Optimális üzemeléshez megfelelő motorolaj

A motorolajoknak közel tíz elvárásnak kell megfelelniük, lehetőleg maximálisan.

 

 

A fő funkciók a következők:

 

 

– hűtés

 

– kenés
– kopásgátlás
– korrózióvédelem
– hablekötés
– szennyező anyagok lekötése
– lerakódások meggátolása
– viszkozitási stabilitás
– hőtűrés, stabilitás.

E feladatokat az alapolajhoz hozzáadott adalékok biztosítják.

A RECEPTEN NE MÓDOSÍTSUNK!

A megfelelő recept alapján összeállított adalékok, hasonlóan a gyógyszerekhez, egymás hatékonyságát fokozzák a maximális hatás elérése céljából. Ha a receptet megváltoztatjuk, valamelyik tulajdonságát kiemeljük, pl. utólag adagolt adalékokkal, nagy kockázatot vállalunk, mivel a többi tulajdonságot nem módosítottuk, tehát a recept egyensúlya felborulhat, esetleg más adalékok hatásfoka gyengülhet. A hatás nem mindig a kívánt irányba fordul. A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb, ha az autó gyártója által meghatározott és előírt kenőanyagot használjuk (figyelembe véve a viszkozitást – SAE, a minősítéseket – API, ACEA, vagy az autógyártó specifikációit).

LERAKÓDÁSGÁTLÁS

A bevezető után nézzük meg közelebbről a motorolaj meghatározó tulajdonságait, nevesen a lerakódásgátlást, a szennyező anyagok lekötését, melyekkel keveset, vagy csak ritkán foglalkoznak. Miért van ezekre szükség – Elsősorban azért, hogy a kenőanyag a lehető legtisztább állapotban kerüljön a súrlódó felületek közé, valamint a súrlódó felületek a lehető legtisztábban találkozzanak. Ezen kívül a szennyező anyagok az alkatrészeken kiválva növelik súlyukat, megváltoztatják az egyensúlyi viszonyokat, elindítják a korróziót, károsítják a belső elemeket, csökkentve ezzel a motor élettartamát, gyengítve a teljesítményt, növelve a fogyasztást, károsítva a környezetet. A gyantás, illetve kátrányos szennyeződések a belső hőleadó felületeket bevonják, ilyen módon megváltoztatják a hőleadó képességet, tehát gyengítik a motor üzemi feltételeit.

KÜLÖNLEGES ELVÁRÁSOK

Az optimális üzemeléshez mindenképpen célszerű jó minőségű motorolajat kiválasztani. A MIDLAND motorolajok kiváló feltételeket biztosítanak a motor legmegfelelőbb működéséhez. Adalékait úgy válogatták össze, hogy egymás hatásfokát maximálisan erősítsék, biztosítsák a motor belső tisztaságát, gátolják a szennyező anyagok lerakódását. Ennek köszönhetően a motor az elvárásoknak megfelelően viselkedik, meghosszabbodik az élettartama. Versenykörülmények között az átlagos terhelés többszöröse jelentkezik: elégetlen üzemanyag, kimagaslóan magas hőmérsékleti viszonyok, extra felületi nyomás, tartósan magas fordulatszám stb. A MIDLAND termékek többsége képes megfelelni az ilyen kihívásoknak, a különleges elvárásoknak is, anélkül, hogy ez a fogyasztói árban jelentkezne.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop