Boltívek vonzásában

A kétszáz éves műemlékház földszinti, 40 négyzetméteres lakásából Karácsony Petronella fiatal tervező magának alakította ki első önálló otthonát. Nem törekedett ultramodern megoldásokra, sokkal inkább saját stílusát kívánta megmutatni.

boltivekvonzasaban 720

A lakás kiválasztásakor három szempontot vettem figyelembe. Legyen 3,5 méternél nagyobb a belmagasság (4 méter lett), legyen a belvárosban, és saját parkoló tartozzon hozzá. A nagy belmagasság azért fontos, mert így egy kicsi lakás is tágasabbnak tűnik, és rengeteg egyedi tervezési lehetőséget rejt magában (például a magas matt fekete radiátorokat). Mindhárom vágyam teljesült, a lakás belvárosi, minden a közelben van, s mivel belső udvarra néz, nyugodt és csendes, és a szép boltívekbe is azonnal beleszerettem. Újabb bónusz volt, hogy az ingatlan földszinti, és hogy rendkívül rossz állapotban találtam, mert tudtam, hogy még a vakolatot is leverem a falakról, ami rosszul esett volna egy közepes minőség esetén. A kétszáz éves műemlékházból nem akartam valami ultramodern otthont kialakítani, sokkal inkább a saját stílusomat szerettem volna megmutatni, és mivel az alapterület szűkös, a tervezéskor igyekeztem minden négyzetcentiméterét kihasználni. Egy kicsi lakásban mindig a tárolás a legnagyobb gond, de én mégsem szerettem volna szekrényeket kerülgetni. Szerencsémre a nappali és a fürdőszoba között egy hosszúkás, kihasználatlannak tűnő részt gardróbbá tudtam alakítani, így szellős maradhatott a nappali-étkező tere. Már a tervezés legelején eldőlt, hogy a színek tekintetében a fehér, a fekete és királykék lesz a domináns, amihez meleg fafelületeket adtam. Régi vágyam volt a hatalmas, matt fekete fali radiátor és a porcelán villanykapcsoló, volt néhány bútordarab, amiket átalakítottam, mert sehol nem találtam olyat, amilyet ide elképzeltem. Ilyen például a tévészekrény, amit az internetről használtan vettünk a horgászházunkba, majd idehozattam, és átfestettem. A másik pedig az előszobai pad, amit ugyan újonnan rendeltem, de unalmasan egyszerű szürke kárpitja helyett egyedi, „hand made” anyaggal húztam át.

A nappali nem túl napfényes, ezért a konyha felől meg kellett növelni az ajtó nyílását, s hogy még világosabbá tegyem a teret, minden falat fehérre festettem mosható matt festékkel. A régi halszálkamintás parkettát meghagytam, amit egy kedves ismerősöm segítségével felújítottunk, csiszológépet béreltünk és több rétegben matt lakkot kapott. A fürdőszobában a vizesblokkok helyét nem mozgattuk, a konyhabútor matt fehér frontját meleg fa textúrával kombináltam, a hátfalhoz pedig fehér pikkelycsempét választottam.

Civil foglalkozásom mellett a lakberendezéshez barátnőm üzletének tervezése adta a kezdő lökést, ahol rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Egy másik tervezéssel megnyertem egy online versenyt, amivel pedig bemutatkozhattam egy magazinban is. boltivekvonzasaban portre
Karácsony Petronella  

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop