Hozzávalók 4 db 12 cm-es pite formához vagy egy nagy 28 cm-hez:
A tésztához: 150 g vaj, 50 g cukor, 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 250 g liszt, 50ml citromlikőr (1-2 ek. vízzel helyettesíthető)
A krémhez: 200 ml frissen facsart citromlé, 6 tojás, 6 tojás sárgája, 100 g cukor, 130 g vaj
A habhoz (mering): 2 tojásfehérje, 100 g cukor, 2-3 csepp citromlé
Robotgéppel összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, folpackban 30 percig pihentetjük a hűtőben, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kihűlt tésztát 4 egyforma részre osztjuk (nagy piteformánál egyben hagyjuk), két lisztezett sütőpapír között 0,3-0,5 mm vastagra kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a formá(ka)t, a széleket levágjuk, és a forma széléhez nyomkodjuk. A tésztára babot öntünk (ez a vaksütés, hogy a tészta ne emelkedjen föl), és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, a babot leöntve hagyjuk kihűlni. Krém készítése: az alapanyagokat a vaj kivételével robotgéppel összekeverjük, majd vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve 5-10 perc alatt sűrűre főzzük. A vízgőzről levéve kisebb darabokban belekeverjük a vajat, a krémet beletöltjük a kihűlt pitékbe, és egy éjszaka alatt hűtőben megdermesztjük. Másnap tálalás előtt a tojásfehérjét a cukorral és a pár csepp citromlével kemény habbá verjük, és habzsák segítségével kidíszítjük a pitéket, szakácsfáklyával megkaramellizáljuk és tálaljuk. Hűtőben 1-2 napig tárolható.
Hozzászólások