Új autó a családban

Új autó a családban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A gépkocsik mindennapjaink szerves részévé váltak. Az ésszerűen és felelősségteljesen használt autó sokszor, sokunk életét teszi könnyebbé. Ha rövid töprengés után megszületett a döntés: „autót veszünk”, érdemes még egyszer átgondolni a részleteket.

 

 

Információszerzés

 


Autóvásárláskor az egyik legfontosabb, hogy kellő időt szánjunk a gépkocsival kapcsolatos információk beszerzésére. Érdemes a márkakereskedések honlapján, a szalonokban körülnézni, mivel szinte mindegyik kereskedő ajánl valamilyen különleges akciót: árengedményt, extrákat, kedvező hitelkonstrukciót, használt autó- ill. roncsautó beszámítást. Fontos ugyanakkor, hogy elsőre ne higgyünk el mindent, amit látunk. Sokszor az első pillantásra kedvezőnek tűnő hitelfeltételek, vagy egyéb akciók apróbetűs részleteit elolvasva kiderülhet, hogy mégsem „minden arany, ami fénylik”. Adjunk magunknak elég időt a választásra, és ne szégyelljünk tanácsot kérni nálunk tapasztaltabb ismerőseinktől.

A márka és típus, valamint a kereskedés kiválasztása után érdeklődjünk a kereskedőnél, hogy milyen iratok szükségesek a vásárláshoz, az esetleges hitelügyintézéshez, a szükséges biztosítások megkötéséhez.

Az adásvételi szerződés megkötése

A hatályos jogszabályok szerint a gépjármű vásárlásának érvényességéhez szükséges, hogy a felek érvényes adásvételi szerződést kössenek. A szerződést mindenképpen írásba kell foglalni, mivel a gépjármű tulajdonjogának megváltozásának bejelentéséhez szükséges, hogy a hatóságnak a vevő az eredeti adásvételi szerződést bemutassa. Minden esetben ajánlatos tanúk közreműködését igénybe vennie, ez ugyanis egy esetleges jogvitában az adásvételi okirat bizonyító erejét megnöveli.
Az adásvételi szerződés kötelező tartalmi elemei a gépjármű azonosító adatai (rendszám, motorszám, alvázszám), az eladó és a vevő adatai (név, anyja neve, születési hely, idő, személyi igazolvány szám, lakcím) és az adásvételt illető legfontosabb adatok, körülmények.

Az autó átvétele

Az autóvásárlás nem kis befektetést jelent a családnak, ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel járjon el.
Talán bizalmatlanságra utal, ha tüzetesen átnézi az autót az átvétel előtt, mégis sok bosszúságot és problémát takaríthat meg a jövőre nézve. Először is javasoljuk, hogy vesse össze a forgalmi engedély adatait az autóéval (alvázszám, motorszám, rendszám). Ez a legfontosabb feladata, hiszen ha esetleg nem egyeznek meg a forgalmi engedélyben lévő adatok az autóéval, nem közlekedhet vele.
Az új autón is előfordulhatnak sérülések, vagy lehet gyártási hibás is az autó. Ezért érdemes az autót kívülről és belülről is részletesen átvizsgálni. Ellenőrizze azt is, hogy a megrendelt felszereltséggel akarják-e Önnek az új autót átadni. Az üzembe helyezési költség általában tartalmazza a KRESZ tartozékokat, így azoknak is meg kell lenniük.

Szerződési kötelezettségek és igényérvényesítés
Főkötelezettségek

Gépjármű adásvétele esetén a jármű tulajdonjoga az eladóról átszáll a vevőre. Az eladó kötelezettsége, hogy a jármű tulajdonjogát a vevőre átruházza és részére a gépjárművet átadja, tehát birtokába adja. A vevő köteles a kialkudott vételárat kifizetni és a járművet az eladótól átvenni. Ezek az ún. főkötelezettségek, melyeken túl a szerződő feleknek egyéb kötelezettségeket is teljesíteni kell. Az eladó az adásvétel megkötése során köteles a vevőnek a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, a járműkísérő lapot átadni. Amennyiben az autót hitelből vásárolja, vagy lízingeli, ebben az esetben a forgalmi engedély kivételével az összes egyéb iratot a finanszírozó pénzintézet kapja meg.

Tájékoztatási kötelezettség

Az eladó lényeges kötelezettsége a tájékoztatási kötelezettség, melynek értelmében köteles a vevőt a jármű lényeges tulajdonságairól és a járművel kapcsolatos fontos követelményekről tájékoztatni. Nagyon fontos dokumentum a gépjármű használati utasítása és szervizkönyve. A jármű átadásakor az eladónak szabályszerűen ki kell töltenie a szervizkönyvet és / vagy a garancia füzetet és át kell, adja a vevőnek. Ez azért nagyon fontos, mert ennek hiányában sérülhetnek az Ön jótállási jogai.

Jogszavatosság

Az eladó ún. szavatossággal tartozik a tulajdonjog átruházásáért és tehermentességéért (jogszavatosság). Ezzel azért vállal felelősséget az eladó, hogy a jármű per-, teher-, és igénymentes és azzal kizárólag és teljes mértékben rendelkezni jogosult.

Kellékszavatosság

Az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a gépjármű a teljesítés időpontjában, tehát a vevőnek történő átadása idején megfelel a jogszabályban és a szerződésben meghatározott feltételeknek. Ha bármelyik feltétel sérül, akkor a vevő ún. kellékszavatossági igényt érvényesíthet az eladóval szemben. A szavatossági igény érvényesítésére a szerződés megkötésétől számított 3 éven belül van lehetőség. Ez a 3 éves határidő ún. jogvesztő határidő, ami azt jelenti, hogy a szerződés megkötésétől számított 3 éven túl a vevő akkor sem jogosult szavatossági igényét érvényesíteni az eladóval szemben, ha a hibát csak 3 év elteltével fedezte fel.

Jótállás, avagy a garancia

Az új autó vásárlásának egyik előnye, hogy meghatározott időn belül történő meghibásodás esetén az eladó vállalja a gépjármű garanciális javítását. Ettől függetlenül a gépjármű-eladókat a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet jótállásra kötelezi. Ez azt jelenti, hogy az értékesítő az üzembe helyezés napjától számított 1 éven keresztül köteles a meghibásodott járművet a jótállás keretében ("garanciában") kijavíttatni. Ha a javítás során alkatrészcserére kerülne sor, csak új alkatrész szerelhető be a járműbe. A márkakereskedések nagy többsége új autó vásárlása esetén általában a fenti jogszabályban írtnál hosszabb idejű, minimum 2 éves garanciát vállal.

Az „új családtag” érkezése biztosan mindenkit örömmel és izgatott várakozással tölt el. Ennek ellenére érdemes nyugodtan és alaposan előkészülni az érkezésére. Az autóvásárlással kapcsolatban számos további információt olvashat a [b">www.das.hu weboldalon a letölthető tanulmányok között.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.