Az év háza 2011

Átértelmezett népi motívumok, bontott tégla, emberléptékű megoldások, eredetiség, szerénység, mégis határozott magabiztosság. Ezek voltak a zsűri legfontosabb szempontjai az idei Év Háza pályázat során, még valamit a fentiek mellé állítva: a gazdaságos szemlélet által indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság. Ezek a nagykovácsi ház legfőbb erényei.

 

01

 

Ez a ház a családunk köré épült!” – kezd a történetbe Viczián Zsolt, a büszke tulajdonos és háromgyermekes édesapa. „Eredetileg nem akartunk építkezni, a kis megspórolt pénzünket azonban szerettük volna ingatlanba fektetni. Jó pár lakást, kertes házat megnéztünk Budán, illetve az agglomerációban, és azt vettük észre, hogy valamiért minden második utunk Nagykovácsiba vezetett. Tetszett ez a hely, hiszen a feleségem, Eszter, és én is a közeli Pasaréten nőttünk fel, rengetegszer kirándultunk errefelé. Igen ám, de akárhány házat megnéztünk, egyik sem volt az igazi. Azok tetszettek, amelyek a leginkább hasonlítanak a tulajdonosukra, ám egyik sem felelt meg maradéktalanul az igényeinknek. Valamit mindegyiken át kellett volna alakítani, így hát rá kellett jönnünk, hogy az építkezést sehogy sem úszhatjuk meg.
Megkerestem gyerekkori barátomat, Mondovics Péter építészt, aki elvállalta a generálkivitelezői szerepet, már csak a tervezőt kellett megtalálni, akire szintén hamar ráleltünk. Egy másik kinézett telek szomszédságában épülő házat is Földes László tervezett, és nagyon tetszett nekünk a ház filozófiája. Ezért az ő irodáját kerestük meg, és Balogh Csabával szívesen el is vállalták a munkát. Két fő elvárásunk volt: legyen egy nagy, közös családi élettér, ugyanakkor a hálószobák legyenek elszeparálva, illetve a házunk illeszkedjen a környezetébe: legyen falusias hangulatú, leginkább egy olyan tornácos parasztház, amely minden mai igényt kielégít; autentikusságában modern, éppen ezért eredeti.”

Érdekes megoldás a bejárattól balra található ablakok téglarácsa. A bontotttégla-falborítás síkjába illeszkedő téglák nemcsak a betörők ellen védik a házat, de árnyékolnak is, és erősítik a ház hangulatát. Utóbbi feladatból a Faipari Kft. zöldre festett fa nyílászárói is kiveszik a részüket.
Az acéltornácra minden szobának külön ajtaja nyílik, így bárhonnan kijuthatunk a tornácon át az ápolt kertbe. Alatta szép rendben sorakozik a tűzifa.
A nappali légterét tovább növeli, hogy több mint öt méter magas. A látvány lentről és fentről, a galériáról, azaz Zsolt dolgozószobájából is páratlan. Házigazdánk így munka közben is családi körben lehet anélkül, hogy a zongorán játszó vagy filmet néző gyermekek zavarnák őt.
Az étkezőkonyha mennyezetsíkja lényegesen alacsonyabb, mint a nappalié: optikailag elkülönül a két tér, és barátságos miliőt teremt. Az asztal fölé tűzpiros lámpaburák lógnak; Eszter ízlését dicsérik. Egy étteremben látott hasonlót, és nagyon tetszett neki – valóban kellemes fókuszpont vált belőle. A nappaliba ugyanennek a lámpacsaládnak az állólámpája került.
A nappali és az egész lakótér fűtés-kiegészítéséről egy egyedi tervezésű, épített, vakolt kályha gondoskodik, amely legalább annyira eredeti, mint maga a ház: nem cserépkályha, nem kandalló, de nem is kemence.

Az Év Háza mozgalom célkitűzései

Hazánkban, az európai szokásokkal ellentétben, az épített környezetünk arcát nagymértékben a?lakóépületek szabják meg. Az épületek külleme, az utcák, terek hangulata közízlésformáló. Sajnos a?lakásállományunk már-már tragikus állapotú, ezért az arra érdemes új épületek felkutatása és díjazása egyfajta útmutatásként szolgál mind az?építész társadalom, mind a közízlés felé.
Az Év Háza Díj kuratóriuma mindig is azt tartotta szem előtt, hogy reális produktumok kerüljenek napvilágra és díjazásra. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűritagok mellé minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. Nem az a cél, hogy százmilliós villák álljanak példaként, nem lebecsülve persze ezek építészeti értékeit. Olyan házakat szeretnénk megmutatni, amelyek országos szinten bárhol felépíthetők, és amelyek tervezésében fiatal építészek vettek részt.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop