Dekorációs burkolatok

Manapság mind több enteriőrben találkozunk a hagyományosnak mondható hideg- vagy melegburkolatok mellett egy-egy falszakaszon vagy a ház külső homlokzatán különleges burkolattal vagy dekorfestéssel. Különösen nagy felületen alkalmazva vagy erősen tagolt, nagy minták esetén törekedjünk a visszafogottságra, mert az erős térformáló hatás miatt könnyen előnytelenné is válhat.

dekoraciosfalburkolatok 720

A dekorációs felületek leginkább enteriőrjeink fókuszpontjába kerülnek, mindig szem előtt vannak, ezért fontos a tartós és szép végeredmény. Elsőként a minőségi anyagok használatát és a tökéletes, precíz kivitelezést javasoljuk, gyakorlat híján ne kísérletezzünk magunk, mert az esztétikai hibák látványa állandó bosszúságot jelent, nem is szólva az utólagos korrigálás okozta újabb felfordulásról és költségekről.

DEKOR FESTÉS Ha az egyszerű falfestésnél többet, érdekesebbet szeretnénk készíteni, jó megoldás a dekor festés. A legnépszerűbb dekor festés, az antikolt, márványfal hatású felület létrehozása nem egyszerű feladat még a szakemberektől sem, komoly tudást, felkészültséget, gyakorlatot igényel, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Kellő rutin nélkül nagy valószínűséggel az anyag ablakon kidobott pénz lesz, létezik azonban néhány technika, amit magunk is bátran kipróbálhatunk, és az eredmény is látványos lesz. Használhatunk festéshez ecset helyett valamilyen tárgyat – szivacs, rongy, glettvas, szinte bármi –, mert a falra szinte minden eszközzel lehet festeni, ennek csak a fantáziánk szab határt. Módosíthatjuk a henger felületét is, különleges mintákat létrehozva a falon. Használhatunk sablonokat is, letölthetünk az internetről számtalan variációt, ezek segítségével a lakás bármelyik helyiségében érdekes kiegészítőkkel, grafikákkal díszíthetjük a falakat.
DEKOR TÉGLABURKOLAT A dekor téglaburkolat általában kisméretű vagy nagyméretű téglából készül. A téglát lehet lapjára fektetve vagy élére állítva is rakni. A fugázás lehet teli, süllyesztett, mélyített. A régi téglákat gyakran felszeletelik kb. 1 cm vastagságúra, és ezeket ragasztják az adott falfelületre, ekkor a tégla két hosszabb vagy két rövidebb oldala használható. Amennyiben még több részt vágunk, akár a hosszabb, akár a rövidebb oldalról, ezeket további csiszolás után használhatjuk, de a vágott rész színe nagy valószínűséggel eltérő lesz. A régi, bontott téglából készült felületeket a munka befejezését követően, de még a fugázás előtt felületkezelni kell impregnáló szerrel, hogy megvédjük a foltosodástól (vörösbor, ráfröccsenő zsír, kávé, maszatos ujjak).
FALKÁRPIT A falkárpitozás (nem tapétázás) tulajdonképpen nem más, mint falra felhelyezett szövetburkolat, tartószerkezetre szerelve. Használatuk hálókban, nappalikban javasolt. A falkárpitok lehetnek brokátból, damasztból, kretonból, bőrből vagy textilbázisú műbőrökből. A különbség a falkárpit és a tapétázás között, hogy tapétázásnál a fal fogadószerkezetét alaposan elő kell készíteni – vakolatjavítás, durva és simító glettelés, csiszolás. –, falkárpitozásnál a falfelületnek síkot kell képeznie ahhoz, hogy a fogadó lécváz egyenes felületet képezzen, és a rákerülő falkárpit fénytörésmentes legyen.
DEKORCSEMPE A dekorcsempe csak felületi mintájában tér el a hagyományos burkolólapoktól, mintázata, színe, változatossága szinte végtelen. Felhelyezése előtt meg kell találnunk a megfelelő arányt a kellemes összhatás érdekében. Építhetünk apró mintás csempéből falburkolatot, léteznek hatszögletű (méh sejt alakú) csempék, csempéből kirakható képek, kapható kő utánzatú csempe, készítenek fa utánzatú csempét is, sőt, saját magunk által készített fényképpel is készíthetünk egyedi mozaik csempefalat.
3D FALPANEL A 3D falpanel egyedi dekoráció, szinte bárhová beépíthető, elsősorban belső térben, és már kis felületen is egyedi hangulatot hoz létre. Az 50×50 cm-es 3D falpanelek gyártása speciális gipszből történik, ezért szinte bármilyen fogadó felületre elhelyezhetők.. Felületük jól tisztítható és javítható, ha sérül gipsz alapanyaga. A 3D falpanel festése utólag történik, egyedi és különleges színeket is kialakíthatunk (króm, metál, arany, márvány). A panelek struktúrája rejtett világítással, surló fénnyel egyedivé tehető. Falpaneleket készítenek bambuszból, fémből, PVC-ből is, de találkozni közöttük a „fajsúlyosabb”, laminált felületű MDF panelekkel is. Ezek négyzetméterenként akár 2 kg-nál is nehezebbek, előnyük a jó hő- és hangszigetelés és a nagy felületi szilárdság. Általában nagyobb falfelületek burkolásához használják, falra ragasztásuk után akril, latex vagy vinyl festékkel lehet a kívánt színűre festeni. Felerősítéséhez szerelési ragasztó, az élek lefedéséhez léces keretszegély az előnyös.
BŐRPANEL. A falra ragasztható burkolóanyagok luxus kategóriája a szivaccsal alápárnázott és textilbőrrel borított bőrpanel. Különféle színű és változó méretű elemeiből elegáns falburkolatok alakíthatók ki, felerősítésükhöz univerzális ragasztót használhatunk.

KŐBURKOLATOK A kőburkolatok egyedisége magától értetődő, több ezer éve használja az emberiség, gondoljunk csak az antik oszlopokra, párkányokra, egyéb díszekre. A belső térben elhelyezett faragott kőburkolat egyedivé teheti a belső teret, változtathatjuk a kő színét, formáját, világosabb falfelülethez rakhatunk sötétebb színű követ, illetve fordítva. Rakhatunk eltérő színű kövekből mintákat, az egyszerű „sakktáblamintától” a bonyolultabb nonfiguratív formákig. Manapság nagyon divatos az onyx – általában faragásokhoz, ékszerekhez és gyöngy formájában használt –, a kőtáblákat acél tartókonzolok segítségével helyezik a falra, természetesen led világítással. Ezt a látványt gyakran azzal fokozzák, hogy a tábla két oldalát befordítják (vagy falfülkébe helyezik), így akadályozva meg, hogy a faltól 6-8 cm-re elhelyezett onyx mögé be lehessen látni. A fából készült falburkolat is időtálló, természetes anyag, amely nagyon jól harmonizál szinte minden stíluselemmel. Jól párosítható egyéb anyagokkal, kővel, fémmel vagy üveggel. A falburkolatnak több előnye is van: egyedi, 3 dimenziós megjelenés, meleg, barátságos színek, formai sokszínűség, természetesség, könnyű, hosszú élettartam, dekoratív, könnyen készíthető.
ÜVEGFAL Az üvegnek, mint díszítő anyagnak, valamint az üvegművességnek szintén több ezer éves a hagyománya. Mára az üvegipar igen magas színvonalra jutott, üvegből készíthetünk falburkolatot anyagában színezetten, lehet rátett fénykép, mintás üveg, struktúrált üveg, intelligens üveg… Itt is, ahogy az előzőekben, szinte csak képzeletünk szab határt a megvalósítható ötleteknek.

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop