Immobil lámpák

Immobil lámpák

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az immobil, helyhez kötött lámpatestek minden háztartásban megtalálhatóak, szabadtéren ugyanúgy, mint bent a lakásban. Legfontosabb közös jellemzőjük - ahogy elnevezésük is mutatja -, hogy hálózatra csatlakoztatott állapotukban egyáltalán nem, vagy csak nehezen helyezhetőek át. Ennek alapvetően két oka lehet: vagy olyan helyre rögzítjük őket, amely nehezen elérhető, vagy maga a rögzítés olyan, hogy csak szerszámmal szerelhetők le.

 

 

A lámpatesteket a vonatkozó szabvány felszerelési és felhasználási módjuk szerint 17 csoportba sorolta, de valamennyiről elmondható, hogy amennyiben a gyártás során felhasznált anyagok minősége, vagy a termékek kialakítása nem megfelelő, illetve a termékhez csatolt hiányos tájékoztatás miatt helytelenül használják őket, jelentős veszélyforrássá válhatnak. Nem csupán áramütés-veszélyesek lehetnek, hanem sérülést, balesetet, vagy akár jelentős anyagi kárral járó, több ember életét veszélyeztető tüzet is okozhatnak.

Biztonság és csereszabatosság

Az alapvető biztonsági követelményeket szabványsorozat írja elő. A szabványok alkalmazása ugyan nem kötelező a gyártókra nézve, de törvény írja elő, hogy a termékek ne veszélyeztessék az élet- és vagyonbiztonságot, valamint a háziállatok biztonságát, és az előírt követelményeknek való megfelelőség a legegyszerűbben a szabványos kivitellel biztosítható. A törvényi előírásoknak való megfelelőséget a gyártók a terméken elhelyezett CE betűjelzéssel igazolják.
A legtöbb lámpatest funkcionalitása mellett dekorációs célt is szolgál, azonban a minden vonatkozásban optimális döntés érdekében mind az esztétikai, mind a műszaki szempontokat mérlegelni kell.
Érdemes ügyelni az alkatrészek, különösen a foglalatok csereszabatosságára, hiszen ha egy különleges konstrukciójú foglalattal szerelt lámpatestben nincs módunk az egyébként olcsó alkatrész cseréjére, a teljes lámpatestet kell kicserélnünk.

Fényerősség, fényáteresztés

A vásárlás előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy a lámpatestet hol és milyen célra szeretnénk használni, milyen megvilágítást szeretnénk elérni. A termékek adattábláján kötelezően fel kell tüntetni a lámpatest névleges teljesítményét, amely iránymutatást adhat arra vonatkozóan, hogy az adott típusú fényforrással milyen fényerősség érhető el. A fényforrás típusa energiatakarékossági szempontból is döntő. A különböző típusok nem azonos hatékonysággal alakítják át a felvett teljesítményt fénnyé: egy izzószálas égő a felvett energia 90 százalékát hővé alakítja, és csupán 10 százalékát fordítja ténylegesen fénykibocsátásra. Vásárlás előtt ezért tájékozódjunk, hogy a lámpatesten található foglalathoz kapható-e energiatakarékos fényforrás.
A fényforrás fényáramán kívül az elért megvilágítás a lámpatest búrájának fényáteresztésétől is nagyban függ, tehát a búra kiválasztásánál se az esztétikum legyen az elsődleges szempont.

Érintésvédelem

Érintésvédelmi alapszabály, hogy a feszültség alatt álló részeket úgy kell szigetelni, hogy a veszélyes feszültség alatt álló részeket ne lehessen megérinteni, még a szabad kézzel leszerelhető részek eltávolítása után sem. Érintésvédelmi szempontból a lámpatesteket három osztályba soroljuk.
Az I. érintésvédelmi osztályba tartoznak azok a berendezések, amelyeket csak védővezetővel szabad használni. Ezek a termékek csak alapszigeteléssel ellátottak, de helyes szerelés esetén a megérinthető fémrészek a hálózat védővezetőjével lesznek összekötve. Ha a lámpatest helyén nem áll rendelkezésre védőföld vezeték, akkor válasszunk inkább egy védőföld nélkül is biztonságosan használható, II. érintésvédelmi osztályú terméket.
A II. érintésvédelmi osztályú lámpatestek esetében az alapszigetelés mellett egy további biztonságot adó kiegészítő szigetelés is található, így a termék konstrukciójának köszönhetően biztonságos, védővezető csatlakoztatására nincsen szükség. Ha a lámpatest ebbe az érintésvédelmi osztályba tartozik, akkor ezt az adattáblán felirattal, vagy szabványos jelöléssel fel kell tüntetni.
A III. érintésvédelmi osztály esetében a lámpatest transzformátorral ellátott, érintésvédelmi szempontból veszélytelen, általában 12 V-os feszültségről működik.

A lámpatestek melegedése

A megfelelő lámpatest kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy saját melegedésük mennyire jelent veszélyt a környezetre. A gyúlékony anyagból, pl. fából készült felületekre csak az a lámpatest szerelhető fel, amely a felszerelési felületet nem melegíti fel veszélyes mértékben. A gyúlékony anyagra szerelhető lámpatestek megjelölése nem szükséges, de lehetséges az úgynevezett F-jellel. A csak nem éghető anyagú felületekre való közvetlen felszerelésre alkalmas lámpatestek megjelölése kötelező az áthúzott F-jellel.

Kültérre - por és víz elleni védelem

Amennyiben kültérre szeretnénk lámpatestet vásárolni, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott típus alkalmas-e szabadtéri használatra. Ahhoz, hogy a konstrukció ellenálló legyen az időjárás viszontagságaival szemben, rendelkeznie kell megfelelő por és vízbehatolás elleni védelemmel. Ezt a védettséget két betűvel és két számmal szokták jelölni a lámpatesteken (pl. IP 44). Az első számjegy a szilárd test (por) behatolása elleni védelmet, a második számjegy a víz behatolása elleni védelmet jelöli. Minél nagyobb a szám, annál magasabb szintű a védettség. Kertvilágításra nem ajánlott az olyan lámpák használata, amelyeknél ez az érték alacsonyabb, mint IP 44.
A kültérre szánt világítótesteken az IP szám feltüntetése kötelező, ennek hiányában ne vegyük meg a terméket, mivel ezek akár közvetlen életveszélyt is jelenthetnek.

Felszerelés, karbantartás

A helyhez kötött lámpatestek döntő többségét állandó hálózati csatlakozásra tervezik, így nem rendelkeznek hálózati csatlakozódugóval. A csatlakozóvezeték biztonságos bekötéséhez sorkapocsra lesz szükségünk, amit a gyártó nem mindig mellékel, ebben az esetben azonban figyelmeztetést kell elhelyeznie a csomagoláson, valamint a használati útmutatóban meg kell adnia, hogy pontosan milyen típusú sorkapocs használható a termékhez. Továbbá a szerelés segítése érdekében a gyártónak meg kell jelölnie, hogy melyik vezeték a fázis, a föld, és I. érintésvédelmi osztályú lámpatestek esetében a védőföld csatlakoztatási pontját is.
A lámpatestek karbantartása nem csupán a fényforrások cseréjéből áll, hanem fontos a búra rendszeres tisztítása is, mivel a lámpatest hatásfoka a szennyeződések miatt jelentősen csökkenhet.
Ahhoz tehát, hogy egy lámpatest megvásárlása után a lehető legkevesebb bosszúság és csalódás érjen minket, alapos tájékozódás, megfontolás szükséges. A kiválasztott termék adattábláját, szerelési és használati útmutatóját a vásárlás előtt alaposan nézzük át, ellenőrizzük, hogy a termékhez mellékelték-e az összes szükséges alkatrészt, és a használathoz szükséges fényforrásokat. S ha a szereléssel kapcsolatban mégis bizonytalanságok merülnének fel, kérjük szakember segítségét.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}