Baumit tanácsok homlokzatfelújításhoz

Miért fontos az ivóvíz-higiénia?
A Mapei mindig többet ad!
A hőszigetelés nyáron is véd

A ház külső homlokzata időnként ugyanúgy felújításra szorul, mint a lakás belseje. 15-20 év alatt sajnos megsérülhet, elpiszkolódhat a ház fala, és időszerűvé válik a homlokzat hőszigetelése, vagy a már meglévő szigetelő rendszer még inkább energiahatékonyabbá tétele egy új réteg hőszigeteléssel. Mindezekkel nemcsak újjászületik a ház, hanem az ingatlan értékét is növeli.

baumittanacsokhomlokzatfelujitashoz 720

A Baumit, mint a homlokzatképző építőanyagok vezető magyarországi gyártója az alább tanácsokkal kívánja segíteni azokat, akik jövőre homlokzat-felújításba kezdenek.

baumittanacsok 1
Vakolat felújítása, javítása, festése

1. Az esetleges vakolathibákat azonos kötőanyagú (műgyanta, szilikát, szilikon) vakolattal lehet javítani. Ha nem ismert az eredeti vakolat kötőanyaga, akkor használjunk szilikon kötőanyagú vakolatot illetve festéket. Vakolatjavítás után a teljes felület újrafestése szükséges, mert még azonos árnyalat vásárlása esetében sem lehet foltmentesen megoldani a problémát.

2. Hőszigetelő rendszer mechanikai sérülése is javítható. Ki kell vágni a sérült szakaszt, majd ugyanolyan típusú lemezzel kell pótolni. Ajánlott az adott homlokzati szakaszt éltől-élig erősítő hálóval és ragasztóval megerősíteni, majd újravakolni, különben a cserélt rész berepedhet az illesztésnél.

baumittanacsok 2

3. Az elpiszkolódott homlokzatot először a vakolat szemcséibe telepedett szennyeződéstől kell megtisztítani (kefével vagy ipari porszívóval), majd langyos vízzel, közepes erősségű vízsugárral átmosni, mielőtt új, homlokzatfesték kerül rá. Az új homlokzatfesték csak száraz felületre tehető fel.

4. Árnyékos és nedves házoldalban elkerülhetetlen a gomba és az alga megjelenése, amely azonban csökkenthető felújító oldatos kezeléssel, amellyel a falat át kell kenni, és száradás után elpusztulnak a sok gondot okozó organizmusok. Az új homlokzatfestéket, vagy vakolatot alga és gombaellenes adalékkal kell megrendelni, ez fokozottabban védi a falat.

5. Nedves és/vagy sóval terhelt falazatok felújításához speciális felújító rendszerre van szükség.

baumittanacsok 3

6. Sötét színek esetén olyan homlokzatfestéket kell választani, amely úgynevezett cool pigmenteket tartalmaz, így véd a napsugárzástól, valamint nem fakul és nem károsodik alatta a vakolat, hőszigetelés.

baumittanacsok 4

7. Egy újrafestett ház esetében sem kell lemondani a kreativitásról. Kivételes homlokzati festékekkel lehet kiemelni egy épület hangsúlyozni kívánt részeit: a nyílászárók körüli területeket, bemélyedéseket és kiugrókat, ilyen lehetőség a finom árnyalatú lazúr, a markáns metálfényű vagy a diszkréten csillámló glitter homlokzatfesték.

Energetikai és esztétikai felújításhoz

1. Aki egy régi épületet újít fel, természetesen a hőszigetelés problémáját is meg szeretné oldani. A legfontosabb ilyenkor, hogy kizárólag a gyártó által összeállított rendszert szabad beépíteni, és csakis olyan szakemberrel, aki a gyártó utasításait ismeri és betartja, mert kizárólag így érvényes az akár 25 évre szóló rendszergarancia.

baumittanacsok 5

2. Többféle hőszigetelő rendszer közül lehet választani. Általánosságban elmondható, hogy az ásványi lemezek kiváló páraáteresztő és tűzvédelmi tulajdonságúak, de csak bizonyos épületmagasságig alkalmazhatóak, kissé költségesebbek, mint az általánosan használt polisztirol lemezek. Ez utóbbiak grafitos változatai jobban szigetelnek, ezért vékonyabb lemezzel is megoldható a hőszigetelés, elsősorban ott, ahol korlátozott a hely, például keskeny eresz miatt. Nagyon fontos szabály, hogy a hőszigetelő lemez vastagságán nem érdemes takarékoskodni, mert behozza az árát. A rendszer többi elemének és a munkadíjnak az ára nem változik, tehát nem jelent arányosan több kiadást egy drágább, de hatékonyabb hőszigetelő lemez választása. Innovatív megoldás a páraáteresztés problémájára az úgynevezett open hőszigetelő rendszer, amelyben a polisztirol lemez perforált, így a többi rendszerelemmel együtt kiváló páraáteresztő képességű felületet alkot.

3. Sokan úgy vélik, vályog vagy vegyes falazatú régi épületeknél a fal vastagsága miatt nem érdemes hőszigetelő rendszert alkalmazni. Ez azért nem állja meg a helyét, mert az ilyen falazatok nem homogének, ezért hőhidak alakulhatnak ki, amelyek megakadályozhatók egy jól megválasztott rendszerrel, de ilyen esetben kizárólag perforált lemezből összeállított open rendszer alkalmazható és csakis akkor, ha a falazat nem vizesedik. Előny még, hogy a rendszer alkalmas a falazat egyenetlenségének korrigálására és a korszerű vakolat védi a felületet a csapadéktól.

baumittanacsok 6

4. Lehet-e fokozni a már meglévő hőszigetelő rendszer hatékonyságát? – merül fel a kérdés azokban, akik 15-20 éve elsőként alkalmaztak homlokzati hőszigetelést, és az akkori 4-6 cm-es lemezvastagságot már nem tartják elegendőnek. Jó hír, hogy a Baumit kidolgozott és minősíttetett egy „hőszigetelést a hőszigetelésre” technológiát. Ennek során a meglévő, és megfelelő állapotú fehér polisztirol lemezt tartalmazó hőszigetelésre egy újabb réteg rakható, így az esztétikai felújítással együtt, egy energetikai megtakarítással járó beruházás is megvalósítható.

baumittanacsok 7
Fotó: Épi-Tech Magazin, challenge66.com, Baumit

5 Baumit logo2

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop