Az energiatudatos építés nem luxus

„Meztelen” téglafalakkal is elérhető a legmagasabb energetikai besorolás.Minden évben épül hazánkban néhány mintaértékű családi ház, az átlagépítkezések azonban sajnos messze elmaradnak ettől a szinttől. Az építtető általában kockás papíron felvázolt elképzeléseivel kopogtat be az építészhez, akitől annyit vár, hogy ezeket öntse olyan hivatalos formába, amit majd az építési hatóság is elfogad. Energiatakarékos házat azonban csak úgy lehet létrehozni, ha ezt a nézőpontot a tervezés megkezdésének pillanatától szem előtt tartjuk. Már ekkor el kell dönteni, hogy milyen energetikai kategóriát kívánunk megcélozni, hiszen a későbbiekben ennek alapján lehet meghozni a részdöntéseket a ház felület-térfogat arányáról, az épületszerkezetekről, az épületgépészetről stb.

 

 

 

Mintaépületet vizsgáltak

Új épületnél vagy jelentősebb felújításnál a most érvényes épületenergetikai előírásoknak éppen megfelelő besorolással nyilván nem érdemes megelégedni, hiszen a jövőnek építünk, sok évtizedes távlatra. Várható, hogy az épületenergetikai előírások változnak, tehát a nem túl messzi jövőben minden bizonnyal az A, A+, A++ kategóriák lesznek a mérvadók. Hogyan lehet elérni ezeket a legmagasabb besorolásokat? Erre vonatkozóan a Wienerberger zRt. a BME Magasépítési Tanszékével végzett kutatásokat. Ennek folyamán egy mintaépületet vettek alapul, amely 130 négyzetméteres alapterületével a jelenlegi hazai családi házas építkezések átlagát jól demonstrálja.

Szoláris nyereség, meleg víz napkollektorral

Minden energiatudatos épületnél alapvető tervezési szempont, hogy a ház a lehető legnagyobb szoláris nyereséghez jusson, viszont megfelelő árnyékolással a nyári túlmelegedés ellen védve legyen. A példaként vett épületet tehát ezeknek az alapelveknek megfelelően tervezték meg. A kutatás során azt vizsgálták, hogy különböző falszerkezetek és nyílászárók, valamint gépészeti megoldások esetén hogyan változik az épület energetikai besorolása. Mindegyik esetben megnézték azt is, hogy napkollektoroknak a használati melegvíz-termelésbe való bevonásával milyen előrelépést lehet elérni a besorolásban. (Egy négytagú család igényeit 5 m2 napkollektor-felület teljes mértékben fedezi.) A kutatásban vizsgált épület jellemzőit a 2006-os épületenergetikai rendeletnek megfelelően állítjuk be, eljutunk a B kategóriáig. Innen könnyű az A, A+, A++ besorolások elérése, ha a használati meleg víz 10–80 százalékát napkollektorral állítjuk elő.

Porotherm HS falazóelem, Profi termékcsalád

Az egyre jobb hőszigetelési képességgel rendelkező korszerű vázkerámia téglafalak, a fokozott hőszigetelésű nyílászárók és az egyre korszerűbb gépészeti megoldások felé haladva a számítások azt mutatták, hogy egy bizonyos – már elég alacsony – U érték után a hőszigetelő képesség további növelésével nem lehet jelentős energiamegtakarítást elérni, vagyis az U értéknek tulajdonképpen van egy optimális mértéke. Ha ezt elértük, érdemesebb a gépészet fejlesztésében gondolkodni. Porotherm HS falazóelemmel, illetve a Profi termékcsalád tagjaival (legyen az Dryfi x extra ragasztóhabos vagy vékony ágyazóhabarcsos technológia), a jelenlegi előírásoknak megfelelő nyílászárókkal és kondenzációs gázkazánnal egy – az épületenergetikai alapelveknek megfelelően megformált – épület könnyen eléri az A kategóriát. Ha pedig korszerűbb nyílászárókat használunk, és a megújuló energiaforrások bevonására is sor kerül (például a használati melegvíz-ellátás 10–80 százalékának napkollektoros előállításával), akkor az A+, A++ besorolást. Tehát a szükséges eszközök az energiatudatos építéshez a kezünkben vannak, csak okosan élnünk kell velük.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop