Ősszel és télen igencsak megcsappan a zöldségválaszték. Kezdetben lelkesen szemezgetünk a céklával, a répával, majd egyre kevésbé… Pedig izgalmas ételek kerülhetnek az asztalra, akár komplett menüt is építhetünk e zöldségek köré.
Gyömbéres céklaleves
A megtisztított hagymát vágjuk kockákra, és olívaolajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott gyömbért, és egy picit süssük együtt a hagymával. Hámozzuk meg a céklát, daraboljuk fel, és tegyük a hagymához. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, ha szükséges, és főzzük puhára, majd turmixoljuk össze és szűrjük át. Borssal, esetleg egy kis lime-lével ízesíthetjük. Földes, jellegzetes íze van a levesnek, amelyet a gyömbér egzotikusabbá tesz. Igazi őszi, téli melengető étel.
hozzávalók
* 1 fej vöröshagyma * 2 cm-es darab gyömbér * 500 g cékla * 1,5 liter zöldségalaplé * só * bors * olaj * lime tetszés szerint
Diós, körtés céklasült
Végtelenül egyszerű elkészíteni a céklasültet, kiváló köret például sült csirkecomb mellé, de akár önállóan, vegetáriánus ételként is megállja a helyét.
Hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra a céklákat, majd olajjal forgassuk át, hogy minden oldalukra kerüljön egy kevés, és sózzuk is meg egy kicsit. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük meg a cékladarabokat, majd adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt körtét és a diót, majd további 10 percig süssük. Kész is, tálalhatjuk!
Hozzávalók fejenként:
* 2 nagyobb cékla * 1 körte * 1 evőkanál dió * só * olívaolaj
„Répával és céklával egyben színterápia a főzőcskézés”
Céklaszársaláta
Ha céklaszárral együtt jutunk céklához, véletlenül se dobjuk ki az ép leveleket! Sokan nem tudják, mire is használhatják fel, nem is gondolnak arra, hogy ebből is készülhet étel. Pedig készülhet, és nem is akármilyen! A levél mángolddal helyettesíthető.
Mossuk meg és daraboljuk fel a céklaleveleket és -szárat. Pucoljuk meg és kockázzuk fel a hagymát, majd pirítsuk meg olívaolajon. Adjuk hozzá a leveleket, szárat, a szójaszószt, halszószt, és süssük át. A levél szépen összeesik, a szár enyhén megpuhul. Kész is! Már csak a végső ízesítés van hátra: ha még kell rá só vagy szósz, pótoljuk ízlés szerint, aki szereti a chilit, vághat bele néhány szeletet, vagy önthet rá egy kevés chiliszószt, de reszelhetünk rá fokhagymát is. Ami viszont fontos és kötelező: egy fél lime leve. Enyhe savanykás ízt kölcsönöz az ételnek. Nagyon finom saláta, köret vagy pirítós kísérője is lehet.
Hozzávalók:
* 1 nagy csokor céklalevél és -szár * 1/2 fej vöröshagyma * olívaolaj * 1 evőkanál halszósz * 3-5 evőkanál szójaszósz * só * chili * lime * fokhagyma
Mákos céklatorta avokádós csokoládékrémmel
Reszeljük le a megtisztított céklát, majd keverjük bele a cukorral kikevert tojás sárgájába. Jöhet hozzá a mandula, a sütőpor, a mák és végül 4 tojás keményre vert habja. Öntsük a masszát kikent kerek tortaformába, és 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben 40 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, mivel úgy lehet szépen szeletelni. Ez idő alatt készítsük el a csokoládékrémet. Forrázzuk le a datolyát és a vízben ázva hagyjuk pihenni 15 percig. Az avokádót, a kakaóport és a megpuhult datolyát pépesítsük egy aprítóban krémesre, majd kenjük a torta tetejére. Dióval díszítsük.
Hozzávalók:
* 300 g cékla * 300 g darált mandula * 4 tojás * 100 g nádcukor vagy méz * 100 g darált mák (cukormentes) * 1 kávéskanál sütőpor * 2 avokádó * 250 g datolya * 4 evőkanál kakaópor * dió a díszítéshez
tipp
Csokoládékrém egyszerűen: 250 gramm mascarponét keverjünk el 200 gramm olvasztott étcsokoládéval.
Tazsin répával, babbal és csicseriborsóval
A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk, olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, a paradicsomot, a fűszereket, a sót, és a répát roppanósra főzzük. Keverjük bele a főtt babot és csicseriborsót, majd főzzük további 10 percig, hogy a répa megpuhuljon, a többi alkotóelem pedig átvegye a fűszerek ízét. Friss petrezselyemzölddel megszórva, kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók:
* 1 fej vöröshagyma * 500 g sárgarépa * 200 g főtt bab (egy konzerv) * 300 g főtt csicseriborsó (egy konzerv) * 5 paradicsom (vagy egy paradicsomkonzerv) * petrezselyem * 1 evőkanál őrölt római kömény * 1 teáskanál őrölt kurkuma * 1 teáskanál reszelt gyömbér * só
Sült paprika krémleves sárgarépalével
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Távolítsuk el a paprika magházát, helyezzük a paprikákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és az előmelegített sütőben süssük 20 percig. A répa levét préseljük ki gyümölcscentrifugával. Turmixoljuk össze a paprikákat a répa levével, majd adjuk hozzá a lime levét. Enyhén sózzuk meg. Frissen őrölt borssal tálaljuk.
Hozzávalók:
* 4 kápia vagy kaliforniai paprika * 1 kg répa * 1 lime * só * bors
tipp
Ha nincs gyümölcscentrifugánk, főzzük meg a répát, és a főzőlevével együtt turmixoljuk le, hozzáadva a sült paprikákat is. Ha túl sűrű, zöldségalaplével hígíthatjuk.
Ha melegen szeretnénk tálalni, akkor éppen csak langyosra melegítsük, ekkor kb. 40 Celsius-fokos, és a répa legtöbb vitaminját megőrzi.
Fűszeres répa
Indiai ihletésű étel, amely a fűszereknek köszönhetően a hűvös napokon igazán melengető.
Hámozzuk meg és reszeljük le a répát. Főzzük addig a tejjel együtt, amíg a répa felveszi az összes tejet. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, a mazsolát, és főzzük folyamatosan kevergetve további 10 percig. A diót és a mandulát pirítsuk meg vajon, majd szórjuk a fűszeres répa tetejére. Melegen, langyosan tálaljuk. Vaníliafagyival is isteni finom.
Hozzávalók:
* 500 g répa * 3 dl tej * 2 evőkanál barna cukor * 1/2 mokkáskanál őrölt kardamom * 1 teáskanál őrölt fahéj * 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg * 1 evőkanál apróra vágott dió * 1 evőkanál apróra vágott mandula * 1 evőkanál mazsola * 1 evőkanál vaj
Hozzászólások