Az autók királya, a Király autója

A Stutz név nem hangzik túl ismerősen még a sokat tapasztalt és amerikai autókban jártas szakemberek körében sem, sőt, azt sem sokan tudják, hogy a Stutz Blackhawk Elvis Presley által vált legendássá.

 

 

A Stutz márka a ’60-as években vált újra felkapottá, népszerűségét pedig a különlegességre kiéhezett amerikai felső tízezernek köszönheti. Ugyanezzel a márkával már az első világháborút megelőző években találkozhattunk, mivel a Stutz az akkori autóversenyzés élvonalában járt.

 

 

Amerikai autó – made in Torino Ez volt az a háttér, amely miatt Virgil Exner – a Chrysler híres formatervezője – 1963-ban úgy gondolta, hogy újjáéleszti ezt a legendát. Exnerék is az akkor divatos trendnek megfelelően egy, már létező alapra, a Pontiac Grand Prix-re építették az új karosszériát. Különlegessége viszont, hogy míg egy hamisítatlan, igazi amerikai autóról beszélünk, addig „sorozatgyártása” (összesen néhány tucatnyi) Torinóban történt.

 

 

Az üzleti fogás bevált A Blackhawk jellegzetessége, hogy teljes egészében kézzel készült, és kizárólag megrendelésre. Az újjáélesztett jármű első darabját 1970-ben mutatták be New Yorkban, melyet Elvis Presley kapott meg promóciós célból. Ez az üzleti fogás olyan hatékonynak bizonyult, hogy ezután Amerika legnagyobb sztárjai és legbefolyásosabb üzletemberei, úgy mint Dean Martin, Dick Martin, Sammy Davis Jr., Muhammad Ali, Elton John és több távol-keleti olajsejk sorban álltak, hogy az új „csodaautó” tulajdonosai lehessenek.

Aranyozva, szőrmével bélelve A Blackhawk vad külseje vad belsőt is rejt. Az autóban 7456 cm3-es és 431 lóerős motor „dorombol” menet közben. A műszerfal fa berakással és 14 karátos aranyozással készült, ugyanezzel a nemesfémmel futtatott az ablakemelő és az ajtózáró gomb is. A kesztyűtartót és a csomagtartót pedig gyárilag szőrmével bélelték.

Álomautó Múzeum
1221 Budafok, Leányka utca 1/b.
Web: www.alomautokiallitas.hu
E-mail: info@alomautokiallitas.hu
Tel./fax: 1/203 1746

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop