Így kezdjünk a lakás eladásába

Megszületett a nehéz döntés: ideje továbblépni, megválni addigi otthonunktól. Sem a lakásvásárlás, sem az eladás nem egyszerű feladat, ezért jó, ha felkészülten vágunk bele. Minden ingatlan más és más, de van néhány alapszabály, amit érdemes jól átgondolni, illetve előkészíteni ahhoz, hogy biztosan megtaláljuk szeretett kuckónk következő tulajdonosát.

Az alábbi tippek nem számítanak ingatlanos kézikönyvnek (ehhez lásd a 3. pontot!), azonban felhívjuk a figyelmet olyan magától értetődő, mégis gyakran félresikerülő pontokra, mint például a tökéletes hirdetés vagy olyan meglepő kérdésekre is, hogy a lakás eladásakor miért lehet szükség akár szinkrontolmácsolás igénybevételére is?

Vegyük át az alappontokat, hogy tudatos és magabiztos eladóként, és ne kétségbeesett vevővadászként törjünk be az ingatlanpiacra.

Mérjük föl a piacot a reális ingatlanárakért

A legelső lépés, mielőtt piacra dobjuk a lakást, magának a piacnak a felmérése. Nem kell feltétlenül közgazdasági mélységekben elmerülni a témában, de mielőtt árat biggyesztünk a hirdetés mellé, fontos, hogy legalább néhány napig böngésszük a konkurens hirdetéseket. Melyek a reális kilátások a kerületben/környéken, mennyit kóstál egy hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlan? Ha csoportokban is nézelődünk, érdemes a kommentekre is rápillantani, így megtudhatjuk, mit gondolnak, vagy milyen általános kérdéseik vannak a potenciális vevőknek.

Gondoljuk végig, ki lehet az ideális vevőnk

Egyetemista csemetéjüknek jó környéken biztonságos teret kereső szülők? Középosztálybeli pár, akiknek a közeli bölcsődék lesznek hívogatók? Nem mindegy, hogy kinek szól a hirdetésünk, illetve hogyan készülünk fel a lakás megmutatására. Ezért jó, ha körvonalazódik a fejünkben, milyen tulajdonságokkal, célokkal rendelkeznek a vevőink, mert ennek tudatában akár további teendőkre is szükség lehet. Például, ha külföldi befektetőt keresünk, nem árt, ha professzionális segítséget veszünk igénybe egy fordítóirodától. Hiszen mondjuk egy lengyel fordító a hirdetés feladásától kezdődően a szerződés létrejöttéig biztosítja, hogy a lengyel fordítás nemcsak nyelvi, hanem szakmai és jogi szempontból is tökéletes legyen, megbízhatóságot sugározva így az érdeklődők felé.

Ingatlanossal vagy anélkül?

Elsőként is ne feledjük, az időnk is pénz! A tulajdonosok gyakran ódzkodnak szakember bevonásától, nem szívesen fizetnek jutalékot a szolgáltatásokért. Tény, hogy egyáltalán nem lehetetlen egy ingatlanos feladatait a saját kezünkbe venni, de készüljünk fel rá, hogy mindez rengeteg idővel és energiával jár. Ha úgy látjuk, hogy belefér az életünkbe a tökéletes hirdetések elkészítése, feladása, menedzselése, a folyamatos telefoncsörgés kezelése és a lakás mutogatása, nyugodtan hagyjuk ki ezt a lépést. Ha viszont erre nem tudunk akár naponta több órát áldozni, már megéri átadni a vevőszerzés terhét.

A tökéletes hirdetés nélkülözhetetlen

Amin nem érdemes időt és energiát spórolni, az a profi hirdetés elkészítése. Hiszen, ha nem elég csábítók a fotók, hiányosak az információk, sokan egyszerűen tovább görgetnek a következő lakásra. Ezért gondoskodjunk róla, hogy profi és hangulatos fotók készüljenek minden egyes helyiségről, nappali fényben. Természetesen rendetlenségnek nincs helye a képeken! Mellékeljünk alaprajzot is a fotók mellé, a leírás pedig legyen alapos és jól strukturált, ne kelljen olvasni a sorok között, akár pontokba sorold fel a főbb jellemzőket.

Legjobb arcát mutassa a lakás

Mondanunk sem kell, hogy mielőtt potenciális vevő megérkezik, ki kell takarítani és rendet rakni. Még ha a bútorok nem is képezik az ajánlat részét, fontos, hogy tisztaság és otthonosság érzetét keltse minden sarok, mert a vevők ilyenkor egy elképzelt áloméletet keresnek és vesznek meg. Várják meghitt illatok, növények, virágok, és a filmekben közhelyként szereplő sütemény sem butaság! A lakás bemutatása során segítsünk ötletekkel, hogy mit lehetne kihozni a lakásból.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop