Aurea mediocritas, azaz az arany középút

Első díjas a Corvin Sétány
Energiamegtakarító kísérlet
Épületek természetes kő lábazata

Az építészettel, belsőépítészettel, lakberendezéssel hivatásszerűen foglalkozók otthonának bemutatását – különösen, ha elismert szakemberekről van szó – fokozott elvárás előzi meg. Vendéglátóink, Balogh Balázs – a Magyar Építész Kamara elnöke, Ybl-díjas, Széchenyi-ösztöndíjas építész, a műszaki egyetem rajzi és formaismereti tanszékének docense – és szakmabeli felesége, a Hungexpo Rt. építésze, Patocskai Mária otthonában szembeötlő a rendet, tisztaságot sugárzó, visszafogott, funkcionalista térrendezés, a tájolás szakszerűsége, a keleti kultúrák hatása.

 

 

Építészek lévén, nem csupán az otthonukat, hanem ízlésüket, szakmai tudásukat is prezentáló házat kellett tervezniük. Az 1983-ban elkészült, akkor még újdonságként ható, egyszerű formanyelvű, hétlakásos társasház ma, a modernizmus újjáéledésével is vállalható elgondolás. Nem mondható el ugyanez sok más budai ingatlanra, melyek csillagászati áraik ellenére sem az adott környezetbe konstruált építmények.

 

Társasházuk üdítő kivétel a sok túlburjánzó épület között, mintegy a család életigenlésének, harmóniaigényének anyagba fogalmazása.

 

A házaspár egyéni stílusát az egyetemes építészeti értékek, jegyek áttételes alkalmazása jellemzi. Otthonukat a Bauhausból merítő geometrikus formanyelv, a japán, dán és magyar építészet arányérzéke, természetközelisége, egyszerűsége jellemzi.

 

A lakásban uralkodó fehér szín tágítja, s egyben megsokszorozza a tér természetes fényét. A terasz, a függöny nélküli üvegablakok, a déli tájolás lenyűgöző kilátást, s szinte egész napos fényárt biztosít.

 

A saját tervezésű – és sok esetben kivitelezésű – bútorzat (házigazdánk stílbútorasztalosként kezdte tanulmányait) téglalap, négyzet alapra támaszkodó alakja, fehér és föld színei, az üveggel kombinált, natúr fa alapanyaga a lakás csendjével harmonizáló megvalósulás. A tolóajtókkal elválasztható, általában egybenyitott helyiségek átláthatóságuk, homogén színviláguk miatt a lakás méretét a valósnál (105 m2) tágasabbnak mutatják.

 

A szülők hálószobájának és a gyermekek (Bence, Emese) szobáinak jelzésszerű, polcokkal történő elválasztása, a függöny nélküli nyílászárók az egymás iránti toleranciára nevelnek. A belátható helyiségek, a kevés, minden feleslegességet nélkülöző bútorzat igényli a rend megtartását. A szervezettség, a tervezőasztalok, a számítógépek hangsúlyos elhelyezése a munka fontosságát, tiszteletét sugallják.
A munkaasztallal szemben pianínó található, hiszen majd mindenki játszik a hangszeren. A család tagjai szabadidejükben szívesen hallgatnak komolyzenét. A televízió parányi helyet foglal el a nappali sarkában, jól jelképezve, hogy vendéglátóinknál inkább az együtt eltöltött idő hangsúlyos. Balázs és gyermekei vonzódnak az extremitások felé. A családfő fiatalkori vágyai között a berepülőpilóta szakma is szerepelt. Mára már a futás, túrázás, kerékpározás, kajakozás és hajózás talán kevésbé veszélyes vizein kalandoznak.
Otthonuk megtervezésénél is fontos szempont volt a természetközelség, a mozgás, sportolás lehetőségének megteremtése. A lakáshoz növényekkel – benépesített” terasz, a társasház lakói számára közösen használható kert is kapcsolódik, amely szalonnasütések, kerti grillpartik ideális helye.
A 18 éves Bence jelenleg rajzolni tanul, hiszen építésznek készül, Emese is kacérkodik a gondolattal. Talán a szülők foglalkozása, életfilozófiája örökítődik tovább – Számomra a családtagok egymás iránti tisztelete, szeretete példaértékű. Vendéglátóink az anyagi értékeket fetisizáló világunkban saját életvitelükkel prezentálják az emberi, belső értékek vagyoni javakkal történő összeegyeztethetőségét.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop