JÓ ÖTLETEK - ALAPÁRON

JÓ ÖTLETEK - ALAPÁRON

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Turán szóról az átlag magyar embernek két (esetleg három) dolog jut eszébe: a Közép-Ázsia jó részére kiterjedő sztyeppés Turáni- Alföld, ahonnan a magyarok származnak és a Turáni Átok, mely a magyarságot ezer éve sújtja. Megtört az átok: az új VW Touran-ban mindenki jól érezheti magát.

 

 

Megtört az átok!

 

 

A Turán szóról az átlag magyar embernek két (esetleg három) dolog jut eszébe: a Közép-Ázsia jó részére kiterjedő sztyeppés Turáni- Alföld, ahonnan a magyarok származnak és a Turáni Átok, mely a magyarságot ezer éve sújtja. Ennek legendája szerint a táltosok megátkoztak minket, amikor Szent István király feladta a pogány hitet és keresztény vallásra tért; ezer évig ellenségeskedés, viszály, feszültség kellett legyen a magyarok között, ha maguk közt voltak. Van egy jó hírem: letelt az ezer év, megtört az átok! (A harmadik dologra csak az idősek emlékezhetnek: ez a mindmáig egyetlen magyar harckocsi volt, mely a Második Világháborúban teljesített szolgálatot és szintén Turán volt a neve.) Nos, hogy a VW mérnökei mire is gondolhattak, amikor ezt a nevet adták családi egyterűjüknek, nem tudom. Bár méretei alapján akár tank is lehetne, szépsége a nőket is leveszi a lábukról.

 

 

Az autó, melyben mindenki jól érzi magát

 

 

Külsejére pillantva egyszerűen szép. Nagy mérete ellenére kecses és elegáns, visszafogott, mégis feltűnő. Elölről nézve akár Passat is lehetne, oldalról inkább kisbusz, hátulról kombi. Már első ránézésre látszik: ez az autó bármire használható! Persze, mint egy valódi családi autónál, a meglepetések odabent jönnek: a kocsi belső tere (az ülések elhelyezése) kereken ötszázféleképpen variálható! Piackutató vizsgálatok szerint a kompakt buszlimuzinokban többnyire legfeljebb öten utaznak, sok csomaggal és csak elvétve szállnak ennél többen az autóba. Így a VW Touran alaphelyzetben öt különálló ülést kap, de felárért két további ülés is rendelhető. Ezek nélkül a csomagtartó óriási, 695 literes, ami akár két nyaraláshoz is elég poggyásznak ad helyet. A középső három ülés külön mozgatható előre-hátra, vagy akár egyesével kiszedhetők, előrehajthatók; a középső szék kiszerelésével a két szélső közelebb helyezhető egymáshoz, így az ablakok mellett nagyobb tér jut a vállnak. A csomagtartóban levő két plusz ülés használaton kívül a padlóba hajtható, így minimális helyet rabol csak a bőröndöktől, és bár a szűk lábtér miatt inkább csak gyerekeknek javaslom a tartósan itt utazást, a kocsi gömbölyű farának köszönhetően akár az én fejem is kényelmesen elfér a harmadik sorban ülve.

 

 

Fontos minőségi ismérv egy családi autónál a tároló rekeszek száma. A Touranban összesen 39 helyen kereshetjük gondosan elpakolt apróságainkat, ráadásul nemcsak az első két üléssorban ülőknek jut a kényeztetésből, hanem a leghátsó sorba szorulóknak is.

 

A vezetőülésbe csüccsenve már az alaptípus (Conceptline) is hihetetlenül kényelmes: mind az ülés, mind a kormány minden helyzetben állítható, így bárki játszi könnyedséggel megtalálhatja a helyes pozíciót. A műszerek, akárcsak a kocsi orra, tipikus Volkswagent sejtetnek: a háttérfényt bekapcsolva mindent beborít a VW-kban megszokott kék fény, a kapcsolók, kezelő szervek német precizitással és logikával, könnyen kézre esnek.

 

 

Csapjunk a lovak közé!

Egy autót persze igazán úgy lehet kipróbálni, ha az ember beindítja és megy vele. Az alaptípus 1,6 literes benzinmotorja hihetetlen halk és finom járás mellett, dinamikusan képes előre tolni a hatalmas kocsit. Igazán 3000 fordulat/perc fölött éli ki magát: akárcsak egy delfin az óceánban, úgy fickándozik a nagy autó a rossz magyar utakon. Apropó: rugózás. A legnagyobb kátyúkon sem haraptam el a nyelvem a négylengőkaros hátsó felfüggesztésnek köszönhetően. A váltó igazi német mestermunka: rövid úton, lötyögésmentesen jár és mindegyik fokozat hihetetlenül precízen kapcsolható. És ami már az alaptípusban is szériatartozék: mp3 funkciós, 2x20 wattos rádió; sebességszabályozó; multifunkciós kijelző, mely tájékoztat a pontos idő mellett a megtett kilométerekről, a külső hőmérsékletről, az átlagsebességről és az üzemanyag-fogyasztásról; elektromosan állítható első ablakok és tükrök; pohártartók valamennyi üléssorhoz, és még hosszan sorolhatnám. Ezt az autót hosszú utakra tervezték: néhányszáz, vagy akár ezer kilométeres út után is úgy lehet a Touran-ból kiszállni, ahogy beleült az ember. És ha valami, akkor ez a jó autó ismérve. Nosza magyarok, itt az alkalom a kibékülésre!

Német precizitás, magyar pénztárcára szabva

A családi autó egyik legfontosabb jellemzője persze az ára. A Leitold Kft.-nél most hihetetlen kedvezménnyel lehet bárkiből Touran- tulajdonos.

- Az alapmodell 1,6-os benzines most 953.000 forinttal kerül kevesebbe, így már 4.499.000 forintért hazavihető
- a dízel változat most 1.500.000 forinttal olcsóbb, így most 5.390.000 forintba kerül
- minden egyéb Touran modellre 350.000 forint kedvezményt ad a Leitold Autó, amíg a készlet tart.


És ha még ez sem elég: nyereményakció a Leitold Kft.-nél!

Aki az A Mi Otthonunk újsággal regisztráltatja magát a Leitold Autónál, nyerhet egy VW tesztautót, melyet egy teljes napra elvihet kipróbálni. Nevezni a rövidesen induló AUTÓS KÓPÉ játékban lehet.

Bővebb információ:

Leitold Kft.
1163 Budapest, Veres Péter út 3.
Tel: 403-4900
www.leitold.hu

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.