Árvíz után újjáépítés

Árvíz utáni segítség
Lejár a házépítési határidő
4 milliárd támogatás

37 tervező 61 tervet készített felajánlásként az árvíz sújtotta területen élőknek, hogy megkönnyítsék az új otthonok felépítését. A Belügyminisztérium az engedélyeztetés egyszerűsítésével, építőipari cégek pedig szolgáltatásuk felajánlásával segítik a munkálatokat. Az Építésügyi Portálon (www.e-epites.hu) közzétett kezdeményezéshez továbbra is lehet csatlakozni.

 

Az idei árvíz óriási károkat okozott a lakóházakban – több ház omlott össze vagy került olyan állapotba, hogy bontása elkerülhetetlenné vált. Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár felhívással fordult a tervezőkhöz, hogy segítsék a rombadőlt vagy sérült lakóházak helyreállítását. A cél egy olyan ajánlott családiház-tervállomány létrehozása, amelyből a károsultak új lakóház építése esetén választhatnak. Olyan terveket várnak, amelyek alapján a jelenleg árvízzel, belvízzel sújtott településeken viszonylag egyszerűen felépíthető, tájba illő, hagyományos családi házak készülhetnek, különböző méretű családok számára. A tervezés során természetesen figyelembe kell venni az ilyen területeken elvárt építési követelményeket, a táji jelleget és a hagyományos építészeti formákat is.

A beérkezett felajánlások összegyűjtése még folyamatban van a VÁTI Nonprofit Kft-nél, eddig 61 terv érkezett be. Ezekről a Fegyverneky Sándor országos főépítész által összehívott szakmai bizottság dönt, melynek tagja többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építészkamara elnöke, az észak-magyarországi regionális főépítész, valamint helyszíni ismeretekkel rendelkező, illetve a kárfelmérésben résztvevő szakértők. Az elfogadott terveket az Építésügyi portálon (www.e-epites.hu) teszik közzé, ezek a tervek minősülnek az építésügyért felelős miniszter által ajánlott tervnek. A települési főépítészek, az elsőfokú építésügyi hatóságok, valamint a VÁTI Miskolci Területi Irodája nyújt segítséget a károsultaknak a megfelelő terv kiválasztásában, így azokhoz minden érintett hozzájuthat. Az első tervbírálat során, július 19-én a szakmai bizottság 18 tervet választott az ajánlott tervek közé. A tervek fogadása és bírálata folyamatos.

Természetesen a terv önmagában kevés. A helyettes államtitkár ezért az építőanyag-gyártókat és kivitelező cégeket is arra kéri, hogy nyújtsanak segítséget az újjáépítéshez –ebben a témában egyelőre öt felajánlás érkezett. A felajánlásokról szintén az Építésügyi portálon lehet tájékozódni.
A károsult építtetők természetesen tetszésük és igényeik szerinti lakóházat terveztethetnek, de ha az újjáépítéshez az építésügyért felelős miniszter által ajánlott tervek közül választanak, akkor az építési engedélyezési eljárás során további eljárási kedvezményekre számíthatnak.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop