Bontható burkolatok

Judit nyakéke
Épp itt az ideje felnézni a tetőre!
A tiszta és hűs levegő

Ebben az évben a Barabás Téglakő Kft. elhozta Magyarországra azt a technológiát, amellyel gyorsan és hatékonyan építhetünk kis elemes bontható burkolatokat. A döntés a miénk, mindenkié! Válasszuk-e a szomorú, ezerszer felbontott kátyús aszfalt helyett az esztétikus, barátságos hangulatú térkő burkolatú utcákat, amelyekben hosszú ideig gyönyörködhetünk. Csak egyszer kell jól megépíteni, és unokáink is látni fogják!

 

Hollandiában jártam, tulipánvirágzás idején. Mivel kerékpártúrákkal közelítettük meg a kihagyhatatlan nevezetességeket, részese lehettem annak a csodának, amit a holland kertvárosok, lakóövezetek nyújtottak békés, barátságos arcukat megmutatva. Mi tetszett a legjobban? Az amszterdami grachtok világa a műemlékházak sokaságával, Delft hihetetlen előkelősége, a kisebb városok csodálatos főterei és a múzeumok gazdagsága? A kedves kis hidak, a bűbájos sétálóutcák, tulipánerdők, a repcetáblák közepén megbújó szélmalmok látványa? Mind-mind szépséges volt, de a hangulat, ami az országot mindenhol körüllengte, az volt, ami igazán megfogott.

Az országra jellemző, hogy a vidéki jelleg – a fapapucs, szélmalom, dolgozó földművesek – tökéletesen megférnek a nyüzsgő, állandóan pulzáló nagyvárosi élettel. Bármilyen nagy-, és kisvárosban jártam mind barátságos volt és hívogató.  Volt arcuk!  Mi volt a közös a kisváros, a modern lakóövezetek, és a történelmi városközpontok látványában? A térkövekből épített burkolat. Ezek hol ódon hangulatukkal varázsoltak el, hol kiemelték modern városrészeket ezerarcúságukkal.  Minden út a kerékpárúttól a főtérig, a sétálóutcák, a lakóövezetek utcái, a járdák, mind-mind térkővel voltak lerakva. Egy utazótársam élcelődött, a hollandok megengedhetik maguknak azt a bohóságot, hogy minden utat, utcácskát térkővel burkoljanak le.

Én úgy gondolom, inkább tudnak valamit. Tudják, hogyan kell maradandót teremteni, és mitől lesznek otthonosak az utcáik, amiben élnek.  Tudják, hogy az esztétikus térkő kiemeli a környezetét, ugyanakkor belesimul a különböző építészeti stílusokba, így bátran használják a történelmi belvárosok útjain és terein, és a modern lakóövezeteknél is.  Mernek játszani a változatos formájú és színű térkövekkel, az egyedi mintákkal ötletes formákat és alakzatokat raknak ki. Tudják, hogy fontos feladat a csapadékvíz-hasznosítása, a csatornahálózatok túlméretezése helyett, vízáteresztő térkő burkolatot építenek. Tudják, hogy ezzel az utcákat környező növényzetnek is optimálisabb életfeltételeket nyújthatnak. Tudják, hogy a térkő burkolat bármikor felbontható, és a helyreállítása maradandó nyomok nélkül megoldható. Tudják, hogy a települések közterületeinek hangulatos arculata példaértékű, és megmozgatja a lakosságot is, hogy szépítsék saját otthonaikat, kertjeiket. Tudják, hogy az adott városrész múltja, jelene és jövője együtt fontos!

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop