolási aránya miatt érdemes körültekintően eljárni.

Magyar nyelvű honlap, az eladó mégis külföldi?

Az első és legfontosabb, hogy a termék kosárba helyezése előtt mindig alaposan tájékozódjunk. Barangoljunk a webáruház honlapján információk után kutatva annak megelőzése érdekében, hogy a későbbiekben ne érhessen minket meglepetés. Óvakodjunk a honlap üzemeltetőjének (az eladónak) személyét titokban tartó áruházaktól. Mindig győződjünk meg az eladó kilétéről, ellenőrizzük, hogy a honlapon szerepel-e az eladó neve, címe és elérhetősége (telefonszám, e-mail cím). Ezen adatok a termék átvétele után felmerülő reklamációk rendezését könnyíthetik meg, ha tudjuk, hogy kihez és hova kell fordulnunk.
Hasonló okokból győződjünk meg arról, hogy a web-shopnak van-e üzlete, bemutatóterme vagy ügyfélszolgálata. A jogszabályok nem teszik kötelezővé üzlethelyiség fenntartását, de üzlet vagy vevőszolgálat hiányában panaszunk érdemi elintézése nagy nehézségekbe ütközhet.
Az a tény, hogy a honlap magyar nyelvű vagy internetes címében „.hu” kiterjesztés olvasható, nem jelenti automatikusan, hogy az eladó is magyar honosságú, Magyarországon letelepedett vállalkozó. Nagyon gyakran Magyarországon üzlettel, vevőszolgálattal nem rendelkező külföldi cégek is üzemeltetnek magyar nyelvű webáruházat, ezért mérlegelnünk kell, hogy a külföldi cég kedvező árajánlata a vásárlással esetlegesen később felmerülő problémákkal (például a vételár előzetes átutalása ellenére a termék nem érkezik meg, a hibás termék visszajuttatásának magas a költsége, a kapcsolattartás nehézkes, hiányzik a magyar nyelvű használati útmutató) arányban áll-e.

Bruttó vagy nettó ár, szállítási költség?

Az eladóra vonatkozó adatok beszerzése után kezdjünk el tájékozódni az eladó által előre meghatározott általános szerződési feltételekről, amelyeket a vásárlással automatikusan elfogadunk. Tanácsos, hogy minden vásárláskor a honlapon közzétett vásárlási feltételeket mentsük le, és nyomtassuk ki. Így a későbbiekben is bizonyíthatjuk, hogy a vásárlás időpontjában milyen terjedelmű tájékoztatás volt hozzáférhető a honlapon.
Az internetes szerződéskötés egy sajátos szerződéskötési mód. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a megrendelésünkkor kapott e-mailes visszaigazolás még nem jelenti egyúttal a megrendelésünk elfogadását (azaz az adásvételi szerződés létrejöttét) az eladó részéről, ez mindösszesen a megrendelésünk megérkezését igazolja. Így adott esetben tévedésből vagy programhiba miatt visszaigazolt alacsony ár esetén a kereskedő még nem köteles a termék leszállítására.
Ellenőrizzük, hogy a kiválasztott termék bruttó (általános forgalmi adóval növelt) ára van-e feltüntetve a honlapon. Néhány honlap a kedvezőbbnek tűnő nettó árat jeleníti meg, amely megtévesztheti a fogyasztókat a fizetendő végösszeggel kapcsolatban. Hasonlóan lényeges, hogy a vásárlás előtt szerezzünk ismereteket a szállítási költségekről is. A megrendelt termék általában postai úton vagy futárcég révén jut a vásárlóhoz, de sok webáruház a viszonylag kedvező vételár mellett magas szállítási költségátalányt számít fel. Ezért soha ne mulasszuk el a szállítási költség összegét a vásárlásról való döntésünknél figyelembe venni, hogy annak magas mértéke ne a kiszállításkor érjen minket a meglepetés erejével.
Vegyük figyelembe, hogy a webáruházak által vállalt szállítási határidő a karácsony előtti időszakban a megrendelések számának növekedése miatt valószínűsíthetően több nappal is meghosszabbodhat, valamint az esetleges készlethiányra is fel kell készülnünk. Rendeljük meg mindig időben a terméket, hogy az valóban a karácsonyfa alá kerülhessen.

Elállási jog: visszaküldhetjük a terméket

Előfordulhat, hogy az ajándékkal a megajándékozott már rendelkezik, vagy nem nyerte el tetszését, és mi sem kívánjuk a terméket megtartani. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozandó, hogy a fogyasztókat internetes vásárlás esetén úgynevezett elállási (termék-visszaküldési) jog illeti meg a 17/1999 Korm. rendelet alapján. Az elállási jog azt jelenti, hogy a fogyasztó a termék átvételétől számított 8 munkanapon (nem naptári nap!) belül bármilyen indok nélkül visszaléphet a vásárlástól, visszaküldheti az átvett árut az eladó részére, aki legkésőbb 30 napon belül köteles visszafizetni a vételárat. Amennyiben a honlapon e jogról nem esik szó, elállási jogunk a termék átvételétől számított 3 hónapon belül gyakorolható.
A termék átvételének időpontját kizárólag az eladó által a csomaghoz mellékelt számla (nyugta) alapján tudjuk bizonyítani. Tudjunk arról, hogy a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy a számlán a tényleges átvételi időponthoz (a teljesítés napja) képest korábbi időpont van feltüntetve, ezért a 8 munkanapos határidő a fogyasztó hátrányára sajnálatosan pár nappal megrövidülhet!
Fontos, hogy a 8 munkanapos határidő lejárta előtt bizonyítható módon (tértivevényes levélben, e-mailben, vagy az eladó üzletében) közöljük az eladóval a szerződés egyoldalú felbontását. Addig semmiképpen ne küldjük vissza a terméket, amíg nem tudjuk, hogy az eladó miként reagál arra, hogy meggondoltuk magunkat, mert az áru visszaküldésével már a termék sem lesz a birtokunkban, és bizonytalan, hogy visszakapjuk-e egyáltalán a vételárat.

Kivételek

Fontos kiemelni, hogy nem léphetünk vissza minden szerződéstől. Nem küldhetjük vissza a CD vagy DVD lemezeket, ha a termék védőfóliáját felbontottuk. Nem illet meg bennünket e jog gyorsan romló termékeknél (élelmiszer), valamint higiéniai okokból fehérnemű esetében. Nem élhetünk e jogunkkal a kifejezett kérésünkre, egyedi utasításaink alapján előállított, személyes jellegű (például fényképünkkel ellátott póló vagy bögre) termékek esetén. Emellett nem gondolhatjuk meg magunkat internetes szállásfoglalás, repülőjegy vagy koncertjegy vásárlása esetén sem.

E jogait egy körültekintő, tájékozott és tudatosan vásárló fogyasztónak feltétlenül ismernie kell. Sajnos, amennyiben a kereskedő nem szabályszerűen jár el, jogaink érvényesítésére és kikényszerítésére csak a bírósági eljárás során vagy békéltető testületi eljárásban kerülhet sor. Rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, valamint óvakodunk az olyan webáruházaktól, amelyek megfelelő tartalmú fogyasztói tájékoztatást honlapjukon nem tesznek hozzáférhetővé.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.