Borban az igazság, borban a vigasz

Ameddig a szem ellát, zöldellő szőlőskertek és pincesorok tagolják a Monor határában elterülő dűlőket. Borházak, vendégfogadók színesítik a város ékességeként is emlegetett Strázsa-hegyi pincefalut, ahol nemcsak szőlő-és borkülönlegességekre lelhet az arra sétáló. 

 

 

A szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van Monoron. Egykoron az egri káptalan monori birtokán a helybeli lakosok telepítették a szőlőt. Az agyagos-löszös dombon kézi erővel ásták ki a boroshordók tárolására szolgáló pincéket, többségük elé présházakat emeltek. A mintegy ezer pincét számláló, 180 hektáron elterülő Strázsa-hegy erősen tagolt; szőlő, gyümölcsös, szántó, a pincék mellett több száz építészetileg értékes, eredeti állapotában megőrzött présház található itt. A területileg összefüggő pincefalu nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. A borpincék tulajdonosai közül egyre többen szolgálják ki a borturizmus igényeit, s fogadják a gasztronómiai különlegességekre éhes vendégeket. 

 

 {gallery}images/stories/verysimple/monor_bor{/gallery}

 

Kétezerben a monori borászok kezdeményezésére azzal a céllal alakult meg a Monor Környéki Strázsa Borrend, hogy népszerűsítse a tájegység borait, védje az itt termelt szőlőfajtákat, ápolja a szőlőművelés tradícióit, ösztönözze a kulturált borfogyasztást. Mára a borrend rendezvényei beépültek a város kulturális életébe, a pincefalu látogatottsága a 2009-ben felavatott Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény létrehozásával tovább növekszik. Az idegenforgalom és a borturizmus továbbfejlesztésének céljából 2008 telén megalakult a Monori Borút Egyesület, amely ez év májusában már második alkalommal rendezte meg sikerrel a Strázsa-hegyi Pincék Fesztiválját, és újabb rendezvényekkel kívánja öregbíteni a monori Pincefalu hírnevét.

A szárazhegyi Kerbor birtok

A Monor környéki bortermelők között a Kerbor Kft. gazdálkodik a legnagyobb, összesen 700 hektár területen, ebből 400 hektáron szőlőt művelnek, a szárazhegyi szőlő- és bortermelést az 1700-as évektől jegyzik. A cserszegi fűszeres a rajnai és az olaszrizling, a zöldveltelíni, a rizlingszilváni, a karát, a chassellas, az muscat othonel, a kékfrankos, a zwei­gelt, a kadarka, a kékoportó mellett megtalálhatók itt a cabernet sauvignon, sauvignon blanc és chardonnay fajták is. A szőlőn és gyümölcsösön kívül őshonos állatokkal – szürkemarhával, rackabirkával, kisbéri lovakkal, mangalica sertéssel és a baromfiak széles választékával – is találkozhat, aki e varázslatos helyen jár. A Kerbor Kft. vendégházában a tulajdonos Tóth László és felesége, Mariann gondoskodik a jó hangulatról, ahol az őshonos állatokból készített házias ételekkel és a pincészet jófajta boraival kínálják az ide látogatókat. 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop