Egyszerűsödött az üzletnyitás

Október 1-én lépett hatályba az üzletek működési feltételeiről szóló korábbi jogszabályt hatályon kívül helyező, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) korm. rendelet. Az üzletnyitás egyszerűsödött, de mind a működési engedély iránti kérelem, mind a bejelentési kötelezettség adattartalma módosult.

 

 

Az új jogszabály egy új megközelítést ad a kereskedelmi tevékenységek folytatásának feltételrendszere tekintetében. A rendelet szabályozásának jellege változott meg, amikor alapesetnek tekinti a tevékenységek gyakorlásának megkezdése esetén a bejelentési kötelezettséget, és ehhez képest, egyes esetekben állapítja csak meg a működési engedély kiadásának kötelezettségét a kereskedők felé.
CSAK ÜZLETBEN FORGALMAZHATÓ TERMÉKEK
A jogalkotó célja, hogy a rendelet 3. mellékletében felsorolt, kizárólag üzletben forgalmazható termékek csak működési engedéllyel rendelkező kereskedő által hozhatók forgalomba. A jogszabály szerint a kereskedőnek az üzlet üzemeltetésére jogosító működési engedély iránti kérelmet az üzlet helye szerint illetékes jegyzőnél kell benyújtani. Annak a vállalkozásnak, amelynek székhelye mellett telephelyei is vannak, telephelyenként kell a bejelentéseket megtenni. A jogszabály rögzíti, hogy amennyiben a hatósági ellenőrzés alapján megállapítást nyer, hogy a kereskedő működési engedéllyel nem rendelkező üzletben folytat kereskedelmi tevékenységet, a jegyző köteles az üzletet azonnal bezáratni.
Kizárólag üzletben forgalmazható, és ez alapján működési engedéllyel rendelkező vállalkozás által értékesíthető termékek a dohánytermékek, a kémiai biztonságról szóló törvény szerinti veszélyes anyagok és készítmények, az egyes festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek szerves oldószer tartalmának szabályozásáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó termékek, állatgyógyászati készítmények és hatóanyagaik, a fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, gázspray, pirotechnikai termék, a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló kormányrendelet szerinti játékos pirotechnikai termékek, valamint a kis és a közepes tűzijáték termékek kivételével, az ott meghatározott feltételekkel, növényvédő szerek és hatóanyagaik, a nem veszélyes hulladék, az A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag, kivéve a jövedéki törvény szerinti tüzelőolaj, propán vagy propán-bután gáz, és az üzemanyag.
KÉRELMEK – EGYSZERRE
Minden egyéb kereskedelmi tevékenység végzése bejelen-tésköteles. Abban az esetben, ha a kereskedő működési engedély iránti kérelmet terjeszt elő, egyben a bejelentési kötelezettség alá tartozó kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges kérelmet is előterjeszthet, azt nem kell külön kezdeményezni.
A rendelet 5. számú melléklete felsorolja azokat a termékeket is, amelyet közterületi értékesítés keretében lehet forgalmazni. Többek között például a napilap és hetilap, folyóirat, könyv, levelezőlap, virág, zöldség, gyümölcs, fagylalt, üdítőital, büfétermék, előrecsomagolt sütemények, édességek.
KI MIT ELLENŐRIZHET?
A kereskedelmi tevékenység gyakorlására vonatkozó szabályok felügyeletét az illetékes jegyző látja el. Vannak azonban olyan hatóságok, amelyek egyes esetekben ellenőrzésre jogosultak. Fogyasztóvédelmi szempontból meghatározó jelentőségű, hogy melyik az a kör, amelynek ellenőrzését e jogszabály tekintetében a fogyasztóvédelmi hatóságok látják el a jegyzők felé irányuló szignalizációs jogkör gyakorlása mellett.
Két csoportra oszthatók ezek a jogosítványok. Az egyik csoportot jelentik azok a hatáskörök, amelyre a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezései hatalmazzák fel a fogyasztóvédelmi hatóságokat, míg a másik csoportot a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény felhatalmazása jelenti. Ide tartoznak például a házaló kereskedés útján nem forgalmazható termékek, illetve az üzleten kívüli kereskedés folytatásának időbeli korlátozása, vegyipari termékek, háztartás-vegyipari készítmények forgalmazási körülményei, a csomagküldőkre vonatkozó adatvédelmi rendelkezésekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatási kötelezettségek stb.
Nagyon fontosak még a vásárlók könyvére vonatkozó kötelezettségek, amelynek ellenőrzésére is a fogyasztóvédelmi hatóságok jogosultak.
Végezetül meg kell még említeni a vállalkozások panaszkezelésének ellenőrzési jogosítványait, amely a fogyasztók jogorvoslati, igényérvényesítési alapjogához kapcsolódnak.
A kereskedelmi tevékenység megkezdésének körülményei tehát egyszerűsödtek, azonban mind a működési engedély iránti kérelem, mind a bejelentési kötelezettség adattartalma szélesedett, így egy rugalmasabb, de hatékonyabban kontrollálható rendszer került kialakításra.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop