Az ideális CSALÁDI AUTÓ

Az ideális CSALÁDI AUTÓ

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Itt van az ősz, itt van újra; az emberek többsége hazatért a nyaralásból, a gyerekeknek ismét elkezdődött az iskola. Ilyenkor átalakulnak a családok autózási szokásai: a srácokat suliba kell vinni, az apukák sietnek a munkahelyükre, az anyukák pedig legszívesebben bevásárlókocsinak használják a család járgányát. Mi másról is írhatnánk hát, mint a családi autóról?

 

 

Bevallom őszintén, amikor ezt a témakört választottam, azt hittem, könnyű dolgom lesz e cikk megírásával, hiszen, ha négykerekűről van szó, szinte mindenki a „családi autó” kifejezést veszi először a szájára, legyen az kereskedő, vásárló, vagy „régi motoros”. Pedig közel sem ilyen egyszerű a helyzet: tudjuk-e egyáltalán definiálni, mi is az a családi autó - Kicsi, nagy, közepes méretű, háromajtós, négyajtós, ötajtós, vagy kombi - Nos, igazság szerint bármelyik lehet.

 

 

A definíció

Magyarországon még mindig nem ismerik az egyes autókategóriák pontos meghatározását. Amikor a családi autó kifejezésre rákerestem az interneten, nem találtam semmi egyértelműt. Átváltottam hát angolra, egy amerikai lexikon a következőt írta: A családi autó szókapcsolat Európában használatos, átlagos méretű gépkocsik leírására. A név arra a tényre utal, hogy ezek a járművek alkalmasak kell legyenek arra, hogy egy átlagos család (két felnőtt plusz két, vagy három gyermek) a nagybevásárlásait lebonyolíthassa, vagy akár vakációra mehessen velük. Fontos követelmény, hogy a kocsi ne legyen túl nagy, városban se fogyasszon sokat és könnyű legyen vele parkolni. A legtöbb családi autó csapotthátú, vagy limuzin; de lehet kombi, egyterű, vagy akár kabrió is, azonos felépítéssel, de más karosszéria- stílussal. A definíció két csoportba sorolja ezeket:

Kis családi autók: A tipikus kis családi autó hossza négyszázhúsz és négyszázharmincöt centi között van, ha a kocsi ferdehátú; négyszáznegyven és négyszázötvenöt között, ha lépcsőshátú, vagy kombi. A kilencvenes években ez kiegészült egy sokfunkciós autófajtával, az úgynevezett kis egyterűvel. A legnépszerűbb e kategóriába tartozó típusok: Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 307, Renault Mégane és Volkswagen Golf.

Nagy családi autók: Nagy családi autónak a kilencvenes évek elején a négyszázötven centinél hosszabb kocsikat tekintették, ma már inkább a négyszázhetven felettieket sorolják ide. Példaként említhetjük a Ford Mondeót, az Opel Vectrát, a Renault Lagunát, vagy a Volkswagen Passatot. Az autók osztályozása persze szubjektív dolog. Sok olyan modell van, mely több kategóriába is tartozhat, míg akadnak olyanok is, melyek tökéletesen egyikbe sem.

Tegyünk rendet a kategóriák között!

Az Euro NCAP kilenc csoportot különböztet meg:
-szuperminik (beleértve a városi autókat is), mint pl. a Smart For Two
-kis családi autók (beleértve a lépcsős hátú kisautókat is), mint pl. a Dacia Logan
-nagy családi autók (beleértve a kompakt prémiumautókat is), mint pl. a BMW 3
-prémiumautók (drága, általában négyszáznyolcvan centinél hosszabb kocsik), mint pl. a BMW 5
-roadsterek (beleértve a nyitott kocsikat is), mint pl. az Audi TT Coupé
-kis, vagy városi terepjárók (ez Amerikában a crossover SUV), mint pl. a Suzuki Vitara
-nagy terepjárók (valójában ez a SUV és nem a hobbi-terepjáró!), mint pl. a Land Rover
-kis egyterűek, mint pl. a VW Touran
-nagy egyterűek, (akár kisbuszok, vagy minibuszok is), mint pl. a Ford Transit

Kis család - kis autó, nagy család - nagy autó?

A prototípus elkészültét komoly mérnöki és marketingmunka előzi meg. Először azt a potenciális vásárlóréteget határozzák meg, ahol éppen nincs ellenfél, majd az árat, a motorteljesítményt, futóművet, felszereltséget, ami az adott árba belefér. A dizájnerek csak ezután jutnak szerephez. Feladatuk, hogy az adott feltételek mellett a legtöbbet hozzák ki a formából. Így születik meg végül az autó, amit mi soha nem tudunk a rendeltetésének megfelelő célra (ki)használni. A vásárlásnál csak két dologra figyelhetünk: mire futja a családi kasszából, és vajon befér-e az összes gyerkőc mellé a nagypapa, nagymama, kiskutya és háromkerekű bicikli. És kell hely a gyerekülésnek, az üdítős flakonoknak, a csipsznek, a napszemüvegnek, a kistáskának és a nagytáskának, egyszóval mindennek, amire a család bármely tagjának szüksége lehet. Legyen tehát a kocsinak minimum öt teljes értékű ülése, vagy ne is, inkább hét, legyen hatalmas csomagtere plusz ezernyi tároló rekesze, legyen kényelmes, belülről hatalmas, ám kívülről mégis kicsi, hiszen parkolni is akarunk vele. Legyen szép, áramvonalas, mégis presztízst sugárzó, hiszen az apuka azzal jár a munkahelyére és hát ugye a kollégáknak is imponálni akarunk. A motorja legyen erős, kellően dinamikus, de mégse fogyasszon sokat. Aztán persze legyenek benne extrák és mindez legyen olcsó és megbízható. De ami a legfőbb és ami igazán családi autóvá teszi a gépkocsit: legyen benne minden variálható: az ülések száma és elrendezése, a csomagtartó mérete; ha kell, férjen bele mindenki, ha nem, szolgáljon ki kényelemben maximálisan.

Mondd, te MIT választanál?


Ha rossz, igényeinknek nem megfelelő autót választunk, rövid időn belül sok pénzünk bánhatja a cserét, vagy évekig kellemetlen lesz az autóhasználat. A döntéshez több szempontot is figyelembe kell vennünk. Olyanokat is, amikre nem gondolnánk első pillanatban:

• hány tagú a család -
• milyen autó volt előtte a családban -
• mit hallott az adott autóról -
• mekkora az autó csomagtartója -
• milyen autót szeretett volna mindig is -

Egyetlen jótanácsot tudunk adni: alaposan gondolják át, kik és mire fogják használni a kocsit! Nem könnyű a választás. Az ideális családi autó valami olyasmi, mint a jó feleség: évekig keressük, aztán a végén belemegyünk egy elfogadható kompromisszumba.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.