Csokoládé és kakaó

A csokoládét nem csak enni jó, de készíthetünk vele jobbnál jobb édességeket. És ha vesszük a bátorságot, akár egy komplett menüt is összeállíthatunk olyan ételekből, amelyekben feltűnik hozzávalóként. Merjünk kísérletezni! Csokoládé helyett bevethetjük a kakaót is, kesernyés íze jól áll azoknak az ételeknek, ahol hirtelen sütés történik. Passzol a gombához, a grillhúshoz, a barna mártásokhoz…

 

csokoladeeskakao 720

 

 

Kakaós, sárgabarackos császármorzsa

hozzávalók: * 3 tojás * 100 g cukor * 100 g vaj * 350 ml tej * 350 ml szénsavas víz * 2 evőkanál kakaópor * 450 g búzadara * sárgabaracklekvár * dió

A tojásfehérjét verjük habosra a cukorral. Egy másik tálban keverjük el az olvasztott vajat, a tejet, atojás sárgáját, avizet, a kakaóport és a búzadarát, majd adjuk hozzá óvatosan a felvert fehérjét. Öntsük atésztát egy felforrósított tapadásmentes serpenyőbe, kevergessük, mintha rántottát készítenénk, és süssük egészen addig, amíg mindenhol átsül a tészta. Forrón, sárgabaracklekvárral és dióval tálaljuk.

Fenyőmagos, csokoládés süti

hozzávalók: * 60 g tejcsokoládé * 60 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (70%) * 125 g fehér liszt * 40 g fenyőmag * 3 tojás * 350 ml teljes tej * 20 g puha vaj

A sütőt melegítsük elő 150 Celsius-fokra. Vajazzunk ki egy 25×20 cm-es tepsit, és szórjuk be liszttel. A kétféle csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg a vajjal, majd töltsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, a tojásokat, a tejet és afenyőmag felét. Habverővel keverjük homogén masszává, és töltsük a tepsibe. A tetejét szórjuk meg a maradék fenyőmaggal, és azelőmelegített sütőben süssük készre 20-30 perc alatt. Akkor jó, ha a közepe már nem remeg, de még nem teljesen kemény. Hagyjuk kihűlni, szeletelve tálaljuk.

Csokoládés, diós, mandulás guba

hozzávalók: * 6 száraz kifli * 1 rúd vanília * 500 ml tej * 1 evőkanál cukor * 200 g étcsokoládé * 150 g dió * fahéj * szeletelt mandula * 1 narancs reszelt héja

A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. Egy 20×25 cm-es tepsit kenjünk ki vajjal. A tejet forraljuk fel, a vanília rudat vágjuk ketté, a magjait szedjük ki, és tegyük a forró tejbe. Az üres rudat is tegyük a forró tejbe, és hagyjuk benne 20 percig. Ez idő alatt a tej langyosra hűl. A kiflit szeleteljük fel egy centis karikákra, és mártsuk a langyos tejbe, majd helyezzük a kivajazott tepsibe egymás mellé, aztán egymás tetejére. A diót törjük nagyobb darabokra, és szórjuk a tejes kifli tetejére. A csokit daraboljuk fel, és borítsuk be vele a guba tetejét. Tegyük a sütőbe, és süssük 20 percig. A sütőből kivéve szórjuk rá a narancs reszelt héját, hintsük be fahéjjal, és díszítsük szeletelt mandulával. Melegen tálaljuk.

Diós torta narancsos csokoládékrémmel

hozzávalók: * 6 tojás * 100 g cukor * 30 g liszt * 120 g finomra őrölt dió * 500 g mascarpone * 400 g étcsokoládé * 2 narancs reszelt héja vagy természetes narancsaroma

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kb. 22 cm-es kerek tortaformát. A sütőt melegítsük elő 160 Celsius-fokra. A tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét verjük keményre acukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, alisztet, a diót, és keverjük össze. Töltsük atésztát atortaformába, és süssük készre nagyjából 30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, elkészült-e a piskóta. Ha igen, vegyük ki asütőből, hagyjuk kihűlni, majd a formából kiborítva vágjuk három részre. 

A krémhez acsokit olvasszuk meg vízgőz felett, öntsük amascarponéhoz, adjuk hozzá a narancs héját vagy azaromát, és jól keverjük el. Ha édesebb krémet szeretnénk, porcukorral ízesíthetjük. Tegyük a krémet fél órára hűtőbe, majd kenjük meg a vele a piskótát. Hagyjunk krémet atorta külső részére is. Fogyasztás előtt hűtőben dermesszük 2-3 órán keresztül.

Vörösboros, csokoládés, chilis marha

hozzávalók: * 1000 g marhahús (pörköltnek való) * 2 nagy fej vöröshagyma * 20 g étcsokoládé * 500-700 ml vörösbor * olívaolaj * só * chili

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, és olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a marhát, és azt is pirítsuk meg enyhén. Öntsük fel vörösborral, úgy, hogy éppen ellepje a húst. Adjunk hozzá sót, chili paprikát (ízlés szerint), és főzzük a húst addig, amíg megpuhul. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis bort, és sózhatjuk is. Amikor már megpuhult ahús, sűrű a szaft, adjuk hozzá a csokit, és hagyjuk elolvadni. Máris tálalhatjuk. Ideális köret hozzá alepénykenyér vagy a friss fehér kenyér.

Sült kacsamell, sült karfiollal és csokoládés mártással

hozzávalók: * 4 kisebb kacsamell * 1 nagy fej karfiol * 50 ml tejszín * 50 g étcsokoládé * 1 fej vöröshagyma * só * bors

A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A rózsáira szedett, megmosott karfiolt tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, tegyük mellé amegpucolt, kettévágott hagymát, és süssük 30 percig. A kacsamell bőrét irdaljuk, dörzsöljük be sóval, borssal és forró serpenyőben süssük a bőrével lefelé, közepes hőfokon 15 percig. Fordítsuk meg, és süssük 10percig alacsony hőfokon. Ujjpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha nagyon puha, akkor további sütést igényel. Ha olyan érzés, mintha a középső és a hüvelykujjunk érne össze, akkor rozéra sült. Így ideális, de a kacsamell jobban megsütve sem rágós, csak kicsit szárazabb. Akacsamellet pihentessük 5percig. Addig készítsük el a mártást. Akacsa kisült zsírjához adjuk hozzá atejszínt és acsokoládét. Melegítsük össze, majd akarfiollal együtt megsütött hagymával turmixoljuk mártássá. Tálalásnál akacsamellet szeleteljük fel, helyezzük mellé a karfiolt, és adjuk hozzá a mártást.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop