Áttérés az elektromos fűtésre?

A magyar lakásállomány kilencven százalékának gáz alapú a fűtési rendszere, s a gáz árának jövőbeni drasztikus emelkedése valószínűsíthető. Ha felújítás előtt állunk, legyen szó régi lakásról, korszerűtlen házról vagy új ház építéséről, mérlegeljük az épület energetikai jellemzőit, a kémények felújítási nehézségeit, a bevett műszaki megoldások megkérdőjelezhetőségét, és hogy érdemes-e áttérni az elektromos fűtésre vagy sem. Megfelelő körülmények között üzemeltetése ma már nem megfizethetetlen, nem is szólva arról, hogy a rendszer kiépítése negyedannyiba kerül, mint a gázfűtésé.

atteresazelektromosfutesre 720

Az elektromos fűtés mellett szóló érvek közül napjainkban talán a legfontosabb, hogy a technológia tiszta és környezetbarát, emellett beüzemeléséhez elegendő egy egyszerű hálózati csatlakozás, használata automatikus, nem igényel felügyeletet és évenkénti karbantartást, energiatakarékos, kedvezményes díjszabási tarifába esik, és életvitelünkhöz igazodóan okostelefonról távolról is vezérelhető. Az elektromos rendszerű fűtőeszközözök energiabevitelének hatásfoka magasabb, mint a gázalapúaké, ahol mindig több energiát fektetünk be, de a kihasználtság alacsonyabb szintű. Elektromos fűtéshez nincs szükség engedélyeztetési tervekre, méregdrága kazánra, kéményrendszerre, hatósági beüzemelésre, nem kell a tüzelőanyagot tárolni, nincs szükség évenkénti kazánés kéményfelülvizsgálatra, nincs gázrobbanásveszély, szénmonoxid- mérgezés, korom- és porszennyezés. S köszönhetően az elmúlt évtized fenyegető nagyságú környezetszennyezésének, a korábbi energiafaló készülékek helyett innovatív, a lakáskultúra igényeit is szem előtt tartó esztétikus, korszerű elektromos radiátorok, hőtárolós kályhák, fűtőpanelek születtek, mint például az üveg-fűtőpanel.

Hőtárolós kályhák
Az elektromos fűtés eszközei között a leginkább költségkímélő megoldást a hőtárolós kályhák jelentik, amennyiben az éjszakai áram rendelkezésünkre áll. A lakás bármely pontján felszerelhető, és egyes helyiségek hőellátása tökéletesen biztosítható velük. A korszerű technológiát képviselő mai gyártmányok ugyanazon teljesítménnyel jóval kisebb méretűek, keskenyek, szépek, elegánsak, s noha magas hőmérsékleten tárolódik bennük a hőenergia, a speciális hőszigetelésnek köszönhetően kellemes tapintású marad, nem okoz balesetet, és hőszigetelésében sincs már egészségre káros azbeszt. Kifúvó ventillátoruk csendes, ámbár működése minimális hanghatással mindig együtt jár. Fokozat nélkül szabályozható, nem okoz zavaró légmozgást, és a mai szabályozástechnikának köszönhetően a port sem verik fel a lakásban. Nagyon fontos, hogy a fűtendő helyiségnek megfelelő készüléket válasszuk, amelyhez minden körülményt figyelembe vevő transzmissziószámításra van szükség, ezért kiválasztását szakemberre kell bízni, telepítéséhez előzetes engedély szükséges.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop