Egyszerűsített kazáncsere

Az egyszerűsített kazáncsere a legolcsóbb és legkönnyebb módja lecserélni régi készülékünket otthonunkban, azonban a műveletet több feltételhez is kötik az erről szóló rendeletek, ezért a munkálatok megkezdése előtt tisztában kell lenni néhány szabállyal. Lássuk, milyen körülmények között van lehetőségünk egyszerűsített kazáncserére!

egyszerusitettkazancsere 720

Egy jól beszerelt, minőségi gázkazán általában 10 évig megfelelően üzemel, de ehhez szükséges a készülék professzionális beszerelése is. Amennyiben a készüléket rendszeres időközönként, rendesen karbantartjuk, még egy évtizednél is tovább képes problémamentesen működni. Ha úgy érezzük, hogy a régi rendszer már nem teljesen üzembiztos, inkább előbb cseréljük le egy újra, mint utóbb. A fűtési szezon közepén például sok kellemetlenséget okoz, ha egyszer csak nem működik tovább a fűtés.

Jogszabályi rendelkezések
A beszerelhető kazánokról még 2015-ben született EU-s jogszabály, amelyhez mérten 2016. július elsejével szigorították a hazai előírásokat is. Ennek értelmében ettől kezdve csak olyan gázkazán beépítése engedélyezett, amelyek legalább 86% a szezonális hatásfoka. Tehát a jogszabály ugyan nem korlátozza a kazán konkrét típusát, azonban a rendelkezésben foglaltaknak lényegében csak a kondenzációs kazán felel meg. 2018. szeptember 26-tól már nemcsak a készülék energiahatékonyságára, hanem a szennyezőanyag-kibocsátására is figyelni kell. Az új kritériumokat – elvárt korszerűség, előírt nitrogén-oxid kibocsátásszint –szintén csak ezen típus teljesíti.

A kondenzációs kazánok előnyei
A kondenzációs kazán számos vitathatatlan előnnyel rendelkezik: sokkal hatékonyabb, biztonságosabb üzemelést garantál, és nem utolsósorban jóval korszerűbb. A működését tekintve így hosszútávon is sokkal egészségesebb és gazdaságosabb fűtést eredményez. Utóbbi a készülék működési elvéből adódik, miután a távozó levegőben lévő hőenergiát is visszaforgatja a rendszerbe. Ennek az energiatakarékosságnak is köszönhető, hogy a kondenzációs kazán gyorsan megtérülő beruházás.
A nem tervköteles, avagy az egyszerűsített kazáncsere feltételei
Az egyszerűsített kazáncsere – bár a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás – csakis akkor lehetséges, ha:

  • az új gázkazán teljesítménye maximum 36 kW hőterhelésű,
  • a meglévő készülék hőterhelésénél az új készüléké sem nagyobb,
  • nem kell a fogyasztói gázvezetéket sem átalakítani, sem cserélni.

Ezekhez még hozzájárul az is, hogy az új készülék besorolásának meg kell egyeznie a régi gázkazán besorolásával. Amikor a szakember elhelyezi a kazánt, ugyanúgy kötelező megfelelni az érvényes műszaki biztonsági előírásoknak. A kazán szerelését – és a cserének a bejelentését is – csak a gázszolgálató által elfogadott, mestervizsgával rendelkező személy végezheti el.
Ugyancsak a feljogosított kivitelező ellenőrzi a szolgáltató nevében, hogy megfelel-e a műszaki és biztonsági rendelkezéseknek. A kazánhoz tartozó kémény ellenőrzését pedig a kéményseprő-ipari szolgáltató végzi el. Erről utóbbi személy tesz majd egy megfelelő minősítésű nyilatkozatot.
Az új gázkazánt a készülék részeként igazolt égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszerrel, a gyártó által előírt rendelkezések szerint kell üzemelni, a szoba levegőjétől különálló, zárt működési módban, azaz a kazán nem a szoba levegőjét veszi el. Az EK típusvizsgálati tanúsítványa megfelelőnek nyilváníthatja a kazánt akkor is, amennyiben azt nem a részeként tanúsított rendszerrel szerelik fel. Ha ehhez még biztosított az összes eddig felsorolt követelmény, akkor kivitelezhető az egyszerűsített kazáncsere.

Az egyszerűsített kazáncsere folyamata
Az ideális kazán kiválasztása. A webáruházak virtuális polcain több tucat különböző kondenzációs kazán közül választhatunk, ráadásul remek kedvezményeket is kifoghatunk. A Kazán WebShop termékkínálat példának okáért több mint száz modellel kecsegtet, a folyamatos akcióik mellett pedig még rendkívül gyorsan ki is szállítják a megrendeléseket.
Egyszerűsített készülékcserére jogosult szakember felkeresése. Csakis olyan ember szerelheti be új készülékünket, aki erre jogosult, és szerepel az illetékes földgáz elosztó minőségirányítási rendszerében. A telepítésen túl a szolgáltató helyett is ő végezi a biztonsági műszakiztatást.
Kazántelepítés és esetleges kéményátalakítás. A helyszíni felmérés után – ha nem érzi szükségét a szakember a vezetékek átalakítását vagy cseréjét – gyakorlatilag csak meg kell beszélni egy időpontot, és végre is lehet hajtani a műveletet. Ha indokolt a kéményátalakítás, külön kéményes szakember bevonása is szükséges, valamint kell a kéményseprő nyilatkozat megléte is.

Végső műveletek
Ha megtörtént a csere, a szakember kiállít egy szerelési nyilatkozatot és egy bejelentési bizonylatot. Ezekben nyilatkozik a sikeres meózásról, illetve jelzi a gázszolgáltatónak a kazáncserét. Ez után újraindíttatja a szolgáltatást.
Amennyiben korszerűsítjük otthonunk gázfűtési rendszerét, érdemes megfontolni az egyszerűsített kazáncserét. Ugyanis nemcsak anyagilag kínál sokkal kedvezőbben kivitelezhető megoldást a tervköteles opciónál, hanem számos hivatali utánjárástól is megkímél bennünket.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop