Immobil lámpák

Az immobil, helyhez kötött lámpatestek minden háztartásban megtalálhatóak, szabadtéren ugyanúgy, mint bent a lakásban. Legfontosabb közös jellemzőjük – ahogy elnevezésük is mutatja -, hogy hálózatra csatlakoztatott állapotukban egyáltalán nem, vagy csak nehezen helyezhetőek át. Ennek alapvetően két oka lehet: vagy olyan helyre rögzítjük őket, amely nehezen elérhető, vagy maga a rögzítés olyan, hogy csak szerszámmal szerelhetők le.

 

 

A lámpatesteket a vonatkozó szabvány felszerelési és felhasználási módjuk szerint 17 csoportba sorolta, de valamennyiről elmondható, hogy amennyiben a gyártás során felhasznált anyagok minősége, vagy a termékek kialakítása nem megfelelő, illetve a termékhez csatolt hiányos tájékoztatás miatt helytelenül használják őket, jelentős veszélyforrássá válhatnak. Nem csupán áramütés-veszélyesek lehetnek, hanem sérülést, balesetet, vagy akár jelentős anyagi kárral járó, több ember életét veszélyeztető tüzet is okozhatnak.

Biztonság és csereszabatosság

Az alapvető biztonsági követelményeket szabványsorozat írja elő. A szabványok alkalmazása ugyan nem kötelező a gyártókra nézve, de törvény írja elő, hogy a termékek ne veszélyeztessék az élet- és vagyonbiztonságot, valamint a háziállatok biztonságát, és az előírt követelményeknek való megfelelőség a legegyszerűbben a szabványos kivitellel biztosítható. A törvényi előírásoknak való megfelelőséget a gyártók a terméken elhelyezett CE betűjelzéssel igazolják.
A legtöbb lámpatest funkcionalitása mellett dekorációs célt is szolgál, azonban a minden vonatkozásban optimális döntés érdekében mind az esztétikai, mind a műszaki szempontokat mérlegelni kell.
Érdemes ügyelni az alkatrészek, különösen a foglalatok csereszabatosságára, hiszen ha egy különleges konstrukciójú foglalattal szerelt lámpatestben nincs módunk az egyébként olcsó alkatrész cseréjére, a teljes lámpatestet kell kicserélnünk.

Fényerősség, fényáteresztés

A vásárlás előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy a lámpatestet hol és milyen célra szeretnénk használni, milyen megvilágítást szeretnénk elérni. A termékek adattábláján kötelezően fel kell tüntetni a lámpatest névleges teljesítményét, amely iránymutatást adhat arra vonatkozóan, hogy az adott típusú fényforrással milyen fényerősség érhető el. A fényforrás típusa energiatakarékossági szempontból is döntő. A különböző típusok nem azonos hatékonysággal alakítják át a felvett teljesítményt fénnyé: egy izzószálas égő a felvett energia 90 százalékát hővé alakítja, és csupán 10 százalékát fordítja ténylegesen fénykibocsátásra. Vásárlás előtt ezért tájékozódjunk, hogy a lámpatesten található foglalathoz kapható-e energiatakarékos fényforrás.
A fényforrás fényáramán kívül az elért megvilágítás a lámpatest búrájának fényáteresztésétől is nagyban függ, tehát a búra kiválasztásánál se az esztétikum legyen az elsődleges szempont.

Érintésvédelem

Érintésvédelmi alapszabály, hogy a feszültség alatt álló részeket úgy kell szigetelni, hogy a veszélyes feszültség alatt álló részeket ne lehessen megérinteni, még a szabad kézzel leszerelhető részek eltávolítása után sem. Érintésvédelmi szempontból a lámpatesteket három osztályba soroljuk.
Az I. érintésvédelmi osztályba tartoznak azok a berendezések, amelyeket csak védővezetővel szabad használni. Ezek a termékek csak alapszigeteléssel ellátottak, de helyes szerelés esetén a megérinthető fémrészek a hálózat védővezetőjével lesznek összekötve. Ha a lámpatest helyén nem áll rendelkezésre védőföld vezeték, akkor válasszunk inkább egy védőföld nélkül is biztonságosan használható, II. érintésvédelmi osztályú terméket.
A II. érintésvédelmi osztályú lámpatestek esetében az alapszigetelés mellett egy további biztonságot adó kiegészítő szigetelés is található, így a termék konstrukciójának köszönhetően biztonságos, védővezető csatlakoztatására nincsen szükség. Ha a lámpatest ebbe az érintésvédelmi osztályba tartozik, akkor ezt az adattáblán felirattal, vagy szabványos jelöléssel fel kell tüntetni.
A III. érintésvédelmi osztály esetében a lámpatest transzformátorral ellátott, érintésvédelmi szempontból veszélytelen, általában 12 V-os feszültségről működik.

A lámpatestek melegedése

A megfelelő lámpatest kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy saját melegedésük mennyire jelent veszélyt a környezetre. A gyúlékony anyagból, pl. fából készült felületekre csak az a lámpatest szerelhető fel, amely a felszerelési felületet nem melegíti fel veszélyes mértékben. A gyúlékony anyagra szerelhető lámpatestek megjelölése nem szükséges, de lehetséges az úgynevezett F-jellel. A csak nem éghető anyagú felületekre való közvetlen felszerelésre alkalmas lámpatestek megjelölése kötelező az áthúzott F-jellel.

Kültérre – por és víz elleni védelem

Amennyiben kültérre szeretnénk lámpatestet vásárolni, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott típus alkalmas-e szabadtéri használatra. Ahhoz, hogy a konstrukció ellenálló legyen az időjárás viszontagságaival szemben, rendelkeznie kell megfelelő por és vízbehatolás elleni védelemmel. Ezt a védettséget két betűvel és két számmal szokták jelölni a lámpatesteken (pl. IP 44). Az első számjegy a szilárd test (por) behatolása elleni védelmet, a második számjegy a víz behatolása elleni védelmet jelöli. Minél nagyobb a szám, annál magasabb szintű a védettség. Kertvilágításra nem ajánlott az olyan lámpák használata, amelyeknél ez az érték alacsonyabb, mint IP 44.
A kültérre szánt világítótesteken az IP szám feltüntetése kötelező, ennek hiányában ne vegyük meg a terméket, mivel ezek akár közvetlen életveszélyt is jelenthetnek.

Felszerelés, karbantartás

A helyhez kötött lámpatestek döntő többségét állandó hálózati csatlakozásra tervezik, így nem rendelkeznek hálózati csatlakozódugóval. A csatlakozóvezeték biztonságos bekötéséhez sorkapocsra lesz szükségünk, amit a gyártó nem mindig mellékel, ebben az esetben azonban figyelmeztetést kell elhelyeznie a csomagoláson, valamint a használati útmutatóban meg kell adnia, hogy pontosan milyen típusú sorkapocs használható a termékhez. Továbbá a szerelés segítése érdekében a gyártónak meg kell jelölnie, hogy melyik vezeték a fázis, a föld, és I. érintésvédelmi osztályú lámpatestek esetében a védőföld csatlakoztatási pontját is.
A lámpatestek karbantartása nem csupán a fényforrások cseréjéből áll, hanem fontos a búra rendszeres tisztítása is, mivel a lámpatest hatásfoka a szennyeződések miatt jelentősen csökkenhet.
Ahhoz tehát, hogy egy lámpatest megvásárlása után a lehető legkevesebb bosszúság és csalódás érjen minket, alapos tájékozódás, megfontolás szükséges. A kiválasztott termék adattábláját, szerelési és használati útmutatóját a vásárlás előtt alaposan nézzük át, ellenőrizzük, hogy a termékhez mellékelték-e az összes szükséges alkatrészt, és a használathoz szükséges fényforrásokat. S ha a szereléssel kapcsolatban mégis bizonytalanságok merülnének fel, kérjük szakember segítségét.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop