„Berendeztem” a kertünket

Egy építkezés, egy kert létrehozása nagy kihívás. Sokunknak egy felfordulásból is elege lesz, de nekem inkább megjött a kedvem: új hivatást választottam, lakberendező lettem, és elkezdtem kerteket tervezni. Büszkeséggel tölt el, hogy 2006-ban Budakalász legszebb kertje lett a miénk. De nem ez a fontos, hanem hogy a család minden tagja örömét leli benne. Tavasztól a tél beköszöntéig illatok, ízek, színek varázsolják el a kertbe lépőt.

 

10

 

Szerencsésnek érzem magam, hogy mindig kertes házban lakhattam. A kert számomra a kikapcsolódást jelenti, még akkor is, ha éppen füvet nyírok. Mivel mindig is hobbim volt a vele való foglalatoskodás, örömmel láttam hozzá, hogy a 300 négyszögöles telkünkön megvalósítsam álmaim kertjét, ami olyan jól sikerült, hogy egymás után jöttek a felkérések: ne csak a lakást, hanem a kertet is tervezzem meg. Úgy alakult, hogy sok-sok szakirodalom tanulmányozása és gyakorlati tapasztalatok birtokában ma már vállalom ezt a feladatot is.
A kert és a ház tervei párhuzamosan készültek, sőt, az építkezés alatt már volt veteményes- és virágoskert is, a kőművesek legnagyobb megrökönyödésére.

Olyan mindent tudó kertet szerettem volna, ami nem csak díszkert, hanem hasznos is: lehetőleg minél többféle gyümölccsel, zöldséggel lássa el a családot – így lett veteményes is. Mivel négytagú családunk gyakran fogad vendégeket, terveztünk egy szép nagy teraszt, tűzrakóhelyet, a gyerekeknek hintát, homokozót, és jut hely a focimeccseknek is. Praktikus ötlet: a fákat érdemes úgy ültetni, hogy a kapufa szerepét is betöltsék. Mindezeken kívül a növénygyűjtő szenvedélyemnek is kellett hely: a kerítés mentén körben egy-két méter szélességben fákkal, örökzöld bokrokkal, köztük virágágyásokkal színesített ágyás fut körbe, amely szép keretet ad a pázsitnak.

Az elmúlt évek alatt a fák tekintélyes méretűvé cseperedtek, egész nyáron ellátják gyümölccsel a családot. A csupa napfény kertből egy árnyas, ligetes kert lett, ahová mindig jó kimenni a fárasztó munkanapok után feltöltődni. 

Kreatív játék a növényekkel

Változatos színek és formák: a sokféle zöld és a különféle habitusú növények kiemelik egymás szépségét. Kerüljük a hasonló színű és levelű növények egymás mellé telepítését, különben unalmas és egyhangú lesz az összhatás. A kerti járdáknál, tipegőknél nem tanácsos élénk, feltűnő színeket alkalmazni. Ezek ugyanis elvonják a figyelmet a növényekről, mintegy háttérbe szorítják azokat. A semleges, szürke térkövek kiváló kiegészítői a kertnek. A kerti utak vonalvezetésénél is törekedjünk az íves kialakításra.

Természetes kertet így tervezzünk

A természetközeli látvány eléréséhez kerüljük a virágágyásszegélyek egyenes vonalvezetését, a növények telepítésénél a sorokat, szabályos alakzatokat. A lágyan ívelt szegélyek, a csoportokba telepített növények harmonikusabb összképet teremtenek.
Az első években, míg a lombjuk össze nem záródik, a kis fák és bokrok között még sok „üres” hely van. Érdemes évelő vagy egynyári virágokat telepíteni közéjük, például igénytelen és folyamatosan virágzó büdöskét (Tagates) és rézvirágot (Zinnia). Az egynyáriak egészen késő őszig virágtengerbe öltöztetik a kertet.
A veteményeskertet és a pázsitot határoljuk el egymástól vegyes növénykiültetéssel, így a díszkert és a ház felől nem látszik a konyhakert, ami nem mindig szemet gyönyörködtető.

Hinta és madáritató

Sok embernek okoz fejtörést, mit ültessen a teljesen árnyékos helyekre: a mi kertünkben a szépséges árnyliliomok (Hosta) tökéletesen érzik magukat. Változatos színű leveleikkel, fehér és lilás színben pompázó virágaikkal évről évre megörvendeztetnek bennünket.
Az árnyliliomok között találtam megfelelő helyet a madáritatónak, ami nem más, mint egy földbe süllyesztett nagyméretű műanyag alátét. Kisebb-nagyobb kavicsokkal körülvéve környezetbe illővé válik, és a sok zöld levélnek szép kontrasztot ad a kő látványa.
 A gyerekek játszóhelyét, a hintát, homokozót árnyékos helyre terveztük, és azt tanácsolom, hogy lehetőleg olyan területet szemeljünk ki, ahová a házból is rálátunk. A legjobb, ha a konyha ablaka néz errefelé, hiszen így a szülők főzés közben is szemmel tarthatják csemetéiket. Ugyan a fából készült kerti játékok drágábbak, de biztos, hogy amíg a gyerek felcseperedik, nem kell újat venni, míg a műanyag társaikról ezt nem mondhatjuk el. Ráadásul a természet kellős közepére helyezett mű tárgyakkal szemben az esztétikai kifogásaink is jogosak.

Praktikus és olcsó tippek

Az első néhány évben, míg nem zárul a talajtakaró növények lombozata, kitartó munkát igényel a gyomtalanítás. Ezt sok helyen fenyőkéreg-mulcsozással oldják meg, de ez nagy kertnél túlságosan költséges lenne. A legolcsóbb megoldást választottuk: a lenyírt füvet jó vastagon a növények közé terítjük, így a gyomok sem terjednek olyan gyorsan, a talaj pedig megőrzi a nedvességtartalmát.
Mivel a veteményesre már nem jutott elegendő kaszált fű, és kapálni nem szeretek, így jött az ötlet: fekete geotextilt terítettünk az ágyásokra, ezeken kis nyílásokat vágtunk, és ezen keresztül ültettük be a palántákat. A geotextil átengedi a vizet, szellőzik alatta a talaj, de nehezebben gyomosodik a terület.
Mivel a növények növekedésével egyre több a zöldhulladék, ezért a komposztáló nagy segítség, főleg az őszi időszakban. Ráadásul a keletkezett szervestrágya jól hasznosítható a veteményesben is. 

Minél tarkább, annál jobb

A kert tervezésénél fontos szempont volt, hogy a lakás bármelyik ablakából kinézve látványos növénykiültetés gyönyörködtesse a szemlélődőt. A keskeny oldalkertet, tavasz végén még csak a zöld többféle árnyalata teszi változatossá, de nyár végére már a büdöskék, pistikék színpompás kavalkádja tarkítja.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop