Készítsünk dobogót!

Furcsa, de van olyan, hogy nem helyet vesztünk, hanem még nagyobb teret nyerünk azzal, ha valamit beépítünk az otthonunkba. Hogyan lehet ez? A megoldás: dobogó!

 

04

 

jöjjön az ihlet

„Építsünk dobogót” – mondta a kedvesem hatalmas mosollyal, mire én kérdőn néztem rá: „Megbolondultál?” De persze a fülembe ültette a bogarat, és máris számos érvet tudtam felsorolni mellette: először is egyedi és látványos megoldás, másodszor sokkal több embert hellyel tudunk kínálni, sőt, egy matraccal vendégágy válhat belőle, harmadrészt pedig sok-sok dolgot elrejthetünk alatta. Aztán elővettem egy papírt, és elkezdtem számolgatni: a méreteket és a költségeket. A mutatók pozitív mérleget adtak, így belevágtunk! Ja, és akkor még a saját kezűleg végzett munka örömfaktorával nem is számoltunk!

A dobogóra a régi kanapét is feltehetjük; csavarozzuk le a lábait, így sokkal kényelmesebb belesüppedni. Egy kis művészi vénával a dobogó akár színpadként is működhet, lehet rajta zenélni, táncolni, színészkedni. Terítsük le puha szőrmeszőnyeggel az olvasgatáshoz, vagy matraccal, ha vendégágyként szeretnénk használni. A dobogó aljába elrejthetünk bármit: párnákat, dobozokat, téli ruhákat, túrafelszerelést, barkácsdobozokat, tulajdonképpen észrevétlenül betölti egy beépített szekrény szerepét. Ha a kerékpárunkat a szobában tároljuk, készítsünk neki fali tartót, ami polcként is funkcionál. Elkészítéséhez legalább 25 milliméteres fenyődeszkát használjunk. Az oldalsó elemekbe vágjunk lekerekített mélyedést, ide kerül a váz (női kerékpár esetén a vázforma miatt a művelet furmányosabb, de nem lehetetlen). Fúrjuk elő, és csavarozzuk össze az elemeket, majd fessük le, és erős L idomokkal rögzítsük a falra.

Ha a kerékpárunkat a szobában tároljuk, készítsünk neki fali tartót, ami polcként is funkcionál. Elkészítéséhez legalább 25 milliméteres fenyődeszkát használjunk. Az oldalsó elemekbe vágjunk lekerekített mélyedést, ide kerül a váz (női kerékpár esetén a vázforma miatt a művelet furmányosabb, de nem lehetetlen). Fúrjuk elő, és csavarozzuk össze az elemeket, majd fessük le, és erős L idomokkal rögzítsük a falra.

“A falon lógó bringa dekorációként is menő”

lépésről lépésre

Egy kb. 2×2 méteres dobogó vázát 48 milliméteres négyzetes gerendákból építsük meg. Számoljuk ki, hogy a 3 méteres készen kapható darabokból hogyan érdemes leszabni a fadarabokat, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Használjunk erős facsavarokat, L idomokat, és a köztes merevítéseket se spóroljuk meg. Mindig fúrjunk elő a csavaroknak, hogy elkerüljük a fa szétrepedését. Az alsó merevítésen ne tegyünk vízszintes gerendákat arra a részre, ahová a fiókokat vagy az ajtókat tervezzük, mert azok akadályozzák a görgők kigurulását, illetve a kényelmes pakolászást.

A dobogó borítását legalább 18 milliméteres OSB lapból szabjuk be. Ezután a legegyszerűbb és legolcsóbb, ha laminált padlóval borítjuk a tetejét, de hajópadlót is lefektethetünk. Az oldalakat fenyőlécből készítsük el.

Mi ajtókat készítettünk, amelyeket zsanérokkal rögzítettünk a dobogó oldalához.

Felvizezett akrilfestékkel dörzsöljük át az oldalléceket, így tökéletes lesz az összkép.íthetjük ágyrácslécekkel is. Olcsó, és a méretei miatt is jól járunk vele!

“Ne felejtsük az aranyszabályt: kétszer mérünk, egyszer vágunk. Fordítva nem megy!”

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop