Egy lépés visszafelé

Jellemző, hogy egyre nagyobb terekben szeretnénk lakni, a család bővülésével, a háztartás dolgainak felhalmozódásával nő a helyigényünk. Hogy a folyamat megforduljon, és a korábbi nagyvonalú lakás kialakítása helyett kisebb otthon tervezésére szánnák el magukat a tulajdonosok, arra már sokkal kevesebb a példa. Pedig a magyarázat egyszerű: az ésszerű, élhető alapterületen sokkal könnyebb a térszervezés, és otthonosabb a végeredmény.

Többek között ez alapozta meg a fiatal, kétgyerekes házaspár döntését, amikor előző, Budapest környéki lakóparki otthonuk eladása mellett döntöttek, majd a főváros XVI. kerületében építési telek keresésébe kezdtek. „Meglehetősen nagynak bizonyult négyünknek a több mint kétszáz négyzetméter hasznos alapterület, a gyerekek mellett nem volt egyszerű a mindennapos takarítás sem” – sorolja Emese, a feleség a váltás okait. „Az is fontos szempont volt, hogy a költözéssel közelebb kerüljünk a gyerekek óvodájához.” A kerületre Emese gyerekkorának színhelye miatt esett a választás, ám kilencszáz négyzetméternél kisebb, eladósorban lévő földterületet itt sem találtak.

Miután biztosak voltak elhatározásukban, hogy csakis valós igényeikhez mérten alakítják ki új életterüket, a megoldást egy ikerház építése jelentette, amelynek egyik felét szerkezetkészen eladhatják. A tervezéssel megbízott építészek lebeszélték őket a mediterrán stílusról, és nem is bánták meg, hogy a fél évig tartó folyamat végén egy modern formavilágú házról született tervrajz. A végeredmény maximálisan figyelembe vette a tulajdonosok elvárásait a ház tájolása, a holtterek minimalizálása, a medencés, intim udvarrész kialakítása kapcsán is. A munkálatok – amelyeket generálkivitelező hiányában, műszaki vezető közreműködésével Zoltán, a férj fogott össze – majd’ egy év alatt fejeződtek be.

A házzal kapcsolatos feladatok problémamentes menedzselése miatt eleinte nem is gondoltak lakberendező megkeresésére. A lakás már szerkezetkész állapotban volt, amikor az interneten színek és ötletek után kutató Emese rátalált Néder Melinda lakberendező oldalára. Az ott látott munkái nyomán kérték fel a további feladatokra, de meglehetősen szoros határidővel. Az ütemtervek tartását megkönnyítette, hogy Melinda és a tulajdonosok elképzelése közel állt egymáshoz, a házaspár rábízta magát a színek, berendezés megválasztásában is, így Hujber-Nagy Aletta társtervezővel rohamtempóban kezdődött meg a tervek elkészítése.

A lakás hangulatát a lakberendező által ajánlott bordó és vajszínek határozzák meg, wenge bútorokkal, néhol fehér elemekkel kiegészítve. A földszinti, közvetlen kertkapcsolatos rész világos kerámialapot kapott, az emeleti rész pedig wenge színű parkettát. Az idő rövidsége miatt az előző lakásból magukkal hozott darabokat készen kapható, praktikus bútorokkal társították.
Hogy megérte-e új (kisebb) alapokon otthont teremteni, vendéglátóink szerint nem is kérdés. Kívül-belül stílusos, kényelmes lakásuk a bizonyíték, hogy néha visszafelé is vezet az út.

 

Amikor a tulajdonosok megkeresésére bekapcsolódtam a munkálatokba, már nem volt idő a falak, elrendezések esetleges módosítására, így a hangsúly a meglévő terek optimális kihasználására helyeződött. A lakberendezési tervben meleg színekkel megrajzolt, otthonos lakás kialakítása volt a cél, egy kellően gyerekbarát, élhető környezet megteremtése. A közösségi tér meghatározó dekorációs eleme a bordó falszínezés lett, amely az étkezőből indulva a lépcsőházat is kiemeli. neder melinda
Néder Melinda
tervező-lakberendező

 

Így helyezzük el a háztartási gépeket

Az a konyha lesz praktikus és biztonságos, amelyiket az ergonómiai követelményeknek és a főzési fázisoknak megfelelően alakítottak ki, optimális arányban tervezve a szabad munkaterületek és a beépített háztartási gépek sorrendjét.
Vegyük figyelembe a hűtő szellőzését: a szabadon álló a hátulján, a beépíthető a bútor lábazatán vágott résen szellőzik. Nagy családnak ideális az amerikai típusú, SBS hűtő. A sütő kerülhet a főzőlap alá, vagy önállóan, a bútorba beépítve. A mosogatógépet a mosogatótállal egy tömbbe telepítsük a szennyvízelvezetés miatt. A kihúzható páraelszívó megfelelő magasságba kerüljön, hogy ne görnyedjünk alatta. A tűzhely és a mosogatótál között hagyjunk minimum 80 centiméter munkafelületet, a csepegtetőtálca pedig lehetőleg a főzőlappal ellentétes irányba kerüljön.

Wellness-élmény otthon

A pezsgő- és masszáskádak választékából biztosan találunk a fürdőnk méretéhez illeszkedőt.
A hidromasszázskád egy önhordó, megfelelően merevített kád, anyaga legtöbbször fémkereten elhelyezett műanyag, de ma már hozzáférhető üvegzománcozott acél kivitelben is. Mivel a kád működése során rezgések keletkeznek, ezért az egész szerkezet rezgéselnyelő lábakon áll. Formája és színe változatos, bel- és kültéri használatra szánt modell egyaránt beszerezhető. Mérete – amely az egyszemélyestől a családi medencéig terjed – fontos szempont a választásnál, hiszen a fúvókák elhelyezkedése másképp komfortos a különböző magasságú használói számára.
Ha biztosra akarunk menni, olyan kádat válasszunk, amelyben szabályozható, több szögben állítható fúvókák
gondoskodnak a víz- és levegőbefúvás irányáról és mennyiségéről.

A nappali egyik érdekessége a dekorkővel burkolt falszakasz és a közlekedő mentén végigfutó alacsony dobogó, amelybe a falat megvilágító spotlámpákat süllyesztettek. Ezzel korrigálták az emeletre vezető lépcső első fokának falsíkon túli végződését.

A konyhában a wenge bútort fehér üvegborítású felső szekrényekkel kombinálták. A kővel burkolt, pulttal lezárt parapetfal konyha felőli rejtett munkapultja praktikusan használható előkészítésre, tálalásra. Az étkezőbe levehető huzatú karfás székek kerültek, hogy a gyerekek mellett ne okozzon gondot a tisztán tartásuk.

A kertre néző szülői hálóban a középbarna bútorok mellé narancssárga-arany-bézs csíkozású tapéta, és azzal mintájában, színében megegyező függöny került. A szoba általános világítását itt is a gipszkarton álmennyezetbe rejtett spotlámpák adják. Az ággyal szemközti tévéfal mögött
járható gardrób rejtőzik.

Az emeleti fürdőszobát, színében igazodva a lakás egészéhez, bőrhatású lapokkal és burberry kockás dekorcsempével burkolták. Nem csak a mosdótál mérete, de a tükrök elhelyezése is jelzi, hogy a masszázskádas fürdő egyszerre két embernek is kényelmes készülődést tesz lehetővé.

A semlegesre hangolt berendezés mellé elég egyetlen szín is, hogy életre keltsük a teret! Ha megtaláltuk az ideális árnyalatot, alkalmazzuk egy-egy hangsúlyos falszakaszon, lámpán, dekoráción.

Szeretjük, hogy a nappali-étkező óriási tolóajtóival teljes egészében létrejöhet a kertkapcsolat, és világossá teszi az alsó szintet. Praktikus is, mert szinte mindenhonnan rálátunk a kertben játszó gyerekekre.
Változtatnánk a terek elosztásán, hogy valahonnan lecsípjünk egy dolgozószobányi területet.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop